Ziel
Fluère, je vergeet dat
je geen alcohol drinkt
Forza Italia: Jannekes
pollo con pesto
MARGOT
n
ZEELAND 11
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Ik word regelmatig vroeg wakker omdat ik dan
's nachts in het huis van mijn ouders op be
zoek ben geweest in mijn dromen. Reuze ver
moeiend, maar het zal horen bij het proces van
afscheid nemen van die bijzondere plek waar ze
meer dan 50 jaar woonden en van alles wat we
daar achterlaten.
Gelukkig hebben we tijd om dat te doen en gek
genoeg; nu ze er beiden niet meer wonen, is de
ziel uit het huis. Ik begrijp pas nu wat dat is: Hun
geur hangt er niet meer en hun aanwezigheid
vulde de ruimtes die momenteel op een haar na
leeg zijn.
Bij mij op de schoorsteen staan wat verdwaasde
vazen die prachtig stonden in het huis van mijn
ouders, maar hier zijn ze nog niet thuis. Ze horen
daar en niet hier en dat geldt ook voor de andere
snuisterijen die ik meenam. Een beeldje van een
matroosje staat nu naast mijn bank en niet meer
naast mijn vaders stoel. Ik was er altijd al dol op
maar nu ik het iedere dag zie, is het af en toe even
slikken.
Mijn ouders hadden smaak, vooral mijn moeder
had een neus voor mooie, aparte dingen. Al vanaf
de zeventiger jaren struinden ze antiekzaakjes,
veilingen en markten af. Ik leerde zo dat ook leuk
te vinden. De afgelopen maanden, toen we alles
uit het huis bij elkaar hadden gezocht, leek het
wel hun eigen antiekmarktje. Gelukkig konden
we daarom lachen en staan de allermooiste stuk
ken nu bij mijn vader of bij mijn moeder. Mijn
zussen, mijn broer en ik verdeelden de rest. De
keukenspullen moeten nog hun weg vinden.
Daar kookte mijn moeder de heerlijkste gerech
ten mee en ook wel eens iets wat ik niet lustte,
zoals witlof. Dat lust ik nu wel, maar dan roerbak
ik de witlof met wat peper, zout en suiker totdat
het gaar is en eet ik het als bijgerecht.
Bij mij op de schoorsteen staan wat verdwaasde vazen die
prachtig stonden in het huis van mijn ouders, maar hier zijn
ze nog niet thuis
KAMPERLAND Wereldwijd
neemt de consumptie van alco
holvrije dranken enorm toe. Niet
alleen door de toegenomen be
wustwording van het belang van
gezond eten en leven, maar
mede doordat er nu zulke goede
alcoholvrije dranken op de
markt zijn. Je vergeet dat je geen
alcohol drinkt.
Een van die drankjes, Fluère,
werd bedacht en ontwikkeld in
Kamperland, door Léon Meijers
en Alfred Sandee en is bezig aan
een enorme opmars. ,,Fluère is
Latijn voor vloeibaar. Wij bedoe
len er ook 'flow' en 'state of
mind' mee. We zijn een van de
vier belangrijkste merken in de
wereld als het gaat om een alco
holvrij," zegt Meijers niet zonder
trots.
,,De belangrijkste oorzaak van
het succes is wel dat Fluère, net
als een alcoholhoudende sterke
drank, bereid wordt door middel
van een destillatietechniek. Daar
komt heel weinig alcohol bij kij
ken, onder de half procent, zodat
dit te verwaarlozen is," legt hij
uit. ,,De diverse kruiden die we
gebruiken bij de bereiding wor
den gefermenteerd. De flessen
laten we afvullen bij Hooghoudt
in Groningen."
