Thuisdiner
met kip en
meegaande
wijn
Wijnweetje
En dan zit je alweer een jaar
op je Hollandse driezitsbank.
Met een sympathieke Fransman
of een Spaanse rosado, dat wel.
Alsof ze zaken
,,Nou, van harte'', ant
woordde mevrouw Hamersma
ironisch toen ik constateerde
dat het alweer een jaar geleden
was dat we onze vliegtickets
konden verscheuren voor onze
culinair-vinologische reis naar
Spanje. In plaats van dat we
deze hadden beëindigd bij het
drie Michelinsterren tellende
El Celler de Can Roca waren
we met een tortilla van Thuis-
bezorgd.nl op onze driezits
bank beland.
Inmiddels snakken we ernaar
een restaurant te bezoeken of
op een terras te zitten. Maar
ja, wie niet? Gelukkig heeft
mevrouw Hamersma aan
inspiratie geen gebrek. ,,Kan
ik met goed fatsoen eigenlijk
wel dit boek gebruiken'', vroeg
zij zich enigszins gealarmeerd
af, nadat zij mij net een recept
uit Lekker thuis had voorgele
zen. ,,We moeten al zo lang
binnen zitten.'' ,,Neem anders
iets uit Trek; Eten onderweg toen
en nu", suggereerde ik. Daarin
doet culinair historicus Char
lotte Kleyn verslag over reizen
door de eeuwen heen. En voor
al ook van wat er dan zoal gege
ten werd langs de kant van de
weg, aan boord van VOC-sche-
pen of op 10 kilometer hoogte.
Maar mevrouw Hamersma
had haar zinnen al gezet op de
krokante kippenbouten uit
(toch) Lekker thuis, al toonde
zij buitengewone interesse
in de door Kleyn beschreven
antischeurbuikcocktail met
arak. Maar eerst moest ze zich
nog mijn wijnkeuze laten
welgevallen.
Nu geeft zo'n zuidelijke kip
met knoflook en rozemarijn
maar bij weinig wijnen niet
thuis. Zaak is het wel om al te
tannineuze types te vermijden.
Maar dan blijft er nog steeds zat
te kiezen over, zelfs toen ik de
zoekcirkel beperkte tot de min
of meer recepteigen regionen.
Zo trof ik in het zuiden van
Frankrijk een sympathieke rode
van de pinot noir. Dat is een
druif die sowieso al zo'n beetje
de status geniet van officiële
kippenwijn, maar deze Pays
Eten drinken
doen die het dag
licht niet kunnen
verdragen, hebben
veel druiven de
neiging zich te
verstoppen achter
aliassen. Zo gaat de
sangiovese in Italië
onder meer door
het leven als morel
lino, brunelletto,
prugnolo, nielluccio,
sangivetro en san-
gioveto. En de rolle
van Gerard Ekdoms
Rock 'n Rolle hier
naast trekt in het
Italiaanse Umbrië,
Ligurië en op Sar
dinië volle zalen als
vermentino, favorita
en pigato.
X
Mevrouw Hamersma runt een kookboek
winkel, meneer Hamersma weet alles
over wijn: een gouden combinatie.
36