ECONOMIE 19 CORONA RESTAURANT In Frankrijk begon vorig jaar een recordaantal ondernemers een eigen bedrijf. Opmerkelijk, want er waren lockdowns en avondklokken, winkels en horeca moesten sluiten. „Iedereen in mijn omgeving zei: doe het niet.'' woensdag 31 maart 2021 Frank Renout Parijs f h h et begon allemaal m met deze prachtige I bistro uit 1936. Ik zag I 'm een jaar geleden I en ik was meteen verkocht'', vertelt Fran^aise Sarah Michielsen. Ze staat op straat in Parijs, in de populaire wijn le Marais, en wijst naar 'haar' restaurant Parcelles. ,,Het is zó'n mooi pand.'' Ze deed begin 2020 een bod en nam alles over. Het restaurant werd opge knapt. De stoffige opslag werd een chique wijn- en delicatessenwinkel. Parcelles was geboren. ,,Twee weken daarna ging heel Frankrijk plat. Lock- down. Alles moest dicht. De eerste co- ronagolf.'' Dat was even slikken. Er volgden slapeloze nachten en ze peinsde en twijfelde. „Uiteindelijk besloot ik: ik ga dóór. Dit is wat ik echt wil.'' Ze had gewerkt bij een sterren restaurant en had twintig jaar erva ring. Een eigen restaurant plus winkel in één van de leukste wijken van Pa rijs was de droom die ze wilde verwe zenlijken. ,,Ik had een vriendin, een oud-bankier, met een eigen adviesbedrijf die ooit tegen me zei: 'Als je eens hulp no dig hebt'. Dus ik belde haar en zei: 'Kom maar op'.'' Het lukte. Er kwam een lening en de laat ste papieren zouden november vorig jaar worden getekend. ,,En toen: boem! De tweede lockdown.'' De restaurants werden allemaal gesloten. Michielsen ('Ja, mijn verre voorouders waren Ne derlands') zette toch door. De droom was sterker dan de twijfels. Ze begon met opknappen en renoveren. ,,De kok die ik had aangenomen zou ei genlijk in oktober beginnen. Dus die zei: 'Wat wil je? Ik heb ook andere aanbiedingen'. Ik heb hem toch maar in vaste dienst gehouden.'' De problemen waren nog niet voor bij. Na de tweede lockdown kwam er in december vorig jaar een avondklok. En sinds deze maand geldt er in Parijs een nieuwe, derde, lockdown. ,,Het was een emotionele tijd. Een acht baan met héél veel ups en downs. Je hebt een netwerk nodig, mensen die jou kennen en die je willen helpen, van de leverancier tot de boekhouder, anders was het echt niet gelukt.'' Forelkaviaar Haar winkel met heel veel wijn én met forelkaviaar, venkelzaadjes, ge droogde tomaatjes en de beroemde Italiaanse 'Coppa Stagionata del Du- cato', kon ze in december wél al ope nen. ,,Dat was vlak voor kerst, dus dat hielp: mensen wilden lekkere dingen kopen.'' Het restaurant begint deze week voor het eerst met een take- awayservice. ,,Dus er is vooruitgang!'' Michielsen wil ondernemen, on danks corona, en ze is niet de enige in Frankrijk. Vorig jaar zagen 848.200 nieuwe bedrijven het levenslicht. Dat is een record, becijferde statistiek bureau Insee. Nog nooit zijn er in een jaar zoveel nieuwe Franse bedrijven opgestart. Met één belangrijke nu ance. De groei komt geheel voor reke ning van de 'micro-ondernemers', zo als dat in Frankrijk heet: een soort zzp'ers. Van alle nieuwe bedrijven was 64 procent zo'n micro-onderne ming en dat was ook de enige catego rie die groeide. Nieuwe kansen ,,Dat verbaast ons niet'', zegt Olivier Lamarque, voorzitter van Réseau En- treprendre, een netwerk van 15.000 ervaren ondernemers dat startende ondernemers begeleidt. ,,In coronatijd zijn veel mensen ontslagen of tijdelijk naar huis gestuurd met loonsteun. Voor die groep biedt een microbe drijfje nieuwe kansen om weer geld te verdienen of om wat geld bij te ver dienen.'' Uit de Insee-cijfers blijkt dat vooral transport- en bezorgdiensten groei den: met 22 procent zelfs. Dat zijn bij voorbeeld pakjes- en maaltijdbezorgers. 'Die groei is al een paar jaar bezig, maar sinds mei 2020 is het echt in een stroom versnelling geko men', schrijft In- see. Het nadeel van zzp'ers is dat hun be drijf vaak geen lang leven is beschoren. Er zijn veel faillisse menten en ondernemers kiezen na korte tijd toch nogal eens voor de ze kerheid van een vaste baan. ,,Maar in Frankrijk zijn er héél veel steunmaatregelen genomen voor on dernemers'', zegt Olivier Lamarque. ,,Door die hulp kunnen velen de ko mende tijd wel overleven. Dus als ze mislukken, wordt de mislukking door de staatssteun uitgesteld.'' Michielsen wil van geen mislukken weten. Hoewel ze werd gewaar schuwd. ,,Iedereen in m'n omgeving had twijfels. Ze zeiden: doe het niet. Of: wacht nog even. Maar ik werk al twintig jaar in restaurants. Ik houd van mijn werk. En zo'n mooi restau rant als wat ik tegenkwam in Parijs, is een zeldzaam juweel. Dat kom je één keer in je leven tegen. Die kans kon ik niet laten liggen.'' Ze loopt haar winkel binnen en laat een paar flessen wijn zien. ,,Biolo- gisch en van vrouwelijke wijnma kers'', zegt ze lachend. „Wanneer het restaurant weer open kan, weet ik niet. Maar één ding is zeker: zodra de horeca weer open mag, staan de Parij- zenaars in de rij. Dat weet ik zeker. Na een jaar corona kunnen mensen niet wachten om weer uit eten te gaan.'' Ze hoopt deze zomer Bistrot Parcel- les te mogen openen. ,,Mijn vakantie zal er bij inschieten, maar dan kunnen we 2021 wel positief afronden. Het blijft natuurlijk afwachten. Ik heb nog steeds wel eens een slapeloze nacht.'' Zonder hulp, van de leverancier tot de boekhouder, was het echt niet gelukt - Sarah Michielsen GO Recordaantal startende ondernemers in Frankrijk door corona H

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 19