10 ZEELAND Edwin de Koeyer (50), de grote kracht achter de 22 vestigingen van ijswinkel IJscuypje, is een 'oneindige ideeënbron'. Hij is non-stop bezig, de getallen laat hij over aan anderen. 'Ik ben echt een ouderwetse zuivelman.' INTERVIEW EDWIN DE KOEIJER, TOPMAN VAN IJSCUYPJE^ Edwin de Koeyer (50) zit voor het raam van De Wasserette, zijn café op het Ge rard Douplein in Amsterdam. Het grenst aan het eerste IJscuypje dat hij veertien jaar geleden begon, in een voormalige kapsalon van een paar vierkante meter. Hij is een aardig, innemend type, zo'n man in wie altijd een jongetje zal blij ven wonen. Als je De Koeyer hoort praten, snap je waarom er elk jaar min stens één van zijn ijswinkels bij komt, ergens in de stad waar hij - met partners - ook nog drie vesti gingen heeft van kiprestaurant Van 't Spit (naast Eindhoven en Ibiza), retromeubelwinkel Vintage Home en visrestaurant Brut de Mer, ook op het Gerard Douplein. ,,Ik vind het bijna lullig om te zeg gen, maar wij hebben het bizar goed gedaan het afgelopen jaar. Mede met dank aan alle ouders die maanden thuis zaten met kinderen, zonder structuur van school of opvang. De beste reme die tegen jengelen is en blijft: als je me nu een halfuur met rust laat, gaan we daarna een ijsje halen. Re gelmatig kwamen gezinnen twee keer per dag langs." Amsterdams ijs Over de ins en outs van zijn ijs kan De Koeyer beeldend vertellen. Dat hij zijn best heeft gedaan om 'Am sterdams ijs' te maken, met biolo gische zuivel en zo veel mogelijk vruchten van boeren uit de omge ving. Dat geen enkel IJscuypje smurfenijs verkoopt, omdat hij geen kleurstof wil gebruiken. En begin niet over spikkels. ,,De hele wereld schreeuwt om spikkels. Zo'n dipje, weet je wel. Ik vind het afschuwelijk. Nog meer suiker, plus kleurstof. Waarom zou je? We gaan dit seizoen trouwens wel nootjes introduceren." IJs is scheikunde De Koeyer leerde ijs maken op de middelbare hotelschool in Middel burg. Op zijn 19de begon hij in Goes zijn eerste ijssalon: Maestro Gelato. Het werd een succes, mede dankzij de recepten die hij zelf ontwikkelde. En waag het niet te zeggen dat zoiets niet al te moei lijk kan zijn. ,,IJs is scheikunde. Via Skype heb ik afscheid moeten nemen van mijn ouwe baas. Dat was moeilijk hoor Tuurlijk, de ingrediënten zijn sim pel: room, melk, eierdooiers, sui ker, fruit, chocola. Als je thuis met de kids ijs maakt, gooi je het in zo'n machine, even draaien, lek ker. Als je het meteen opeet. IJs voor in een vitrine moet de hele dag op perfecte scheptemperatuur zijn. Dat is niet zo eenvoudig als je twintig smaken hebt die allemaal nét anders in elkaar zitten." Romig mondgevoel ,,Mijn receptuur is gebaseerd op Belgisch ijs. Heel rijk, dat vind ik lekker. De laatste jaren gebruiken we steeds meer plantaardige vet ten - vegan vind ik een moeizaam modewoord - maar ik moet en zal dat romige mondgevoel behouden. Ik snap waarom plantaardig roo mijs een trend is en we doen eraan mee, ook voor het milieu, maar ik ben niet bang daarnaast echte melk en goeie room te blijven ge- bruiken. Lekker eten vind ik het belangrijkste wat er is. Ik prop me zelf niet vol met chips of koekjes, maar ik leef ook niet overdreven gezond. Ik hou van wijn, dat ont zeg ik mezelf niet, en als ik thuis kook, moet er superlekkere boe- renboter in een gerecht. Ik ben echt een ouderwetse zuivelman." ,,Ik kom van het platteland, in die zin misschien wel. Maar van huis uit ben ik een visboer, uit Yerseke. Mijn ouders zaten in de oesters en de mosselen. Daarom ben ik Brut de Mer begonnen, ik wilde iets doen met mijn afkomst. Mijn