ECONOMIE 19
CORONA RESTAURANT
In Frankrijk begon vorig jaar een
recordaantal ondernemers een eigen
bedrijf. Opmerkelijk, want er waren lockdowns en
avondklokken, winkels en horeca moesten sluiten.
„Iedereen in mijn omgeving zei: doe het niet.''
woensdag 31 maart 2021
Frank Renout
Parijs
f h h et begon allemaal
m met deze prachtige
I bistro uit 1936. Ik zag
I 'm een jaar geleden
I en ik was meteen
verkocht'', vertelt Fran^aise Sarah
Michielsen. Ze staat op straat in Parijs,
in de populaire wijn le Marais, en
wijst naar 'haar' restaurant Parcelles.
,,Het is zó'n mooi pand.''
Ze deed begin 2020 een bod en nam
alles over. Het restaurant werd opge
knapt. De stoffige opslag werd een
chique wijn- en delicatessenwinkel.
Parcelles was geboren. ,,Twee weken
daarna ging heel Frankrijk plat. Lock-
down. Alles moest dicht. De eerste co-
ronagolf.'' Dat was even slikken. Er
volgden slapeloze nachten en ze
peinsde en twijfelde. „Uiteindelijk
besloot ik: ik ga dóór. Dit is wat ik
echt wil.''
Ze had gewerkt bij een sterren
restaurant en had twintig jaar erva
ring. Een eigen restaurant plus winkel
in één van de leukste wijken van Pa
rijs was de droom die ze wilde verwe
zenlijken. ,,Ik had een vriendin, een
oud-bankier, met een
eigen adviesbedrijf
die ooit tegen me zei:
'Als je eens hulp no
dig hebt'. Dus ik
belde haar en zei:
'Kom maar op'.''
Het lukte. Er kwam
een lening en de laat
ste papieren zouden
november vorig jaar
worden getekend.
,,En toen: boem! De
tweede lockdown.'' De restaurants
werden allemaal gesloten. Michielsen
('Ja, mijn verre voorouders waren Ne
derlands') zette toch door. De droom
was sterker dan de twijfels. Ze begon
met opknappen en renoveren. ,,De
kok die ik had aangenomen zou ei
genlijk in oktober beginnen. Dus die
zei: 'Wat wil je? Ik heb ook andere
aanbiedingen'. Ik heb hem toch maar
in vaste dienst gehouden.''
De problemen waren nog niet voor
bij. Na de tweede lockdown kwam er
in december vorig jaar een avondklok.
En sinds deze maand geldt er in Parijs
een nieuwe, derde, lockdown. ,,Het
was een emotionele tijd. Een acht
baan met héél veel ups en downs. Je
hebt een netwerk nodig, mensen die
jou kennen en die je willen helpen,
van de leverancier tot de boekhouder,
anders was het echt niet gelukt.''
Forelkaviaar
Haar winkel met heel veel wijn én
met forelkaviaar, venkelzaadjes, ge
droogde tomaatjes en de beroemde
Italiaanse 'Coppa Stagionata del Du-
cato', kon ze in december wél al ope
nen. ,,Dat was vlak voor kerst, dus dat
hielp: mensen wilden lekkere dingen
kopen.'' Het restaurant begint deze
week voor het eerst met een take-
awayservice. ,,Dus er is vooruitgang!''
Michielsen wil ondernemen, on
danks corona, en ze is niet de enige in
Frankrijk. Vorig jaar zagen 848.200
nieuwe bedrijven het levenslicht. Dat
is een record, becijferde statistiek
bureau Insee. Nog nooit zijn er in een
jaar zoveel nieuwe Franse bedrijven
opgestart. Met één belangrijke nu
ance. De groei komt geheel voor reke
ning van de 'micro-ondernemers', zo
als dat in Frankrijk heet: een soort
zzp'ers. Van alle nieuwe bedrijven
was 64 procent zo'n micro-onderne
ming en dat was ook de enige catego
rie die groeide.
Nieuwe kansen
,,Dat verbaast ons niet'', zegt Olivier
Lamarque, voorzitter van Réseau En-
treprendre, een netwerk van 15.000
ervaren ondernemers dat startende
ondernemers begeleidt. ,,In coronatijd
zijn veel mensen ontslagen of tijdelijk
naar huis gestuurd met loonsteun.
Voor die groep biedt een microbe
drijfje nieuwe kansen om weer geld te
verdienen of om wat geld bij te ver
dienen.''
Uit de Insee-cijfers blijkt dat vooral
transport- en bezorgdiensten groei
den: met 22 procent zelfs. Dat zijn bij
voorbeeld pakjes- en
maaltijdbezorgers.
'Die groei is al een
paar jaar bezig, maar
sinds mei 2020 is het
echt in een stroom
versnelling geko
men', schrijft In-
see. Het nadeel van
zzp'ers is dat hun be
drijf vaak geen lang
leven is beschoren.
Er zijn veel faillisse
menten en ondernemers kiezen na
korte tijd toch nogal eens voor de ze
kerheid van een vaste baan.
,,Maar in Frankrijk zijn er héél veel
steunmaatregelen genomen voor on
dernemers'', zegt Olivier Lamarque.
,,Door die hulp kunnen velen de ko
mende tijd wel overleven. Dus als ze
mislukken, wordt de mislukking door
de staatssteun uitgesteld.''
Michielsen wil van geen mislukken
weten. Hoewel ze werd gewaar
schuwd. ,,Iedereen in m'n omgeving
had twijfels. Ze zeiden: doe het niet.
Of: wacht nog even. Maar ik werk al
twintig jaar in restaurants. Ik houd
van mijn werk. En zo'n mooi restau
rant als wat ik tegenkwam in Parijs, is
een zeldzaam juweel. Dat kom je één
keer in je leven tegen. Die kans kon ik
niet laten liggen.''
Ze loopt haar winkel binnen en laat
een paar flessen wijn zien. ,,Biolo-
gisch en van vrouwelijke wijnma
kers'', zegt ze lachend. „Wanneer het
restaurant weer open kan, weet ik
niet. Maar één ding is zeker: zodra de
horeca weer open mag, staan de Parij-
zenaars in de rij. Dat weet ik zeker. Na
een jaar corona kunnen mensen niet
wachten om weer uit eten te gaan.''
Ze hoopt deze zomer Bistrot Parcel-
les te mogen openen. ,,Mijn vakantie
zal er bij inschieten, maar dan kunnen
we 2021 wel positief afronden. Het
blijft natuurlijk afwachten. Ik heb nog
steeds wel eens een slapeloze nacht.''
Zonder hulp, van
de leverancier tot
de boekhouder, was
het echt niet gelukt
- Sarah Michielsen
GO
Recordaantal
startende
ondernemers
in Frankrijk
door corona
H