Ziel Fluère, je vergeet dat je geen alcohol drinkt Forza Italia: Jannekes pollo con pesto MARGOT n ZEELAND 11 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Ik word regelmatig vroeg wakker omdat ik dan 's nachts in het huis van mijn ouders op be zoek ben geweest in mijn dromen. Reuze ver moeiend, maar het zal horen bij het proces van afscheid nemen van die bijzondere plek waar ze meer dan 50 jaar woonden en van alles wat we daar achterlaten. Gelukkig hebben we tijd om dat te doen en gek genoeg; nu ze er beiden niet meer wonen, is de ziel uit het huis. Ik begrijp pas nu wat dat is: Hun geur hangt er niet meer en hun aanwezigheid vulde de ruimtes die momenteel op een haar na leeg zijn. Bij mij op de schoorsteen staan wat verdwaasde vazen die prachtig stonden in het huis van mijn ouders, maar hier zijn ze nog niet thuis. Ze horen daar en niet hier en dat geldt ook voor de andere snuisterijen die ik meenam. Een beeldje van een matroosje staat nu naast mijn bank en niet meer naast mijn vaders stoel. Ik was er altijd al dol op maar nu ik het iedere dag zie, is het af en toe even slikken. Mijn ouders hadden smaak, vooral mijn moeder had een neus voor mooie, aparte dingen. Al vanaf de zeventiger jaren struinden ze antiekzaakjes, veilingen en markten af. Ik leerde zo dat ook leuk te vinden. De afgelopen maanden, toen we alles uit het huis bij elkaar hadden gezocht, leek het wel hun eigen antiekmarktje. Gelukkig konden we daarom lachen en staan de allermooiste stuk ken nu bij mijn vader of bij mijn moeder. Mijn zussen, mijn broer en ik verdeelden de rest. De keukenspullen moeten nog hun weg vinden. Daar kookte mijn moeder de heerlijkste gerech ten mee en ook wel eens iets wat ik niet lustte, zoals witlof. Dat lust ik nu wel, maar dan roerbak ik de witlof met wat peper, zout en suiker totdat het gaar is en eet ik het als bijgerecht. Bij mij op de schoorsteen staan wat verdwaasde vazen die prachtig stonden in het huis van mijn ouders, maar hier zijn ze nog niet thuis KAMPERLAND Wereldwijd neemt de consumptie van alco holvrije dranken enorm toe. Niet alleen door de toegenomen be wustwording van het belang van gezond eten en leven, maar mede doordat er nu zulke goede alcoholvrije dranken op de markt zijn. Je vergeet dat je geen alcohol drinkt. Een van die drankjes, Fluère, werd bedacht en ontwikkeld in Kamperland, door Léon Meijers en Alfred Sandee en is bezig aan een enorme opmars. ,,Fluère is Latijn voor vloeibaar. Wij bedoe len er ook 'flow' en 'state of mind' mee. We zijn een van de vier belangrijkste merken in de wereld als het gaat om een alco holvrij," zegt Meijers niet zonder trots. ,,De belangrijkste oorzaak van het succes is wel dat Fluère, net als een alcoholhoudende sterke drank, bereid wordt door middel van een destillatietechniek. Daar komt heel weinig alcohol bij kij ken, onder de half procent, zodat dit te verwaarlozen is," legt hij uit. ,,De diverse kruiden die we gebruiken bij de bereiding wor den gefermenteerd. De flessen laten we afvullen bij Hooghoudt in Groningen." Er zit een goed verhaal achter Fluère, dat inmiddels in vier ver schillende smaken op de markt is. ,,We hebben de Original, met botanische kruiden; Amber, een karamelachtige versie met 'dark roast' suiker; Pink, met onder meer frambozen, koriander en lavendel en onze laatste aan winst is Smoked Agave. Alle smaken zijn een goede basis voor een alcoholvrije cocktail, al moe- ten we de consument nog wel op weg helpen met ideeën om er mee te mixen. Dat is natuurlijk erg leuk om te doen," zegt Mei- jers, die met Black Tomato Gin met onder meer Zeeuwse toma ten, zijn sporen verdiende. Dat was en is heel succesvol, maar vorig jaar hebben we dat merk verkocht. We zien meer toe komst in het alcoholvrije seg ment." RECEPT vrijdag 12 maart 2021 GO Léon Meijers (links) en Alfred Sandee veroveren de wereld met hun alcoholvrije dranken van Fluère. foto marcelle davidse Janneke Allewijn met haar kip-pesto. ,,Het is inmiddels een lievelingsgerecht in de familie." foto dirkjan gjeltema Het is een verzoeknummer van vrienden. En komen de kinde ren weer eens thuis, dan staat het ook hoog op de smullijst. Insiders weten wat er dan in huize Allewijn op tafel ver schijnt: Jannekes kip met pesto! ,,Ik ben geen topchef hoor", ver ontschuldigt Janneke Allewijn uit Middelburg zich meteen. De 58-jarige leerkracht aan basis school De Aventurijn speelt niet temin regelmatig keukenprinses. Het is één van haar hobby's. ,,Ik kook graag. Ik maak geen inge wikkelde, maar wel smakelijke gerechten, met verse ingrediën ten. Ons favoriete vakantieland Italië is een inspiratiebron. Nu kunnen we er even niet heen, maar we zijn dol op Noord-Italië. We houden van bergwandelen en van het lekkere Italiaanse eten. De Italiaanse keuken is op zichzelf vrij eenvoudig. Het draait om goede ingrediënten en pure smaken." Geen wonder dat Janneke een Italiaans recept inzond: kipfilet met pesto. Pesto is een Itali aanse mix van olijfolie, basili cumblaadjes, knoflook, zeezout, pijnboompitten, pecorino (scha penkaas) en/of parmezaanse kaas. Het is een krachtige smaakmaker. Meer heb je eigen lijk niet nodig, maar Janneke doet er toch een schepje bo venop. ,,Er gaan nog haricots verts, zoete tomaatjes en verse peterselie in. Ik heb dit recept zelf bij elkaar gescharreld. We zijn lekkerbekken, maar letten er ook op dat we voldoende vitami nes binnen krijgen. Minstens een half pond groente is bij ons de norm. We proberen ook ve tarm en volkoren producten te eten." Regelmatig komt Jannekes pollo con pesto op tafel. ,,Als er wat te vieren is of als de kinderen weer eens langskomen. Het is inmiddels een lievelingsrecept in de familie." Bereiding: snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi met peper. Kook de volkoren spaghetti volgens de beschrijving op de ver pakking. Haal de puntjes van de haricots verts, halveer ze, kook ze 3 minuten, spoel ze af met koud water (dan blijven ze mooi groen). Halveer de zoete tomaatjes. Snij de peterselie fijn. Ver warm 2 eetlepels olijfolie en bak hierin de kipfilet goudbruin. Voeg de haricots verts toe en bak kort mee. Bak daarna de zoete tomaatjes even mee. Zet de pit laag en voeg de spa ghetti, het bakje biologische pesto en als laatste peterselie toe. Strooi parmezaan en cas hewnoten over de gedres- f Kijk op de site bij /video seerde borden. Thuiskoks: Janneke Allewijn Nodig (4 perso nen): 400 gram scharrelkipfilet, 250 gram zoete tomaat jes, 700 gram hari cots verts, 1 bakje biologische pesto, 150 gram (zelf)ge- raspte Parmezaanse kaas, 100 gram on gezouten cas hewnoten of 100 gram pijnboompitten, verse peterselie, 2 eetlepels olijfolie, peper.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 39