Aftellen Toeristen weten de kotter van Cor elk jaar te vinden Butter chicken brengt Robert terug naar India MARGOT ZEELAND 11 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland De kogel is door de kerk: Mijn ouders kun nen na ruim een halfjaar gescheiden te hebben geleefd, over twee weken weer bij elkaar gaan wonen in een zorginstelling. Wat wa ren ze blij toen ik ze het vertelde. Mijn moeder danste bijna van plezier dat ze mijn vader weer gewoon 's ochtends een kus kan geven bij het ontwaken. Ze hoeven nu niet meer met de taxi naar elkaar toe om elkaar te zien en spreken. Aftellen dus. Ze zijn al er even op bezoek ge weest. De heer Parkinson gaat natuurlijk ook mee. We zouden bijna vergeten hoe het zonder hem was. Op oude foto's van mijn vader zie je hem zonder die ongewenste bezoeker en weet je niet wat je ziet. Een knappe krullenbol met een olijke blik en een sterk, gebruind lijf. Ik las laatst in deze krant over een man die een boek schreef over zijn leven met Parkinson. Hij had het over een mannetje dat in zijn hoofd woont. Bij mijn vader is dat inmiddels wel een reus en ik zou de rotzak graag eens elimineren. Gelukkig geniet mijn vader nog van alles, dat maakt een hoop goed. Deze week een recept van de Vrijheidsmaal tijdsoep die aanstaande dinsdag door het hele land gegeten wordt. Ik mag in Vlissingen, als on derdeel van een alternatief Bevrijdingsfestival, een pan soep bereiden. Thuis kun je gewoon meedoen met koken en het samen op eten. Dat mag weer. Het recept is van Yvette van Boven. Fruit 1 prei, wat knoflook en kerriepoeder in olijfolie en voeg er 300 gram bloemkoolrijst en 200 gram aardappelen in blokjes aan toe en laat even aanbakken. Doe er 1 blik kokosmelk en 750 milliliter groentebouillon bij met 150 gram dop erwten, 300 gram bladspinazie en 150 gram broc coliroosjes. Laat alles meekoken en breng op smaak. Een eigen twist er aan geven mag natuur lijk ook. Ik ga mijn ouders lekker wat van deze soep brengen. Op oude foto's van mijn vader zie je hem zonder die ongewenste bezoeker en weet je niet wat je ziet. Een knappe krullenbol met een olijke blik en een sterk lijf. Cor ligt met zijn kotter, annex viswinkel in Breskens afge meerd. Van origine komt hij uit Burghsluis maar via vele om zwervingen langs diverse vis sershavens in Nederland, waar onder Harlingen, ligt hij nu al weer 14 jaar hier aan de kade. Hij rookt er paling en makreel en verkoopt er ook Oosterschelde- kreeft. Die ving hij vroeger altijd zelf, nu koopt hij ze in bij Zoete- weij in Yerseke. ,,Ze zitten hier aan boord in bassins en mensen kunnen hun eigen kreeft kiezen. Je kunt de kreeft levend mee krijgen maar desgewenst kook ik hem. Eventueel kunnen klanten hier de kreeft op het achterdek opeten," lacht hij. „Gezellig is dat, en mijn waar is vast goed want de toeristen weten me elk jaar te vinden!" Uitdragerij Dat is niet moeilijk want zijn schip ziet er uit als een vrolijke uitdragerij. ,,Vroeger viste ik op sprot door middel van ankerkui- len. Een relaxte manier van wer ken, zegt hij. Je gooit het anker af, dan de netten en vervolgens wacht je zes uur. Nu, door de aangescherpte wet- en regelge ving is dat niet meer mogelijk, net als bij de garnalenvisserij. Jammer hoor." Zelf een Ooster- scheldekreeft bereiden is niet moeilijk. Hak een Oosterschel- dekreeft van ongeveer 800 gram in tweeën en kook deze in 8 mi nuten gaar. Meng het coril (dat is het merg uit kop) met mayo naise en peuzel hem lekker op. RECEPT vrijdag 30 april 2021 GO Het is tijd voor de Ooster- scheldekreeft. Vanaf eind maart tot 15 juli is deze deli catesse met zijn kenmer kende zoetige smaak verkrijg baar al hadden ze wel wat last van de kou afgelopen weken, weet Cor Fondse. ,,Nu het wat warmer wordt, komen de Oosterscheldekreeften uit hun schuilplaatsen." Margot Verhaagen Breskens Robert Knuijt: „Tijdens lange verre vakanties volgen we altijd een kookles." foto's peter nicolai Wanneer Robert Knuijt zijn handjes laat wapperen in de keuken, vult het huis zich met de heerlijkste geuren. De re cepten brengt hij in zijn koffer mee uit verre landen. Zoals de Indiase butter chicken. De Schoondijkenaar mag graag een verre reis maken. ,,Op lan gere vakanties doen we altijd een kookles. Dat hebben we ge daan in Indonesië, Thailand, Cambodja, Marokko en Gambia. Dat is echt heel leuk om te doen. Je komt ook op de mooiste markten." De butter chicken proefde hij in India. „Daar zijn we drie weken geweest. Ik ben dol op de Aziati sche keuken. Wat daar zo lekker aan is, is moeilijk uit te leggen. De keukens zijn heel verschil lend. Thaise gerechten zijn snel klaar en dit is juist een langzaam recept." De butter chicken brengt Robert direct terug naar India. En het is eenvoudig te maken. ,,Dit moet iedereen kunnen. Tegenwoordig kun je alle kruiden in de super markt kopen. Vroeger moest je gericht op pad voor sommige kruiden, maar tegenwoordig heb je zelfs een online toko. Ik heb nog een kookboek, geschreven door een officier die in Indonesië gestationeerd was. Alle oosterse producten waren vervangen door iets Nederlands. Gelukkig hoeft dat niet meer." sala, y2 theele pel mosterd, 8 tomaten, 1 ui, 1 theelepel kardemom, 1 theele pel honing, zout, 1 a 1 y kopje room. Snijd de kip in met een mes. Marineer met zout, rode chilipeper, yoghurt, limoensap, 1 eetlepel gember/knoflookpasta, mosterd, garam masala. Smeer de kip er mee in en zet minimaal 4 uur in de koelkast. Snijd de tomaten en maak hier een puree van. Snipper de ui. Zet een diepe pan op laag vuur met 2 theelepels boter. Doe er kardemom, de rest van de gember/knoflookpasta en ui bij. Bak aan en voeg de gepureerde tomaten toe. Voeg zout en chilipeper toe. Laat 30 minuten inkoken. Voeg boter toe en kook nog twee minuten. Voeg honing en room toe en laat doorkoken. Leg de kip in een ovenschaal en bak voor ongeveer 20 minuten op 180 graden. Als de kip gaar is, kun je ze toevoe gen aan de saus. Laat dit nog even koken. Serveer met Kijk op de site bij /video rijst, naanbrood of chapati. I W Thuiskoks: Cor Fondse met een Oosterscheldekreeft. foto peter nicolai

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 39