Grote kans op extra
ruimte voor terrassen
5
IN TE KOPEN
woensdag 24 maart 2021
ze te lang zijn door
gegroeid en kwekers
er vanaf moeten."
Zijn collega Van Riele
vreest dat echter er vanuit
de horeca een tsunami aan
bestellingen binnenloopt
als bijvoorbeeld i juni de
terrassen open mogen en binnen
30 gasten mogen zitten. ,,Als dat
niet ruim van tevoren wordt aan
gekondigd, hebben we een pro
bleem. De hele horecaketen is nu
vrijwel leeg. Neem jonge kaas. De
horeca koopt veelal vierkante
blokken kaas in waar mooie plak
jes van te snijden zijn. De kaaspro
ductie is tijdens de lockdown ech
ter flink teruggeschroefd, want
Je wilt niet
voortdurend naar
350 klanten bellen:
'Sorry, ik heb dit niet
en dat ook niet'
voor je het
weet is
jonge ineens oude kaas. Er zit nu
zo'n 100.000 kilo in de horecake
ten, terwijl je 500.000 kilo nodig
hebt als de horeca weer opstart."
En waar loop je straks tegenaan
als horeca-ondernemer?, vraagt
Van Riele zich af. „Veel
broodjes maar waarschijn
lijk te weinig kaas.
Kortom, incomplete me
nu's. Het zal heel veel
moeite gaan kosten om te
leveren wat restaurants
nodig hebben. Je wilt niet
voortdurend naar 350
klanten bellen: 'Sorry, ik
heb dit niet en dat ook
niet'. Het wordt romme
lig, dat geef ik je op een
briefje."
Bij groente en friet
voorzien horeca-on-
dernemers weinig
problemen. De aardap-
pelverwerkende
industrie kan vrij
snel opschalen. Ér
liggen ook nog
genoeg frietaard
appelen in boe
renschuren. Er
circuleren wel
verhalen dat er
een biertekort
zal ontstaan.
Bierbrouwer Hei-
neken ontzenuwt dat gerucht.
De producent van elf biermerken,
waaronder Heineken, Amstel,
Brand, Sol en sinds kort ook leve
rancier van het Italiaanse Birra
Moretti brouwt al een beetje voor
uit, laat woordvoerder Menno van
der Vlist weten.
,,We houden er rekening mee
dat het startsein er
gens dit voorjaar
gaat klinken. Wat
helpt, is dat we
een internationale
brouwer zijn, we
dus grote vo
lu
mes brouwen en ook
eventueel kunnen
schuiven met
voorraden als de
situatie daarom
vraagt. De
grootste uit
daging zit in
de logistiek. Maar
ook daar zien we geen hob
bels. Er zijn voldoende chauffeurs
en vrachtwagens beschikbaar om
de benodigde hoeveelheden door
het hele land te bezorgen. Zowel
voor fustbier als tankbier. We
staan in de startblokken en kun
nen niet wachten om in actie te
komen."
GO
weet is jonge ineens oude kaas'
Willem van Riele,
eigenaar van horeca-
groothandel Zeeuws
Vis Vlees Huys in
GoeS. FOTOMARCELLEDAVIDSE
-Willem van Riele, Zeeuws
Vis Vlees Huys
Geef de Zeeuwse horeca zodra
het kan, opnieuw extra ruimte
voor terrassen. De tijdelijke toe
stemming, die vorig jaar na de
eerste lockdown werd gegeven,
moet worden herhaald. Dat advi
seert het Overleg Zeeuwse
Overheden (OZO) aan de dertien
gemeenten.
De adviezen heeft het OZO in
een brief aan de regio Zee
land van Koninklijke Horeca
Nederland op een rijtje gezet.
„Horeca-ondernemers krijgen
zolang de 1,5 meterregel van
toepassing is de gelegenheid
om, daar waar mogelijk, extra
terrasruimte te maken." Ook zou
de horeca financieel ontzien
moeten worden in de vorm van
uitgestelde en gespreide betalin
gen van gemeentelijke heffingen.
Omdat de gemeenten zelf deel
uitmaken van het OZO is het de
verwachting dat het advies wordt
opgevolgd. ,,Er is breed draag
vlak. Maar het blijft vanzelfspre
kend de bevoegdheid van iedere
gemeente om hier zelf een be
sluit over te nemen", aldus Marga
Vermue, voorzitter van de Vereni
ging Zeeuwse Gemeenten.