9 Heruitgave Anne Frank Syrië bestraft voor aanvallen Efteling niet open voor test en de Spoetnik. Ik las de avonturen van Jules Verne'', vertelt Marx. ,,Dat voelde als een sprookjeswereld. Dus ik ben enorm vereerd dat ik nu zelf meewerk aan zo'n ontdekkingsreis." Marx kookt normaal gesproken in zijn restaurant Sur Mesure in Parijs, dat twee Michelinsterren heeft. Maar voor het ruimtevoedsel was een waar laboratorium nodig. Dat staat in het Centrum voor Culinaire Innovatie van de Universiteit Paris-Saclay. De sterrenkok richtte dat centrum in 2013 op met natuurkundige en schei kundige Raphaël Haumont. „Voedsel voor het ISS moet een uur lang op 140 graden Celsius worden verhit, om micro-organismen te do den'', vertelt Haumont. ,,Maar door die lange en extreme hitte wordt vlees zo hard als een schoenzool. In ons laboratorium hebben we er toch zacht en lekker rundvlees van kun nen maken. Dat doen we met speci ale vriestechnieken en het injecteren van natuurlijke aroma's.'' Hygiëne-eisen Eten in een baan rond de aarde is iets heel anders dan eten op aarde. In het ISS gelden extreem strenge hygiëne- eisen. Het kan niet zo zijn dat Tho mas Pesquet gezellig op een Frans stokbrood knabbelt en de kruimels in de apparatuur terechtkomen. ,,Ons amandeltaartje hebben we in ons laboratorium na lang testen zo kunnen maken dat hij niet kruimelt!'' vertelt Haumont. De astronauten zelf veranderen ook in de ruimte. Ze zijn gewichtloos en zweven. Daardoor verzamelen bloed en vloeistoffen zich in hun hoofd, waardoor de werking van bij holtes verandert en geur- en smaak vermogen worden aangetast. ,,Je proeft veel minder: alsof je snipver kouden bent'', zegt Marx. Tot slot zijn er voedingseisen. Voor elke astronaut is precies vastgelegd hoeveel suiker en zout zijn toege staan en hoe de mix van proteïnen en koolhydraten moet zijn. „Astronau ten zijn topatleten. Je moet nauwge zet op hun conditie en gewicht let ten'', aldus Marx. Voor een sterrenkok zijn al die ei- sen eigenlijk een gruwel. In zijn eigen keuken in Parijs is Thierry Marx op permachtig, maar rond het ISS moet hij zich houden aan boekwerken vol richtlijnen. ,,We wilden voor Thomas Pesquet iets maken met truffels'', legt de kok uit. ,,Maar truffels zijn gevaarlijk, vanwege de bacteriën. Dus moesten we die speciaal bewerken. We wilden een wijnsaus maken, maar in het ISS is alcohol verboden. Peper mag niet als korrel mee in de ruimte: dat is ris kant als die rondzweeft. Dus we heb ben van peperkorrels een jus ge maakt en die m het vlees ingebracht.'' De wijnsaus, dat was nog een hele missie, vertelt wetenschapper Ra phaël Haumont. ,,We hebben het re cept van een klassieke wijnsaus ge nomen met een mooie Franse grand cru uit Bordeaux. Met scheikundige technieken hebben we de alcohol, de ethanol, er compleet uitgehaald. In ons lab hebben we tien maanden geëx perimenteerd. Uiteindelijk slaagden we erin om de wijnsaus te krijgen zoals we 'm wilden: er zit geen alcohol meer in maar hij smaakt nog exact zoals die grand cru.'' In 2016 verzorgden Marx en Haumont voor het eerst ruimtemaaltijden voor Pesquet. De astronaut vroeg ze daarna om verder te experimenteren. Het resul taat zijn vier gloednieuwe gerechten. ,,We hebben geprobeerd de lat deze keer nog veel hoger te leggen'', vertelt Haumont. Er werden nieuwe technie ken ontwikkeld, de gerechten werden nog verfijnder. Kerstomaatjes Samen deden ze ook een nieuw culinair experiment voor astronaut Thomas Pes quet: het maken van ISS-kerstomaatjes. De uitdaging was om zo'n smaakvol klein tomaatje volledig intact de ruimte in te sturen, terwijl wel aan alle eisen werd voldaan. ,,We hebben de kerstomaatjes ge vriesdroogd'', zegt Haumont. „Normaal krijg je dan meestal poeder. Maar wij hebben in ons laboratorium een speci aal apparaat staan. Daarmee is al het wa ter uit de tomaat gehaald. En een tomaat is 90 procent water! En toch is die kers tomaat na het vriesdrogen, nadat er 90 procent is verdwenen, nog steeds compleet rond, rood en intact: er zit geen schrammetje op. Het is en blijft een klein tomaatje dat je zo in één keer in je mond doet. En het is echt een smaakexplosie in je mond! Want zonder dat water is de smaak van de tomaat tien keer sterker. En dat was precies de be doeling, omdat astronauten in de ruimte minder proeven.'' Dat is waar het allemaal om draait. ,,Eten is emotie'', zegt Marx. ,,Het klinkt natuurlijk allemaal heel technisch wat we doen in ons laboratorium. Maar in essentie gaat het om de smaak van het eten en de emotie die dat oproept.'' Een ruimtemaaltijd van een Parijse sterrenkok, dat is alsof je even van het aardse leven proeft. ,,Als de astronauten straks hoog in de ruimte onze blikjes openmaken, wil ik dat ze iets lekkers proeven. Ze moeten een fijn gevoel krij gen en samen genieten. Daar gaat het om bij een maaltijd, ook in het ISS.'' donderdag 22 april 2021 GO Amandeltaart] e van Franse topkok gaat de ruimte in Geprepareerde zalm, en andere ingeblikte heerlijkheden. foto afp AMSTERDAM Van Het Ach terhuis, het dagboek van Anne Frank, verschijnt een versie in eenvoudige taal. De hertaling is bedoeld voor kinderen, scholieren en nieuwkomers, laat uitge ver Eenvoudig Communi ceren weten. Het boek is getiteld Mijn naam is Anne en is gemaakt in samen werking met de Anne Frank Stichting. „Iedereen moet de dagboekbrieven kunnen lezen'', vindt uitgever Ralf Beekveldt. Het boek gaat over Annes leven als Joods meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog. DEN HAAG Syrië is zijn stemrecht en andere rech ten bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) kwijt. Van de 193 lidstaten steunden er 87 het voorstel van om het regime van president Assad op de strafbank te zetten. Onderzoek van de OPCW heeft aangetoond dat de Syrische luchtmacht verantwoordelijk was voor drie aanvallen met chloor gas en het zenuwgas sarin op Lataminah in 2017. Re cent bleek dat de lucht macht ook achter een aan val in 2018 met chloorgas op de plaats Saraqib zat. KAATSHEUVEL De Efteling gaat zaterdag niet open voor het testevenement van Fieldlab. Er was gere kend op achtduizend men sen, maar er kwamen slechts vierduizend aan meldingen. Dat aantal is te klein om gedegen onder zoek te doen, meldt Field- lab. ,,Evenementen moeten worden uitgevoerd met een verhoogd bezoekersaantal. Met vierduizend bezoekers zou de onbenutte capaci teit van attracties en park veel te groot zijn voor een reële vergelijking met een normale situatie.'' Er waren geen tickets verkocht voor de testdag, alleen trouwe bezoekers, zoals abonne menthouders, waren uitge nodigd.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 9