Elf eetbare planten om zelf te plukken
Eten uit de natuur is lekker, gezond,maar
ook spannend. Hoe weet je welke planten
wanneer eetbaar zijn? Boswachter Hanne
Tersmette deelt haar favorieten.
24
Speenkruid
In vochtige wei
landen, in parken,
op gazons en langs
sloten laten de gele bloemen van het
speenkruid zich soms al in februari
zien. Fier steken ze hun kop boven
een groen bladertapijt uit. Maar het
speenkruid pluk je voor het bloeit.
De smaaksensatie zal je versteld
doen staan: een lichtzure ondertoon
en peperige nasmaak zijn heel ge
schikt om door een salade te men
gen. Eet het niet na de bloei, de bla
deren zitten dan vol met protoane-
monine en dat kan vergiftigingsver
schijnselen met zich mee brengen.
Speenkruid herken je aan de bolvor
mige knolletjes in de grond die op
speentjes lijken.
Brandnetel
Deze plant roept vaak negatieve
gevoelens op. Zonde, want de
brandnetel is op talloze
manieren te eten. Pluk
de bovenste zes
bladeren en maak
er brandnetelsoep van, of
zet thee van de ge
droogde brandnetels. Gekookt eet je
brandnetels als spinazie of door een
stamppot. Wist je dat brandnetelblad
ook een verrijking van je smoothie
is? Plukken kan gewoon met blote
handen. Zolang je tegen de weer-
haakjes in van onder naar boven
plukt, blijft de jeuk je bespaard.
smalle bladeren en een met brede
bladeren. Beide zijn eetbaar. Je vindt
weegbree, net als brandnetels, vrij
wel overal in Nederland: in de natuur
maar ook in bermen, parken en tus
sen stoeptegels.
Paardenbloem
Vanaf april fleuren de gele bloemen
van de paardenbloem menig grasveld
op. Profiteer van dit moment want
alles van de paarden-
bloem is eetbaar én
gezond. De jonge
blaadjes zijn wat
bitter en geven
bite aan je
salade, boter
ham, smoothie of
gebakken ei. De
bloemblaadjes geven je groene
salade een zonnige uitstraling.
Vind je het blad te bitter? Leg de
blaadjes enkele minuten in koud
water. De paardenbloem is goed voor
je lever en compenseert het biertje
dat je meebracht naar de picknick.
Weegbree
Bij brandnetels groeit weegbree,en
die pluk je meteen mee. Ze verzach
ten de jeuk als je toch door
^0 brandnetels bent
geprikt, maar pluk ze
vooral vanwege het
jonge blad dat heerlijk is.
Bereid het als spinazie,
of doe het rauw in je
salade of op brood. De
vitamine C en mineralen
stromen je lichaam bin
nen. Er zijn twee soorten
weegbree: een met lange
Madelief
Van vroeg in het
voorjaar tot laat in
de herfst kun je de
vrolijke bloemen
van het madeliefje
vinden in weilan
den, bermen, plant
soenen en op paden. Zolang de
bloem dicht is hebben de bladeren
een nootachtige smaak. En die dichte
bloemen pluk je en leg je in het zuur.
Daarna gebruik je ze als kappertjes
op je zelfgemaakte pizza. Als je de
ongeopende bloemen in heet water
legt, openen ze zich en gebruik je ze
als finishing touch van een salade.
Bloemblaadjes van de
paardenbloem geven
een groene salade een
zonnige uitstraling
Zevenblad
Zevenblad is de schrik van menig
tuinliefhebber. Het groeit zo snel dat
veel andere planten geen kans krij
gen. Maar ieder nadeel heeft zijn
voordeel. Deze woekeraar is namelijk
lekker. De smaak doet denken aan
peterselie. Eet het blad rauw door
een salade of roerbak het en serveer
bij gebakken rijst. Ook gebruik je
zevenblad in soepen, kruidenboter,
pesto en stamppotten. De mogelijk
heden zijn eindeloos. Zevenblad is te
herkennen
aan de takjes
met elk zeven
blaadjes.
Japanse duizendknoop
Nog zo'n ongenode tuingast is de
Japanse duizendknoop. Deze buiten
landse sierplant overwoekert onze
inheemse planten in tuinen, parken
en natuurgebieden. Uitroeien lijkt
onbegonnen werk, maar er gloort
hoop. Deze indringer is in maart en
april bijzonder smaakvol. De stengels
doen een beetje denken aan asperges,
maar smaken rabarberachtig. Knak
ken de stengels als je ze
breekt? Kook ze dan als
rabarber of maak er jam,
siroop of compote van.
De Japanse dui
zendknoop zit niet
alleen vol vitamine A
en mineralen, maar ook
met reservatrol. Dat zorgt er
voor dat het lichaam minder ca
lorieën opneemt en het schijnt een
positief effect te hebben op het hart.
ZATERDAG 13 MAART 2021 GO
Leg de
natuur op
je bord