'Soms moet je buiten de lijntjes kleuren' 6 In 'Tafelen bij Zeeuws Meisje' mogen gasten de tijd vergeten Ze zijn net verhuisd van Hoek van Holland naar hartje Zierikzee. ,,Sorry voor de dozen, maar we heb ben het ontzettend druk met van alles regelen voor het restaurant", excuseert Van Bree. Hij en zijn vrouw Regina duiken met Tafelen bij Zeeuws Meisje in een nieuw avontuur. Per i april krijgen ze de sleutel van het pand aan de Hoofd poortstraat in Zierikzee en dan wil- Ik vind het als gastheer leuk om even kort wat over een wijn te vertellen len ze zo snel mogelijk open. Maar daarvoor moeten ze eerst wel me dewerkers vinden en bovenal een kok. Een eigen restaurant in Zeeland stond al heel lang op het verlang lijstje van Van Bree. Zij gaat graag mee in het verwezenlijken van zijn wens. ,,Ik zal vooral in de backoffice actief zijn. Factureren en de loon administratie en alles wat erbij komt kijken", zegt Regina. Hij wordt het gezicht van het restau rant en dat is dan ook wat hij jaren gedaan heeft in loondienst. ,,lk was vooral actief als bedrijfsleider en sommelier. Het laatst bij vijfster renhotel Savarin in Rijswijk, ervoor in een bistro en wijnbar in Rotter- dam, maar ik heb bij verschillende restaurants in het Westland ge werkt." Registervinoloog Wijn speelt een grote rol bij het stel en Van Bree mag zichzelf dan ook registervinoloog noemen. Tussen de verhuisdozen in hun woning staan dan ook dozen vol met wijn, want die drank - 'mooie gastrono mische wijnen die je niet één twee-drie in de winkel kunt ko pen'- verhandelen ze al jaren van huis uit. Dat willen ze nu bij het restaurant gaan doen. ,,De functie van wijnbar blijft dus intact. Men sen kunnen bij ons komen proeven wat er te koop is. Ik wil er nog meer mee gaan doen, zoals bijvoorbeeld gekoelde wijnen aanbieden voor aan boord, want we zitten natuur lijk dichtbij de jachthaven", zegt Van Bree. Die wijnen wil Van Bree ook aan tafel in het restaurant gaan aanbie den. En dan kan hij er vol passie over vertellen. ,,Ik vind het als gast heer leuk om even kort wat over een wijn te vertellen, zoals waarom deze wel of niet bij een bepaald ge recht. Soms maak ik er een spielerij van om erachter te komen wat ie mand zijn smaak is." Relaxed kunnen zitten De naam Tafelen bij Zeeuws Meisje verwijst naar het hotel in hetzelfde gebouw. ,,Daarmee gaan we sa menwerken. Er kunnen bij ons ho telgasten terecht, maar ook locals, mensen van de jachthaven en toe risten." Lekker eten aanbieden vindt het stel belangrijk, maar dat doen meer restaurants, weet Van Bree. Hij en Regina bezochten Zee land al regelmatig. 's Zomers waren ze bijvoorbeeld veel bij de Wijn hoeve in Dreischor te vinden, maar ze schoven ook regelmatig aan bij café De Biet of gingen aan tafel in De Proeverij in Zierikzee. Zeggen dat ze beter willen zijn, daar past Van Bree voor. ,,Ik wil meer op de emotie inspelen. Mensen moeten hier relaxed kunnen zitten en ont spannen kunnen zeggen: 'Ik neem nog een glas wijn.' En dat ze ineens denken: 'Tjonge, het is alweer tweeënhalf uur later'." ,,Niet meer botweg nee zeggen, maar meedenken hoe het eventueel wél kan. En ook proactief in plaats van afwachten tot het moment dat een plan helemaal is uitgedacht en alleen nog die vergunning nodig is van de gemeente. Veel gaat al best goed. Maar op individueel niveau valt nog een wereld te winnen." In de ideale sa menleving die Vogel voor ogen houdt, krijgt de overheid een nieuwe rol. Daarin staan amb tenaren en wethou- ders vooral nddst die bur ger of dat bedrijf dat aanklopt bij de gemeente. En niet meer tegenover elkaar, zoals binnen de meer tradi tionele verhoudingen nog te vaak de praktijk is. Het ontbreekt vaak aan lef om buiten de lijntjes te kleuren, zegt Vogel. ,,Wij trainen ambtenaren en bestuurders ook de context te zien." Vogel werkt daarin met zijn advies bureau VIA de Leeuw samen met de HZ in Vlissingen. Vogel zat anderhalfjaar in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland. In 2019 stapte het CDA-raads- lid op, omdat zijn dagelijkse werkzaamheden steeds meer op gemeentelijk terrein kwamen te liggen en hij belan genverstrengeling wilde voorko men. Het kijkje in de bestuurskeu- ken leerde hem onder meer dat het vooral in de communicatie tussen overheid en burger vaak misgaat. ,,Neem een boom: in de ene straat mag of moet die wel worden ge kapt, maar in de straat verderop niet. Leg dat duidelijk uit! Niet door te bellen of mailen, maar ga naar die Nieuwe rol voor de overheid; ambtenaren moeten niet tegenover, maar naast de burger staan plek toe en kijk daar mét die burger hoe de vork in de steel zit. Als ie mand merkt dat er serieus geluis terd wordt, neem je al snel de helft van de emotie weg." In die 'mee denkende overheid' zit volgens Vo- gel de grootste winst voor burgers en bedrijven. Onder de noemer 'fit for the fu ture' hebben VIA en de HZ vaardig heidstrainingen opgezet om be leidsambtenaren mee te nemen in die nieuwe werkwijze. Veere, Schouwen-Duiveland en Vlissin- gen hebben zich inmiddels aange meld, aldus Vogel. Zijn bedrijf heeft ook een vesti ging in Delft. Op de landelijke schaal gezien doen de Zeeuwse ge meenten het naar zijn ervaring niet eens zo heel slecht. ,,Wij zijn hier heel krachtig in een regionale aan pak. De gemeenten werken veel sa men, maar het zou nog beter kun nen. Bijvoorbeeld op het gebied van recreatie, toerisme en verduurza ming." woensdag 17 maart 2021 Byrons eerste eigen restaurant Denk aan goede gastronomi sche wijnen en luxe borrelhap jes erbij als garnalenbitterbalen, schelpjes en oesters. En aan driegangenmenu's met gerech ten uit het seizoen. Maar het al lerbelangrijkst vinden ze dat hun gasten zich bij hen thuis voelen. Byron (42) en Regina (45) van Bree-van Rijn openen binnen kort hun eerste eigen restaurant in Zierikzee: Tafelen bij Zeeuws Meisje. Valeska Nastaly Zierikzee -Byron van Bree De toeslagenaffaire bij de Belas tingdienst heeft weer eens pijn lijk blootgelegd dat de overheid de menselijke maat uit het oog verliest, wanneer puur kille re gels als maatstaf worden gehan teerd. Ook bij gemeenten gaat dat soms mis, stelt oud-CDA- raadslid Henri Vogel (foto). ,,Neem een boom: in de ene straat mag of moet die wel wor den gekapt, maar in de straat verderop niet. Leg dat duidelijk uit!" Marcel Modde Bruinisse «ft. Byron en Regina van Bree-van Rijn willen dit jaar in Zierikzee hun eerste eigen restaurant openen op de plek waar nu nog wijnbar Gris SeC zit. FOTO SANDRA SCHIMMELPENNINK

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 49