Aftellen
Toeristen weten de kotter
van Cor elk jaar te vinden
Butter chicken brengt
Robert terug naar India
MARGOT
ZEELAND 11
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
De kogel is door de kerk: Mijn ouders kun
nen na ruim een halfjaar gescheiden te
hebben geleefd, over twee weken weer bij
elkaar gaan wonen in een zorginstelling. Wat wa
ren ze blij toen ik ze het vertelde. Mijn moeder
danste bijna van plezier dat ze mijn vader weer
gewoon 's ochtends een kus kan geven bij het
ontwaken. Ze hoeven nu niet meer met de taxi
naar elkaar toe om elkaar te zien en spreken.
Aftellen dus. Ze zijn al er even op bezoek ge
weest. De heer Parkinson gaat natuurlijk ook
mee. We zouden bijna vergeten hoe het zonder
hem was. Op oude foto's van mijn vader zie je
hem zonder die ongewenste bezoeker en weet je
niet wat je ziet. Een knappe krullenbol met een
olijke blik en een sterk, gebruind lijf. Ik las laatst
in deze krant over een man die een boek schreef
over zijn leven met Parkinson. Hij had het over
een mannetje dat in zijn hoofd woont. Bij mijn
vader is dat inmiddels wel een reus en ik zou de
rotzak graag eens elimineren. Gelukkig geniet
mijn vader nog van alles, dat maakt een hoop
goed.
Deze week een recept van de Vrijheidsmaal
tijdsoep die aanstaande dinsdag door het hele
land gegeten wordt. Ik mag in Vlissingen, als on
derdeel van een alternatief Bevrijdingsfestival,
een pan soep bereiden. Thuis kun je gewoon
meedoen met koken en het samen op eten. Dat
mag weer. Het recept is van Yvette van Boven.
Fruit 1 prei, wat knoflook en kerriepoeder in
olijfolie en voeg er 300 gram bloemkoolrijst en
200 gram aardappelen in blokjes aan toe en laat
even aanbakken. Doe er 1 blik kokosmelk en 750
milliliter groentebouillon bij met 150 gram dop
erwten, 300 gram bladspinazie en 150 gram broc
coliroosjes. Laat alles meekoken en breng op
smaak. Een eigen twist er aan geven mag natuur
lijk ook. Ik ga mijn ouders lekker wat van deze
soep brengen.
Op oude foto's van mijn vader zie je hem zonder die
ongewenste bezoeker en weet je niet wat je ziet. Een
knappe krullenbol met een olijke blik en een sterk lijf.
Cor ligt met zijn kotter, annex
viswinkel in Breskens afge
meerd. Van origine komt hij uit
Burghsluis maar via vele om
zwervingen langs diverse vis
sershavens in Nederland, waar
onder Harlingen, ligt hij nu al
weer 14 jaar hier aan de kade. Hij
rookt er paling en makreel en
verkoopt er ook Oosterschelde-
kreeft. Die ving hij vroeger altijd
zelf, nu koopt hij ze in bij Zoete-
weij in Yerseke. ,,Ze zitten hier
aan boord in bassins en mensen
kunnen hun eigen kreeft kiezen.
Je kunt de kreeft levend mee
krijgen maar desgewenst kook ik
hem. Eventueel kunnen klanten
hier de kreeft op het achterdek
opeten," lacht hij. „Gezellig is
dat, en mijn waar is vast goed
want de toeristen weten me elk
jaar te vinden!"
Uitdragerij
Dat is niet moeilijk want zijn
schip ziet er uit als een vrolijke
uitdragerij. ,,Vroeger viste ik op
sprot door middel van ankerkui-
len. Een relaxte manier van wer
ken, zegt hij. Je gooit het anker af,
dan de netten en vervolgens
wacht je zes uur. Nu, door de
aangescherpte wet- en regelge
ving is dat niet meer mogelijk,
net als bij de garnalenvisserij.
Jammer hoor." Zelf een Ooster-
scheldekreeft bereiden is niet
moeilijk. Hak een Oosterschel-
dekreeft van ongeveer 800 gram
in tweeën en kook deze in 8 mi
nuten gaar. Meng het coril (dat is
het merg uit kop) met mayo
naise en peuzel hem lekker op.
RECEPT
vrijdag 30 april 2021
GO
Het is tijd voor de Ooster-
scheldekreeft. Vanaf eind
maart tot 15 juli is deze deli
catesse met zijn kenmer
kende zoetige smaak verkrijg
baar al hadden ze wel wat last
van de kou afgelopen weken,
weet Cor Fondse. ,,Nu het wat
warmer wordt, komen de
Oosterscheldekreeften uit
hun schuilplaatsen."
Margot Verhaagen
Breskens
Robert Knuijt: „Tijdens lange verre vakanties volgen we altijd
een kookles." foto's peter nicolai
Wanneer Robert Knuijt zijn
handjes laat wapperen in de
keuken, vult het huis zich met
de heerlijkste geuren. De re
cepten brengt hij in zijn koffer
mee uit verre landen. Zoals de
Indiase butter chicken.
De Schoondijkenaar mag graag
een verre reis maken. ,,Op lan
gere vakanties doen we altijd
een kookles. Dat hebben we ge
daan in Indonesië, Thailand,
Cambodja, Marokko en Gambia.
Dat is echt heel leuk om te doen.
Je komt ook op de mooiste
markten."
De butter chicken proefde hij in
India. „Daar zijn we drie weken
geweest. Ik ben dol op de Aziati
sche keuken. Wat daar zo lekker
aan is, is moeilijk uit te leggen.
De keukens zijn heel verschil
lend. Thaise gerechten zijn snel
klaar en dit is juist een langzaam
recept."
De butter chicken brengt Robert
direct terug naar India. En het is
eenvoudig te maken. ,,Dit moet
iedereen kunnen. Tegenwoordig
kun je alle kruiden in de super
markt kopen. Vroeger moest je
gericht op pad voor sommige
kruiden, maar tegenwoordig heb
je zelfs een online toko. Ik heb
nog een kookboek, geschreven
door een officier die in Indonesië
gestationeerd was. Alle oosterse
producten waren vervangen
door iets Nederlands. Gelukkig
hoeft dat niet meer."
sala, y2 theele
pel mosterd, 8 tomaten, 1 ui, 1 theelepel kardemom, 1 theele
pel honing, zout, 1 a 1 y kopje room.
Snijd de kip in met een mes. Marineer met zout, rode chilipeper,
yoghurt, limoensap, 1 eetlepel gember/knoflookpasta, mosterd,
garam masala. Smeer de kip er mee in en zet minimaal 4 uur in
de koelkast. Snijd de tomaten en maak hier een puree van.
Snipper de ui. Zet een diepe pan op laag vuur met 2 theelepels
boter. Doe er kardemom, de rest van de gember/knoflookpasta
en ui bij. Bak aan en voeg de gepureerde tomaten toe. Voeg
zout en chilipeper toe. Laat 30 minuten inkoken. Voeg boter toe
en kook nog twee minuten. Voeg honing en room toe en laat
doorkoken. Leg de kip in een ovenschaal en bak voor ongeveer
20 minuten op 180 graden. Als de kip gaar is, kun je ze toevoe
gen aan de saus. Laat dit
nog even koken. Serveer met Kijk op de site bij /video
rijst, naanbrood of chapati. I W Thuiskoks:
Cor Fondse met een Oosterscheldekreeft. foto peter nicolai