r Meneer en mevrouw Hamersma over Asperges met beenham, gesmolten boter, ei en een glas pinot blanc: hoe klassiek wil je het hebben? Het kan ook anders, vindt Harold Hamersma. We zijn de tel een beetje kwijt maar volgens mij is het dit jaar voor de 35ste keer dat we bij onze oudste vrienden, Marie-Lou en Rob, het aspergeseizoen openen. En ter geruststelling: ook de bijbehorende flessen, een taak die al jaren volledig op mijn schouders rust. En daar klaagt helemaal niemand over. Ook mevrouw Hamersma hoor je trouwens niet piepen (dat laat ze aan de kraakverse asperges over) dat haar vriendin juist deze toch gastronomische hoogtijdag opeist. Marie-Lou is Limburgse van geboorte. Ze weet als geen ander hoe ze het ter plekke gedolven Limburgse goud van nog meer glans kan voorzien. Door de asperges op te dienen met gesmolten boter, sappige beenham, glim mende eieren en stralende aardappelen. Het is de klas sieke bereiding, die ook wel als a la Flamande door het leven gaat. 'Niemand maakt dit gerecht lekkerder dan Marie-Lou,' zucht mevrouw Hamersma altijd tevreden. We koesteren deze traditie, waarbij ik trouwens - even eens traditioneel - de klassieke aanbeveling om wit uit de Elzas te schenken met voeten treed. Ooit heeft het in Nederland actieve promotiebureau voor wijnen uit deze regio er ingehamerd dat hun wit het alleenrecht heeft om als tafelgenoot voor asperges te fungeren. Alsace Asperges, gewoon lekker! aldus de posters in winkels en bushokjes. Toegegeven, een pinot blanc uit de Elzas smaakt prima bij bovengenoemde bereiding. Maar op wijngebied vallen nog veel meer punten te scoren. Aspergepunten, zo u wilt. Toen we het twee jaar geleden een keer dicht bij huis zochten, bleek 'Bergdorpje' van het Limburgse domein St. Martinus een gouden combinatie. En wij waren niet de enigen die dat vonden. Na een blindproeverij met tach tig wijnen uit binnen- en buitenland werd destijds juist deze blend van johanniter, solaris en muscaris door de Verenigde Vinologen Nederland tot 'Nederlandse asperge wijn' uitgeroepen. Door de jaren heen heb ik ruim tachtig verschillende wij nen aan de groentestengels getoetst. Zodoende weten wij dat ook sauvignon blanc uit de Loire en Nieuw-Zeeland, Oostenrijkse grüner veltliner, verdejo uit Rueda en frisse (dus eikenvrije) chardonnay graag a la Flamande gaan. Nu is het niet zo dat wij na die jaarlijkse, min of meer offi ciële openingsceremonie met onze oude vrienden geen asperges meer eten. Integendeel. Mevrouw Hamersma maakt dan graag bijzondere uitstapjes, ook met de minder seizoensgevoelige groene asperges. Een drietal van haar 'klassiekers' deelt ze hier met u. En met die bijpassende wijnen zit het ook wel goed. ASPERGES Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn. i i o O O Cd O >- co O O U. X O cd X 52 Lu 32 MEZZA

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 112