Elf eetbare planten om zelf te plukken Eten uit de natuur is lekker, gezond,maar ook spannend. Hoe weet je welke planten wanneer eetbaar zijn? Boswachter Hanne Tersmette deelt haar favorieten. 24 Speenkruid In vochtige wei landen, in parken, op gazons en langs sloten laten de gele bloemen van het speenkruid zich soms al in februari zien. Fier steken ze hun kop boven een groen bladertapijt uit. Maar het speenkruid pluk je voor het bloeit. De smaaksensatie zal je versteld doen staan: een lichtzure ondertoon en peperige nasmaak zijn heel ge schikt om door een salade te men gen. Eet het niet na de bloei, de bla deren zitten dan vol met protoane- monine en dat kan vergiftigingsver schijnselen met zich mee brengen. Speenkruid herken je aan de bolvor mige knolletjes in de grond die op speentjes lijken. Brandnetel Deze plant roept vaak negatieve gevoelens op. Zonde, want de brandnetel is op talloze manieren te eten. Pluk de bovenste zes bladeren en maak er brandnetelsoep van, of zet thee van de ge droogde brandnetels. Gekookt eet je brandnetels als spinazie of door een stamppot. Wist je dat brandnetelblad ook een verrijking van je smoothie is? Plukken kan gewoon met blote handen. Zolang je tegen de weer- haakjes in van onder naar boven plukt, blijft de jeuk je bespaard. smalle bladeren en een met brede bladeren. Beide zijn eetbaar. Je vindt weegbree, net als brandnetels, vrij wel overal in Nederland: in de natuur maar ook in bermen, parken en tus sen stoeptegels. Paardenbloem Vanaf april fleuren de gele bloemen van de paardenbloem menig grasveld op. Profiteer van dit moment want alles van de paarden- bloem is eetbaar én gezond. De jonge blaadjes zijn wat bitter en geven bite aan je salade, boter ham, smoothie of gebakken ei. De bloemblaadjes geven je groene salade een zonnige uitstraling. Vind je het blad te bitter? Leg de blaadjes enkele minuten in koud water. De paardenbloem is goed voor je lever en compenseert het biertje dat je meebracht naar de picknick. Weegbree Bij brandnetels groeit weegbree,en die pluk je meteen mee. Ze verzach ten de jeuk als je toch door ^0 brandnetels bent geprikt, maar pluk ze vooral vanwege het jonge blad dat heerlijk is. Bereid het als spinazie, of doe het rauw in je salade of op brood. De vitamine C en mineralen stromen je lichaam bin nen. Er zijn twee soorten weegbree: een met lange Madelief Van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst kun je de vrolijke bloemen van het madeliefje vinden in weilan den, bermen, plant soenen en op paden. Zolang de bloem dicht is hebben de bladeren een nootachtige smaak. En die dichte bloemen pluk je en leg je in het zuur. Daarna gebruik je ze als kappertjes op je zelfgemaakte pizza. Als je de ongeopende bloemen in heet water legt, openen ze zich en gebruik je ze als finishing touch van een salade. Bloemblaadjes van de paardenbloem geven een groene salade een zonnige uitstraling Zevenblad Zevenblad is de schrik van menig tuinliefhebber. Het groeit zo snel dat veel andere planten geen kans krij gen. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel. Deze woekeraar is namelijk lekker. De smaak doet denken aan peterselie. Eet het blad rauw door een salade of roerbak het en serveer bij gebakken rijst. Ook gebruik je zevenblad in soepen, kruidenboter, pesto en stamppotten. De mogelijk heden zijn eindeloos. Zevenblad is te herkennen aan de takjes met elk zeven blaadjes. Japanse duizendknoop Nog zo'n ongenode tuingast is de Japanse duizendknoop. Deze buiten landse sierplant overwoekert onze inheemse planten in tuinen, parken en natuurgebieden. Uitroeien lijkt onbegonnen werk, maar er gloort hoop. Deze indringer is in maart en april bijzonder smaakvol. De stengels doen een beetje denken aan asperges, maar smaken rabarberachtig. Knak ken de stengels als je ze breekt? Kook ze dan als rabarber of maak er jam, siroop of compote van. De Japanse dui zendknoop zit niet alleen vol vitamine A en mineralen, maar ook met reservatrol. Dat zorgt er voor dat het lichaam minder ca lorieën opneemt en het schijnt een positief effect te hebben op het hart. ZATERDAG 13 MAART 2021 GO Leg de natuur op je bord

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 72