Brasserie
Oud Hulst
is klaar voor
de herstart
Zeeland smeekt kabinet om maatwerk voor horeca en winkels
Verkiezingen
De standpunten over
Zeeuwse zaken op een rij
Het is tijd voor maatwerk per regio,
stelt Polman. De commissaris
schrijft dit in een brief aan premier
Rutte namens alle Zeeuwse over
heden en een reeks van belangen
organisaties.
Tijdens de laatste persconferentie
werd 1 april genoemd als datum
waarop misschien meer mag in de
horeca. Maar dat vindt 'Zeeland' te
vaag en te algemeen. Omdat voor
de Zeeuwse ondernemers 'elke dag
telt' is de brief verstuurd, laat de
commissaris weten.
Volgens Polman heeft Zeeland
vorig jaar laten zien de zaken goed
voor elkaar te hebben. Hij schrijft:
'Gelet op alle signalen die wij ont
vangen, zijn we van mening dat de
urgentie zeer groot is om winkels
en horeca in onze provincie weer te
openen. Natuurlijk, de manier
waarop moet onderwerp van ge
sprek zijn. Maar de protocollen zijn
gereed: samen kunnen én willen
we dit goed organiseren.'
Ongewenste drukte
Vakantieparken en campings zijn
in de tweede lockdown gewoon
open gebleven in de provincie.
Maar de horeca is al maanden geslo
ten. 'We zien nu dat het niet gere-
guleerd toestaan van bijvoorbeeld
terrasgebruik, juist tot ongewenste
drukte op andere (openbare) plek
ken kan leiden.'
In het 'Zeeuwse' SOS aan de mi
nister-president wordt ook gewe-
De protocollen zijn
gereed: samen
kunnen én willen we
dit goed organiseren
zen op de problemen van onderne
mers die geen overheidssteun ont
vangen. Ook hier moet maatwerk
geboden worden. 'We krijgen mo
menteel veel vragen van onderne-
mers die niet in de regelingen pas
sen.' Bijvoorbeeld bedrijven die pas
half 2019 opengingen. Zij bestaan te
kort om voor steun in aanmerking
te komen, hoewel aan de bedrijfs-
start soms jaren van voorbereiding
voorafgingen. 'Deze in basis finan
cieel gezonde bedrijven kunnen nu
niet overleven. Een fatale, onbe
doelde uitwerking van regelingen
die juist in het leven zijn geroepen
om deze periode te overbruggen.'
Er zijn meer bureaucratische re
gels waardoor ondernemers, ook in
de zwaar getroffen horeca, geen
aanspraak kunnen maken op finan
ciële compensatie. In Zeeland gaat
het om veertig tot vijftig startende
ondernemers met een hotel, café of
restaurant, zegt Frank de Reu van
de Zeeuwse afdeling van Konink
lijke Horeca Nederland. ,,Dat vari
eert van een kleine eenmanszaak
tot grote ondernemingen. Voor
deze groep beginnende horecaza
ken is nog steeds geen oplossing ge
vonden."
Geen 'klein bier'
'Het gaat hier niet om 'klein bier'
om in horecatermen te spreken,
maar om serieuze Zeeuwse bedrij
ven die significant bijdragen aan de
werkgelegenheid', schrijft Polman.
De commissaris stuurt de brief
aan de minister-president namens
de provincie Zeeland, Vereniging
Zeeuwse Gemeenten, Waterschap
Scheldestromen, Veiligheidsregio
Zeeland, Impuls Zeeland,
VNO/NCW Zeeland, Arbeids
marktregio Zeeland, ZLTO, Econo
mic Board Zeeland, Horeca Neder
land, HiswaRecron, Vekabo, Toeris
tisch Ondernemend Zeeland en
Dagattracties Zeeland.
It
I zaterdag 13 maart 2021 pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl
ZEELAND4
HULST Oud Hulst staat in de
startblokken. „Tafels, stoelen. Alles
staat al klaar op ons terras", zegt
Marjan van Dongen, met haar
echtgenoot Marc eigenaar van de
brasserie, een zaak met veel ruimte
binnen en buiten. Om nog meer ruimte
te creëren hebben ze vorig jaar de
oppervlakte van het terras vergroot.
Toch staat er maar de helft van de
stoelen vergeleken met de tijd vóór
corona.
„Sinds de laatste persconferentie
hebben weer een beetje hoop", zegt
Marc van Dongen. „Maar er zijn al vaker
beloftes gedaan die niet werden
nagekomen. Kijk maar naar de
avondklok. Dus hou ik nog een slag om
de arm." De Van Dongens en hun
medewerkers staan te popelen om
weer te beginnen. Zelfs als de horeca in
tijd of gasten maar beperkt open mag,
zijn ze bij Oud Hulst al opgelucht. ,,Dan
ben je weer vertrokken en bezig met
wat je het liefste doet. Dat is mentaal
heel belangrijk."
Van Dongen hoopt dat de horeca in het
weekend vóór de paasdrukte aan de
slag mag. ,,Dan kun je er weer even
inkomen. We hebben schat ik een week
voorbereidingstijd nodig in verband met
de inkoop en dergelijke. Maar als het
moet, kan het sneller. In de horeca
tf" weten we als geen ander snel te
schakelen."
FOTO PETER NICOLAI
Noodoproep aan premier Rutte
Er moet in Zeeland meer ruimte
komen voor de winkels en de
horeca. Ook moeten de steun
maatregelen voor ondernemers
worden aangepast, omdat er nu
te veel buiten de boot vallen. Dit
vraagt commissaris van de ko
ning Han Polman in een 'nood
oproep' aan het kabinet.
Theo Giele
Middelburg
- Han Polman, commissaris van
de koning