Eten is meer dan alleen voedings stoffen binnenkrijgen, het is ook ceremonie bent en uit angst voor ziekte steeds meer voedingsmiddelen schrapt, heeft dat wei nig meer met gezondheid te maken. Eten is bovendien meer dan alleen een manier om voedingsstoffen binnen te krijgen; het is ook ceremonie. Samen eten en drinken, met vrienden aan tafel zitten, samen genieten; die zaken zijn ook belangrijk voor je welzijn.'' Verder geldt dat wat voor de één gezond is, dat misschien niet is voor iemand an ders. Dat je alle toegevoegde suikers het best kunt vermijden staat wel vast. Maar wel of geen zuivel, wel of geen ei, wel of geen (volkoren)tarwe producten? De voe dingsadviezen spreken elkaar nogal eens tegen. Reden voor de Belgische arts Hen drik Cammu om Wat moet ik nu geloven, dokter? te schrijven, waarin hij de rol van voeding enigszins relativeert. Want zoals hij in een interview zegt: 'Zweden en Spanjaarden hebben allebei een levens verwachting van ongeveer 83 jaar. Denk je echt dat die hetzelfde eten?' Zijn advies: eet gevarieerd en met mate, stop met roken en kom in beweging. Dan ben je al een heel eind. Voor sommige mensen is het een prettig idee dat je met behulp van voeding (deels) grip kunt krijgen op je chronische aan doening, denkt Geraerts. Maar dat is wat mij betreft meteen ook een valkuil. Want hoe maakbaar is gezondheid? Inderdaad, zegt ook Van de Griendt: ,,Wat gezondheid betreft heb je naast je leefstijl te maken met genen en een bepaalde aanleg. Zelfs de omstandigheden in de baarmoeder en tijdens je geboorte spelen mee; als je met behulp van een keizersnede ter wereld komt, begin je met een andere darmflora dan wanneer je via de natuurlijke weg wordt geboren. Allemaal zaken waar je zelf niets aan kunt doen." Kortom: ook als je elk denkbaar voedingsadvies in de wereld dagelijks opvolgt, kun je nog ziek worden. Pure pech. Nogmaals: dit is geen pleidooi voor een ongezonder leven. Ik vind de boeken van Van de Griendt en collega's razend interes sant en hoopgevend. Dat er steeds meer wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de rol van voeding bij ziektes juich ik alleen maar toe. Wel is het een pleidooi voor - wat mij betreft - enige noodzakelijke nuance. Gezondheid is een belangrijke waarde, maar niet de enige. Ook genieten hoort bij het leven. Ik moet denken aan een grap die ik eens van een voedingswetenschapper hoorde. Een man komt bij zijn arts en vraagt: 'Dokter, wat moet ik doen om zo lang mogelijk te leven?' De dokter ant woordt: 'Geen alcohol drinken, niet roken, op tijd naar bed gaan, geen snoep, geen taart, drie keer per dag groenten eten, veel bewegen en niet uitslapen'. 'Leef ik dan echt langer?' vraagt de man. Dokter: 'Geen idee, maar het vóelt wel veel langer'. Van de Griendt begrijpt mijn bezwaren en komt me grootmoedig tegemoet: „Natuurlijk hoefje niet alles wat je lekker vindt voor altijd uit je voedings patroon te schrappen. Eet bijvoorbeeld zes dagen in de week gezond, en sta jezelf één dag in de week wat meer toe. Het lichaam is gelukkig veerkrachtig, dus daar word je echt niet meteen ziek van.'' Kijk, dat is een advies waar ik iets mee kan. Tevreden knabbel ik verder aan mijn stroopwafel. Vandaag heb ik die wel verdiend. ZATERDAG 20 MAART 2021 31

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 111