Brasserie Oud Hulst is klaar voor de herstart Zeeland smeekt kabinet om maatwerk voor horeca en winkels Verkiezingen De standpunten over Zeeuwse zaken op een rij Het is tijd voor maatwerk per regio, stelt Polman. De commissaris schrijft dit in een brief aan premier Rutte namens alle Zeeuwse over heden en een reeks van belangen organisaties. Tijdens de laatste persconferentie werd 1 april genoemd als datum waarop misschien meer mag in de horeca. Maar dat vindt 'Zeeland' te vaag en te algemeen. Omdat voor de Zeeuwse ondernemers 'elke dag telt' is de brief verstuurd, laat de commissaris weten. Volgens Polman heeft Zeeland vorig jaar laten zien de zaken goed voor elkaar te hebben. Hij schrijft: 'Gelet op alle signalen die wij ont vangen, zijn we van mening dat de urgentie zeer groot is om winkels en horeca in onze provincie weer te openen. Natuurlijk, de manier waarop moet onderwerp van ge sprek zijn. Maar de protocollen zijn gereed: samen kunnen én willen we dit goed organiseren.' Ongewenste drukte Vakantieparken en campings zijn in de tweede lockdown gewoon open gebleven in de provincie. Maar de horeca is al maanden geslo ten. 'We zien nu dat het niet gere- guleerd toestaan van bijvoorbeeld terrasgebruik, juist tot ongewenste drukte op andere (openbare) plek ken kan leiden.' In het 'Zeeuwse' SOS aan de mi nister-president wordt ook gewe- De protocollen zijn gereed: samen kunnen én willen we dit goed organiseren zen op de problemen van onderne mers die geen overheidssteun ont vangen. Ook hier moet maatwerk geboden worden. 'We krijgen mo menteel veel vragen van onderne- mers die niet in de regelingen pas sen.' Bijvoorbeeld bedrijven die pas half 2019 opengingen. Zij bestaan te kort om voor steun in aanmerking te komen, hoewel aan de bedrijfs- start soms jaren van voorbereiding voorafgingen. 'Deze in basis finan cieel gezonde bedrijven kunnen nu niet overleven. Een fatale, onbe doelde uitwerking van regelingen die juist in het leven zijn geroepen om deze periode te overbruggen.' Er zijn meer bureaucratische re gels waardoor ondernemers, ook in de zwaar getroffen horeca, geen aanspraak kunnen maken op finan ciële compensatie. In Zeeland gaat het om veertig tot vijftig startende ondernemers met een hotel, café of restaurant, zegt Frank de Reu van de Zeeuwse afdeling van Konink lijke Horeca Nederland. ,,Dat vari eert van een kleine eenmanszaak tot grote ondernemingen. Voor deze groep beginnende horecaza ken is nog steeds geen oplossing ge vonden." Geen 'klein bier' 'Het gaat hier niet om 'klein bier' om in horecatermen te spreken, maar om serieuze Zeeuwse bedrij ven die significant bijdragen aan de werkgelegenheid', schrijft Polman. De commissaris stuurt de brief aan de minister-president namens de provincie Zeeland, Vereniging Zeeuwse Gemeenten, Waterschap Scheldestromen, Veiligheidsregio Zeeland, Impuls Zeeland, VNO/NCW Zeeland, Arbeids marktregio Zeeland, ZLTO, Econo mic Board Zeeland, Horeca Neder land, HiswaRecron, Vekabo, Toeris tisch Ondernemend Zeeland en Dagattracties Zeeland. It I zaterdag 13 maart 2021 pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl ZEELAND4 HULST Oud Hulst staat in de startblokken. „Tafels, stoelen. Alles staat al klaar op ons terras", zegt Marjan van Dongen, met haar echtgenoot Marc eigenaar van de brasserie, een zaak met veel ruimte binnen en buiten. Om nog meer ruimte te creëren hebben ze vorig jaar de oppervlakte van het terras vergroot. Toch staat er maar de helft van de stoelen vergeleken met de tijd vóór corona. „Sinds de laatste persconferentie hebben weer een beetje hoop", zegt Marc van Dongen. „Maar er zijn al vaker beloftes gedaan die niet werden nagekomen. Kijk maar naar de avondklok. Dus hou ik nog een slag om de arm." De Van Dongens en hun medewerkers staan te popelen om weer te beginnen. Zelfs als de horeca in tijd of gasten maar beperkt open mag, zijn ze bij Oud Hulst al opgelucht. ,,Dan ben je weer vertrokken en bezig met wat je het liefste doet. Dat is mentaal heel belangrijk." Van Dongen hoopt dat de horeca in het weekend vóór de paasdrukte aan de slag mag. ,,Dan kun je er weer even inkomen. We hebben schat ik een week voorbereidingstijd nodig in verband met de inkoop en dergelijke. Maar als het moet, kan het sneller. In de horeca tf" weten we als geen ander snel te schakelen." FOTO PETER NICOLAI Noodoproep aan premier Rutte Er moet in Zeeland meer ruimte komen voor de winkels en de horeca. Ook moeten de steun maatregelen voor ondernemers worden aangepast, omdat er nu te veel buiten de boot vallen. Dit vraagt commissaris van de ko ning Han Polman in een 'nood oproep' aan het kabinet. Theo Giele Middelburg - Han Polman, commissaris van de koning

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 29