Met eigen ogen zag ik hoe gezond eten kan ontaarden in pure angst schuld? Zou ik de ziekte niet hebben als ik nooit melk had gedronken, of chips had gesnaaid? Schuld is een verkeerd woord, vindt Van de Griendt. ,,Dat is een oordeel over jezelf en dat geeft een vervelend gevoel. Bovendien, je hebt je dit nooit gerealiseerd, dus van schuld is geen sprake. Het gaat erom dat we nu weten dat chroni sche aandoeningen mede veroorzaakt kunnen worden door een verkeerd voe dingspatroon.'' 'Mede', want andere leef stijlfactoren - handig ezelsbruggetje: BRAVO: Bewegen, Roken, Alcohol, Voe ding en Ontspanning - spelen ook mee. Zelf heb ik een BMI van 21 (krap 60 kg bij een lengte van 1.68 meter), mijn bloeddruk is altijd aan de lage kant, mijn HDL-choles- terol (het 'goede') hoog, het LDL-gehalte laag. Ook mijn triglyceridengehalte - een vetachtige stof in het bloed die nauw ver bonden is met cholesterol - is 'mooi laag', en ik heb geen darmklachten. Daarentegen ben ik stressgevoelig en slaap ik al mijn halve leven slecht. Misschien levert nóg gezonder eten mij dan inderdaad weinig extra gezondheidsvoordeel op, erkent Van de Griendt. ,,Bij jou spelen stress en slechte slaapkwaliteit dan een grotere rol.'' Factoren die nogal eens over het hoofd worden gezien in de huidige 'voeding-als- medicijn-boodschap', vind ik. Sterker, soms wordt de factor stress door die boodschap alleen maar aangewakkerd. Bijvoorbeeld door Cortvriendt, die in zijn boek Kanker- vrij stelt dat 'je kind snoep geven misschien wel even ongezond is als het een sigaret laten opsteken'. Als ik zoiets lees, laait mijn schuldgevoel direct op: wat heb ik mijn kinderen (en mezelf) aangedaan door jarenlang koek en snoep in huis te hebben? De Belgische huisarts en ploegarts Bingé Servaas maakte het vorig jaar nog bonter, door in deze krant te roepen dat 'voeding het machtigste massavernietigingswapen is'. Niet echt een ontspannen manier om met voeding om te gaan. Met eigen ogen heb ik een paar jaar gele den gezien hoe 'gezond eten' kan ontaarden in pure angst. Wanhopig omdat de chemo's niets deden voor zijn uitgezaaide darm kanker, wendde mijn jongere broer zich tot een alternatieve arts, die hem een strikt voedingspatroon voorschreef. Hij mocht bijna niets meer, alleen wat groenten, noten en zaden. Mijn broertje verzwakte zienderogen - hij leefde op wat avocado, broccoli en een sporadische noot - maar de 'arts' gaf geen duimbreed toe. Als ik probeerde een stukje banaan door zijn smoothie te smokkelen (dan kreeg hij ten minste nog wat brandstof binnen), werd mijn broer woedend. Hij was ervan over tuigd dat de kankercellen dat beetje banaan juichend ontvingen; nu konden ze weer doorgroeien! Van het gegrilde kippetje dat ik hem eens voorzette, smulde hij als een uitgehongerde wolf. Maar daarna voelde hij zich afschuwelijk; hoeveel zieker zou hij zichzelf door deze misstap wel niet hebben gemaakt? Of mijn broer beter werd van het strikte voedingspatroon? Integendeel. Hij overleed, ernstig verzwakt omdat hij de laatste maanden van zijn jonge leven niet meer durfde te genieten van alles wat hij voor heen zo lekker vond. Afschuwelijk, vindt ook Van de Griendt. ,,In zo'n palliatieve fase gaat het om heel andere waarden. Dan moet je iemand hele maal niet meer lastigvallen met strenge voedingsvoorschriften.'' Als eten zo'n beladen activiteit wordt dat je inderdaad in paniek raakt als er banaan in je smoothie blijkt te zitten, of als je nooit meer bij vrienden kunt eten omdat die in bak- en braadproducten bakken in plaats van in ghee of kokosolie, heb je absoluut een probleem, vindt ook psycholoog Saskia Geraerts. ,,Gezond eten is belangrijk, maar als je er alleen nog dwangmatig mee bezig 30

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 110