Hulster scholieren lief voor de bloempjes en de bijtjes In Driewegen kunnen ze straks weer rustig slapen 7 BISTRO EN FRITUUR OPENEN IN CORONATIJD Een horecazaak beginnen in coronatijd. Mike van den Heuvel (31) uit Breskens durft het aan, en nog wel in Biervliet. „Wanneer ga je open Mike?", vraagt een fietster in het voorbijgaan. ,,Ik kan niet wachten." i en warmer welkom is haast niet mogelijk. Zo voelt Mike het ook. Hij heeft er zin in om met I compagnon Frank de Krijger, eigenaar van kippenres- taurant Spitz in Biervliet, aan de slag te gaan. Een eerste aanzet is Tweede Paasdag al gegeven. Kin deren uit Biervliet versierden de Markt, Mike en Frank deelden gra tis ijsjes uit. ,,Weet je hoeveel? 116. Ik wist niet eens dat er zoveel kin deren in Biervliet zijn." De plek waar het allemaal moet gaan gebeuren, is voormalig café 't Harinkje aan de sfeervolle Markt van Biervliet. Oktober vorig jaar is dat gesloten, tot leedwezen van veel dorpsbewoners. De eigenaar wilde het pand verkopen en de uitbaters van het café hadden daar geen geld voor. Einde verhaal. ,,Ik kwam geregeld bij Frank een kippetje eten", vertelt Mike, hoe hij vervolgens in beeld is geko men. ,,Ik vroeg hem een keer 'wat zou je nog eens in je leven willen doen?' 'Een bluescafé beginnen', antwoordde hij. Ik verklaarde hem voor gek. We zijn samen verder gaan denken. En toen kwam 't Ha rinkje te koop." Eén en één is twee. Voor de dui delijkheid: een café komt er niet in terug. ,,Een café is niet meer van deze tijd", stelt Mike. ,,In de stad lukt dat nog wel, maar hier, in een dorp als Biervliet, krijg je dat niet voor elkaar." Wat krijgt Biervliet dan wel? Een frituur met ijs en grill én een Parijse bistro, gescheiden van el kaar, en onder nieuwe namen: Hans Frietje én Lafayette. De frituur is zo goed als klaar. Mike hoopt 19 april te kunnen openen met ook een terras. Als openings datum voor de bistro mikt hij op 1 juli. Breskens is mij te druk geworden, met veel ongeduldige toeristen De coronacrisis teistert de ho reca behoorlijk. Al maanden is al les dicht. Mike laat zich daar juist niet door weerhouden, integen deel. ,,De coronacrisis biedt ieder een de kans om eens goed na te denken over 'wat wil ik met mijn zaak?' Moet ik per se iets groots hebben, wat betekent dat je veel personeel nodig hebt. En dus hoge kosten." Liever kleinschalig Mike houdt het liever kleinschalig, zoals eerder in Breskens, waar hij vijf jaar restaurant The Shack aan de Scheldekade runde. Tweeënhalf jaar is hij uit de horeca geweest. Hij werkte als manager bij mas- tenbouwer Hall Spars in Breskens. Maar het horecabloed kruipt waar het niet gaan kan, nu dus in Bier vliet. Ook dat is een doelbewuste keuze. ,,Breskens is een heel mooi dorp, maar te druk, met veel onge duldige toeristen. Je merkte dat goed in The Shack. We lieten op een avond niet meer dan veertig gasten toe, zodat ze rustig konden genieten van het eten en een drankje. Kwamen er toch mensen die per se een tafeltje wilden heb ben. Ik wil de sfeer relaxed hou den. Dat kan hier in Biervliet." En hoe zit het met de droom van Mike's compagnon Frank, het bluescafé? Dat komt er niet, mMr er zit wel iets muzikaals in het vat. Mike: ,,Een optreden 's zomers op het terras, dat moet te doen zijn." Door gemengde bloemzaden te zaaien op hun schoolterrein en de Liniedijk, gaan leerlingen van het Reynaertcollege in Hulst de biodi versiteit een handje helpen. Door (wilde) bloemen te zaaien is er voor duizenden insecten nec tar en pollen. Hiervan profiteren ook weer vogels en kleine zoogdie ren als muizen en egels, want die eten weer insecten en zaden. De ge meente Hulst zet zich al langer in voor de biodiversiteit. De school sluit zich hier nu bij aan. Biodiversiteit gaat om het heb ben van zo veel mogelijk verschil- lende soorten in de natuur, waar door de natuur in evenwicht blijft. Bijen, vlinders en andere insecten hebben het moeilijk door het ver dwijnen van leefgebieden door bij voorbeeld de aanleg van wegen en het verdwijnen van hun voedsel. Inzamelingsactie De leerlingen van het Reynaertcol lege in Hulst hielden eerder een in zamelingsactie. Met dat geld wer den gemengde bloemzaden ge kocht. Komende donderdag gaan de leerlingen zaaien aan de Zou- testraat, Gildenstraat en de Linie- dijk. Vooraf krijgen ze van Lucien Calle van Stichting Landschapsbe heer Zeeland uitleg. DRIEWEGEN De kogel is de finitief door de kerk: de Hoofdplaatseweg door buurt schap Driewegen tussen Hoofdplaat en Biervliet wordt nog dit jaar heringericht als dertigkilometerzone. Waterschap Scheldemonden, nu nog eigenaar van het weg gedeelte, heeft dit gisteren be kend gemaakt. Een groep be woners van Driewegen dringt al sinds 2013 aan op het ver keersveiliger maken van de weg. Dat het zo lang heeft ge duurd, heeft er onder meer mee te maken dat de weg van het waterschap is. Terwijl het niet om een polderweg gaat, maar een weg door de be bouwde kom. Die zijn in de re gel gemeentelijk eigendom. Na de herinrichting gaat de weg ook over naar de gemeente Terneuzen. Hoe de 'nieuwe' weg eruit gaat zien, is nog niet bekend. In mei presenteert Terneuzen de schetsplannen aan omwonen den, waarna nog aanpassingen mogelijk zijn. Het Rijk betaalt voor de helft mee aan het ver- keersveiligheidsproject. De max op de weg is nu overigens 50 kilometer per uur, maar snelheidsremmers ontbreken. zaterdag 10 april 2021 VL 'Hier kan ik de sfeer bieden die ik wil' Harmen van der Werf Biervliet Mike van den Heuvel aan de Markt in Biervliet, bij de toegang tot wat bistro Lafayette moet worden, frituur Hans Frietje erachter is al bijna klaar voor de opening 19 april. foto anne hana - Mike van den Heuvel Sheila van Doorsselaer Hulst Een bloemenzee in de berm bij Sint Jansteen waar Hulst vorig jaar wilde bloemen zaaide.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 135