WERK Word je een prof als je 10.000 uur oefent? Een goede baan is ook: doen watje leuk vindt SPECIAAL VOORJOU ■.rn projectmanager songfestival 18 Je brein op het werk Een van de belangrijkste factoren in een baan is een goed salaris, maar dat vindt niet iedereen. Sijbren, Astrid en Roy leverden meer dan de helft van hun salaris in en doen nu werk dat ze echt leuk vinden. Wat doet een.... n 2014 besloot ik ontzet tend goed te worden in pianospelen. Ik kocht een piano, nam lessen en rekende uit wanneer ik een expert zou zijn. Volgens psycholoog Karl Anders Ericsson moet je zo'n 10.000 uur oefenen om ergens expert in te worden. Dus elke dag een uur, dan ben ik in 2041 een prof! Het is een mooi idee. Iedereen kan worden wat hij wil, als hij maar genoeg oefent. En op de juiste manier oefent, benadrukte Ericsson, want van zomaar wat aanklungelen leer je weinig. Hij deed onderzoek naar talentvolle schaak spelers, pianisten en violisten en ontdekte dat de beste spelers rond hun 20ste zo'n 10.000 uur gerichte training hadden gehad. Zijn theorie werd wereldberoemd. Klopt die ook? Fotograaf Dan McLaughlin (toen 30) was benieuwd of hij op die manier profgolfer kon wor den. Hij zegde in 2010 zijn baan op en oefende zich ja renlang te pletter. Hij werd geen Tiger Woods, maar wél behoorlijk goed. Hij behoorde met een handicap van 2.6 bij de top 6 procent van golfers. Na vijfjaar en 6003 uur gaf zijn rug het echter op en moest hij stoppen. Stiekem voelde hij zich opgelucht, want hij merkte dat hij geen golfer in hart en nieren was: hij voelde zich tijdens trainin gen eenzaam, golf kon hem eigenlijk niet zo boeien. Waar de profs vol overgave dag en nacht bezig zijn met hun professie, tikte hij braaf zijn trainingsuren aan, maar voelde geen passie. Ook ik merkte dat ik niet stond te springen om elke dag piano te spelen. Waar ik als kind met gemak de saxofoon had opgepakt, worstelde ik nu met dubbele notenbalken en onwillige vingers. Ik kan best wat spelen, maar mis de motorische handigheid en het werkgeheugen van een goede pianist. Ofje ergens echt in kunt uitblin ken, is een ingewikkeld recept met de juiste om standigheden, geluk, aan leg, motivatie en oefening. Heb je nog altijd spijt dat je vroeger voetbal, gitaar ofje studie hebt opgegeven? Niet getreurd, blijkbaar was het gewoon niet je ding. ,,Als ik de hele week op kantoor gewerkt had, was het hoogtepunt op vrijdagavond vrienden uitnodigen en voor hen koken. Ik vond koken altijd al leuk. Ik heb nagedacht over een koksopleiding, maar een serieuze optie was het nooit. Het idee leeft toch dat je met een vwo-diploma geen mbo-opleiding doet. Na vijf jaar wilde ik weg bij Exxon Mobil. Ik dacht: ik kan óf voor een ander bedrijf werken óf doen wat ik echt mooi vind: de horeca in. Ik besloot de stap te zetten en werk nu in een restaurant in Amsterdam. Ik had geen ervaring, dus begon onderaan de ladder. Dat was een om schakeling. Ik heb zes jaar gestudeerd en daar stond ik ineens asperges te schillen, haha. Maar ik wil mijn eigen zaak beginnen, dus ik moet vlieguren maken. Met de keuze voor deze baan le verde ik twee derde van mijn salaris in. Daardoor woon ik nu samen met mijn broer en verhuur ik mijn eigen huis. Voor mij is salaris niet het be langrijkste. Mensen zeiden: 'Je had een goede baan.' Maar een 'goede baan' wordt verkeerd geïnterpre teerd. Ik had een 'goedbetaalde baan'. 'Mijn doel in het leven is mooie momenten verzamelen, niet geld verdienen' Een goede baan is voor mij doen wat je leuk vindt. En dat doe ik nu. Ik vind het lekker om in de keuken te werken en op mijn benen te staan. Het is veel gezonder dan achter een compu ter zitten. Ook is de horeca direct werk: je maakt iets en krijgt meteen feedback van gasten of het lekker was. In mijn vorige baan duurde het twee jaar voor ik resultaat van een project zag. Ook heb ik geen volle mailbox meer. We krijgen een appje met het rooster en alleen een mail als het over salaris gaat.'' „Vijfjaar geleden zat ik in de 'is dit het nou?'-fase. Mijn baan als redac teur was best leuk, maar als ik iets wilde doorvoeren moest dat eerst langs vijftien anderen. Dat was frustrerend en daardoor kon ik niet het beste uit mezelf halen. De reiswereld trok me altijd al. Een goede vriend van me was reisleider en raadde me aan te solliciteren. Tot mijn eigen verbazing werd ik meteen aangenomen. Mijn ouders begrepen in eerste instantie niet dat ik mijn goedbetaalde baan had opgezegd. Er ging driekwart van mijn salaris af. Dat is veel, maar op reis worden onkosten vergoed. Ook zegde ik mijn huur op, omdat ik veel in het buitenland was. In Nederland logeerde ik bij mijn ouders. Na mijn eerste reis kwam ik stuite rend terug. Het was fantastisch. Voor even heb je een belangrijke rol in het leven van mensen, je kunt verschil maken. Dat vind ik bijzonder. Het is een misvatting dat je als reisleider al tijd op vakantie bent. Het is keihard VAN DE PZC DONDERDAG 29 APRIL 2021 PC Salaris inleveren LOTTE KUIPERS Sijbren Bartlema (32) Was: chemisch technoloog bij ExxonMobil (70.000 bruto per jaar) Werd: chef de partie in een restaurant (24.000 bruto per jaar) - ROY VAN AMMERS Astrid Slootweg (32) Was: (eind)redacteur bij een vakblad voor hr-professionals (40.000 bruto per jaar) Werd: reisleider (12.000 bruto per jaar) Sybren Bartlema, Astrid Slootweg en Roy van Ammers zaten alle drie in de fase van 'is dit het nou?' FOTO KOEN VERHEIJDEN DAVE GEENSEN (42) is projectmanager van het Eurovisie Songfestival. Hoe kom je aan deze functie? ,,Ik hield me als projectmanager bij de gemeente Rotterdam bezig met het aan trekken van internationale evenementen en conferenties en ben hiervoor gevraagd.'' Wat houden je werkzaamheden in? ,,Ik ben de overall manager en bewaak met de projectdirecteur de voortgang.'' In samenwerking met Nationale Vacaturebank Lijkt dit je wat? Kijk voor vacatu res op de site van deze krant bij werkt E Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 18