Hulster scholieren lief voor
de bloempjes en de bijtjes
In Driewegen kunnen ze
straks weer rustig slapen
7
BISTRO EN FRITUUR OPENEN IN CORONATIJD
Een horecazaak
beginnen in
coronatijd. Mike van
den Heuvel (31) uit
Breskens durft het
aan, en nog wel in
Biervliet. „Wanneer
ga je open Mike?",
vraagt een fietster
in het voorbijgaan.
,,Ik kan niet wachten."
i en warmer welkom is
haast niet mogelijk. Zo
voelt Mike het ook. Hij
heeft er zin in om met
I compagnon Frank de
Krijger, eigenaar van kippenres-
taurant Spitz in Biervliet, aan de
slag te gaan. Een eerste aanzet is
Tweede Paasdag al gegeven. Kin
deren uit Biervliet versierden de
Markt, Mike en Frank deelden gra
tis ijsjes uit. ,,Weet je hoeveel? 116.
Ik wist niet eens dat er zoveel kin
deren in Biervliet zijn."
De plek waar het allemaal moet
gaan gebeuren, is voormalig café 't
Harinkje aan de sfeervolle Markt
van Biervliet. Oktober vorig jaar is
dat gesloten, tot leedwezen van
veel dorpsbewoners. De eigenaar
wilde het pand verkopen en de
uitbaters van het café hadden daar
geen geld voor. Einde verhaal.
,,Ik kwam geregeld bij Frank een
kippetje eten", vertelt Mike, hoe
hij vervolgens in beeld is geko
men. ,,Ik vroeg hem een keer 'wat
zou je nog eens in je leven willen
doen?' 'Een bluescafé beginnen',
antwoordde hij. Ik verklaarde hem
voor gek. We zijn samen verder
gaan denken. En toen kwam 't Ha
rinkje te koop."
Eén en één is twee. Voor de dui
delijkheid: een café komt er niet in
terug. ,,Een café is niet meer van
deze tijd", stelt Mike. ,,In de stad
lukt dat nog wel, maar hier, in een
dorp als Biervliet, krijg je dat niet
voor elkaar."
Wat krijgt Biervliet dan wel?
Een frituur met ijs en grill én een
Parijse bistro, gescheiden van el
kaar, en onder nieuwe namen:
Hans Frietje én Lafayette. De
frituur is zo goed als klaar. Mike
hoopt 19 april te kunnen openen
met ook een terras. Als openings
datum voor de bistro mikt hij op 1
juli.
Breskens is mij te
druk geworden, met
veel ongeduldige
toeristen
De coronacrisis teistert de ho
reca behoorlijk. Al maanden is al
les dicht. Mike laat zich daar juist
niet door weerhouden, integen
deel. ,,De coronacrisis biedt ieder
een de kans om eens goed na te
denken over 'wat wil ik met mijn
zaak?' Moet ik per se iets groots
hebben, wat betekent dat je veel
personeel nodig hebt. En dus hoge
kosten."
Liever kleinschalig
Mike houdt het liever kleinschalig,
zoals eerder in Breskens, waar hij
vijf jaar restaurant The Shack aan
de Scheldekade runde. Tweeënhalf
jaar is hij uit de horeca geweest.
Hij werkte als manager bij mas-
tenbouwer Hall Spars in Breskens.
Maar het horecabloed kruipt waar
het niet gaan kan, nu dus in Bier
vliet.
Ook dat is een doelbewuste
keuze. ,,Breskens is een heel mooi
dorp, maar te druk, met veel onge
duldige toeristen. Je merkte dat
goed in The Shack. We lieten op
een avond niet meer dan veertig
gasten toe, zodat ze rustig konden
genieten van het eten en een
drankje. Kwamen er toch mensen
die per se een tafeltje wilden heb
ben. Ik wil de sfeer relaxed hou
den. Dat kan hier in Biervliet."
En hoe zit het met de droom van
Mike's compagnon Frank, het
bluescafé? Dat komt er niet, mMr
er zit wel iets muzikaals in het vat.
Mike: ,,Een optreden 's zomers op
het terras, dat moet te doen zijn."
Door gemengde bloemzaden te
zaaien op hun schoolterrein en de
Liniedijk, gaan leerlingen van het
Reynaertcollege in Hulst de biodi
versiteit een handje helpen.
Door (wilde) bloemen te zaaien
is er voor duizenden insecten nec
tar en pollen. Hiervan profiteren
ook weer vogels en kleine zoogdie
ren als muizen en egels, want die
eten weer insecten en zaden. De ge
meente Hulst zet zich al langer in
voor de biodiversiteit. De school
sluit zich hier nu bij aan.
Biodiversiteit gaat om het heb
ben van zo veel mogelijk verschil-
lende soorten in de natuur, waar
door de natuur in evenwicht blijft.
Bijen, vlinders en andere insecten
hebben het moeilijk door het ver
dwijnen van leefgebieden door bij
voorbeeld de aanleg van wegen en
het verdwijnen van hun voedsel.
Inzamelingsactie
De leerlingen van het Reynaertcol
lege in Hulst hielden eerder een in
zamelingsactie. Met dat geld wer
den gemengde bloemzaden ge
kocht. Komende donderdag gaan
de leerlingen zaaien aan de Zou-
testraat, Gildenstraat en de Linie-
dijk. Vooraf krijgen ze van Lucien
Calle van Stichting Landschapsbe
heer Zeeland uitleg.
DRIEWEGEN De kogel is de
finitief door de kerk: de
Hoofdplaatseweg door buurt
schap Driewegen tussen
Hoofdplaat en Biervliet wordt
nog dit jaar heringericht als
dertigkilometerzone.
Waterschap Scheldemonden,
nu nog eigenaar van het weg
gedeelte, heeft dit gisteren be
kend gemaakt. Een groep be
woners van Driewegen dringt
al sinds 2013 aan op het ver
keersveiliger maken van de
weg. Dat het zo lang heeft ge
duurd, heeft er onder meer
mee te maken dat de weg van
het waterschap is. Terwijl het
niet om een polderweg gaat,
maar een weg door de be
bouwde kom. Die zijn in de re
gel gemeentelijk eigendom. Na
de herinrichting gaat de weg
ook over naar de gemeente
Terneuzen.
Hoe de 'nieuwe' weg eruit gaat
zien, is nog niet bekend. In
mei presenteert Terneuzen de
schetsplannen aan omwonen
den, waarna nog aanpassingen
mogelijk zijn. Het Rijk betaalt
voor de helft mee aan het ver-
keersveiligheidsproject. De
max op de weg is nu overigens
50 kilometer per uur, maar
snelheidsremmers ontbreken.
zaterdag 10 april 2021
VL
'Hier kan ik de sfeer bieden die ik wil'
Harmen van der Werf
Biervliet
Mike van den Heuvel aan de Markt in Biervliet, bij de toegang tot wat bistro Lafayette moet worden, frituur Hans Frietje erachter is al
bijna klaar voor de opening 19 april. foto anne hana
- Mike van den Heuvel
Sheila van Doorsselaer
Hulst
Een bloemenzee in de berm
bij Sint Jansteen waar Hulst
vorig jaar wilde bloemen zaaide.