Eten is meer
dan alleen
voedings
stoffen
binnenkrijgen,
het is ook
ceremonie
bent en uit angst voor ziekte steeds meer
voedingsmiddelen schrapt, heeft dat wei
nig meer met gezondheid te maken. Eten
is bovendien meer dan alleen een manier
om voedingsstoffen binnen te krijgen; het
is ook ceremonie. Samen eten en drinken,
met vrienden aan tafel zitten, samen
genieten; die zaken zijn ook belangrijk
voor je welzijn.''
Verder geldt dat wat voor de één gezond
is, dat misschien niet is voor iemand an
ders. Dat je alle toegevoegde suikers het
best kunt vermijden staat wel vast. Maar
wel of geen zuivel, wel of geen ei, wel of
geen (volkoren)tarwe producten? De voe
dingsadviezen spreken elkaar nogal eens
tegen. Reden voor de Belgische arts Hen
drik Cammu om Wat moet ik nu geloven,
dokter? te schrijven, waarin hij de rol van
voeding enigszins relativeert. Want zoals
hij in een interview zegt: 'Zweden en
Spanjaarden hebben allebei een levens
verwachting van ongeveer 83 jaar. Denk
je echt dat die hetzelfde eten?' Zijn advies:
eet gevarieerd en met mate, stop met roken
en kom in beweging. Dan ben je al een heel
eind.
Voor sommige mensen is het een prettig
idee dat je met behulp van voeding (deels)
grip kunt krijgen op je chronische aan
doening, denkt Geraerts. Maar dat is wat
mij betreft meteen ook een valkuil. Want
hoe maakbaar is gezondheid? Inderdaad,
zegt ook Van de Griendt: ,,Wat gezondheid
betreft heb je naast je leefstijl te maken
met genen en een bepaalde aanleg. Zelfs
de omstandigheden in de baarmoeder en
tijdens je geboorte spelen mee; als je met
behulp van een keizersnede ter wereld
komt, begin je met een andere darmflora
dan wanneer je via de natuurlijke weg
wordt geboren. Allemaal zaken waar je
zelf niets aan kunt doen." Kortom: ook
als je elk denkbaar voedingsadvies in de
wereld dagelijks opvolgt, kun je nog ziek
worden. Pure pech.
Nogmaals: dit is geen pleidooi voor een
ongezonder leven. Ik vind de boeken van
Van de Griendt en collega's razend interes
sant en hoopgevend. Dat er steeds meer
wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan
naar de rol van voeding bij ziektes juich ik
alleen maar toe. Wel is het een pleidooi
voor - wat mij betreft - enige noodzakelijke
nuance.
Gezondheid is een belangrijke waarde,
maar niet de enige. Ook genieten hoort bij
het leven. Ik moet denken aan een grap die
ik eens van een voedingswetenschapper
hoorde. Een man komt bij zijn arts en
vraagt: 'Dokter, wat moet ik doen om zo
lang mogelijk te leven?' De dokter ant
woordt: 'Geen alcohol drinken, niet roken,
op tijd naar bed gaan, geen snoep, geen
taart, drie keer per dag groenten eten,
veel bewegen en niet uitslapen'. 'Leef ik
dan echt langer?' vraagt de man. Dokter:
'Geen idee, maar het vóelt wel veel langer'.
Van de Griendt begrijpt mijn bezwaren
en komt me grootmoedig tegemoet:
„Natuurlijk hoefje niet alles wat je
lekker vindt voor altijd uit je voedings
patroon te schrappen. Eet bijvoorbeeld
zes dagen in de week gezond, en sta jezelf
één dag in de week wat meer toe. Het
lichaam is gelukkig veerkrachtig, dus
daar word je echt niet meteen ziek van.''
Kijk, dat is een advies waar ik iets mee
kan. Tevreden knabbel ik verder aan
mijn stroopwafel. Vandaag heb ik die
wel verdiend.
ZATERDAG 20 MAART 2021 31