VaarV>©r\6..'Zo dlÏqgt\ 2>\I
ZEELAND 11
WOLF IS IN r6£LANPT~
wat 2euF- Je /soa
Ik Be/s &oP MonPK^je
GGD zet
in Zeeland
100.000ste
coronaprik
Restaurant mist 500borden door take away
Si
CORDEJONGE
Goes
De GGD Zeeland heeft gister
ochtend de 100.000ste corona
vaccinatie gezet. Bij de GGD
hebben inmiddels 28.000 Zeeu
wen twee prikken gekregen,
44.000 mensen hebben hun
eerste prik gehad en een af
spraak gemaakt voor een
tweede.
Het totaalaantal vaccinaties in
Zeeland ligt hoger. Want naast
de GGD zijn ook mensen gevac
cineerd in zorginstellingen en
door de huisartsen.
De GGD begon op 15 januari
met het vaccineren in de Zee
landhallen in Goes. De eerste
groep waren zorgmedewerkers
waarna de oudste mensen in de
samenleving aan de beurt wa
ren. Daarna werden prikloca-
ties geopend in Terneuzen,
Middelburg en Zierikzee.
Het vaccinatietempo neemt
toe. Mensen geboren in 1961 en
1962 vormen de meest recente
groep die is uitgenodigd om een
vaccinatieafspraak te maken.
Vorige week werden per dag
gemiddeld 1800 mensen gevac
cineerd door de GGD, maandag
is dit aantal gestegen naar dage
lijks 2000 coronaprikken.
De verdwenen borden bezorgen
Meul een flinke schadepost. ,,Zo'n
bord is 10 a 15 euro waard, samen
denk ik zo'n zes a zevenduizend
euro. Ik moet diep in de kas grijpen
om nieuwe borden aan te schaffen,
maar die kas is bijna leeg." Meul is
bezig met de aanschaf van nieuw
servies, maar hoopt dat de borden
voor 8 mei terug naar zijn zaak ko
men, want op die datum mogen in
België de terrassen weer open.
Net als veel andere restaurants
verzorgde Meul afhaalmaaltijden
tijdens deze lockdown en die van
vorig jaar. Onder zijn klanten zijn
ook veel Nederlanders. ,,Ik denk on
geveer veertig procent. We zitten
dertig meter van de grens." De
maaltijden werden deels geserveerd
op wegwerpmateriaal, maar deels
op servies van het restaurant.
,,Vooral voor de carpaccio en de vis-
potjes leenden we porseleinen bor
den uit. We wilden dat de maaltij
den niet aan kwaliteit zouden ver
liezen. Carpaccio van een alumi
nium schaaltje, dat smaakt niet. Bo
vendien blijft het vlees op een bord
veel langer koud. Ik wilde ook mee
gaan met de tijd: het is milieuvrien
delijker om borden uit te lenen."
Meul ging ervan uit dat zijn klan
ten de borden wel terug zouden
brengen, maar hij mist nog altijd
vijfhonderd borden, ook uit de eer
ste lockdown. ,,Verschillende media
hebben me inmiddels al gebeld. Dat
heeft geholpen. Ik merk nu dat de
mensen mondjesmaat borden terug
komen brengen." Er is geen sprake
van kwade opzet, merkt Meul. ,,Ze
vertellen dat ze het vergeten waren,
en dat de borden nog in de kast
stonden. Ze hadden niet de bedoe
ling om de borden achter te houden.
Het is gewoon nonchalance, denk
ik."
Goodwill
Borg vragen voor het servies, dat
wil Meul niet. ,,Er zijn veel mensen
die het niet breed hebben in deze
tijd. Tien euro borg voor een bord, is
best veel. Als ze zeventig euro beste
den en ze moeten als gezin nog vijf
tig euro borg bijleggen, dan ben ik
bang dat ze afhaken. Het is een
beetje moeilijk. Ik wilde met het
uitlenen goodwill kweken bij mijn
klanten en tegelijkertijd duurzaam
bezig zijn. Dat is een win-win-situ-
atie, dacht ik. Maar blijkbaar werkt
het zo niet."
zaterdag 1 mei 2021
GO
Theo Giele
Kijk op de site bij
/video
'Hopelijk
brengen
klanten
ze nog
terug'
Restauranthouder Filip Meul van restaurant 't Polderhuis
in het Belgische Moerbeke (bij Koewacht) is vijfhonderd
porseleinen borden kwijt. Hij leende zijn servies uit aan
klanten die maaltijden afhaalden, maar veel mensen
brachten het niet terug. Hij roept zijn klanten op dat als
nog te doen. 'De kas is bijna leeg'.
Cornelleke Blok
Moerbeke
Polderhui- Jtis
"echten
M Klanten van
't Polderhuis in
Moerbeke
kunnen de
borden die ze
bij de maaltijd
meekrijgen
deponeren in
de blauwe
krat, maar lij
ken dat te ver
geten. Restau
ranthouder
Philip Meul en
zijn partner
Nathalie de
Schrijver mis
sen daarom
nog zo'n 500
stuks servies.
FOTO ANNE HANA