OPENPfDIUM
6
Wild kokkerellen tijdens nieuwe kookwedstrijd Slag op de Velden
Muzikanten laten zien en horen wat ze in hun mars hebben. Vandaag
richten we onze spotlight op zangeres Noami uit Schoondijke.
Contacten leggen in de
muziekwereld, een ac
count op alle sociale me-
diakanalen, goed naden
ken over de opnames die
ze post en hoe ze zich wil profileren
als muzikant: ,,Als je jezelf niet laat
zien, weten mensen ook niet dat je er
bent", zegt Naomi van Rie (19), ofte
wel Noami.
De zangeres uit Schoondijke pakt
het serieus aan. Ze heeft namelijk één
grote droom waar ze keihard voor
werkt: professioneel zangeres wor
den. ,,Ik voel me heel erg op mijn
plaats op het podium."
Zingen en muziek maken deed No-
ami altijd al, van kleins af aan. ,,In de
musicals op school wilde ik heel
graag liedjes zingen en als we een
playbackshow hadden, wilde ik een
microfoon zodat ik écht kon zingen.
Ik kan me niet herinneren dat ik ooit
podiumangst heb gehad."
Ze kreeg op jonge leeftijd noten-
leer en had vier jaar gitaarles. Haar gi
taarspel wil ze weer opfrissen en ze
speelt sinds drie jaar piano.
Tijdens de middelbare school, op
het Zwin College in Oostburg, ging
Noami serieuzer over een toekomst
in muziek nadenken. Bij het kiezen
van een vervolgopleiding nam ze een
grote beslissing: ,,Ik wilde er echt
mijn beroep van maken."
Ze schreef zich in voor de drieja
rige artiestenopleiding van ROC Til
burg, richting zang. ,,Ik zit nu in mijn
laatste jaar. Nog één examen en dan
is het afgerond."
Noami kreeg er zangles, muziek
theorie en bijvoorbeeld ook lessen in
hoe je een liedje schrijft of opneemt.
Een bijzondere drie jaar, want Noami
en haar medestudenten zijn de eerste
én laatste lichting van de zangoplei
ding. ,,Omdat er een aantal opleidin
gen in kunst en cultuur zijn ge
schrapt. Je kunt er nu nog wel de all
round artiestenopleiding doen, maar
dat is meer de musicalkant, met dans,
theater en zang."
Tijdens haar studietijd in Tilburg
bracht Noami twee singles uit. Why
You in 2019 en Far From Home in 2020.
De nummers maakte ze samen met
Lorin, een bevriende producer. ,,We
hebben eerst wat kleine dingetjes op
genomen om te kijken hoe de samen
werking ging en toen heb ik Why You
geschreven. Dat is boven verwachting
goed gegaan, zoveel streams had ik
nooit kunnen bedenken."
Toen ontstond ook de artiesten
naam Noami, een variant op Naomi.
,,Iedereen schreef mijn naam ver
keerd op de opleiding in Tilburg. Ik
vond Naomi van Rie niet echt een ar
tiestennaam en dacht, waarom niet
Noami?"
Hoge noten knallen
Noami werkt aan een repertoire met
eigen nummers. Ze zingt daarnaast
ook covers in het Engels en Neder
lands die bij haar stem en stijl passen,
ze kan hoge noten er net zo uitknal-
len als Davina Michelle, Lauren Dai-
gle, Jessie J en Pink. ,,Je moet wel echt
techniek gebruiken om dat goed en
Ik voel me heel erg op
mijn plaats op het
podium
gezond te doen. Ik sta in de klas be
kend als de persoon die geen micro
foon nodig heeft, omdat ze zo hard
zingt", lacht ze.
Noami is nog niet uitgeleerd: ,,Ik
weet nog niet alles, dus ik wil graag
door." Ze wacht op reactie van het
Conservatorium van Amsterdam en
de popacademie van ArtEZ in En
schede. ,,Ik weet nog niet of ik aange
nomen word, anders wordt het een
tussenjaar." Het is een risico dat ze
graag neemt. ,,Ik wil gewoon heel
graag de muziek in."
