Tupperware Zeeuws ganzenei: vol en romig van smaak Maak Marks duivels lekkere waterzooi MARGOT ZEELAND 11 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Het was toch wel een beetje schrikken toen ik in deze krant las dat Tupperware ermee gaat stoppen. Ja, ook ik bezocht weleens een Tupperwareparty. Hilarische avonden waren dat samen met een paar vriendinnen. De Tupper- wareconsulente was, zo herinner ik me, erg ou derwets. In haar optiek was het handig dat wij als vrouwen de Tupperwarebakjes goed konden ge bruiken om de restjes van een maaltijd voor onze mannen in te bewaren wanneer we een keer niet thuis waren om voor hen te koken. Hoe anders is dat nu bij mij thuis waar Man bijna iedere avond een heerlijk maaltje bereidt en zo, dat er meestal weinig van over blijft. Bij het opruimen van de keuken van mijn ou ders stuitte ik op een kast vol met Tupperware en zelf heb ik in mijn keukenlades tevens aardig wat staan. Kaasdozen voor in de koelkast, hoge bak ken voor zacht fruit in de zomer, kleinere bakjes in pastelkleuren voor van alles en nog wat. Wel eerst even het bijpassende deksel erbij zoeken na tuurlijk. Mijn moeder had een speciaal rekje waar die deksels aan hingen. In mijn keukenla ligt een 'tuppilappie'. Ik verzin dit niet, het is een lapje van Tupperwareplastic om deksels makkelijk mee open te kunnen draaien. Ach, wie is er niet met Tupperware opgegroeid. Ik heb zelfs een slagroomklopper van Tupper- ware. Ooit gescoord op een rommelmarkt en heel handig. Een tijdje flink met deze beker schudden met room en suiker en dan wordt het als vanzelf slagroom doordat er een soort van wieltje bin nenin zit. Heel gek, maar van slagroom word ik altijd erg blij. Zo'n flinke schep zoete, versge- klopte room in je mond; dat is op zichzelf al een feestje. Mijn moeder maakte met de room, een plak cake en wat vers fruit regelmatig een soort minigebakje. Ouderwets lekker. Ik heb zelfs een slagroomklopper van Tupperware. Een tijdje flink met deze beker schudden met room en suiker en dan wordt het als vanzelf slagroom BORSSELE Bij diverse boerde rijwinkels zijn nu ganzeneieren te koop. Dit zijn grote eieren die met 150-200 gram ongeveer drie keer zoveel wegen als een ge woon kippenei. Jan Sandee uit Borssele verkoopt ganzeneieren van zijn eigen vijf ganzen. ,,Per keer leggen ze ongeveer tien a twaalf eieren", vertelt San dee. ,,Die leggen ze onder andere in een tractorband die ik speciaal daarvoor klaar heb gelegd, ge vuld met stro. Ik haal de eieren steeds weg, dan kunnen de gan zen de eieren niet uitbroeden. Ik laat telkens een ei liggen zodat de ganzen terugkomen. Het zijn echte scharrelganzen. Ze eten gras en ik voer ze bij met brood en graan. In februari beginnen ze met het leggen van eieren, dit jaar zelfs tijdens de kou. Dat is de natuur, dat gaat vanzelf. Ze dek ken altijd hun eieren af, ook te gen de dreiging van kauwen en kraaien. Die lusten wel een gan zenei." Wilde eieren Rond Pasen gaan zijn ganzen de eieren uitbroeden. ,,De smaak van ganzeneieren is wat voller en romiger doordat de eieren meer vet bevatten en een grotere dooier hebben. Omdat het wilde eieren zijn, moet je er wel voor zorgen dat de dooier goed ge gaard is. Mocht j e er bijvoorbeeld pannenkoeken mee bakken, dan worden die veel geler dan wan neer je gewone eieren gebruikt. Ik heb ook een aantal parelhoen ders, 'poelepetaten' op z'n Zeeuws. Die leggen eieren met een heel harde schaal. Lastig om een eitje te tikken." Ganzeneieren zijn erg gezond omdat ze onder meer luteïne be vatten, een antioxidant. Maak een omelet met, zoals Jan Sandee aanraadt, een lekkere plak spek of ham en gebruik in ieder geval altijd boerenboter om in te bak ken. De waterzooi met zeeduivel en saffraansaus, dat is zo'n speci aal gerecht waar hij voor warm te maken is. ,,Al mijn kinderen vinden het lekker. M'n kleinzoon houdt ook van zeeduivel. Die voed ik op met lekker eten." Het recept snorde hij ooit op internet op. ,,Maar het is wel mijn eigen gerecht geworden. Ik heb hier en daar wat toegevoegd en weggehaald. Visfond vind ik te vissig, dus die heb ik vervangen door gevogeltefond." Mark tovert het in een handom draai op tafel. Hij gebruikt onder meer Noilly Prat. ,,De Franse te genhanger van Martini, heerlijk om mee te koken." In de saus gaat saffraan. ,,Een duur pro duct. Voor 2 gram betaal je mis schien 15 euro, maar je doet er heel lang mee. En het is gewoon heel erg lekker." RECEPT vrijdag 19 maart 2021 GO Bereiding: Week saffraan in een scheut witte wijn. Snijd groenten fijn, kook of stoom ze beetgaar. Fruit sjalotjes glazig in boter. Blus af met witte wijn, saffraan en Noilly Prat. Laat de alcohol verdampen. Voeg fond toe en laat het geheel tot de helft inko ken. Voeg room toe en laat pruttelen. Portioneer de zeeduivel, bestrooi de vis met bloem en bak goudbruin in de boter. Voeg koude boter toe aan de saus en roer. Schik groenten op het bord, overgiet met de saf fraansaus, leg de zeeduivel erop en garneer met garna- f Kijk op de site bij /video len, bieslook en dille. Lekker Thuiskoks: Mark met stokbrood. Neelemans Mark Neelemans: ,,Ik wil altijd iets speciaals maken." FOTO PETER NICOLAI De familie van Mark Nee lemans uit Terneuzen kun je 's nachts wakker maken voor zijn gerechten. De waterzooi van zeeduivel met saffraan saus is een favoriet. Lekker eten zit bij Mark Nee- lemans (60) in de genen. ,,Mijn overgrootmoeder had een hotel, het Wapen van Zeeland in Hulst. En mijn broer en twee zussen koken ook iedere dag heel lek ker." Mark is dagelijks met eten bezig. Met Zeeuws-Vlaamse chefs maakte hij het kookboek Pottenkijken in Zeeuws-Vlaande- ren. Het staat vol bijzondere ge rechten. Zelf zal hij ook niet snel een pan rode kool op tafel zet ten. ,,Ik wil altijd iets speciaals maken", zegt de fotograaf van beroep. ,,Het liefst doe ik ook ie dere dag boodschappen. Vis bij de visboer, vlees bij de slager." Nodig: 500 gram zeedui velfilet, grijze gar nalen, boerenboter, bloem, 4 wortels, 1 prei (alleen het wit), 2 stengels bleekselderij, peper, zout, 2 sja lotten, 0,5 gram saffraan, witte wijn, 0,5 dl Noilly Prat, 1 dl gevogeltefond, 4 dl room, dille, bieslook. Jan Sandee uit Borssele met een ganzenei. FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 47