Aspergesoep met Hollandse garnalen en dilledruppels Schillen maar WE GOOIEN NIETS WEG HET DOEK GAAT DICHT Vergeet het niet: witte asperges moeten altijd geschild worden. Dat gaat heel makkelijk met een klein scherp (aardappel)mesje. Ook een eenvoudige dunschiller is de investering van vaak nog geen 4 euro waard. Temeer omdat je er ook je aardappels en wortel tjes mee uit hun jasje krijgt. Bijna net zo handig en in iedere Neder landse keukenla te vinden: de kaasschaaf. Ook die levert prachtig dun geschilde asperges op. Ais je de asperges niet meteen eet, wikkei ze dan in een natte theedoek en ieg ze in de koeikast. Dan zijn ze ook de voigende dag nog 'piepend' vers. BEREIDING Doe de schiiien in een pan met zoveei water dat ze net onderstaan; druk ze iets aan. Breng aan de kook en kook de schiiien 20 minuten. De schiiien zuiien iets verkieuren en ook de bouiiion kieurt; dat is niet erg. Pureer de bouiiion met de aspergeschiiien met een staafmixer, zodat aiie sappen vrijkomen. Zeef de aspergebouiiion en gooi de gepureerde schiiien die in de zeef achterbiijven weg. Meet voor de soep 600 miiiiiiter aspergebouiiion af en iaat afkoeien tot kamertemperatuur. Smeit in een (soep)pan de boter. Fruit de sjaiot 1 minuut. Voeg de bioem toe en bak 1 minuut mee; iaat de bioem niet kieuren! Voeg ai roerende met een garde iangzaam de wijn en de aspergebouiiion toe. Biijf kioppen tot een giadde en gebonden soep ontstaat. Verkruimei de bouiiiontabiet boven de soep. Kook de soep nog 5 tot 6 minuten zachtjes. Hak intussen de diiie en meng met de oiijfoiie. Voeg de siagroom aan de soep toe. Breng de soep op smaak met peper en eventueei nog wat zout. Schep de soep in vier kommen en garneer met de garnaien. Druppei de diiie-oiie in de soep en bestrooi met peper naar smaak. VOORGERECHT, 4 PERSONEN INGREDIËNTEN schiiien van 1 kiio witte asperges 1 sjaiot, fijngesnipperd 25 g bioem 100 mi droge witte wijn 1 groentebouiiiontabiet 1 takje diiie 100 mi siagroom 100 g Hoiiandse garnaien 25 g roomboter 2 ei extra vierge oiijfoiie Recept uit Simpel Snel Janneke Phiiippi. Nijgh Cuisine 22,50 WIJN Viiiebois 2019, sauvignon bianc, Touraine, Frankrijk 7,49 Jumbo Doe de schillen en de afgesneden hardere uiteinden in de pan met water waarin je straks ook de asperges kookt. Zet op en laat ongeveer 20 minuten trekken. Verwijder ze en kook hier vervol gens de asperges in. Gooi daarna ook het kookvocht niet weg. Dit is weer een geweldige basis voor een lekkere aspergesoep. MEZZA 33

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 113