Misschien kan ik mijn parkinson verminderen door anders te gaan eten Op het moment dat ik mijn mond open om een hapje te nemen, word ik overvallen door een schuldgevoel. Een stroopwafel, dat is puur vet en suiker. Wat doe ik mijn lijf aan? Misschien vererger ik er mijn chronische aandoening - de ziekte van Parkinson - wel mee. Ik neem een hap, maar door die gedachte is de lol er wel een beetje af. Laat ik meteen duidelijk stellen: ik ben een groot voorstander van een gezond voedingspatroon. Al 25 jaar heeft de relatie tussen eten en gezondheid mijn warme interesse. Het is onomstotelijk waar dat een voedingspatroon met louter wit brood, chips en cola een minder fit gevoel geeft dan een dagmenu gevuld met volkoren producten, groenten en fruit, thee en water. Om die reden sta ik regelmatig te zweten in de keuken om bananenbrood (zonder toegevoegde suikers) en wortel cake (idem) te bakken. Dat er een duidelijke link bestaat tussen overgewicht en een groter risico op allerlei aandoeningen geloof ik ook onmiddellijk. Maar. Ik ben ook gesteld op af en toe een speculaasje bij de thee, of een stuk chocola. Ik denk goed bezig te zijn omdat ik vlees steeds makkelijker kan laten staan, maar ik houd erg van kaas en volkorenbrood. Ik heb altijd geleerd dat daar weinig mis mee is, maar ook daarover is inmiddels discussie: zuivel en granen zouden weleens minder gezond kunnen zijn dan ik altijd heb gedacht. Was het idee dat je letterlijk ziek kon worden van bepaalde voedingsmiddelen lang voorbehouden aan het alternatieve circuit, de laatste tijd verschijnt het ene na het andere lifestyle(dieet)boek waarin respectabele reguliere (huis)artsen - Han- no Pijl, William Cortvriendt, Samefko Ludidi, Tamara de Weijer, Jacqui van Kemenade en Lieneke van de Griendt, om er een paar te noemen - deze bood schap onderschrijven. De Vereniging Arts en Leefstijl timmert hard aan de weg en Lifestyle4Health, een initiatief van TNO en het LUMC, publiceerde vorig jaar de bundel Wetenschappelijk bewijs leefstijl- geneeskunde, een verzameling onderzoeken die een link leggen tussen voeding en ziek te. Chronische darmklachten, diabetes en dus zelfs parkinson; mogelijk worden ze mede veroorzaakt door verkeerde voedsel- keuzes. De oplossing? Een strikt voedings regime, liefst zonder gluten, zonder zuivel, zo min mogelijk koolhydraten en absoluut geen suikers. Huisarts Lieneke van de Griendt schreef recentelijk Studeerden wij medicijnen of ge neeskunde? Een nieuwe kijk op de aanpak van chronische aandoeningen. Hoewel weten schappers op dit moment volop onderzoek doen naar de mogelijke effecten van een overdaad aan vetten en koolhydraten op onze gezondheid, geeft Van de Griendt aan de telefoon een heldere uitleg waarom gezonde voeding in het algemeen zo'n belangrijke rol speelt. ,,Alles in ons lijf leeft. De hele dag door vinden talloze processen plaats waarvoor bouwstoffen nodig zijn. Die moet je zelf molecuul voor molecuul via je mond aanleveren. Krijg je onvoldoende bouwstoffen binnen, of te veel verkeerde stoffen, dan kunnen pro cessen haperen.'' Langdurige haperingen zouden niet alleen kunnen leiden tot overgewicht, maar dus mogelijk ook tot chronische aandoeningen. Aan de ene kant is het een hoopgevende boodschap; misschien kan ik mijn parkin son wel verminderen door anders te gaan eten. Maar tegelijkertijd heb ik er moeite mee. Want is die parkinson dan mijn eigen ZATERDAG 20 MAART 2021 29

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 109