va der had jaren een vissersboot, hij ging elke dag de zee op. Eerst voor garnalen, daarna meer de mossel kant op. Mijn moeder vond het na verloop van tijd saai worden, ze wilde haar man vaker zien. Toen zijn ze een viskraam begonnen. Daar heb ik ook gewerkt. Mijn oom vist nog. De meeste oesters en schaal- en schelpdieren in Brut de Mer komen bij hem vandaan, zo uit Yerseke." Hoe was uw jeugd daar? ,,Ik vond het mooi. We woonden op een grote boerderij, ik had veel ruimtelijke vrijheid. Het enige moeilijke vond ik het geloof. Yer- seke was, en is nog steeds wel, zwaar gereformeerd. Wij moesten op zondag twee keer naar de kerk in een net pak. De rest van de dag mocht je niks, niet eens op je fietsje door het dorp, want stel je voor dat iemand het zag. Ik heb moeten worstelen om onder die beknelling uit te komen. Het mo ment dat ik de kans kreeg mijn vleugels uit te slaan, zat ik meteen in Antwerpen. Daar heb ik met ontzettend veel plezier een aantal jaren gewoond. Ik had er een an tiekzaak, met fantastische jaren- vijftig- en zestigdesignspul. Zo ben ik uiteindelijk in Amsterdam beland." ,,Zeker. Mijn vader is helaas net overleden. Een jaar geleden. Aan Covid-19. Veel te vroeg. Het was verschrikkelijk. Ik kreeg het ook, iets eerder dan hij, na een kleine meeting hier in De Wasserette met horecaondernemers uit de buurt. Drie weken lag ik er hele maal af. Niet normaal, zo ziek als ik was. Bij mij sloeg het virus niet op mijn longen, maar op mijn nie ren. Het leek wel alsof ze eruit wil den springen. En ik had meer dan 40 graden koorts. Elke dag kwam de assistent van de dokter in een wit pak langs om te kijken hoe het ging. Toen werd mijn vader ziek. Binnen een week was het einde verhaal. Ik was nog niet beter. Via Skype heb ik afscheid moeten ne men van mijn ouwe baas. Dat was moeilijk, hoor." ,,In eerste instantie dacht ik dat, want we hadden elkaar wel gezien. Maar vlak voor de lockdown was hij ook nog met mijn moeder met vakantie naar Afrika geweest, op safari. Een heleboel passagiers die met hen op de terugvlucht zaten, bleken later besmet te zijn met het virus. Grote kans dat hij het in het vliegtuig heeft opgelopen." ,,Mijn ouwe baas en ik hebben lang gestreden over het geloof, dat zat ons vaak in de weg. Ik wilde dat hij trots op me was, dat hij het liet zien ook. Hij wSs ook trots op me, maar wel altijd met die kantteke ning: Ed, het geloof. In juni 2019 kwam hij naar Amsterdam voor de haringparty. Stonden we samen op straat voor Brut de Mer haringen schoon te maken zoals vroeger op de markt in Yerseke. Toevallig was het ook nog eens zijn verjaardag. Het hele plein stond te zingen voor hem, echt geweldig, hij stond met tranen in zijn ogen. Die avond pakte hij me vast, we keken elkaar aan en hij zei: 'Het zit allemaal goed, jongen. Jij doet het op jouw manier, en dat is mooi.' Ik kan niet beschrijven hoe gelukkig ik me toen voelde. Geen onbegrip meer, weg die strijd, alles was uitgeluld tussen ons. Daar hebben we nog een klein jaar van kunnen genie ten. Het had veel langer moeten donderdag 29 april 2021 'Ik ben een zigeuner met een creditcard' Els Quaegebeur Amsterdam Als geoorloofd uitgeefluik zijn jullie waarschijnlijk ontkomen aan de corona-ellende voor on dernemers. -Edwin de Koeyer Heeft dat iets te maken met uw Zeeuwse wortels? Lukte het een band met uw ou ders te behouden, ondanks uw afwijzing van het geloof? Was u bang dat hij het van u had? Hoe stonden jullie tegenover el kaar toen jullie ziek werden? Edwin de Koeyer. FOTO SANJA MARUSIC

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 38