Voor u getest Keramische pannen 27 Het was in het nieuws: de klassieke antiaanbaklaag in koekenpannen kan behoorlijk giftig zijn. Gezonder en beter voor het milieu zijn pannen met een keramische laag, maar voorkomen die dat je ei en vlees blijven plakken? Culinaire duizendpoot Meneer Wateetons probeert het uit. iefst bakt Meneer Wateetons (zijn echte naam is een goed bewaard geheim) in een lage, platte pan. ,,In een hoge hapjespan kan vocht niet goed weg en vocht is de vijand van de mail- lardreactie: het proces waardoor eten tijdens het bakken bruin kleurt.'' Voor de meeste thuiskoks is het echter belangrijker dat eten niet aanbakt. Daarom is de bekende teflonlaag zo populair, want daar mee kan iedereen wel een ei bak ken. Teflon is gemaakt van poly en perfluoralkylstoffen, kortweg: PFAS. Hiermee maak je kleding waterafstotend en pizzadozen vocht- en vetdicht én ze helpen voorkomen dat je aardappels aan de pan blijven plakken. Het maken van PFAS is alleen behoorlijk giftig. Zo giftig dat Majorie van Duursen, hoogleraar toxicologie aan de Vrije Universi teit Amsterdam, het onbegrijpelijk vindt dat er nog zo veel producten waarin PFAS zitten, verkocht mo gen worden. ,,De stoffen komen in drinkwater terecht, en zo ook in zuivel en fruit.'' De Keuringsdienst van Waarde dook onlangs voor een tv-programma in de wereld van de antiaanbaklaag, toen de redactie op een gebruiksaanwijzing las dat mogelijk vrijkomende dampen gevaarlijk kunnen zijn voor vogels. Zonnebloemolie Meneer Wateetons weet wel raad met testen. Eerder nam hij al sous vide apparaten, voedseldrogers en keukenmachines onder de loep. Vandaag zet hij vijf pannen met een keramische laag op het for nuis. Eerst dat ei. ,,Laat de pan hier voor gerust twee minuten warm worden op hoog vuur en gebruik liefst zonnebloemolie.'' In vier pannen plakt het ei aan de bodem, al glibbert het met één tik alsnog verder. De enige pan waarin het ei De warmtegeleiding is goed als een laag suiker in de hele pan tegelijk karamelliseert Meneer Wateetons (46) blogt en schrijft over eten. Schreef zeven boeken, waaron der Worstbijbel. Geeft culinaire workshops. Info: wateetons.com vanzelf door de pan heen schaatst, is de BK. ,,Al kan het vocht door de hoge rand niet weg. Het ei kookt meer dan het bakt.'' Karamel Een goede koekenpan houdt hitte vast. Om dat te testen, warmt Meneer Wateetons de pannen op tot 180 graden, waarna hij een minuut biefstuk bakt. Alleen de Blue Diamond koelt wat af en de BK begint naar rubber te ruiken. ,,De biefstuk wordt verrassend mooi bruin in de Royal van Kem pen Begeer. Het vlees blijft wat bleekjes in de GreenChef.'' De warmtegeleiding meet Wateetons door een laag suiker in de pannen te strooien. Om met vlag en wimpel te slagen, moet het goedje in de hele pan tegelijkertijd karamelliseren. ,,Met de Green Chef gaat het verrassend goed.'' Nog enthousiaster is hij over de GreenPan. ,,De enige pan waarbij de suiker aan de zijkant niet al schuimt terwijl die in het midden nog moet smelten.'' Dat gebeurt wel bij Royal van Kempen Begeer. Volgens de fabrikanten kunnen alle pannen in de afwasmachine. ,,Ik doe dat nooit, ik was ze af met warm water zonder zeep. Zo krijg je vanzelf een natuurlijke antiaan baklaag.'' Is Meneer Wateetons om? ,,Ik ben aangenaam verrast. Prima pannen.'' GreenPan Barcelona Infinity Pro GreenChef Diamond Royal van Kempen Begeer Blue Diamond BK Balans+ hapjespan GO ZATERDAG 20 MAART 2021 Een pan die een ei laat schaatsen TIJN ELFERINK 28 cm, €79,99 Alles is goed aan deze pan. Het eten plakt niet vast, de pan wordt goed warm en houdt warmte ook vast. Het vlees droogdep- pen is daardoor niet eens nodig. Met zo'n exemplaar heb je geen antiaanbaklaag meer nodig. „Deze pan wil ik ook wel." 24 cm, €22,99 Fraaie lage en schuine rand, alleen het kunststof handvat oogt wat goedkoop. Wel is het fijn dat zo'n handvat niet heel warm wordt. Scoort op alle fronten goed, zelfs suiker verandert in een handomdraai in karamel. Het bleke biefstukje neemt Meneer voor lief. 24 cm, €69,95 28 cm, €27,99 Voor aanvang van de test was dit de favoriet van Meneer Wateetons. „De vorm is mooi plat en hij is lekker zwaar." De bakkwaliteiten stelden hem echter teleur. De bodem wordt niet overal even warm en de pan houdt warmte niet goed vast. 24 cm, €84,99 De enige waarin het ei van zelf loskomt. Een pluspunt. Maar de pan stinkt bij een hoge temperatuur flink naar rubber en dat staat Meneer Wateetons behoorlijk tegen. Van de groene kleur moet je houden. Warmt snel op en geleidt de hitte goed. Het handvat wordt wel erg warm. Goede keuze als het oog ook wat wil. Wel blijft van alle pannen in deze het ei het meest plakken. „Niet verrassend dat Albert Heijn dit merk heeft gekozen voor de spaaractie."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 75