I MENEER MEVROUW HAMERSMA Kippenbouten met krieltjes en zure room d'Oc bood nog iets extra's. Die deed geen poging zich uit te geven als grote rode bourgogne, maar liet onbekommerd de zon in het glas schijnen, presenteer de zuidkruiden en toonde zich soepel en meegaand. Overigens schuwde het witte kippenvlees ook witte wijn uit die contreien niet. Toch kwam deze uit een verrassende hoek: onze eigen vaderlandse dj Gerard Ekdom heeft ermee vandoen. Behalve radiogek blijkt hij ook wijnfreak. Ik proefde zijn door hemzelf samengesteld Rock 'n Rolle, een witte blend van chardon- nay en rolle, een plaatselijke druif die zijn inbreng vertaald ziet in zuren (combineert goed met de zure room) en een lichte kruidigheid. Ook een nederige, krakendverse Spaan se rosado liet zich van zijn beste kant zien. „Zullen we zo nog een glaasje nemen'', informeerde mevrouw Hamers- ma. ,,Gaan we daarmee lekker op de bank zitten.'' (voor 4 personen) Ingrediënten 4 kippenbouten (met drumstick en dij eraan) grof zeezout en vers gemalen zwarte peper 350 g krieltjes of andere kleine, vastkokende aard appels 1 bol knoflook, doormidden gesneden 4 takjes verse rozemarijn 375 ml olijfolie 15 g verse bieslook, fijngehakt 125 g zure room Bereiding Verwarm de oven voor op 165 graden. Breng de kip op smaak met zout en peper. Leg de bou ten in een grote ovenschaal, samen met de aardappel tjes, knoflook en rozemarijn. Bedek alles met olijfolie en zet de schaal 1^-2 uur in de oven tot de kip vrijwel uit elkaar valt en de knoflook goudbruin is. Haal de schaal uit de oven en laat alles een beetje afkoelen. Verhit 2 eetlepels van het bakvet uit de ovenschaal in een koekenpan op middel hoog vuur. Haal voorzichtig 2 kippenbouten uit de schaal en leg ze met het vel naar beneden in de pan. Bak ze 5-8 minuten tot het vel bruin en krokant is. Leg de kip terug in de oven schaal met het krokante vel naar boven en bak de ande re twee kippenbouten op dezelfde manier. Strooi de bieslook over de zure room en serveer die bij de kip. De olie die overblijft kun je een maand bewaren in de koelkast en is heerlijk om groenten mee te rooste ren of aardappels op te peppen. Lekker thuis Alison Roman Spectrum, €28 Online Rock 'n Rolle 2019, chardonnay-rolle 'Star', Pays d'Oc, Frankrijk. €8,99 (wit) Voordeelwijnen Biosuper Dominio de Punctum 2020, rosado, Tierra de Castilla, Spanje. €5,95 (rosé) Odin Speciaalzaak Domaine Coudou- let 2019, pinot noir, Pays d'Oc, Frankrijk. €8,95 (rood) Les Généreux ZATERDAG 13 MAART 2021 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 117