Er zit een goed verhaal achter
Fluère, dat inmiddels in vier ver
schillende smaken op de markt
is. ,,We hebben de Original, met
botanische kruiden; Amber, een
karamelachtige versie met 'dark
roast' suiker; Pink, met onder
meer frambozen, koriander en
lavendel en onze laatste aan
winst is Smoked Agave. Alle
smaken zijn een goede basis voor
een alcoholvrije cocktail, al moe-
ten we de consument nog wel op
weg helpen met ideeën om er
mee te mixen. Dat is natuurlijk
erg leuk om te doen," zegt Mei-
jers, die met Black Tomato Gin
met onder meer Zeeuwse toma
ten, zijn sporen verdiende. Dat
was en is heel succesvol, maar
vorig jaar hebben we dat merk
verkocht. We zien meer toe
komst in het alcoholvrije seg
ment."
RECEPT
vrijdag 12 maart 2021
GO
Léon Meijers (links) en Alfred Sandee veroveren de wereld
met hun alcoholvrije dranken van Fluère. foto marcelle davidse
Janneke Allewijn met haar kip-pesto. ,,Het is inmiddels een
lievelingsgerecht in de familie." foto dirkjan gjeltema
Het is een verzoeknummer van
vrienden. En komen de kinde
ren weer eens thuis, dan staat
het ook hoog op de smullijst.
Insiders weten wat er dan in
huize Allewijn op tafel ver
schijnt: Jannekes kip met
pesto!
,,Ik ben geen topchef hoor", ver
ontschuldigt Janneke Allewijn
uit Middelburg zich meteen. De
58-jarige leerkracht aan basis
school De Aventurijn speelt niet
temin regelmatig keukenprinses.
Het is één van haar hobby's. ,,Ik
kook graag. Ik maak geen inge
wikkelde, maar wel smakelijke
gerechten, met verse ingrediën
ten. Ons favoriete vakantieland
Italië is een inspiratiebron. Nu
kunnen we er even niet heen,
maar we zijn dol op Noord-Italië.
We houden van bergwandelen
en van het lekkere Italiaanse
eten. De Italiaanse keuken is op
zichzelf vrij eenvoudig. Het
draait om goede ingrediënten
en pure smaken."
Geen wonder dat Janneke een
Italiaans recept inzond: kipfilet
met pesto. Pesto is een Itali
aanse mix van olijfolie, basili
cumblaadjes, knoflook, zeezout,
pijnboompitten, pecorino (scha
penkaas) en/of parmezaanse
kaas. Het is een krachtige
smaakmaker. Meer heb je eigen
lijk niet nodig, maar Janneke
doet er toch een schepje bo
venop. ,,Er gaan nog haricots
verts, zoete tomaatjes en verse
peterselie in. Ik heb dit recept
zelf bij elkaar gescharreld. We
zijn lekkerbekken, maar letten er
ook op dat we voldoende vitami
nes binnen krijgen. Minstens
een half pond groente is bij ons
de norm. We proberen ook ve
tarm en volkoren producten te
eten."
Regelmatig komt Jannekes pollo
con pesto op tafel. ,,Als er wat
te vieren is of als de kinderen
weer eens langskomen. Het is
inmiddels een lievelingsrecept in
de familie."
Bereiding: snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi met peper.
Kook de volkoren spaghetti volgens de beschrijving op de ver
pakking. Haal de puntjes van de haricots verts, halveer ze, kook
ze 3 minuten, spoel ze af met koud water (dan blijven ze mooi
groen). Halveer de zoete tomaatjes. Snij de peterselie fijn. Ver
warm 2 eetlepels olijfolie en bak hierin de kipfilet goudbruin.
Voeg de haricots verts toe en bak kort mee. Bak daarna de
zoete tomaatjes even mee. Zet de pit laag en voeg de spa
ghetti, het bakje biologische pesto en als laatste peterselie toe.
Strooi parmezaan en cas
hewnoten over de gedres-
f Kijk op de site bij /video
seerde borden. Thuiskoks: Janneke
Allewijn
Nodig (4 perso
nen): 400 gram
scharrelkipfilet, 250
gram zoete tomaat
jes, 700 gram hari
cots verts, 1 bakje
biologische pesto,
150 gram (zelf)ge-
raspte Parmezaanse
kaas, 100 gram on
gezouten cas
hewnoten of 100
gram pijnboompitten, verse peterselie, 2 eetlepels olijfolie,
peper.