Grondwerk Parasijspolder voor eind mei op de agenda Enorm ganzenei maakt paasontbijt van Adri Jansen een bijzonder maal Kinderen op culinair avontuur met Vinke 6 Verwijderen asbest in gebouw kostte veel tijd Wilma Valk Breskens Izaak Nortier van Nortier Sloop- en Aannemersbedrijf BV is sloopcoör- dinator en werkt volgens een strakke planning. „Wij hopen eind mei te kunnen beginnen met het grondwerk", aldus Nortier. ,,Er zat achteraf gezien toch best veel asbest in het gebouw. We zijn deze week gestart met het verwijderen van de kozijnen van het lage gebouw. Er zit asbest in het kit van de ramen. As best verwijderen gebeurt onder streng toezicht en volgens alle re gels, dus dat kost tijd." ,,We zijn in 2016 met dit project gestart", weet Bram Verhage van Verhage Lemahieu. ,,Er zijn veel hindernissen overwonnen. Nu gaat het volgens een strak schema. Het is voor ons, maar ook voor Izaak Nortier een groot karwei. Het werd meer dan tijd, voor ons, de kopers en voor de omwonenden. In het gebouw zelf was het alleen maar meer een enorme rommel en puinhoop. Gelukkig verloopt on danks alles de verkoop bijzonder goed. Het zijn dan ook prachtige en vooral levensloopbestendige appar- tementen op een unieke locatie." De 41 appartementen in de Resi dentie Parasijspolder zijn straks niet alleen comfortabel, maar te vens uitgerust met moderne toe stellen en technieken. De energie voorziening gebeurt met zonnepa nelen en warmtepompen. ,,Door onze samenwerking met ZorgSaam kunnen wij tevens service op maat aanbieden", aldus Verhage. Resi dentie Parasijspolder dankt zijn naam aan de ernaast gelegen pol der. SLUIS Koken met Edwin Vinke van de Kromme Watergang in Slijkplaat. Welk kind wil dat nu niet? Kids in de gemeente Sluis gaan met de sterrenchef op culi nair avontuur in eigen streek en maken aan het einde van hun reis een kookboek. Cultuureducatie Zeeuws- Vlaanderen tekent voor de orga nisatie van het project Trots op Zilte Roots. ,,We gaan op zoek naar de typische Zeeuwse smaak", zegt Tijl Clement van Cultuureducatie Zeeuws-Vlaan- deren. Het is volgens hem een belangrijk project. ,,Kinderen er varen waar hun eten vandaan komt. Gelukkig weten de meeste Zeeuws-Vlaamse kinderen dat wel, maar toch zijn er kinderen die niet weten dat ze dagelijks langs het land fietsen waar hun aardappels groeien. Of dat vlees niet uit een plastic bakje in de su permarkt, maar van een dier komt." De kinderen leren ook de 'rijk dom van de streek' kennen. Cle ment: „Bijvoorbeeld dat op de zandgronden van Eede de beste asperges groeien. Verder gaan ze ook leren proeven en smaken herkennen. Weinig kinderen zullen ooit oesters of kreeft heb ben gegeten, maar nu kunnen ze alles proeven." De deelnemers komen alles te weten over kreeft en zeewier in Yerseke, asperges uit Eede, lamsvlees en lamsoren in Cadzand, kaas en biologische groenten in Schoondijke en Breskens en schelpdieren met zilte groenten in Waterdunen. Schaftkeet Edwin Vinke begeleidt het pro ject. Samen met de kinderen kookt hij in een tot keuken om gebouwde schaftkeet. De culi naire reis levert aan het einde van het jaar een kookboek op. Kinde ren tussen tien en twaalf jaar oud kunnen zich vanaf 19 april aan melden op cultuurmenus.nl. Meedoen kost 7,50 euro per workshop. Adri Jansen houdt de meetlat er even langs en legt ook een gewoon ganzenei naast de joekel die hij vond. Met haast twintig centimeter lengte en 325 gram aan gewicht is zijn ganzenei bijna twee keer groter dan een gewoon exemplaar. ,,Een ganzenei weegt normaal tussen de honderdvijftig en tweehonderd gram", vertelt hij. Adri wist niet wat hij zag, toen hij het ei vond. ,,Ik dacht: dit is een extreme! Daar zal ze vast wel even moeilijk van gelo pen hebben", lacht hij. Adri heeft al jaren ganzen en ver koopt de eieren dit jaar voor het eerst voor Pasen, vanaf zijn erf aan de Langeweg bij Sluiskil. ,,Voor als Gans stond al eens in de krant toen haar baasje een vriendje voor haar zocht mensen een groot ei willen. Ik heb er al zo'n vijftien verkocht." Een ganzenei kan ook gewoon gekookt of gebakken worden, maar smaakt iets anders dan een kippenei. Ganzenvriendje De gans die het grote ei uitperste, haalde eind 2019 ook deze krant. Ze was droevig en onrustig omdat haar maatje na vier jaar dood was ge gaan. Heel vroeg, want ganzen kun nen wel tot dertig jaar oud worden. Adri deed in de rubriek Lezers hel pen lezers een oproep voor een gan- zenvriendje en werd overspoeld met reacties uit heel Zeeland. In Axel haalde hij twee ganzen op en dat deed de droevige gans deugd. De drie dieren zijn sindsdien de be ste maatjes én het vrouwtje legt goed. Adri wilde het grote ei eerst ook verkopen, maar ziet daar toch vanaf. ,,Ik denk dat ik het zelf opeet met Pasen!" zaterdag 3 april 2021 Al weken staan er containers rond het oude woonzorgcen trum Ter Schelde in Breskens. Noodzakelijk om het vele afval te kunnen scheiden. Na de zomer van 2022 staat hier Resi dentie Parasijspolder met le- vensloopbestendige apparte menten. VL Adri Jansen uit Sluiskil heeft dit jaar een héél bijzonder paasei. Hij verkoopt de eieren van zijn ganzen voor Pasen en heeft een opvallend exemplaar. ,,Een ex treem groot ei. Ik heb nog nooit zoiets gezien." Sophie Stockman Sluiskil nortiei psp AIR ^11 Bram Verhage, Valentijn Lemahieu en Izaak Nortier (vlnr) bij het oude Ter Schelde in Breskens. foto camile schelstraete Adri Jansen met het reuzenei en een gewoon ganzenei. FOTO CAMILE SCHELSTRAETE

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 141