Grondwerk Parasijspolder
voor eind mei op de agenda
Enorm ganzenei maakt paasontbijt
van Adri Jansen een bijzonder maal
Kinderen
op culinair
avontuur
met Vinke
6
Verwijderen asbest in gebouw kostte veel tijd
Wilma Valk
Breskens
Izaak Nortier van Nortier Sloop- en
Aannemersbedrijf BV is sloopcoör-
dinator en werkt volgens een
strakke planning. „Wij hopen eind
mei te kunnen beginnen met het
grondwerk", aldus Nortier. ,,Er zat
achteraf gezien toch best veel asbest
in het gebouw. We zijn deze week
gestart met het verwijderen van de
kozijnen van het lage gebouw. Er zit
asbest in het kit van de ramen. As
best verwijderen gebeurt onder
streng toezicht en volgens alle re
gels, dus dat kost tijd."
,,We zijn in 2016 met dit project
gestart", weet Bram Verhage van
Verhage Lemahieu. ,,Er zijn veel
hindernissen overwonnen. Nu gaat
het volgens een strak schema. Het
is voor ons, maar ook voor
Izaak Nortier een groot karwei.
Het werd meer dan tijd, voor ons,
de kopers en voor de omwonenden.
In het gebouw zelf was het alleen
maar meer een enorme rommel en
puinhoop. Gelukkig verloopt on
danks alles de verkoop bijzonder
goed. Het zijn dan ook prachtige en
vooral levensloopbestendige appar-
tementen op een unieke locatie."
De 41 appartementen in de Resi
dentie Parasijspolder zijn straks
niet alleen comfortabel, maar te
vens uitgerust met moderne toe
stellen en technieken. De energie
voorziening gebeurt met zonnepa
nelen en warmtepompen. ,,Door
onze samenwerking met ZorgSaam
kunnen wij tevens service op maat
aanbieden", aldus Verhage. Resi
dentie Parasijspolder dankt zijn
naam aan de ernaast gelegen pol
der.
SLUIS Koken met Edwin Vinke
van de Kromme Watergang in
Slijkplaat. Welk kind wil dat nu
niet? Kids in de gemeente Sluis
gaan met de sterrenchef op culi
nair avontuur in eigen streek en
maken aan het einde van hun
reis een kookboek.
Cultuureducatie Zeeuws-
Vlaanderen tekent voor de orga
nisatie van het project Trots op
Zilte Roots. ,,We gaan op zoek
naar de typische Zeeuwse
smaak", zegt Tijl Clement van
Cultuureducatie Zeeuws-Vlaan-
deren. Het is volgens hem een
belangrijk project. ,,Kinderen er
varen waar hun eten vandaan
komt. Gelukkig weten de meeste
Zeeuws-Vlaamse kinderen dat
wel, maar toch zijn er kinderen
die niet weten dat ze dagelijks
langs het land fietsen waar hun
aardappels groeien. Of dat vlees
niet uit een plastic bakje in de su
permarkt, maar van een dier
komt."
De kinderen leren ook de 'rijk
dom van de streek' kennen. Cle
ment: „Bijvoorbeeld dat op de
zandgronden van Eede de beste
asperges groeien. Verder gaan ze
ook leren proeven en smaken
herkennen. Weinig kinderen
zullen ooit oesters of kreeft heb
ben gegeten, maar nu kunnen ze
alles proeven." De deelnemers
komen alles te weten over kreeft
en zeewier in Yerseke, asperges
uit Eede, lamsvlees en lamsoren
in Cadzand, kaas en biologische
groenten in Schoondijke en
Breskens en schelpdieren met
zilte groenten in Waterdunen.
Schaftkeet
Edwin Vinke begeleidt het pro
ject. Samen met de kinderen
kookt hij in een tot keuken om
gebouwde schaftkeet. De culi
naire reis levert aan het einde van
het jaar een kookboek op. Kinde
ren tussen tien en twaalf jaar oud
kunnen zich vanaf 19 april aan
melden op cultuurmenus.nl.
Meedoen kost 7,50 euro per
workshop.
Adri Jansen houdt de meetlat er
even langs en legt ook een gewoon
ganzenei naast de joekel die hij
vond. Met haast twintig centimeter
lengte en 325 gram aan gewicht is
zijn ganzenei bijna twee keer groter
dan een gewoon exemplaar. ,,Een
ganzenei weegt normaal tussen de
honderdvijftig en tweehonderd
gram", vertelt hij. Adri wist niet wat
hij zag, toen hij het ei vond. ,,Ik
dacht: dit is een extreme! Daar zal
ze vast wel even moeilijk van gelo
pen hebben", lacht hij.
Adri heeft al jaren ganzen en ver
koopt de eieren dit jaar voor het
eerst voor Pasen, vanaf zijn erf aan
de Langeweg bij Sluiskil. ,,Voor als
Gans stond al eens in
de krant toen haar
baasje een vriendje
voor haar zocht
mensen een groot ei willen. Ik heb
er al zo'n vijftien verkocht." Een
ganzenei kan ook gewoon gekookt
of gebakken worden, maar smaakt
iets anders dan een kippenei.
Ganzenvriendje
De gans die het grote ei uitperste,
haalde eind 2019 ook deze krant. Ze
was droevig en onrustig omdat haar
maatje na vier jaar dood was ge
gaan. Heel vroeg, want ganzen kun
nen wel tot dertig jaar oud worden.
Adri deed in de rubriek Lezers hel
pen lezers een oproep voor een gan-
zenvriendje en werd overspoeld
met reacties uit heel Zeeland. In
Axel haalde hij twee ganzen op en
dat deed de droevige gans deugd.
De drie dieren zijn sindsdien de be
ste maatjes én het vrouwtje legt
goed. Adri wilde het grote ei eerst
ook verkopen, maar ziet daar toch
vanaf. ,,Ik denk dat ik het zelf opeet
met Pasen!"
zaterdag 3 april 2021
Al weken staan er containers
rond het oude woonzorgcen
trum Ter Schelde in Breskens.
Noodzakelijk om het vele afval
te kunnen scheiden. Na de
zomer van 2022 staat hier Resi
dentie Parasijspolder met le-
vensloopbestendige apparte
menten.
VL
Adri Jansen uit Sluiskil heeft dit
jaar een héél bijzonder paasei.
Hij verkoopt de eieren van zijn
ganzen voor Pasen en heeft een
opvallend exemplaar. ,,Een ex
treem groot ei. Ik heb nog nooit
zoiets gezien."
Sophie Stockman
Sluiskil
nortiei
psp AIR
^11
Bram Verhage, Valentijn Lemahieu en Izaak Nortier (vlnr) bij het oude Ter Schelde in Breskens. foto camile schelstraete
Adri Jansen met het reuzenei en een gewoon ganzenei.
FOTO CAMILE SCHELSTRAETE