Grote kans op extra ruimte voor terrassen 5 IN TE KOPEN woensdag 24 maart 2021 ze te lang zijn door gegroeid en kwekers er vanaf moeten." Zijn collega Van Riele vreest dat echter er vanuit de horeca een tsunami aan bestellingen binnenloopt als bijvoorbeeld i juni de terrassen open mogen en binnen 30 gasten mogen zitten. ,,Als dat niet ruim van tevoren wordt aan gekondigd, hebben we een pro bleem. De hele horecaketen is nu vrijwel leeg. Neem jonge kaas. De horeca koopt veelal vierkante blokken kaas in waar mooie plak jes van te snijden zijn. De kaaspro ductie is tijdens de lockdown ech ter flink teruggeschroefd, want Je wilt niet voortdurend naar 350 klanten bellen: 'Sorry, ik heb dit niet en dat ook niet' voor je het weet is jonge ineens oude kaas. Er zit nu zo'n 100.000 kilo in de horecake ten, terwijl je 500.000 kilo nodig hebt als de horeca weer opstart." En waar loop je straks tegenaan als horeca-ondernemer?, vraagt Van Riele zich af. „Veel broodjes maar waarschijn lijk te weinig kaas. Kortom, incomplete me nu's. Het zal heel veel moeite gaan kosten om te leveren wat restaurants nodig hebben. Je wilt niet voortdurend naar 350 klanten bellen: 'Sorry, ik heb dit niet en dat ook niet'. Het wordt romme lig, dat geef ik je op een briefje." Bij groente en friet voorzien horeca-on- dernemers weinig problemen. De aardap- pelverwerkende industrie kan vrij snel opschalen. Ér liggen ook nog genoeg frietaard appelen in boe renschuren. Er circuleren wel verhalen dat er een biertekort zal ontstaan. Bierbrouwer Hei- neken ontzenuwt dat gerucht. De producent van elf biermerken, waaronder Heineken, Amstel, Brand, Sol en sinds kort ook leve rancier van het Italiaanse Birra Moretti brouwt al een beetje voor uit, laat woordvoerder Menno van der Vlist weten. ,,We houden er rekening mee dat het startsein er gens dit voorjaar gaat klinken. Wat helpt, is dat we een internationale brouwer zijn, we dus grote vo lu mes brouwen en ook eventueel kunnen schuiven met voorraden als de situatie daarom vraagt. De grootste uit daging zit in de logistiek. Maar ook daar zien we geen hob bels. Er zijn voldoende chauffeurs en vrachtwagens beschikbaar om de benodigde hoeveelheden door het hele land te bezorgen. Zowel voor fustbier als tankbier. We staan in de startblokken en kun nen niet wachten om in actie te komen." GO weet is jonge ineens oude kaas' Willem van Riele, eigenaar van horeca- groothandel Zeeuws Vis Vlees Huys in GoeS. FOTOMARCELLEDAVIDSE -Willem van Riele, Zeeuws Vis Vlees Huys Geef de Zeeuwse horeca zodra het kan, opnieuw extra ruimte voor terrassen. De tijdelijke toe stemming, die vorig jaar na de eerste lockdown werd gegeven, moet worden herhaald. Dat advi seert het Overleg Zeeuwse Overheden (OZO) aan de dertien gemeenten. De adviezen heeft het OZO in een brief aan de regio Zee land van Koninklijke Horeca Nederland op een rijtje gezet. „Horeca-ondernemers krijgen zolang de 1,5 meterregel van toepassing is de gelegenheid om, daar waar mogelijk, extra terrasruimte te maken." Ook zou de horeca financieel ontzien moeten worden in de vorm van uitgestelde en gespreide betalin gen van gemeentelijke heffingen. Omdat de gemeenten zelf deel uitmaken van het OZO is het de verwachting dat het advies wordt opgevolgd. ,,Er is breed draag vlak. Maar het blijft vanzelfspre kend de bevoegdheid van iedere gemeente om hier zelf een be sluit over te nemen", aldus Marga Vermue, voorzitter van de Vereni ging Zeeuwse Gemeenten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 37