Misschien
kan ik mijn
parkinson
verminderen
door anders te
gaan eten
Op het moment dat ik mijn mond
open om een hapje te nemen, word ik
overvallen door een schuldgevoel. Een
stroopwafel, dat is puur vet en suiker. Wat
doe ik mijn lijf aan? Misschien vererger ik
er mijn chronische aandoening - de ziekte
van Parkinson - wel mee. Ik neem een hap,
maar door die gedachte is de lol er wel een
beetje af.
Laat ik meteen duidelijk stellen: ik ben
een groot voorstander van een gezond
voedingspatroon. Al 25 jaar heeft de relatie
tussen eten en gezondheid mijn warme
interesse. Het is onomstotelijk waar dat
een voedingspatroon met louter wit brood,
chips en cola een minder fit gevoel geeft
dan een dagmenu gevuld met volkoren
producten, groenten en fruit, thee en
water. Om die reden sta ik regelmatig te
zweten in de keuken om bananenbrood
(zonder toegevoegde suikers) en wortel
cake (idem) te bakken.
Dat er een duidelijke link bestaat tussen
overgewicht en een groter risico op allerlei
aandoeningen geloof ik ook onmiddellijk.
Maar. Ik ben ook gesteld op af en toe een
speculaasje bij de thee, of een stuk chocola.
Ik denk goed bezig te zijn omdat ik vlees
steeds makkelijker kan laten staan, maar
ik houd erg van kaas en volkorenbrood.
Ik heb altijd geleerd dat daar weinig mis
mee is, maar ook daarover is inmiddels
discussie: zuivel en granen zouden weleens
minder gezond kunnen zijn dan ik altijd
heb gedacht.
Was het idee dat je letterlijk ziek kon
worden van bepaalde voedingsmiddelen
lang voorbehouden aan het alternatieve
circuit, de laatste tijd verschijnt het ene na
het andere lifestyle(dieet)boek waarin
respectabele reguliere (huis)artsen - Han-
no Pijl, William Cortvriendt, Samefko
Ludidi, Tamara de Weijer, Jacqui van
Kemenade en Lieneke van de Griendt,
om er een paar te noemen - deze bood
schap onderschrijven. De Vereniging Arts
en Leefstijl timmert hard aan de weg en
Lifestyle4Health, een initiatief van TNO
en het LUMC, publiceerde vorig jaar de
bundel Wetenschappelijk bewijs leefstijl-
geneeskunde, een verzameling onderzoeken
die een link leggen tussen voeding en ziek
te. Chronische darmklachten, diabetes en
dus zelfs parkinson; mogelijk worden ze
mede veroorzaakt door verkeerde voedsel-
keuzes. De oplossing? Een strikt voedings
regime, liefst zonder gluten, zonder zuivel,
zo min mogelijk koolhydraten en absoluut
geen suikers.
Huisarts Lieneke van de Griendt schreef
recentelijk Studeerden wij medicijnen of ge
neeskunde? Een nieuwe kijk op de aanpak van
chronische aandoeningen. Hoewel weten
schappers op dit moment volop onderzoek
doen naar de mogelijke effecten van een
overdaad aan vetten en koolhydraten op
onze gezondheid, geeft Van de Griendt
aan de telefoon een heldere uitleg waarom
gezonde voeding in het algemeen zo'n
belangrijke rol speelt. ,,Alles in ons lijf
leeft. De hele dag door vinden talloze
processen plaats waarvoor bouwstoffen
nodig zijn. Die moet je zelf molecuul voor
molecuul via je mond aanleveren. Krijg
je onvoldoende bouwstoffen binnen, of
te veel verkeerde stoffen, dan kunnen pro
cessen haperen.'' Langdurige haperingen
zouden niet alleen kunnen leiden tot
overgewicht, maar dus mogelijk ook tot
chronische aandoeningen.
Aan de ene kant is het een hoopgevende
boodschap; misschien kan ik mijn parkin
son wel verminderen door anders te gaan
eten. Maar tegelijkertijd heb ik er moeite
mee. Want is die parkinson dan mijn eigen
ZATERDAG 20 MAART 2021 29