OPENPfDIUM 6 Wild kokkerellen tijdens nieuwe kookwedstrijd Slag op de Velden Muzikanten laten zien en horen wat ze in hun mars hebben. Vandaag richten we onze spotlight op zangeres Noami uit Schoondijke. Contacten leggen in de muziekwereld, een ac count op alle sociale me- diakanalen, goed naden ken over de opnames die ze post en hoe ze zich wil profileren als muzikant: ,,Als je jezelf niet laat zien, weten mensen ook niet dat je er bent", zegt Naomi van Rie (19), ofte wel Noami. De zangeres uit Schoondijke pakt het serieus aan. Ze heeft namelijk één grote droom waar ze keihard voor werkt: professioneel zangeres wor den. ,,Ik voel me heel erg op mijn plaats op het podium." Zingen en muziek maken deed No- ami altijd al, van kleins af aan. ,,In de musicals op school wilde ik heel graag liedjes zingen en als we een playbackshow hadden, wilde ik een microfoon zodat ik écht kon zingen. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit podiumangst heb gehad." Ze kreeg op jonge leeftijd noten- leer en had vier jaar gitaarles. Haar gi taarspel wil ze weer opfrissen en ze speelt sinds drie jaar piano. Tijdens de middelbare school, op het Zwin College in Oostburg, ging Noami serieuzer over een toekomst in muziek nadenken. Bij het kiezen van een vervolgopleiding nam ze een grote beslissing: ,,Ik wilde er echt mijn beroep van maken." Ze schreef zich in voor de drieja rige artiestenopleiding van ROC Til burg, richting zang. ,,Ik zit nu in mijn laatste jaar. Nog één examen en dan is het afgerond." Noami kreeg er zangles, muziek theorie en bijvoorbeeld ook lessen in hoe je een liedje schrijft of opneemt. Een bijzondere drie jaar, want Noami en haar medestudenten zijn de eerste én laatste lichting van de zangoplei ding. ,,Omdat er een aantal opleidin gen in kunst en cultuur zijn ge schrapt. Je kunt er nu nog wel de all round artiestenopleiding doen, maar dat is meer de musicalkant, met dans, theater en zang." Tijdens haar studietijd in Tilburg bracht Noami twee singles uit. Why You in 2019 en Far From Home in 2020. De nummers maakte ze samen met Lorin, een bevriende producer. ,,We hebben eerst wat kleine dingetjes op genomen om te kijken hoe de samen werking ging en toen heb ik Why You geschreven. Dat is boven verwachting goed gegaan, zoveel streams had ik nooit kunnen bedenken." Toen ontstond ook de artiesten naam Noami, een variant op Naomi. ,,Iedereen schreef mijn naam ver keerd op de opleiding in Tilburg. Ik vond Naomi van Rie niet echt een ar tiestennaam en dacht, waarom niet Noami?" Hoge noten knallen Noami werkt aan een repertoire met eigen nummers. Ze zingt daarnaast ook covers in het Engels en Neder lands die bij haar stem en stijl passen, ze kan hoge noten er net zo uitknal- len als Davina Michelle, Lauren Dai- gle, Jessie J en Pink. ,,Je moet wel echt techniek gebruiken om dat goed en Ik voel me heel erg op mijn plaats op het podium gezond te doen. Ik sta in de klas be kend als de persoon die geen micro foon nodig heeft, omdat ze zo hard zingt", lacht ze. Noami is nog niet uitgeleerd: ,,Ik weet nog niet alles, dus ik wil graag door." Ze wacht op reactie van het Conservatorium van Amsterdam en de popacademie van ArtEZ in En schede. ,,Ik weet nog niet of ik aange nomen word, anders wordt het een tussenjaar." Het is een risico dat ze graag neemt. ,,Ik wil gewoon heel graag de muziek in." Rondom de wedstrijd is een heel programma opgetuigd met work shops, masterclasses, livemuziek, foodtrucks en cocktailbars, een ho reca- en bushcraftbeurs. Ook kun nen de bezoekers bekende bush- crafters en topchefs ontmoeten. Slag op de Velden mikt op een pu bliek van onder meer bushcrafters, wildplukkers, jagers, horecapro- fessionals, foodies en mu- ziekliefhebbers. De or ganisatie verwacht meer dan duizend bezoekers. Het idee voor j deze'grootste culi- p naire veldslag van de Benelux' komt V Debushcrafter maakt vuur op prehistorische wijze, de chef bereidt het gerecht van Schelde Events. Die organi satie tekent ook voor Slag op de Schelde, waarbij koks op een varende boot battelen. Nu is er - mede inge geven door coro namaatregelen - een versie aan land, in de open lucht. Dennis Willems van Schelde Events: „Zes teams koken rond de vip-tafel op open vuur. De wildplukker van het team neemt zelf minstens vijf in het wild verza melde ingrediënten mee, die het hoofdbestanddeel van het gerecht moeten vormen. Daarnaast mogen ze tevoren een aantal ingrediënten bestellen, zoals wieren, oliën, Zeeuws wild dat wij in samenwer king met een jagersvereniging aan bieden, en groenten uit mijn moes tuin. De bushcrafter maakt vuur op zeg maar prehistorische wijze, de chef bereidt het gerecht." Vakjury met sterrenchefs De prestaties worden beoordeeld door een vakjury. Naast bushcrafter en hoofdinstructeur buitensport Siegurd van Leusen van SIEGURD en wildplukker en natuureducator Mirjam Scholten van Kruidenkunst zijn dat de topkoks Bart de Pooter (restaurant Pastorale in België), Eric van Bochove (restaurant 't Vlas bloemeken, Koewacht) en Daniël Lassaut (Restaurant-Salons Lassaut in België). Wie een vip-kaart heeft, kan meestemmen voor de publieks- prijs. Eregast is wildplukchef En rico Patist van restaurant De Prins in Rotterdam. In 2020 kreeg Patist een herseninfarct, met zeer ern stige gevolgen. Tijdens Slag op de Schelde worden vip-kaarten ver kocht voor het goede doel: een braintrainer, als bijdrage aan zijn revalidatie. Waar het evenement zal plaats vinden, wordt op een later tijdstip bekendgemaakt. Willems: ,,We hebben een grote en goed uitge ruste locatie op het oog, dicht bij de Schelde." Inschrijven kan tot 16 mei. De zes meest interessante inschrijvingen (op basis van concept en ruwe re ceptuur) mogen door naar de finale van 16 november. Meer informatie, inschrijven of bestellen vip-kaar ten: scheldeevents.nl maandag 19 april 2021 GO Noami wil heel graag de muziek in Sophie Stockman Zangeres Noami: ,,Ik sta in de klas bekend als de persoon die geen microfoon nodig heeft.'' FOTO ANNE HANA Wil je Noami muziek horen en zien spelen? Kijk op de site bij /video -Noami (19) Wil jij ook laten zien en horen wat je kan? Mail dan naar s.stockman@pzc.nl. Culinaire veldslag van Benelux Culinaire hoogstandjes maken op basis van Zeeuws wild en wildpluk, op een zelfgemaakte hittebron in de Zeeuwse natuur. Dat is de insteek van de nieuwe kookwedstrijd Slag op de Vel den. Zes teams van koks, wild- plukkers en bushcrafters kun nen zich vanaf nu inschrijven. Ondine van der Vleuten Vlissingen -Dennis Willems, Schelde Events

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 26