Misthoorn Ouderwets lekkere koekjes van de Smulkamer in Goes 'Alles van 't diertje gaat in de soep' MARGOT ZEELAND 11 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Afgelopen nachten kon ik zelfs in mijn stad de misthoorns van schepen op de Wester- schelde horen. Ik wist eigenlijk niet dat we zo dicht bij de zee wonen. Wellicht komt het mede door het feit dat de misthoorns juist van wege de mist goed te horen zijn. Mist is vochtige lucht en dat draagt veel verder dan droge lucht. Vooral zwaardere tonen, zoals die van de mist hoorns, hoor je dus beter. Er zijn zelfs mensen die van het geluid van de misthoorns wakker liggen. Dat was bij mij niet de reden, maar ik had tijd genoeg om me af te vragen waarom in deze tijden van ultramoderne elektronica als radars, gps en allerhande besturingssystemen die hoorns nog nodig zijn. Dat geldt trouwens ook voor vuurto rens, maar dit terzijde. Toch is het toeteren nog steeds verplicht, zo las ik, om de positie van het schip aan andere vaarweggebruikers kenbaar te maken, omdat niet ieder schip een radar aan boord heeft. Daardoor zijn er ook nog vuurtorens. Grappig genoeg doet het geluid van de mist hoorn me ook aan vroeger denken. Wij woonden tot mijn derde jaar in een dorp op Zuid-Beveland aan de Westerschelde en het geluid van de mist hoorn is misschien wel een van mijn eerste her inneringen. Tenminste dat bedacht ik, terwijl ik me nog eens omdraaide. De nacht is een eenzame bondgenoot bij het overdenken van vragen en herinneringen. Omdat ik onder de klok woon, tel ik ieder half uur de slagen mee en zo glijdt de nacht voorbij. Ongemerkt val ik dan kennelijk toch in slaap totdat de wekker me ruw wekt en ik redelijk brak de dag begin. Man brengt me altijd een kopje koffie op bed; heerlijk na zo'n door waakte nacht. Ik ontbijt vervolgens met kokosyoghurt en zelfgemaakte granola. Bak 150 gram Zeeuwse ha vervlokken, 100 gram ongezouten noten, 50 gram pompoenpitten en zonnebloempitten met ka neel, kurkuma en wat honing 20 minuten in de oven op 180 graden. Goed begin van de dag. Het geluid van de misthoorn is misschien wel een van mijn eerste herinneringen GOES ,,Wat ontzettend leuk dat we in de krant komen", reageert Ingrid Mangert uit Goes, werk zaam bij Gors. „Vooral voor onze cliënten natuurlijk. Deze mede werkers hebben allen een func tiebeperking." Bij de Smulka mer, onderdeel van Gors, bakken ze heerlijke ouderwetse koekjes. Zandkoekjes, Zeeuws speculaas maar ook boterkoek en Goese moppen. ,,Door corona kunnen de cliën ten niet als ober in onze horeca werken. Tijdens de tweede lock- down zijn we daarom veel meer gaan bakken." Mangert is zelf van origine bakker. ,,Ik haalde mijn diploma destijds aan de lts. Maar als bak ker moet je om 04.00 uur op en dat vond ik veel te vroeg. Toen ben ik in de zorg verzeild geraakt en nu kan ik en bakken en bege leiden en hoef ik pas om 07.30 uur uit mijn bed. Ik heb een droombaan", zegt ze enthou siast. Koek per post ,,Na een brainstorm over kansen en mogelijkheden voor onze producten kwamen we er op om boterkoek via de post te verstu ren, hetgeen we inmiddels voor alle medewerkers van Gors heb ben verzorgd. Daarnaast liggen de koekjes nu bij een aantal Jum bo's en bij boerderijwinkels hier in de buurt", gaat ze verder. ,,Onze koekjes slaan goed aan. De recepten komen van Kees Westdorp, voorheen de eigenaar van Van Opdorp in Goes. We werken met eerlijke ingrediën ten en er zit meel uit Kwaden- damme van de Tarwecirkel in. Dat meel is heel geschikt om koekjes mee te bakken. Ze zijn weliswaar minder lang houd baar maar dat komt omdat we geen toevoegingen gebruiken. Onze cliënten gaan mee om de door hen gebakken koekjes zelf weg te brengen. Hoe leuk is dat? Nu maar hopen dat onze horeca snel open mag." Elma kwam bijna dertig jaar ge leden in Goes wonen. In huis- aan-huisblad De Bevelander zag ze een advertentie van het Culi nair Gilde Zeeland. „Destijds kreeg je de receptuur nog per post. Ik ben al die jaren bij het gilde gebleven. Het is een heel leuke groep mensen en ik kan inmiddels serieus goed koken.'' RECEPT vrijdag 5 maart 2021 GO Bij de Smulkamer in Goes bakken ze allerlei koekjes. Paulien en Carolien zijn bezig met paaskoekjes. foto marcelle davdse Thuiskok Elma van Winsen deelt haar recept voor garnalen- bisque: 'dit kan iedereen maken'. fotos marcelle davdse Na bijna dertig jaar kookerva- ring bij Culinair Gilde Zeeland, staat Elma van Winsen behoor lijk haar mannetje in de keu ken. Haar kookschrift staat vol met mooie recepten met soms ingewikkelde technie ken. Toch kiest ze nu voor een voud. „Deze garnalenbisque kan iedereen maken en is bij zonder smaakvol. Zo lekker dat ik mijn man, die niet van soep houdt, ervoor wakker kan maken.'' Elma gebruikt het recept voor de garnalensoep al zeker tien jaar. ,,Het komt uit de Kookbijbel van Piet Huysentruyt, een Vlaamse tv-kok. De soep is een voudig te maken. Er zitten geen bijzondere ingrediënten in. Alles wat je nodig hebt, is goed ver krijgbaar. Garnalen zijn ook nog eens redelijk betaalbaar, verge leken met kreeft. Daar komt nog bij dat ik garnalenbisque inten- ser van smaak vind dan kreef- tenbisque, maar dat is persoon lijk.'' Garnalenkoppen zijn los te koop bij de visboer, toch pelt Elma normaal gesproken zelf de gar nalen. „Over een kilo doe ik on geveer een uur. Dat is natuurlijk een lachertje voor geoefende garnalenpelsters, maar ik vind het een leuk werkje om tussen door te doen. Alles van het dier tje gaat in de soep. Dat past he lemaal bij deze tijd van no waste." Per post Nodig: 1 kg grijze garnalenkopjes, 3 wortels, 3 uien, 2 stengels selderij, 2 prei, 2 tenen knof look, 100 gram boter, tijm en lau rier, 4 eetlepels bloem, 2 kleine blikjes tomatenpu ree, 1 liter witte wijn, 1,5 liter visfond, room en cognac naar smaak, gehakte peterselie, 100 gram gepelde grijze garnalen. Snijd de groenten fijn en stoof ze met de garnalenkopjes op een laag vuur. Strooi de bloem erover en voeg de tomatenpu ree toe. Afblussen met witte wijn en visfond. Breng aan de kook. Laat twee uur op laag vuur sudderen. Giet de soep door een zeef en breng op smaak met zout en peper. Voeg room, cognac en gehakte peterselie toe. Schik de garnalen in een diep bord en giet de hete soep eroverheen. Kijk op de site bij /video Thuiskoks

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 39