'Soms moet je buiten de lijntjes kleuren'
6
In 'Tafelen bij Zeeuws Meisje' mogen gasten de tijd vergeten
Ze zijn net verhuisd van Hoek van
Holland naar hartje Zierikzee.
,,Sorry voor de dozen, maar we heb
ben het ontzettend druk met van
alles regelen voor het restaurant",
excuseert Van Bree. Hij en zijn
vrouw Regina duiken met Tafelen
bij Zeeuws Meisje in een nieuw
avontuur. Per i april krijgen ze de
sleutel van het pand aan de Hoofd
poortstraat in Zierikzee en dan wil-
Ik vind het als
gastheer leuk om
even kort wat over
een wijn te vertellen
len ze zo snel mogelijk open. Maar
daarvoor moeten ze eerst wel me
dewerkers vinden en bovenal een
kok.
Een eigen restaurant in Zeeland
stond al heel lang op het verlang
lijstje van Van Bree. Zij gaat graag
mee in het verwezenlijken van zijn
wens. ,,Ik zal vooral in de backoffice
actief zijn. Factureren en de loon
administratie en alles wat erbij
komt kijken", zegt Regina. Hij
wordt het gezicht van het restau
rant en dat is dan ook wat hij jaren
gedaan heeft in loondienst. ,,lk was
vooral actief als bedrijfsleider en
sommelier. Het laatst bij vijfster
renhotel Savarin in Rijswijk, ervoor
in een bistro en wijnbar in Rotter-
dam, maar ik heb bij verschillende
restaurants in het Westland ge
werkt."
Registervinoloog
Wijn speelt een grote rol bij het stel
en Van Bree mag zichzelf dan ook
registervinoloog noemen. Tussen
de verhuisdozen in hun woning
staan dan ook dozen vol met wijn,
want die drank - 'mooie gastrono
mische wijnen die je niet één
twee-drie in de winkel kunt ko
pen'- verhandelen ze al jaren van
huis uit. Dat willen ze nu bij het
restaurant gaan doen. ,,De functie
van wijnbar blijft dus intact. Men
sen kunnen bij ons komen proeven
wat er te koop is. Ik wil er nog meer
mee gaan doen, zoals bijvoorbeeld
gekoelde wijnen aanbieden voor
aan boord, want we zitten natuur
lijk dichtbij de jachthaven", zegt
Van Bree.
Die wijnen wil Van Bree ook aan
tafel in het restaurant gaan aanbie
den. En dan kan hij er vol passie
over vertellen. ,,Ik vind het als gast
heer leuk om even kort wat over
een wijn te vertellen, zoals waarom
deze wel of niet bij een bepaald ge
recht. Soms maak ik er een spielerij
van om erachter te komen wat ie
mand zijn smaak is."
Relaxed kunnen zitten
De naam Tafelen bij Zeeuws Meisje
verwijst naar het hotel in hetzelfde
gebouw. ,,Daarmee gaan we sa
menwerken. Er kunnen bij ons ho
telgasten terecht, maar ook locals,
mensen van de jachthaven en toe
risten." Lekker eten aanbieden
vindt het stel belangrijk, maar dat
doen meer restaurants, weet Van
Bree. Hij en Regina bezochten Zee
land al regelmatig. 's Zomers waren
ze bijvoorbeeld veel bij de Wijn
hoeve in Dreischor te vinden, maar
ze schoven ook regelmatig aan bij
café De Biet of gingen aan tafel in
De Proeverij in Zierikzee. Zeggen
dat ze beter willen zijn, daar past
Van Bree voor. ,,Ik wil meer op de
emotie inspelen. Mensen moeten
hier relaxed kunnen zitten en ont
spannen kunnen zeggen: 'Ik neem
nog een glas wijn.' En dat ze ineens
denken: 'Tjonge, het is alweer
tweeënhalf uur later'."
,,Niet meer botweg nee zeggen,
maar meedenken hoe het eventueel
wél kan. En ook proactief in plaats
van afwachten tot het moment dat
een plan helemaal is uitgedacht en
alleen nog die vergunning nodig is
van de gemeente. Veel gaat al best
goed. Maar op individueel niveau
valt nog een wereld te
winnen."