Rondom de wedstrijd is een heel
programma opgetuigd met work
shops, masterclasses, livemuziek,
foodtrucks en cocktailbars, een ho
reca- en bushcraftbeurs. Ook kun
nen de bezoekers bekende bush-
crafters en topchefs ontmoeten.
Slag op de Velden mikt op een pu
bliek van onder meer bushcrafters,
wildplukkers, jagers, horecapro-
fessionals, foodies en mu-
ziekliefhebbers. De or
ganisatie verwacht
meer dan duizend
bezoekers.
Het idee voor j
deze'grootste culi- p
naire veldslag van
de Benelux' komt V
Debushcrafter
maakt vuur op
prehistorische wijze,
de chef bereidt het
gerecht
van Schelde Events. Die organi
satie tekent ook voor Slag
op de Schelde, waarbij
koks op een varende
boot battelen. Nu
is er - mede inge
geven door coro
namaatregelen -
een versie aan
land, in de open
lucht. Dennis
Willems van
Schelde Events: „Zes
teams koken rond de
vip-tafel op open vuur. De
wildplukker van het team neemt
zelf minstens vijf in het wild verza
melde ingrediënten mee, die het
hoofdbestanddeel van het gerecht
moeten vormen. Daarnaast mogen
ze tevoren een aantal ingrediënten
bestellen, zoals wieren, oliën,
Zeeuws wild dat wij in samenwer
king met een jagersvereniging aan
bieden, en groenten uit mijn moes
tuin. De bushcrafter maakt vuur op
zeg maar prehistorische wijze, de
chef bereidt het gerecht."
Vakjury met sterrenchefs
De prestaties worden beoordeeld
door een vakjury. Naast bushcrafter
en hoofdinstructeur buitensport
Siegurd van Leusen van SIEGURD
en wildplukker en natuureducator
Mirjam Scholten van Kruidenkunst
zijn dat de topkoks Bart de Pooter
(restaurant Pastorale in België), Eric
van Bochove (restaurant 't Vlas
bloemeken, Koewacht) en Daniël
Lassaut (Restaurant-Salons Lassaut
in België).
Wie een vip-kaart heeft, kan
meestemmen voor de publieks-
prijs. Eregast is wildplukchef En
rico Patist van restaurant De Prins
in Rotterdam. In 2020 kreeg Patist
een herseninfarct, met zeer ern
stige gevolgen. Tijdens Slag op de
Schelde worden vip-kaarten ver
kocht voor het goede doel: een
braintrainer, als bijdrage aan zijn
revalidatie.
Waar het evenement zal plaats
vinden, wordt op een later tijdstip
bekendgemaakt. Willems: ,,We
hebben een grote en goed uitge
ruste locatie op het oog, dicht bij de
Schelde."
Inschrijven kan tot 16 mei. De zes
meest interessante inschrijvingen
(op basis van concept en ruwe re
ceptuur) mogen door naar de finale
van 16 november. Meer informatie,
inschrijven of bestellen vip-kaar
ten: scheldeevents.nl
maandag 19 april 2021
GO
Noami wil heel graag de muziek in
Sophie Stockman
Zangeres Noami: ,,Ik sta in de klas bekend als de persoon die geen microfoon nodig heeft.''
FOTO ANNE HANA
Wil je Noami muziek
horen en zien
spelen?
Kijk op de site bij
/video
-Noami (19)
Wil jij ook laten zien en horen wat
je kan? Mail dan naar
s.stockman@pzc.nl.
Culinaire veldslag van Benelux
Culinaire hoogstandjes maken
op basis van Zeeuws wild en
wildpluk, op een zelfgemaakte
hittebron in de Zeeuwse natuur.
Dat is de insteek van de nieuwe
kookwedstrijd Slag op de Vel
den. Zes teams van koks, wild-
plukkers en bushcrafters kun
nen zich vanaf nu inschrijven.
Ondine van der Vleuten
Vlissingen
-Dennis Willems, Schelde Events