Tupperware
Zeeuws ganzenei: vol
en romig van smaak
Maak Marks duivels
lekkere waterzooi
MARGOT
ZEELAND 11
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Het was toch wel een beetje schrikken toen
ik in deze krant las dat Tupperware ermee
gaat stoppen. Ja, ook ik bezocht weleens
een Tupperwareparty. Hilarische avonden waren
dat samen met een paar vriendinnen. De Tupper-
wareconsulente was, zo herinner ik me, erg ou
derwets. In haar optiek was het handig dat wij als
vrouwen de Tupperwarebakjes goed konden ge
bruiken om de restjes van een maaltijd voor onze
mannen in te bewaren wanneer we een keer niet
thuis waren om voor hen te koken. Hoe anders is
dat nu bij mij thuis waar Man bijna iedere avond
een heerlijk maaltje bereidt en zo, dat er meestal
weinig van over blijft.
Bij het opruimen van de keuken van mijn ou
ders stuitte ik op een kast vol met Tupperware en
zelf heb ik in mijn keukenlades tevens aardig wat
staan. Kaasdozen voor in de koelkast, hoge bak
ken voor zacht fruit in de zomer, kleinere bakjes
in pastelkleuren voor van alles en nog wat. Wel
eerst even het bijpassende deksel erbij zoeken na
tuurlijk. Mijn moeder had een speciaal rekje waar
die deksels aan hingen. In mijn keukenla ligt een
'tuppilappie'. Ik verzin dit niet, het is een lapje
van Tupperwareplastic om deksels makkelijk
mee open te kunnen draaien. Ach, wie is er niet
met Tupperware opgegroeid.
Ik heb zelfs een slagroomklopper van Tupper-
ware. Ooit gescoord op een rommelmarkt en heel
handig. Een tijdje flink met deze beker schudden
met room en suiker en dan wordt het als vanzelf
slagroom doordat er een soort van wieltje bin
nenin zit. Heel gek, maar van slagroom word ik
altijd erg blij. Zo'n flinke schep zoete, versge-
klopte room in je mond; dat is op zichzelf al een
feestje. Mijn moeder maakte met de room, een
plak cake en wat vers fruit regelmatig een soort
minigebakje. Ouderwets lekker.
Ik heb zelfs een slagroomklopper van Tupperware.
Een tijdje flink met deze beker schudden met room
en suiker en dan wordt het als vanzelf slagroom
BORSSELE Bij diverse boerde
rijwinkels zijn nu ganzeneieren
te koop. Dit zijn grote eieren die
met 150-200 gram ongeveer drie
keer zoveel wegen als een ge
woon kippenei. Jan Sandee uit
Borssele verkoopt ganzeneieren
van zijn eigen vijf ganzen.
,,Per keer leggen ze ongeveer
tien a twaalf eieren", vertelt San
dee. ,,Die leggen ze onder andere
in een tractorband die ik speciaal
daarvoor klaar heb gelegd, ge
vuld met stro. Ik haal de eieren
steeds weg, dan kunnen de gan
zen de eieren niet uitbroeden. Ik
laat telkens een ei liggen zodat de
ganzen terugkomen. Het zijn
echte scharrelganzen. Ze eten
gras en ik voer ze bij met brood
en graan. In februari beginnen ze
met het leggen van eieren, dit
jaar zelfs tijdens de kou. Dat is de
natuur, dat gaat vanzelf. Ze dek
ken altijd hun eieren af, ook te
gen de dreiging van kauwen en
kraaien. Die lusten wel een gan
zenei."
Wilde eieren
Rond Pasen gaan zijn ganzen de
eieren uitbroeden. ,,De smaak
van ganzeneieren is wat voller
en romiger doordat de eieren
meer vet bevatten en een grotere
dooier hebben. Omdat het wilde
eieren zijn, moet je er wel voor
zorgen dat de dooier goed ge
gaard is. Mocht j e er bijvoorbeeld
pannenkoeken mee bakken, dan
worden die veel geler dan wan
neer je gewone eieren gebruikt.
