Geen plek voor compost bij mileustraat
SCHOUWEN-DUIVELAND 5
MIES EN WOUT ONTBIJTBOXEN
Een versgemaakt
ontbijt, aan de deur
bezorgd, en dat net
wat verder gaat dan
een broodje kaas
met sinaasappelsap.
Wouter en Michel
hebben zich erop
gestort. Sinds
afgelopen weekend
maken én bezorgen ze
ontbijtboxen in
Zierikzee.
Hun eigen keukens in
de Noorderpolder
zien ze deze tijden
veel vaker dan die van
hun werkplek in Re-
nesse. Waar Wouter van den Berge
(27) bij pizzeria Buon Cuore werkt
en Michel Vielvoije (32) bij restau
rant Zilt. Ze zijn veel thuis, had
den tijd over. En hadden er al vaak
over gepraat om samen iets te be
ginnen. Dat hebben ze nu verwe
zenlijkt in 'Mies en Wout'.
Terwijl het bananenbrood al in
de oven staat is het duo zaterdag
ochtend nog druk bezig met het
maken van wafelbeslag. De gra-
nola is al gemaakt. Stuk voor stuk
producten die in hun ontbijtbox
belanden en de volgende dag be
zorgd worden. ,,Een boterham met
een zachtgekookt ei, ham of kaas
kun je zelf ook maken. Wat in die
box zit, maak je niet zo even zelf
op zondagochtend", legt Wouter
uit. Het is dan ook iets wat je af
neemt om als cadeautje te geven.
,,Als je iemand wilt verrassen met
een vers gemaakt en uitgebreid
ontbijt. Eigenlijk zit het qua in
houd op het randje van brunch en
lunch." Dat is wel even wat anders
dan bij Buon Cuore en Zilt, erkent
Michel. ,,Ik werk in een a-la-carte
restaurant. Daar maak je biefstuk
of spareribs. Maar omschakelen is
niet moeilijk. Het is ook leuk om
nieuwe dingen leren en je horizon
te verbreden."
Goede start
Voorlopig biedt het duo twee
soorten boxen aan: een vegatari-
sche variant en een normale. Met
daarin vijf producten, zoals een
huisgebakken briochebroodje ge
vuld met ei, ham, tomaat, rucola
en hollandaisesaus. Wafels en ba
nanenbrood zitten er ook in, even
als een smoothie. ,,Met avocado,
banaan, en vermalen Matcha-
theebladeren uit Japan", zegt Mi-
Wat in die box zit,
maak je niet zo
even zelf op
zondagochtend
chel. ,,Om een goede start van je
dag te maken."
Dat ze bijna buren zijn in de
Noorderpolder helpt erg mee. Van
de ene naar de andere keuken lo
pen is een eitje. Het schuurtje in
de achtertuin van Wouter en zijn
vriendin Anne ligt vol dozen, zegt
hij lachend. ,,We hebben daar ook
een grote koelkast neergezet. Zo
dat we alles gescheiden kunnen
bewaren." Het is de bedoeling dat
ze straks, als de horeca weer open
is, de boel combineren. ,,Op zater
dag en zondag bezorgen we dan de
ontbijtboxen", zegt Wouter. ,,Als
dat écht gaat lopen, wordt het bik
kelen. 's Zomers werken we zestig
tot zeventig uur in de week in Re-
nesse. Maar we willen graag on
dernemen, dus dan moeten we er
maar even doorheen."
Voorlopig bezorgt het duo al
leen nog in Zierikzee. In verband
met de versheid van de producten.
,,Het eitje moet lauwwarm geser-
veerd worden", zegt Wouter. ,,Dat
maakt het lastig om ook elders te
gaan bezorgen." Wel staan ze open
om elders ook te bezorgen. ,,Maar
wel in overleg."
Wie een box wil bestellen,
moet dat voor donderdagmiddag
doorgeven via hun website
mies-en-wout.nl. Zo is er genoeg
tijd om gericht inkopen te kunnen
doen en is er tijd om het allemaal
voor te bereiden, zegt Michel. Het
eerste weekend is goed voor zes
boxen. Wouter: ,,Maar straks met
Pasen, Moederdag en Vaderdag
verwachten we piekmomenten.