In de ideale sa
menleving die
Vogel voor ogen
houdt, krijgt de
overheid een
nieuwe rol.
Daarin staan amb
tenaren en wethou-
ders vooral nddst die bur
ger of dat bedrijf dat aanklopt bij de
gemeente. En niet meer tegenover
elkaar, zoals binnen de meer tradi
tionele verhoudingen nog te vaak
de praktijk is.
Het ontbreekt vaak aan lef om
buiten de lijntjes te kleuren, zegt
Vogel. ,,Wij trainen ambtenaren en
bestuurders ook de context te zien."
Vogel werkt daarin met zijn advies
bureau VIA de Leeuw samen met
de HZ in Vlissingen.
Vogel zat anderhalfjaar in
de gemeenteraad van
Schouwen-Duiveland. In
2019 stapte het CDA-raads-
lid op, omdat zijn dagelijkse
werkzaamheden steeds
meer op gemeentelijk terrein
kwamen te liggen en hij belan
genverstrengeling wilde voorko
men. Het kijkje in de bestuurskeu-
ken leerde hem onder meer dat het
vooral in de communicatie tussen
overheid en burger vaak misgaat.
,,Neem een boom: in de ene straat
mag of moet die wel worden ge
kapt, maar in de straat verderop
niet. Leg dat duidelijk uit! Niet door
te bellen of mailen, maar ga naar die
Nieuwe rol voor de
overheid;
ambtenaren moeten
niet tegenover, maar
naast de burger staan
plek toe en kijk daar mét die burger
hoe de vork in de steel zit. Als ie
mand merkt dat er serieus geluis
terd wordt, neem je al snel de helft
van de emotie weg." In die 'mee
denkende overheid' zit volgens Vo-
gel de grootste winst voor burgers
en bedrijven.
Onder de noemer 'fit for the fu
ture' hebben VIA en de HZ vaardig
heidstrainingen opgezet om be
leidsambtenaren mee te nemen in
die nieuwe werkwijze. Veere,
Schouwen-Duiveland en Vlissin-
gen hebben zich inmiddels aange
meld, aldus Vogel.
Zijn bedrijf heeft ook een vesti
ging in Delft. Op de landelijke
schaal gezien doen de Zeeuwse ge
meenten het naar zijn ervaring niet
eens zo heel slecht. ,,Wij zijn hier
heel krachtig in een regionale aan
pak. De gemeenten werken veel sa
men, maar het zou nog beter kun
nen. Bijvoorbeeld op het gebied van
recreatie, toerisme en verduurza
ming."
woensdag 17 maart 2021
Byrons eerste eigen restaurant
Denk aan goede gastronomi
sche wijnen en luxe borrelhap
jes erbij als garnalenbitterbalen,
schelpjes en oesters. En aan
driegangenmenu's met gerech
ten uit het seizoen. Maar het al
lerbelangrijkst vinden ze dat hun
gasten zich bij hen thuis voelen.
Byron (42) en Regina (45) van
Bree-van Rijn openen binnen
kort hun eerste eigen restaurant
in Zierikzee: Tafelen bij Zeeuws
Meisje.
Valeska Nastaly
Zierikzee
-Byron van Bree
De toeslagenaffaire bij de Belas
tingdienst heeft weer eens pijn
lijk blootgelegd dat de overheid
de menselijke maat uit het oog
verliest, wanneer puur kille re
gels als maatstaf worden gehan
teerd. Ook bij gemeenten gaat
dat soms mis, stelt oud-CDA-
raadslid Henri Vogel (foto).
,,Neem een boom: in de ene
straat mag of moet die wel wor
den gekapt, maar in de straat
verderop niet. Leg dat duidelijk
uit!"
Marcel Modde
Bruinisse
«ft.
Byron en Regina van Bree-van Rijn willen dit jaar in Zierikzee hun eerste eigen restaurant openen op de plek waar nu nog wijnbar Gris
SeC zit. FOTO SANDRA SCHIMMELPENNINK