Voor u getest Keramische pannen
27
Het was in het nieuws: de klassieke antiaanbaklaag in koekenpannen kan
behoorlijk giftig zijn. Gezonder en beter voor het milieu zijn pannen
met een keramische laag, maar voorkomen die dat je ei en vlees blijven
plakken? Culinaire duizendpoot Meneer Wateetons probeert het uit.
iefst bakt Meneer
Wateetons (zijn echte
naam is een goed bewaard
geheim) in een lage,
platte pan. ,,In een hoge
hapjespan kan vocht niet goed weg
en vocht is de vijand van de mail-
lardreactie: het proces waardoor
eten tijdens het bakken bruin
kleurt.''
Voor de meeste thuiskoks is het
echter belangrijker dat eten niet
aanbakt. Daarom is de bekende
teflonlaag zo populair, want daar
mee kan iedereen wel een ei bak
ken. Teflon is gemaakt van poly
en perfluoralkylstoffen, kortweg:
PFAS. Hiermee maak je kleding
waterafstotend en pizzadozen
vocht- en vetdicht én ze helpen
voorkomen dat je aardappels aan
de pan blijven plakken.
Het maken van PFAS is alleen
behoorlijk giftig. Zo giftig dat
Majorie van Duursen, hoogleraar
toxicologie aan de Vrije Universi
teit Amsterdam, het onbegrijpelijk
vindt dat er nog zo veel producten
waarin PFAS zitten, verkocht mo
gen worden. ,,De stoffen komen in
drinkwater terecht, en zo ook in
zuivel en fruit.'' De Keuringsdienst
van Waarde dook onlangs voor een
tv-programma in de wereld van de
antiaanbaklaag, toen de redactie
op een gebruiksaanwijzing las dat
mogelijk vrijkomende dampen
gevaarlijk kunnen zijn voor vogels.
Zonnebloemolie
Meneer Wateetons weet wel raad
met testen. Eerder nam hij al sous
vide apparaten, voedseldrogers en
keukenmachines onder de loep.
Vandaag zet hij vijf pannen met
een keramische laag op het for
nuis.
Eerst dat ei. ,,Laat de pan hier
voor gerust twee minuten warm
worden op hoog vuur en gebruik
liefst zonnebloemolie.'' In vier
pannen plakt het ei aan de bodem,
al glibbert het met één tik alsnog
verder. De enige pan waarin het ei
De warmtegeleiding
is goed als een laag
suiker in de hele pan
tegelijk karamelliseert
Meneer
Wateetons
(46) blogt en
schrijft over eten.
Schreef zeven
boeken, waaron
der Worstbijbel.
Geeft culinaire
workshops. Info:
wateetons.com
vanzelf door de pan heen schaatst,
is de BK. ,,Al kan het vocht door de
hoge rand niet weg. Het ei kookt
meer dan het bakt.''
Karamel
Een goede koekenpan houdt hitte
vast. Om dat te testen, warmt
Meneer Wateetons de pannen op
tot 180 graden, waarna hij een
minuut biefstuk bakt. Alleen de
Blue Diamond koelt wat af en de
BK begint naar rubber te ruiken.
,,De biefstuk wordt verrassend
mooi bruin in de Royal van Kem
pen Begeer. Het vlees blijft wat
bleekjes in de GreenChef.''
De warmtegeleiding meet
Wateetons door een laag suiker in
de pannen te strooien. Om met
vlag en wimpel te slagen, moet het
goedje in de hele pan tegelijkertijd
karamelliseren. ,,Met de Green
Chef gaat het verrassend goed.''
Nog enthousiaster is hij over de
GreenPan. ,,De enige pan waarbij
de suiker aan de zijkant niet al
schuimt terwijl die in het midden
nog moet smelten.'' Dat gebeurt
wel bij Royal van Kempen
Begeer.
Volgens de fabrikanten kunnen
alle pannen in de afwasmachine.
,,Ik doe dat nooit, ik was ze af met
warm water zonder zeep. Zo krijg
je vanzelf een natuurlijke antiaan
baklaag.'' Is Meneer Wateetons
om? ,,Ik ben aangenaam verrast.
Prima pannen.''
GreenPan Barcelona
Infinity Pro
GreenChef Diamond
Royal van Kempen
Begeer
Blue Diamond
BK Balans+ hapjespan
GO ZATERDAG 20 MAART 2021
Een pan die een
ei laat schaatsen
TIJN ELFERINK
28 cm, €79,99
Alles is goed aan deze pan.
Het eten plakt niet vast, de
pan wordt goed warm en
houdt warmte ook vast.
Het vlees droogdep-
pen is daardoor niet
eens nodig. Met zo'n
exemplaar heb je
geen antiaanbaklaag
meer nodig. „Deze pan
wil ik ook wel."
24 cm, €22,99
Fraaie lage en schuine rand,
alleen het kunststof handvat
oogt wat goedkoop. Wel is
het fijn dat zo'n handvat
niet heel warm wordt.
Scoort op alle fronten
goed, zelfs suiker
verandert in een
handomdraai in
karamel. Het bleke
biefstukje neemt
Meneer voor lief.
24 cm, €69,95
28 cm, €27,99
Voor aanvang van de test
was dit de favoriet van
Meneer Wateetons. „De
vorm is mooi plat en hij is
lekker zwaar." De
bakkwaliteiten
stelden hem echter
teleur. De bodem
wordt niet overal
even warm en de
pan houdt warmte
niet goed vast.
24 cm, €84,99
De enige waarin het ei van
zelf loskomt. Een pluspunt.
Maar de pan stinkt bij een
hoge temperatuur flink naar
rubber en dat staat
Meneer Wateetons
behoorlijk tegen.
Van de groene kleur
moet je houden.
Warmt snel op en geleidt de
hitte goed. Het handvat
wordt wel erg warm. Goede
keuze als het oog ook wat
wil. Wel blijft van alle
pannen in deze het ei
het meest plakken.
„Niet verrassend dat
Albert Heijn dit merk
heeft gekozen voor
de spaaractie."