Waarom je niet alles moet geloven watje leest over eten Over weinig onderwerpen bestaan zo veel meningen als over voedsel, maar hoe weet je wat waar is? De Britse epidemioloog Tim Spector ontrafelt in zijn nieuwe boek voedselmythes. Dit zijn de belangrijkste. 26 Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag Ontbijten, en dan vooral met zuivel en ontbijtgranen, is volgens Spec- tor echt iets westers. We krijgen al tientallen jaren te horen dat je het ontbijt niet moet overslaan. Werk en schoolresultaten zouden daaronder lijden en we zouden sneller aanko men omdat we later op de dag meer eten. ,,Dat blijkt onwaar. Je hebt het ontbijt niet per se nodig. Tot 150 jaar geleden aten we meestal maar twee maaltijden per dag.'' Ontbijtproducten zoals cornflakes zijn helemaal niet zo gezond als ze worden voorgesteld, aldus Spector. ,,Sterk geraffineerde koolhydraten geven hoge pieken en dalen in onze bloedsuikerspiegel. Het westerse ontbijt is vaak ongezonder dan wat we de rest van de dag eten. De laatste jaren neemt bovendien het bewijs toe dat het verkorten van de periode waarin je eet, zoals bij intermittent fasting (periodiek vasten, red.), juist bevorderlijk is voor je stofwisseling, insulinespiegel en het functioneren van de microben in je darmen.'' Vis eten is goed voor je gezondheid Twee- tot driemaal per week vis eten zou goed zijn voor onze gezondheid en hersenen. Daarvoor is geen overtuigend bewijs, meent de Britse epidemioloog. ,,De omega 3 in de visolie blijkt de gezondheid van hersenen en hart helemaal niet zo sterk te verbeteren als we dachten.'' Spector zelf was een groot liefheb ber van vis en at het vaak, totdat hij research ging doen voor z'n boek. ,,Het overgrote deel van de vis die we eten, wordt gekweekt en zit vol anti biotica en chemicaliën. Wilde vis en schelp- en schaaldieren zoals mosse len en oesters zitten tegenwoordig vol met microplastics. Die zijn schadelijk voor onze darmflora. Bovendien worden de gezond heidsvoordelen van het eten van vis sterk overdreven. Veel vis eten is ook bijzonderlijk schadelijk voor onze planeet. We kunnen het beter beschouwen als een zeldzame traktatie.'' We moeten minder zouteten Zout zou slecht zijn voor onze gezondheid; je krijgt er onder meer een hoge bloeddruk van. Daarom adviseren veel overheden minder dan 5 gram zout per dag te nuttigen. Volgens Spector zijn er steeds meer studies die het tegendeel bewijzen. Héél veel zout eten is inderdaad ongezond, maar voor de gemiddelde mens is 10-12 gram per dag volgens hem geen probleem. ,,Uit onderzoek blijkt dat zoutreductie bij 90 procent van de mensen geen noemenswaar dige invloed heeft op de bloeddruk of het voorkomen van een hartaanval of beroerte. Sterker nog, heel weinig zout gebruiken blijkt juist het risico daarop te vergroten.'' Verzadigd vet veroorzaakt hart- en vaatziekten Sinds studies in de Verenigde Staten uitwezen dat mensen met hoge waarden aan verzadigd vet vaker hartklachten kregen, ging verzadigd vet in de ban. Dat kwam vermoedelijk doordat het mensen betrof die veel junkfood aten en daarbij spelen ook allerlei andere stoffen een rol, zegt Spector. ,,Het gaat om de totale maaltijd, niet alleen om het type vet. Verza digd vet in zalm of olijfolie heeft een ander effect op je gezondheid dan verzadigd vet in sterk bewerkt voed sel. Goede vetten zijn bijvoorbeeld een hoge kwaliteit olijfolie en koolzaadolie. Recente studies laten zien dat iemand met veel van die verzadigde vetten in zijn dieet juist vaak gezonder is.'' De voedselindustrie begon goed kopere soorten vet te gebruiken en low fat-producten te produceren die gezonder zouden zijn. Het tegendeel is waar. ,,Sinds we verzadigd vet zijn gaan verruilen voor koolhydraten, worden mensen dikker en zieker. De kunstmatige transvetten in ons voedsel hebben miljoenen mensen het leven gekost.'' Suikervrije voeding en dranken zijn gezonder Dat leek het ei van Columbus, want nu konden we naar hartenlust genie ten van lightdrankjes. Maar de gun stige effecten op het ontwikkelen van diabetes of overgewicht blijven uit. Het aantal calorieën is wel lager, maar zoetstoffen als sucralose en aspartaam zijn twee- tot zeshonderd keer zo zoet als suiker en veranderen je stofwisseling en smaak. Daardoor gaan mensen meer zoete producten tot zich nemen. Ook werken die stoffen verslavend. ,,We zouden kunstmatige zoetstoffen zo veel mogelijk moeten vermijden. Als we kinderen al zo jong zo massaal zoete dranken laten drinken die hun hersenen beïnvloeden, is het heel moeilijk ze later nog aan iets anders te krijgen.'' ZATERDAG 17 APRIL 2021 GO 1 2 3 FOTO GETTY IMAGES Zout is slecht (en nog vier voedselmythes) 4 5 VIVIAN DE GIER Suiker in bewerkte voeding en dranken is op grote schaal vervan gen door kunstmatige zoetstoffen. Ingelepeld. Waarom maar weinig klopt van wat ons over voeding is verteld is verschenen bij uitgeverij Nieuwezijds (€21,95).

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 74