Thuisdiner met kip en meegaande wijn Wijnweetje En dan zit je alweer een jaar op je Hollandse driezitsbank. Met een sympathieke Fransman of een Spaanse rosado, dat wel. Alsof ze zaken ,,Nou, van harte'', ant woordde mevrouw Hamersma ironisch toen ik constateerde dat het alweer een jaar geleden was dat we onze vliegtickets konden verscheuren voor onze culinair-vinologische reis naar Spanje. In plaats van dat we deze hadden beëindigd bij het drie Michelinsterren tellende El Celler de Can Roca waren we met een tortilla van Thuis- bezorgd.nl op onze driezits bank beland. Inmiddels snakken we ernaar een restaurant te bezoeken of op een terras te zitten. Maar ja, wie niet? Gelukkig heeft mevrouw Hamersma aan inspiratie geen gebrek. ,,Kan ik met goed fatsoen eigenlijk wel dit boek gebruiken'', vroeg zij zich enigszins gealarmeerd af, nadat zij mij net een recept uit Lekker thuis had voorgele zen. ,,We moeten al zo lang binnen zitten.'' ,,Neem anders iets uit Trek; Eten onderweg toen en nu", suggereerde ik. Daarin doet culinair historicus Char lotte Kleyn verslag over reizen door de eeuwen heen. En voor al ook van wat er dan zoal gege ten werd langs de kant van de weg, aan boord van VOC-sche- pen of op 10 kilometer hoogte. Maar mevrouw Hamersma had haar zinnen al gezet op de krokante kippenbouten uit (toch) Lekker thuis, al toonde zij buitengewone interesse in de door Kleyn beschreven antischeurbuikcocktail met arak. Maar eerst moest ze zich nog mijn wijnkeuze laten welgevallen. Nu geeft zo'n zuidelijke kip met knoflook en rozemarijn maar bij weinig wijnen niet thuis. Zaak is het wel om al te tannineuze types te vermijden. Maar dan blijft er nog steeds zat te kiezen over, zelfs toen ik de zoekcirkel beperkte tot de min of meer recepteigen regionen. Zo trof ik in het zuiden van Frankrijk een sympathieke rode van de pinot noir. Dat is een druif die sowieso al zo'n beetje de status geniet van officiële kippenwijn, maar deze Pays Eten drinken doen die het dag licht niet kunnen verdragen, hebben veel druiven de neiging zich te verstoppen achter aliassen. Zo gaat de sangiovese in Italië onder meer door het leven als morel lino, brunelletto, prugnolo, nielluccio, sangivetro en san- gioveto. En de rolle van Gerard Ekdoms Rock 'n Rolle hier naast trekt in het Italiaanse Umbrië, Ligurië en op Sar dinië volle zalen als vermentino, favorita en pigato. X Mevrouw Hamersma runt een kookboek winkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. 36

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 116