VaarV>©r\6..'Zo dlÏqgt\ 2>\I ZEELAND 11 WOLF IS IN r6£LANPT~ wat 2euF- Je /soa Ik Be/s &oP MonPK^je GGD zet in Zeeland 100.000ste coronaprik Restaurant mist 500borden door take away Si CORDEJONGE Goes De GGD Zeeland heeft gister ochtend de 100.000ste corona vaccinatie gezet. Bij de GGD hebben inmiddels 28.000 Zeeu wen twee prikken gekregen, 44.000 mensen hebben hun eerste prik gehad en een af spraak gemaakt voor een tweede. Het totaalaantal vaccinaties in Zeeland ligt hoger. Want naast de GGD zijn ook mensen gevac cineerd in zorginstellingen en door de huisartsen. De GGD begon op 15 januari met het vaccineren in de Zee landhallen in Goes. De eerste groep waren zorgmedewerkers waarna de oudste mensen in de samenleving aan de beurt wa ren. Daarna werden prikloca- ties geopend in Terneuzen, Middelburg en Zierikzee. Het vaccinatietempo neemt toe. Mensen geboren in 1961 en 1962 vormen de meest recente groep die is uitgenodigd om een vaccinatieafspraak te maken. Vorige week werden per dag gemiddeld 1800 mensen gevac cineerd door de GGD, maandag is dit aantal gestegen naar dage lijks 2000 coronaprikken. De verdwenen borden bezorgen Meul een flinke schadepost. ,,Zo'n bord is 10 a 15 euro waard, samen denk ik zo'n zes a zevenduizend euro. Ik moet diep in de kas grijpen om nieuwe borden aan te schaffen, maar die kas is bijna leeg." Meul is bezig met de aanschaf van nieuw servies, maar hoopt dat de borden voor 8 mei terug naar zijn zaak ko men, want op die datum mogen in België de terrassen weer open. Net als veel andere restaurants verzorgde Meul afhaalmaaltijden tijdens deze lockdown en die van vorig jaar. Onder zijn klanten zijn ook veel Nederlanders. ,,Ik denk on geveer veertig procent. We zitten dertig meter van de grens." De maaltijden werden deels geserveerd op wegwerpmateriaal, maar deels op servies van het restaurant. ,,Vooral voor de carpaccio en de vis- potjes leenden we porseleinen bor den uit. We wilden dat de maaltij den niet aan kwaliteit zouden ver liezen. Carpaccio van een alumi nium schaaltje, dat smaakt niet. Bo vendien blijft het vlees op een bord veel langer koud. Ik wilde ook mee gaan met de tijd: het is milieuvrien delijker om borden uit te lenen." Meul ging ervan uit dat zijn klan ten de borden wel terug zouden brengen, maar hij mist nog altijd vijfhonderd borden, ook uit de eer ste lockdown. ,,Verschillende media hebben me inmiddels al gebeld. Dat heeft geholpen. Ik merk nu dat de mensen mondjesmaat borden terug komen brengen." Er is geen sprake van kwade opzet, merkt Meul. ,,Ze vertellen dat ze het vergeten waren, en dat de borden nog in de kast stonden. Ze hadden niet de bedoe ling om de borden achter te houden. Het is gewoon nonchalance, denk ik." Goodwill Borg vragen voor het servies, dat wil Meul niet. ,,Er zijn veel mensen die het niet breed hebben in deze tijd. Tien euro borg voor een bord, is best veel. Als ze zeventig euro beste den en ze moeten als gezin nog vijf tig euro borg bijleggen, dan ben ik bang dat ze afhaken. Het is een beetje moeilijk. Ik wilde met het uitlenen goodwill kweken bij mijn klanten en tegelijkertijd duurzaam bezig zijn. Dat is een win-win-situ- atie, dacht ik. Maar blijkbaar werkt het zo niet." zaterdag 1 mei 2021 GO Theo Giele Kijk op de site bij /video 'Hopelijk brengen klanten ze nog terug' Restauranthouder Filip Meul van restaurant 't Polderhuis in het Belgische Moerbeke (bij Koewacht) is vijfhonderd porseleinen borden kwijt. Hij leende zijn servies uit aan klanten die maaltijden afhaalden, maar veel mensen brachten het niet terug. Hij roept zijn klanten op dat als nog te doen. 'De kas is bijna leeg'. Cornelleke Blok Moerbeke Polderhui- Jtis "echten M Klanten van 't Polderhuis in Moerbeke kunnen de borden die ze bij de maaltijd meekrijgen deponeren in de blauwe krat, maar lij ken dat te ver geten. Restau ranthouder Philip Meul en zijn partner Nathalie de Schrijver mis sen daarom nog zo'n 500 stuks servies. FOTO ANNE HANA

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 39