Geen plek voor compost bij mileustraat SCHOUWEN-DUIVELAND 5 MIES EN WOUT ONTBIJTBOXEN Een versgemaakt ontbijt, aan de deur bezorgd, en dat net wat verder gaat dan een broodje kaas met sinaasappelsap. Wouter en Michel hebben zich erop gestort. Sinds afgelopen weekend maken én bezorgen ze ontbijtboxen in Zierikzee. Hun eigen keukens in de Noorderpolder zien ze deze tijden veel vaker dan die van hun werkplek in Re- nesse. Waar Wouter van den Berge (27) bij pizzeria Buon Cuore werkt en Michel Vielvoije (32) bij restau rant Zilt. Ze zijn veel thuis, had den tijd over. En hadden er al vaak over gepraat om samen iets te be ginnen. Dat hebben ze nu verwe zenlijkt in 'Mies en Wout'. Terwijl het bananenbrood al in de oven staat is het duo zaterdag ochtend nog druk bezig met het maken van wafelbeslag. De gra- nola is al gemaakt. Stuk voor stuk producten die in hun ontbijtbox belanden en de volgende dag be zorgd worden. ,,Een boterham met een zachtgekookt ei, ham of kaas kun je zelf ook maken. Wat in die box zit, maak je niet zo even zelf op zondagochtend", legt Wouter uit. Het is dan ook iets wat je af neemt om als cadeautje te geven. ,,Als je iemand wilt verrassen met een vers gemaakt en uitgebreid ontbijt. Eigenlijk zit het qua in houd op het randje van brunch en lunch." Dat is wel even wat anders dan bij Buon Cuore en Zilt, erkent Michel. ,,Ik werk in een a-la-carte restaurant. Daar maak je biefstuk of spareribs. Maar omschakelen is niet moeilijk. Het is ook leuk om nieuwe dingen leren en je horizon te verbreden." Goede start Voorlopig biedt het duo twee soorten boxen aan: een vegatari- sche variant en een normale. Met daarin vijf producten, zoals een huisgebakken briochebroodje ge vuld met ei, ham, tomaat, rucola en hollandaisesaus. Wafels en ba nanenbrood zitten er ook in, even als een smoothie. ,,Met avocado, banaan, en vermalen Matcha- theebladeren uit Japan", zegt Mi- Wat in die box zit, maak je niet zo even zelf op zondagochtend chel. ,,Om een goede start van je dag te maken." Dat ze bijna buren zijn in de Noorderpolder helpt erg mee. Van de ene naar de andere keuken lo pen is een eitje. Het schuurtje in de achtertuin van Wouter en zijn vriendin Anne ligt vol dozen, zegt hij lachend. ,,We hebben daar ook een grote koelkast neergezet. Zo dat we alles gescheiden kunnen bewaren." Het is de bedoeling dat ze straks, als de horeca weer open is, de boel combineren. ,,Op zater dag en zondag bezorgen we dan de ontbijtboxen", zegt Wouter. ,,Als dat écht gaat lopen, wordt het bik kelen. 's Zomers werken we zestig tot zeventig uur in de week in Re- nesse. Maar we willen graag on dernemen, dus dan moeten we er maar even doorheen." Voorlopig bezorgt het duo al leen nog in Zierikzee. In verband met de versheid van de producten. ,,Het eitje moet lauwwarm geser- veerd worden", zegt Wouter. ,,Dat maakt het lastig om ook elders te gaan bezorgen." Wel staan ze open om elders ook te bezorgen. ,,Maar wel in overleg." Wie een box wil bestellen, moet dat voor donderdagmiddag doorgeven via hun website mies-en-wout.nl. Zo is er genoeg tijd om gericht inkopen te kunnen doen en is er tijd om het allemaal voor te bereiden, zegt Michel. Het eerste weekend is goed voor zes boxen. Wouter: ,,Maar straks met Pasen, Moederdag en Vaderdag verwachten we piekmomenten. Dan proberen we ook echt uit te pakken. Michel heeft daar al leuke ideeën voor." Het is woekeren met de beschik bare ruimte, zegt Marinissen. ,,We zitten helemaal klem daar in Zie- rikzee. We zijn al enige tijd met de gemeente aan het kijken of we mis schien naar een andere plek kun nen." Sinds vorig jaar zijn er nieuwe afvalstromen bijgekomen op de mi lieustraten. Overal in Zeeland zijn er aparte containers voor matrassen en piepschuim op de milieustraten We zitten helemaal klem daar in Zierikzee geplaatst. In Zierikzee betekende dat, dat er geen plek meer was voor de composthoop. Die compost is een service aan inwoners en wordt gemaakt van het ingeleverde groente-, fruit en tuinafval. Bezoekers van de milieu straat kunnen overal in Zeeland gratis compost scheppen, maar dus niet meer in Zierikzee. Schouwen- Duivelanders worden doorverwe zen naar de dichtstbijzijnde milieu straten, in Wissenkerke, Kapelle en Serooskerke op Walcheren. ,,Van- wege de beperkte ruimte in Zierik- zee geven we prioriteit aan het in zamelen van afval en niet aan het uitdelen van compost, maar zodra we wel plek hebben, gaan we dat zeker weer doen", zegt Marinissen. Op zaterdag 27 maart worden op alle Zeeuwse milieustraten zakken compost uitgedeeld. Dat gebeurt ook in Zierikzee, verzekert Marinis- sen. ,,Desnoods gaan we op de grote parkeerplaats staan uitdelen." Overigens zitten meer Zeeuwse milieustraten krap in hun jas, zegt Marinissen. Zoals in Goes. ,,Daar zijn we aan het kijken voor nieuw bouw, maar een nieuwe plek is niet zomaar gevonden. Je hebt toch te maken met op- en overslag van af val en dat wil niet iedereen in zijn achtertuin." Twee keer zoveel Marinissen zou het liefst zien dat de milieustraat in Zierikzee wordt aangepast met onder meer een bor des, zodat mensen het afval van bo venaf in een container kunnen storten, in plaats van onderaf. Daar geeft het bestuur van Olaz, waar ZRD onderdeel van is, geen voor rang aan, zegt hij. ,,Er wordt eerst gekeken hoe de kosten van de afval- stroom omlaag kunnen worden ge bracht. In Zeeland wordt er name lijk twee keer zoveel afval per inwo ner naar de milieustraat gebracht Marinissen zou het liefst zien dat de milieustraat wordt aangepast met onder meer een bordes dan in de rest van Nederland." Daarin speelt volgens Marinissen mee dat het voor Zeeuwen gratis is om de milieustraat te bezoeken, terwijl dat in omliggende gemeen ten niet het geval is. maandag 15 maart 2021 SD Ontbijt aan de deur in Zierikzee Michiel Bouwman Zierikzee -Wouter van den Berge De enige milieustraat van Schouwen-Duiveland, in Zierik- zee, groeit uit zijn voegen. Zo erg zelfs, dat er keuzes gemaakt moeten worden. ,,Het is de enige milieustraat in Zeeland waar we geen ruimte voor compost meer hebben", zegt directeur van de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) Paul Marinissen. Valeska Nastaly Zierikzee -Paul Marinissen, directeur Zeeuwse Reinigingsdienst Wouter van den Berge (links) en Michel Vielvoije zijn een ontbijtservice begonnen met luxe producten. foto sandra schimmelpennink

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 45