MENEER MEVROUW HAMERSMA Lobio met koriander en kidneybonen Online Dakishvili 2018, orde genoteerde druiven aan te vullen. Nu had ik er eeentje die solo wist te schitteren. Gewelde pruimen, kersen vlaai-associaties, gemanicuur de kruidnageltjes, een mokka- toets. Er waren mondvullende rondingen, zoete romigheid, en een aardsheid die in goede aarde viel bij de bonen. ,,Doen we dan ook het DDH-dieet, Drink De Helft?'' informeerde mevrouw Hamersma. w odé s groente 4 personen 2 el olijfolie, plus extra om erbij te serveren 1 ui, fijngesnipperd 120 g walnoten, fijngehakt plus wat extra 1 tl zoutvlokken 1 el fenegriekpoeder 1 tl korianderpoeder 1 tl kerriepoeder 30 ml rode wijnazijn 800 g (2 blikken) kidneybonen, uitgelekt en afge spoeld 3 el gehakte korianderstengels, plus wat blaadjes 3 el gehakte muntstengels, plus wat blaadjes 500 ml groentebouillon 3-4 tenen knoflook, geperst Serveren met maisbrood, stokbrood of focaccia. Lobio kan als soep of als stoofschotel gegeten worden. Dat is een kwestie van meer of minder bouillon gebruiken. Bereiding Verwarm de olijfolie in een grote pan op matig vuur. Bak de ui tot hij sist, leg het deksel op de pan en fruit de ui 5 minu ten op laag vuur. Voeg de walnoten, zoutvlokken, fenegriek-, kerrie- en kori anderpoeder toe en roer ongeveer 4 mi nuten. Voeg de rodewijnazijn toe en laat iets inkoken. Roer de kidneybonen erdoor. Bak de bonen, al scheppend en duwend met een houten lepel, zodat ze uit elkaar val len. Voeg de koriander- en muntstengels toe en roer tot ze zachter worden. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat op middel-laag vuur 15 mi nuten koken. Roer vlak voor het opdie nen de knoflook erdoor. Proef of de lo bio op smaak is en voeg indien nodig witte peper, zout of azijn toe. Serveer de lobio besprenkeld met olijf olie, bestrooid met walnoten, munt- en korianderblaadjes. saperavi 'Family Collection', Kakheti, Georgië. €15,95 (rood, biologisch) Ghvino.nl Supermarkt Mas du Petit 2019, 'Azegat', Bouches-du- Rhöne, Frankrijk. €6,40 (rood, biologisch) Plus Speciaalzaak Neleman 2018, bobal, Valencia, Spanje. €14,95 (rood, biologisch) Neleman a lice zaslavsky Een ode aan groenten Alice Zaslavsky Good Cook, €40 ZATERDAG 20 MAART 2021 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 117