MENEER MEVROUW HAMERSMA
Lobio met koriander
en kidneybonen
Online
Dakishvili 2018,
orde genoteerde druiven aan
te vullen. Nu had ik er eeentje
die solo wist te schitteren.
Gewelde pruimen, kersen
vlaai-associaties, gemanicuur
de kruidnageltjes, een mokka-
toets. Er waren mondvullende
rondingen, zoete romigheid,
en een aardsheid die in goede
aarde viel bij de bonen.
,,Doen we dan ook het
DDH-dieet, Drink De Helft?''
informeerde mevrouw
Hamersma.
w odé s
groente
4 personen
2 el olijfolie,
plus extra om erbij te serveren
1 ui, fijngesnipperd
120 g walnoten, fijngehakt
plus wat extra
1 tl zoutvlokken
1 el fenegriekpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl kerriepoeder
30 ml rode wijnazijn
800 g (2 blikken)
kidneybonen, uitgelekt en afge
spoeld
3 el gehakte korianderstengels,
plus wat blaadjes
3 el gehakte muntstengels,
plus wat blaadjes
500 ml groentebouillon
3-4 tenen knoflook,
geperst
Serveren met maisbrood, stokbrood
of focaccia.
Lobio kan als soep of als stoofschotel
gegeten worden. Dat is een kwestie van
meer of minder bouillon gebruiken.
Bereiding
Verwarm de olijfolie in een grote pan op
matig vuur. Bak de ui tot hij sist, leg het
deksel op de pan en fruit de ui 5 minu
ten op laag vuur. Voeg de walnoten,
zoutvlokken, fenegriek-, kerrie- en kori
anderpoeder toe en roer ongeveer 4 mi
nuten. Voeg
de rodewijnazijn toe en laat iets inkoken.
Roer de kidneybonen erdoor. Bak de
bonen, al scheppend en duwend met
een houten lepel, zodat ze uit elkaar val
len. Voeg de koriander- en muntstengels
toe en roer tot ze zachter worden.
Schenk de bouillon erbij, breng aan de
kook en laat op middel-laag vuur 15 mi
nuten koken. Roer vlak voor het opdie
nen de knoflook erdoor. Proef of de lo
bio op smaak is en voeg
indien nodig witte peper, zout of azijn
toe.
Serveer de lobio besprenkeld met olijf
olie, bestrooid met walnoten, munt- en
korianderblaadjes.
saperavi 'Family
Collection', Kakheti,
Georgië.
€15,95 (rood,
biologisch)
Ghvino.nl
Supermarkt
Mas du Petit
2019, 'Azegat',
Bouches-du-
Rhöne, Frankrijk.
€6,40
(rood, biologisch)
Plus
Speciaalzaak
Neleman 2018,
bobal, Valencia,
Spanje.
€14,95
(rood, biologisch)
Neleman
a lice
zaslavsky
Een ode aan groenten
Alice Zaslavsky
Good Cook, €40
ZATERDAG 20 MAART 2021 37