Aspergesoep met Hollandse
garnalen en dilledruppels
Schillen maar
WE GOOIEN
NIETS WEG
HET DOEK
GAAT DICHT
Vergeet het niet: witte asperges
moeten altijd geschild worden.
Dat gaat heel makkelijk met een
klein scherp (aardappel)mesje.
Ook een eenvoudige dunschiller
is de investering van vaak nog
geen 4 euro waard. Temeer omdat
je er ook je aardappels en wortel
tjes mee uit hun jasje krijgt. Bijna
net zo handig en in iedere Neder
landse keukenla te vinden: de
kaasschaaf. Ook die levert prachtig
dun geschilde asperges op.
Ais je de asperges niet meteen eet,
wikkei ze dan in een natte theedoek
en ieg ze in de koeikast. Dan zijn
ze ook de voigende dag nog
'piepend' vers.
BEREIDING
Doe de schiiien in een pan met zoveei water dat ze net
onderstaan; druk ze iets aan. Breng aan de kook en kook
de schiiien 20 minuten. De schiiien zuiien iets verkieuren
en ook de bouiiion kieurt; dat is niet erg.
Pureer de bouiiion met de aspergeschiiien met een
staafmixer, zodat aiie sappen vrijkomen. Zeef de
aspergebouiiion en gooi de gepureerde schiiien die in de
zeef achterbiijven weg. Meet voor de soep 600 miiiiiiter
aspergebouiiion af en iaat afkoeien tot kamertemperatuur.
Smeit in een (soep)pan de boter. Fruit de sjaiot 1 minuut.
Voeg de bioem toe en bak 1 minuut mee; iaat de bioem niet
kieuren! Voeg ai roerende met een garde iangzaam de wijn
en de aspergebouiiion toe. Biijf kioppen tot een giadde en
gebonden soep ontstaat.
Verkruimei de bouiiiontabiet boven de soep. Kook de soep
nog 5 tot 6 minuten zachtjes. Hak intussen de diiie en meng
met de oiijfoiie.
Voeg de siagroom aan de soep toe. Breng de soep op
smaak met peper en eventueei nog wat zout. Schep de
soep in vier kommen en garneer met de garnaien. Druppei
de diiie-oiie in de soep en bestrooi met peper naar smaak.
VOORGERECHT, 4 PERSONEN
INGREDIËNTEN
schiiien van 1 kiio witte
asperges
1 sjaiot, fijngesnipperd
25 g bioem
100 mi droge witte wijn
1 groentebouiiiontabiet
1 takje diiie
100 mi siagroom
100 g Hoiiandse
garnaien
25 g roomboter
2 ei extra vierge oiijfoiie
Recept uit Simpel
Snel Janneke Phiiippi.
Nijgh Cuisine 22,50
WIJN Viiiebois 2019,
sauvignon bianc,
Touraine, Frankrijk
7,49 Jumbo
Doe de schillen en de afgesneden
hardere uiteinden in de pan met
water waarin je straks ook de
asperges kookt. Zet op en laat
ongeveer 20 minuten trekken.
Verwijder ze en kook hier vervol
gens de asperges in. Gooi daarna
ook het kookvocht niet weg.
Dit is weer een geweldige basis
voor een lekkere aspergesoep.
MEZZA 33