EENS EEN ZEEUW... II 12 ZEELAND Jeroen Raes (44) uit Middelburg en Heinkenszand is al twaalf jaar eigenaar van restaurant Rozemarijn in Maastricht. Zo goed en kwaad als het gaat, slaat de Zeeuwse horecaman zich met vrouw Maaike Steins en drie kids door deze barre tijden heen. Tijdens de lockdown bijvoorbeeld vier weken asperges steken in Ospel. Die asperges in de zaak schillen, koken en meegeven in de Take Away-bestellingen. In zijn werk zitten Zeeuwse twisten. „Onze visleverancier komt uit Yerseke." Hoe was je jeugd? ,,Ik ben geboren in Middelburg, in het Gasthuis-ziekenhuis. Ik ben enig kind en woonde maar drie maanden in Middelburg. We ver huisden naar Heinkenszand. Een klein dorp. We woonden aan een pleintje op het Havikhof. Veel kin deren om mee te spelen. Mijn be ste vriendje was Martijn Loos, mijn buurjongen. We voetbalden altijd op het befaamde pleintje voor onze deur." Hoe ging school? ,,De basisschool was niet altijd even leuk. Ik had moeite met lezen en schrijven en ervoer dat als grote last. Op mijn 8ste ging ik naar het speciaal onderwijs in Goes. Niet altijd even leuk door mijn dyslexie en afstand tussen oude en nieuwe school. Daardoor nauwelijks con tact meer met vriendjes van de oude school." ,,Ja, we gingen regelmatig naar de kerk. Mijn vader speelde volleybal. Dat ben ik ook gaan doen bij Atlas. Heerlijk. Later heb ik ie klas ge speeld bij Kast, maar door horeca- werk stopte ik met volleybal. Mijn eerste baantje was bessen plukken in de omgeving. Op mijn 16de ging ik bij cafetaria De Landbouw in Goes werken. Ik mocht ijsjes ma ken en mosselpannetjes vullen. Ik heb me daar ook eens pijnlijk ver brand aan mijn vingers." ,,Mijn twee jaar ivmbo was een harde school met veel ruzies en conflicten in en rond de klas. Ik heb ook twee jaar huishoudschool (een meisjesschool) gedaan. Daar zat ik meer op mijn plek. Vriende lijk en meer gericht op koken. Ik liep stage in het Wapen van Goes. Daar mocht ik voor het eerst ap peltaart maken. Als grap hadden ze voor mij de recepthoeveelheden veranderd. Lachen geblazen en een grote rotzooi met veel bloem. Daar begon mijn carrière. Via de koksopleiding op het Zeeland Col lege in Middelburg veel stages ge lopen, bijvoorbeeld in De Waag in Serooskerke (SD), het niet meer bestaande Bon Vivant in Goes en De Stadsschuur. In het laatste jaar van de opleiding een stage in Cha teau Neercanne. Mijn eerste con tact met tophoreca in Limburg." ,,Zeker in de zomer. Het uitgaans leven was leuk in Zeeland. We gingen op stap in Goes naar El Torro of café Bubbel op de Markt. Soms reden we naar Antwerpen, naar de bioscoop. Ik woonde op mij zelf in Zierikzee. Mijn eerst moment van zelfstandigheid, hoe wel ik elke week naar huis ging." ,,Net als veel oude klasgenoten wilde ik na school weg uit Zee land. Niet studeren, maar graag ook iets anders zien dan het vlakke land. Via Inter Scaldis kwam ik te recht bij Scholtjeshof in Stevoord Hasselt in België. Twee Michelin- sterren en het beste van België anno 1996. Een harde leerschool met een chef van de oude stempel. Lange dagen werken, staand eten en zonder fatsoen naar personeel toe. Na drie maanden werken mocht ik gaan, althans dat werd vriendelijk verzocht." ,,Omdat ik toch al in Belgisch Lim burg woonde, ben ik gaan bellen of ik ergens terecht kon. Dat kon bij kasteel Erenstein in Kerkrade. Hier spraken ze tot mijn verbazing Duits. Dat klopte toch niet hele maal met mijn Zeeuwse achter grond, haha. Na verschillende om zwervingen ben ik sinds 2009 op mijn plaats in Rozemarijn." ,,Mijn Zeeuwse koppigheid. En ik ben zuinig. De liefde voor de zee en wat eruit komt ook: van vis tot schaal, schelp en zeewier. Onze visleverancier komt uit Yerseke. Als ik het vraag, komt er een doosje bolussen van Bakkerij De Rijk mee. Of een paar plakjes Zeeuws spek." ,,Ons bezoek aan opa en oma in Zeeuws-Vlaanderen. Met de boot. Altijd prima. Tenzij het vakanties waren en je moest wachten. Altijd stress op de terugreis om de laste boot te halen." ,,Als kind stond ik altijd te helpen in de keuken bij mijn moeder. Ik had er een dingetje mee. Vond het leuk dingen uit te proberen en ver zamelde al snel recepten in een re- ceptenboekje. Dit heeft mijn moe der nog steeds." ,,Het is lastig. Helemaal niet leuk. Zorgen over je bedrijf, eigen huis en privésituatie. Druk met ver schillende zaken. We proberen op diverse plaatsen actief te zijn. Take away, bestellingen uitrijden. We koken bij de buren in Hotel Der- lon. Hebben gekookt voor de Stille Arme, een stichting in Maastricht. Koken aan huis bij vaste gasten. Doen mee aan een stadswande ling. Wandelaars kunnen dan op diverse adressen een hapje eten." ,,Er zit veel vergelijk tussen Lim burgers en Zeeuwen. Ook hier is Als een kans zich aandient voor een mooie strandtent aan zee, dan kom ik terug er veel invloed van Belgen en Duitsers. Toen ik hier net woonde, had ik moeite tussen de echte Maastrichtenaren te komen. An dersom is dat ook. Niettemin le ven Limburgers misschien wel meer. Maastricht bruist altijd." ,,Mijn vader woont nog in het ou derlijk huis. Mijn moeder net over de grens in België. In de zomer gaan we vaker dan 's winters. Elk jaar wel een kleine of korte vakan tie in Zeeland. Twee jaar geleden een huisje op het strand. Wauw, wat een belevenis was dat." ,,De zee, ja de zee! Toch vind ik Zeeland altijd een beetje bekrom pen in vrijheden. Je moet mee gaan in de massa. Als je iets niet kunt, of anders bent, word je daarop aangekeken. Dat vind ik vervelend aan onze provincie." ,,Wie weet. Ik woon nu al langer in Maastricht dan dat ik in Zeeland heb gewoond. Ons leven is hier. Met onze drie kinderen en een res taurant in de binnenstad. Als er een kans zich aandient voor een mooie strandtent of restaurant vlak aan zee, dan kom ik terug." donderdag 22 april 2021 'De liefde voor de zee heb ik mee naar Maastricht genomen' Jeroen Raes en Maaike Steins voor hun restaurant Rozemarijn in Maastricht. foto privé Gerrit van Loon Je bent katholiek opgevoed. Na de middelbare school ging het snel richting horeca. Ging je ook zelf op stap? Waarom Zeeland verlaten? Je belandde in Limburg. Nam je Zeeuwse gewoontes mee? Wat herinner je nog uit Zeeland? Komt de liefde voor eten en drinken vanuit de familie? Hoe slaan jullie je bij Restaurant Rozemarijn door deze tijd heen? Is Maastricht bourgondischer dan Zeeland? Kom je vaak terug naar Zee land? Wat mis je het meest? Keer je ooit terug?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 40