II II 10 NIEUWS Veel ex- INTERVIEW KOOKBOEKENAUTEUR coronapatiënten kunnen ook na langere tijd niet meer ruiken. Zon 10 tot 15 procent houdt langdurig klachten. Dat tast hun levensgeluk aan. Joke Boon schreef een boek om hen te helpen. Laat je on derzoeken. „Ik raad iedereen met klem aan: laat de wetenschap meekijken. Het is altijd zinvol te onderzoeken waarom je niet kunt ruiken. Misschien heb je wel poliepen waardoor je reukzintuig niet te beluchten valt en kun je daar door niet ruiken.'' Laat de moed niet zakken. ,,Ook als het voor altijd is, dan is dat vervelend, maar je kunt er heel gelukkig mee leven'', vertelt Boon uit ervaring. ,,En kennis is macht.'' In haar boek Eerste hulp bij reukverlies legt Boon op een toegankelijke manier uit hoe je neus werkt, waarbij ze net zo makkelijk een anekdote over Napoleon als een gedicht van Shakespeare aanhaalt. Mensen zonder reuk snakken naar informatie, weet ze uit ervaring. ,,Ik ,,Mijn recepten zijn kleurrijk en heb ben veel structuur. Er gebeurt iets in je mond. Het zijn geen subtiele sma ken, dus niet geschikt voor baby's.'' Boon maakt slim gebruik van de drielingszenuw die naar je oog, je neusbodem en je kie zen loopt. Die ze nuw reageert op scherpe sma ken zoals mos terd en wasabi, maar ook op peper en munt. „Daarnaast ge bruik ik uiteraard zoet, zuur, bitter, zout en umami.'' Je oren doen ook mee bij Boons gerechten. ,,Als ik er iets knapperigs bij kan doen, dan doe ik dat.'' De keuze van de gerechten liet de kookboekenauteur over aan haar fans: de mensen die haar kook boeken al met plezier gebruiken: recepten die het meest aanspreken. ,,En allemaal hoog op smaak.'' Verder, tipt Boon, is aandacht van belang. ,,Betrek de entourage erbij. Dus geen telefoon aan tafel en ook geen televisie. Door snelle muziek ga je snel kauwen en daarom is lang zame klassieke muziek geschikt tijdens het eten. En leg linnen neer in plaats van een plastic zeiltje. Mis schien raar, maar gebruik glazen voor je water en geen beker. Dat maakt zo'n verschil. Het smaakt echt anders.'' geef al jarenlang raad aan mensen die soms radeloos zijn, vooral sinds mijn eerste twee boeken over anosmie niet meer verkrijgbaar zijn.'' Juist mensen bij wie het draait om gastronomie en met vrienden eten, kan reukverlies een hard gelag zijn. Zeker voor degenen bij wie de reuk is verstoord en die ineens anders zijn gaan ruiken, bijvoorbeeld een nare put- lucht als er koffie op tafel komt. Het lijkt of de zenuwen niet helemaal goed geschakeld zijn, zegt Boon. ,,Sommigen zijn ontredderd. Het is ook lastig, omdat we veel nog niet weten. Corona is nog maar zo Het is altijd zinvol te onderzoeken waarom je niks ruikt, misschien heb je wel poliepen - Joke Boon, kookboekenauteur kort bij ons.'' Toch blijft er culinair genoeg te genieten over, weet Boon. ,,Ik heb mijn beste recepten voor ont bijt, voor soep, voor salades, voor hoofdgerechten en desserts in het boek opgenomen.'' Als ^emand begrijpt hoe ellendig mensen zich kunnen voelen als ze ineens niets meer ruiken, dan is het Joke Boon wel. Ze verloor haar reukver mogen op haar vierde en is nog altijd af en toe bang dat ze niet lekker ruikt. Je hebt je neus nodig om te over leven, legt ze uit. ,,Reuk waarschuwt je voor gevaar: voor gas bijvoorbeeld of voor brand. Als je niet meer ruikt, tast dat je basale veiligheidsgevoel aan. Je kunt niet meer op jezelf vertrouwen.'' De gevolgen kunnen desastreus zijn. „Depressie komt veel voor bij Als je niet meer ruikt, tast dat je gevoel voor veilgheid aan, je kunt niet meer op jezelf vertrouwen mensen met reukverlies. Je kunt ook relatieproblemen krijgen door een verminderd libido. Opge wonden raken heeft veel met geur te maken. Zelf heb ik mijn seksualiteit opgebouwd zonder, dus dan nemen je andere zintuigen het over. Die compenseren het verlies. Dan kan het belangrijker zijn hoe iemand beweegt met zijn hand of hoe iemands stem klinkt." Dat het leven minder leuk kan zijn, bleek ook uit de gesprekken die de Amsterdamse voerde met mensen die corona hadden gehad. „Soms zeiden mensen dat ze niet wilden zeuren, maar dan bleek toch - als ik vroeg om hun leven een cijfer te geven van o tot 10 - dat het cijfer lager uitviel dan voordat ze ziek werden.'' Het goede nieuws: ,,Je kunt er leuk mee leven'', zegt Boon, die dat bewijst door haar carrière als - nota bene - kookboekenauteur. „Het ligt niet in mijn aard om negatief te zijn. Ik denk altijd: wat kan ik oplossen?" Voor wie het aangaat, heeft ze drie praktische tips. Begin met reuktraining en houd dat vol, ga naar een kno-arts en wanhoop niet. Over haar eerste tip: „Reuktraining kan ertoe lei den datje reukvermogen terugkomt. Het is wel een kwestie van discipline, want je moet het lang volhouden en je weet niet óf het gaat werken. De training houdt in dat je twee keer per dag aan vier verschillende geuren ruikt die je goed kent. Koffie, kaneel of pindakaas bijvoorbeeld. Het is de bedoeling dat je ook naar het product kijk en eraan denkt, zodat je alle zin tuigen erbij betrekt." woensdag 21 april 2021 GO Smaakverlies door corona? Joke Boon biedt eerste hulp Kan goed eten dan nog wel als je niks proeft? Ellen den Hollander Amsterdam - Joke Boon, kookboekenauteur Reuktraining vergt discipline, maar kan de moeite waard zijn, zegt Joke Boon. FOTO IRIS DRIESSEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 10