r
Meneer en mevrouw Hamersma over
Asperges met beenham, gesmolten
boter, ei en een glas pinot blanc: hoe
klassiek wil je het hebben? Het kan ook
anders, vindt Harold Hamersma.
We zijn de tel een beetje kwijt maar volgens
mij is het dit jaar voor de 35ste keer dat
we bij onze oudste vrienden, Marie-Lou
en Rob, het aspergeseizoen openen. En
ter geruststelling: ook de bijbehorende
flessen, een taak die al jaren volledig op mijn schouders
rust. En daar klaagt helemaal niemand over. Ook mevrouw
Hamersma hoor je trouwens niet piepen (dat laat ze aan
de kraakverse asperges over) dat haar vriendin juist deze
toch gastronomische hoogtijdag opeist.
Marie-Lou is Limburgse van geboorte. Ze weet als geen
ander hoe ze het ter plekke gedolven Limburgse goud
van nog meer glans kan voorzien. Door de asperges op
te dienen met gesmolten boter, sappige beenham, glim
mende eieren en stralende aardappelen. Het is de klas
sieke bereiding, die ook wel als a la Flamande door het
leven gaat. 'Niemand maakt dit gerecht lekkerder dan
Marie-Lou,' zucht mevrouw Hamersma altijd tevreden.
We koesteren deze traditie, waarbij ik trouwens - even
eens traditioneel - de klassieke aanbeveling om wit uit
de Elzas te schenken met voeten treed.
Ooit heeft het in Nederland actieve promotiebureau voor
wijnen uit deze regio er ingehamerd dat hun wit het
alleenrecht heeft om als tafelgenoot voor asperges te
fungeren. Alsace Asperges, gewoon lekker! aldus de
posters in winkels en bushokjes. Toegegeven, een pinot
blanc uit de Elzas smaakt prima bij bovengenoemde
bereiding. Maar op wijngebied vallen nog veel meer
punten te scoren. Aspergepunten, zo u wilt.
Toen we het twee jaar geleden een keer dicht bij huis
zochten, bleek 'Bergdorpje' van het Limburgse domein
St. Martinus een gouden combinatie. En wij waren niet
de enigen die dat vonden. Na een blindproeverij met tach
tig wijnen uit binnen- en buitenland werd destijds juist
deze blend van johanniter, solaris en muscaris door de
Verenigde Vinologen Nederland tot 'Nederlandse asperge
wijn' uitgeroepen.
Door de jaren heen heb ik ruim tachtig verschillende wij
nen aan de groentestengels getoetst. Zodoende weten wij
dat ook sauvignon blanc uit de Loire en Nieuw-Zeeland,
Oostenrijkse grüner veltliner, verdejo uit Rueda en frisse
(dus eikenvrije) chardonnay graag a la Flamande gaan.
Nu is het niet zo dat wij na die jaarlijkse, min of meer offi
ciële openingsceremonie met onze oude vrienden geen
asperges meer eten. Integendeel. Mevrouw Hamersma
maakt dan graag bijzondere uitstapjes, ook met de minder
seizoensgevoelige groene asperges. Een drietal van haar
'klassiekers' deelt ze hier met u. En met die bijpassende
wijnen zit het ook wel goed.
ASPERGES
Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn.
i
i
o
O
O
Cd
O
>-
co
O
O
U.
X
O
cd
X
52
Lu
32 MEZZA