WERK
Word je een prof als je
10.000 uur oefent?
Een goede baan is ook: doen watje leuk vindt
SPECIAAL
VOORJOU
■.rn
projectmanager songfestival
18
Je brein op het werk
Een van de belangrijkste factoren in een
baan is een goed salaris, maar dat vindt niet
iedereen. Sijbren, Astrid en Roy leverden
meer dan de helft van hun salaris in en
doen nu werk dat ze echt leuk vinden.
Wat doet een....
n 2014 besloot ik ontzet
tend goed te worden
in pianospelen. Ik kocht
een piano, nam lessen en
rekende uit wanneer ik
een expert zou zijn.
Volgens psycholoog Karl
Anders Ericsson moet je
zo'n 10.000 uur oefenen om
ergens expert in te worden.
Dus elke dag een uur, dan
ben ik in 2041 een prof!
Het is een mooi idee.
Iedereen kan worden wat
hij wil, als hij maar genoeg
oefent. En op de juiste
manier oefent, benadrukte
Ericsson, want van zomaar
wat aanklungelen leer je
weinig. Hij deed onderzoek
naar talentvolle schaak
spelers, pianisten en
violisten en ontdekte dat
de beste spelers rond hun
20ste zo'n 10.000 uur
gerichte training hadden
gehad. Zijn theorie werd
wereldberoemd.
Klopt die ook? Fotograaf
Dan McLaughlin (toen 30)
was benieuwd of hij op die
manier profgolfer kon wor
den. Hij zegde in 2010 zijn
baan op en oefende zich ja
renlang te pletter. Hij werd
geen Tiger Woods, maar
wél behoorlijk goed. Hij
behoorde met een handicap
van 2.6 bij de top 6 procent
van golfers. Na vijfjaar en
6003 uur gaf zijn rug het
echter op en moest hij
stoppen. Stiekem voelde hij
zich opgelucht, want hij
merkte dat hij geen golfer
in hart en nieren was: hij
voelde zich tijdens trainin
gen eenzaam, golf kon hem
eigenlijk niet zo boeien.
Waar de profs vol overgave
dag en nacht bezig zijn met
hun professie, tikte hij braaf
zijn trainingsuren aan,
maar voelde geen passie.
Ook ik merkte dat ik niet
stond te springen om elke
dag piano te spelen. Waar
ik als kind met gemak de
saxofoon had opgepakt,
worstelde ik nu met
dubbele notenbalken en
onwillige vingers. Ik kan
best wat spelen, maar mis
de motorische handigheid
en het werkgeheugen van
een goede pianist. Ofje
ergens echt in kunt uitblin
ken, is een ingewikkeld
recept met de juiste om
standigheden, geluk, aan
leg, motivatie en oefening.
Heb je nog altijd spijt dat je
vroeger voetbal, gitaar ofje
studie hebt opgegeven?
Niet getreurd, blijkbaar was
het gewoon niet je ding.
,,Als ik de hele week op kantoor
gewerkt had, was het hoogtepunt op
vrijdagavond vrienden uitnodigen en
voor hen koken. Ik vond koken altijd
al leuk. Ik heb nagedacht over een
koksopleiding, maar een serieuze
optie was het nooit. Het idee leeft
toch dat je met een vwo-diploma
geen mbo-opleiding doet.
Na vijf jaar wilde ik weg bij Exxon
Mobil. Ik dacht: ik kan óf voor een
ander bedrijf werken óf doen wat ik
echt mooi vind: de horeca in. Ik
besloot de stap te zetten en werk nu
in een restaurant in Amsterdam.
Ik had geen ervaring, dus begon
onderaan de ladder. Dat was een om
schakeling. Ik heb zes jaar gestudeerd
en daar stond ik ineens asperges te
schillen, haha. Maar ik wil mijn eigen
zaak beginnen, dus ik moet vlieguren
maken.
Met de keuze voor deze baan le
verde ik twee derde van mijn salaris
in. Daardoor woon ik nu samen met
mijn broer en verhuur ik mijn eigen
huis. Voor mij is salaris niet het be
langrijkste. Mensen zeiden: 'Je had
een goede baan.' Maar een 'goede
baan' wordt verkeerd geïnterpre
teerd. Ik had een 'goedbetaalde baan'.
'Mijn doel in het leven
is mooie momenten
verzamelen, niet geld
verdienen'
Een goede baan is voor mij doen wat
je leuk vindt. En dat doe ik nu.
Ik vind het lekker om in de keuken te
werken en op mijn benen te staan. Het
is veel gezonder dan achter een compu
ter zitten. Ook is de horeca direct werk:
je maakt iets en krijgt meteen feedback
van gasten of het lekker was. In mijn
vorige baan duurde het twee jaar voor ik
resultaat van een project zag. Ook heb
ik geen volle mailbox meer. We krijgen
een appje met het rooster en alleen een
mail als het over salaris gaat.''
„Vijfjaar geleden zat ik in de 'is dit
het nou?'-fase. Mijn baan als redac
teur was best leuk, maar als ik iets
wilde doorvoeren moest dat eerst
langs vijftien anderen. Dat was
frustrerend en daardoor kon ik
niet het beste uit mezelf halen. De
reiswereld trok me altijd al. Een
goede vriend van me was reisleider
en raadde me aan te solliciteren. Tot
mijn eigen verbazing werd ik meteen
aangenomen.
Mijn ouders begrepen in eerste
instantie niet dat ik mijn goedbetaalde
baan had opgezegd. Er ging driekwart
van mijn salaris af. Dat is veel, maar op
reis worden onkosten vergoed. Ook
zegde ik mijn huur op, omdat ik veel in
het buitenland was. In Nederland
logeerde ik bij mijn ouders.
Na mijn eerste reis kwam ik stuite
rend terug. Het was fantastisch. Voor
even heb je een belangrijke rol in het
leven van mensen, je kunt verschil
maken. Dat vind ik bijzonder. Het is
een misvatting dat je als reisleider al
tijd op vakantie bent. Het is keihard
VAN DE PZC
DONDERDAG 29 APRIL 2021
PC
Salaris inleveren
LOTTE KUIPERS
Sijbren Bartlema (32)
Was: chemisch technoloog bij
ExxonMobil (70.000 bruto per
jaar)
Werd: chef de partie in een
restaurant (24.000 bruto per jaar)
- ROY VAN AMMERS
Astrid Slootweg (32)
Was: (eind)redacteur bij een vakblad
voor hr-professionals (40.000 bruto
per jaar)
Werd: reisleider (12.000 bruto per
jaar)
Sybren Bartlema, Astrid
Slootweg en Roy van
Ammers zaten alle drie in
de fase van 'is dit het nou?'
FOTO KOEN VERHEIJDEN
DAVE GEENSEN (42) is projectmanager
van het Eurovisie Songfestival.
Hoe kom je aan deze functie?
,,Ik hield me als projectmanager bij de
gemeente Rotterdam bezig met het aan
trekken van internationale evenementen en
conferenties en ben hiervoor gevraagd.''
Wat houden je werkzaamheden in?
,,Ik ben de overall manager en bewaak met
de projectdirecteur de voortgang.''
In samenwerking met Nationale Vacaturebank
Lijkt dit je
wat? Kijk
voor vacatu
res op de site
van deze
krant bij
werkt
E
Neuropsycholoog Chantal
van der Leest bekijkt onze
gedragingen op de werkvloer:
wie of wat bepaalt onze
dagelijkse beslissingen?