Dan proberen we ook echt uit te
pakken. Michel heeft daar al leuke
ideeën voor."
Het is woekeren met de beschik
bare ruimte, zegt Marinissen. ,,We
zitten helemaal klem daar in Zie-
rikzee. We zijn al enige tijd met de
gemeente aan het kijken of we mis
schien naar een andere plek kun
nen." Sinds vorig jaar zijn er nieuwe
afvalstromen bijgekomen op de mi
lieustraten. Overal in Zeeland zijn
er aparte containers voor matrassen
en piepschuim op de milieustraten
We zitten helemaal
klem daar in
Zierikzee
geplaatst. In Zierikzee betekende
dat, dat er geen plek meer was voor
de composthoop.
Die compost is een service aan
inwoners en wordt gemaakt van
het ingeleverde groente-, fruit en
tuinafval. Bezoekers van de milieu
straat kunnen overal in Zeeland
gratis compost scheppen, maar dus
niet meer in Zierikzee. Schouwen-
Duivelanders worden doorverwe
zen naar de dichtstbijzijnde milieu
straten, in Wissenkerke, Kapelle en
Serooskerke op Walcheren. ,,Van-
wege de beperkte ruimte in Zierik-
zee geven we prioriteit aan het in
zamelen van afval en niet aan het
uitdelen van compost, maar zodra
we wel plek hebben, gaan we dat
zeker weer doen", zegt Marinissen.
Op zaterdag 27 maart worden op
alle Zeeuwse milieustraten zakken
compost uitgedeeld. Dat gebeurt
ook in Zierikzee, verzekert Marinis-
sen. ,,Desnoods gaan we op de grote
parkeerplaats staan uitdelen."
Overigens zitten meer Zeeuwse
milieustraten krap in hun jas, zegt
Marinissen. Zoals in Goes. ,,Daar
zijn we aan het kijken voor nieuw
bouw, maar een nieuwe plek is niet
zomaar gevonden. Je hebt toch te
maken met op- en overslag van af
val en dat wil niet iedereen in zijn
achtertuin."
Twee keer zoveel
Marinissen zou het liefst zien dat de
milieustraat in Zierikzee wordt
aangepast met onder meer een bor
des, zodat mensen het afval van bo
venaf in een container kunnen
storten, in plaats van onderaf. Daar
geeft het bestuur van Olaz, waar
ZRD onderdeel van is, geen voor
rang aan, zegt hij. ,,Er wordt eerst
gekeken hoe de kosten van de afval-
stroom omlaag kunnen worden ge
bracht. In Zeeland wordt er name
lijk twee keer zoveel afval per inwo
ner naar de milieustraat gebracht
Marinissen zou het
liefst zien dat de
milieustraat wordt
aangepast met onder
meer een bordes
dan in de rest van Nederland."
Daarin speelt volgens Marinissen
mee dat het voor Zeeuwen gratis is
om de milieustraat te bezoeken,
terwijl dat in omliggende gemeen
ten niet het geval is.
maandag 15 maart 2021
SD
Ontbijt aan de deur in Zierikzee
Michiel Bouwman
Zierikzee
-Wouter van den Berge
De enige milieustraat van
Schouwen-Duiveland, in Zierik-
zee, groeit uit zijn voegen. Zo
erg zelfs, dat er keuzes gemaakt
moeten worden. ,,Het is de enige
milieustraat in Zeeland waar we
geen ruimte voor compost meer
hebben", zegt directeur van de
Zeeuwse Reinigingsdienst
(ZRD) Paul Marinissen.
Valeska Nastaly
Zierikzee
-Paul Marinissen, directeur
Zeeuwse Reinigingsdienst
Wouter van den Berge (links) en Michel Vielvoije zijn een ontbijtservice begonnen met luxe producten. foto sandra schimmelpennink