I
MENEER MEVROUW HAMERSMA
Kippenbouten
met krieltjes
en zure room
d'Oc bood nog iets extra's. Die
deed geen poging zich uit te
geven als grote rode bourgogne,
maar liet onbekommerd de zon
in het glas schijnen, presenteer
de zuidkruiden en toonde zich
soepel en meegaand.
Overigens schuwde het witte
kippenvlees ook witte wijn uit
die contreien niet. Toch kwam
deze uit een verrassende hoek:
onze eigen vaderlandse dj
Gerard Ekdom heeft ermee
vandoen. Behalve radiogek
blijkt hij ook wijnfreak. Ik
proefde zijn door hemzelf
samengesteld Rock 'n Rolle,
een witte blend van chardon-
nay en rolle, een plaatselijke
druif die zijn inbreng vertaald
ziet in zuren (combineert goed
met de zure room) en een
lichte kruidigheid. Ook een
nederige, krakendverse Spaan
se rosado liet zich van zijn
beste kant zien. „Zullen we
zo nog een glaasje nemen'',
informeerde mevrouw Hamers-
ma. ,,Gaan we daarmee lekker
op de bank zitten.''
(voor 4 personen)
Ingrediënten
4 kippenbouten (met
drumstick en dij eraan)
grof zeezout en vers
gemalen zwarte peper
350 g krieltjes of andere
kleine, vastkokende aard
appels
1 bol knoflook,
doormidden gesneden
4 takjes verse rozemarijn
375 ml olijfolie
15 g verse bieslook,
fijngehakt
125 g zure room
Bereiding
Verwarm de oven voor op
165 graden.
Breng de kip op smaak met
zout en peper. Leg de bou
ten in een grote ovenschaal,
samen met de aardappel
tjes, knoflook en rozemarijn.
Bedek alles met olijfolie en
zet de schaal 1^-2 uur in
de oven tot de kip vrijwel uit
elkaar valt en de knoflook
goudbruin is. Haal de schaal
uit de oven en laat alles een
beetje afkoelen.
Verhit 2 eetlepels van het
bakvet uit de ovenschaal in
een koekenpan op middel
hoog vuur. Haal voorzichtig
2 kippenbouten uit de
schaal en leg ze met het vel
naar beneden in de pan.
Bak ze 5-8 minuten tot het
vel bruin en krokant is.
Leg de kip terug in de oven
schaal met het krokante vel
naar boven en bak de ande
re twee kippenbouten op
dezelfde manier.
Strooi de bieslook over de
zure room en serveer die bij
de kip. De olie die overblijft
kun je een maand bewaren
in de koelkast en is heerlijk
om groenten mee te rooste
ren of aardappels op te
peppen.
Lekker thuis
Alison Roman
Spectrum, €28
Online
Rock 'n Rolle 2019,
chardonnay-rolle
'Star', Pays d'Oc,
Frankrijk.
€8,99 (wit)
Voordeelwijnen
Biosuper
Dominio de
Punctum 2020,
rosado, Tierra
de Castilla,
Spanje.
€5,95
(rosé)
Odin
Speciaalzaak
Domaine Coudou-
let 2019, pinot noir,
Pays d'Oc,
Frankrijk.
€8,95 (rood)
Les Généreux
ZATERDAG 13 MAART 2021 37