Ik heb ook een aantal parelhoen
ders, 'poelepetaten' op z'n
Zeeuws. Die leggen eieren met
een heel harde schaal. Lastig om
een eitje te tikken."
Ganzeneieren zijn erg gezond
omdat ze onder meer luteïne be
vatten, een antioxidant. Maak
een omelet met, zoals Jan Sandee
aanraadt, een lekkere plak spek
of ham en gebruik in ieder geval
altijd boerenboter om in te bak
ken.
De waterzooi met zeeduivel en
saffraansaus, dat is zo'n speci
aal gerecht waar hij voor warm
te maken is. ,,Al mijn kinderen
vinden het lekker. M'n kleinzoon
houdt ook van zeeduivel. Die
voed ik op met lekker eten." Het
recept snorde hij ooit op internet
op. ,,Maar het is wel mijn eigen
gerecht geworden. Ik heb hier
en daar wat toegevoegd en
weggehaald. Visfond vind ik te
vissig, dus die heb ik vervangen
door gevogeltefond."
Mark tovert het in een handom
draai op tafel. Hij gebruikt onder
meer Noilly Prat. ,,De Franse te
genhanger van Martini, heerlijk
om mee te koken." In de saus
gaat saffraan. ,,Een duur pro
duct. Voor 2 gram betaal je mis
schien 15 euro, maar je doet er
heel lang mee. En het is gewoon
heel erg lekker."
RECEPT
vrijdag 19 maart 2021
GO
Bereiding:
Week saffraan in
een scheut witte
wijn. Snijd groenten
fijn, kook of stoom ze beetgaar. Fruit sjalotjes glazig in boter.
Blus af met witte wijn, saffraan en Noilly Prat. Laat de alcohol
verdampen. Voeg fond toe en laat het geheel tot de helft inko
ken. Voeg room toe en laat pruttelen. Portioneer de zeeduivel,
bestrooi de vis met bloem en bak goudbruin in de boter. Voeg
koude boter toe aan de saus en roer. Schik groenten op het
bord, overgiet met de saf
fraansaus, leg de zeeduivel
erop en garneer met garna- f Kijk op de site bij /video
len, bieslook en dille. Lekker
Thuiskoks: Mark
met stokbrood. Neelemans
Mark Neelemans: ,,Ik wil altijd iets speciaals maken."
FOTO PETER NICOLAI
De familie van Mark Nee
lemans uit Terneuzen kun je
's nachts wakker maken voor
zijn gerechten. De waterzooi
van zeeduivel met saffraan
saus is een favoriet.
Lekker eten zit bij Mark Nee-
lemans (60) in de genen. ,,Mijn
overgrootmoeder had een hotel,
het Wapen van Zeeland in Hulst.
En mijn broer en twee zussen
koken ook iedere dag heel lek
ker." Mark is dagelijks met eten
bezig. Met Zeeuws-Vlaamse
chefs maakte hij het kookboek
Pottenkijken in Zeeuws-Vlaande-
ren. Het staat vol bijzondere ge
rechten. Zelf zal hij ook niet snel
een pan rode kool op tafel zet
ten. ,,Ik wil altijd iets speciaals
maken", zegt de fotograaf van
beroep. ,,Het liefst doe ik ook ie
dere dag boodschappen. Vis bij
de visboer, vlees bij de slager."
Nodig:
500 gram zeedui
velfilet, grijze gar
nalen, boerenboter,
bloem, 4 wortels,
1 prei (alleen het
wit), 2 stengels
bleekselderij,
peper, zout, 2 sja
lotten, 0,5 gram
saffraan, witte wijn,
0,5 dl Noilly Prat,
1 dl gevogeltefond,
4 dl room, dille,
bieslook.
Jan Sandee uit Borssele met een ganzenei.
FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN