Misthoorn
Ouderwets lekkere koekjes
van de Smulkamer in Goes
'Alles van 't diertje
gaat in de soep'
MARGOT
ZEELAND 11
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Afgelopen nachten kon ik zelfs in mijn stad
de misthoorns van schepen op de Wester-
schelde horen. Ik wist eigenlijk niet dat
we zo dicht bij de zee wonen. Wellicht komt het
mede door het feit dat de misthoorns juist van
wege de mist goed te horen zijn. Mist is vochtige
lucht en dat draagt veel verder dan droge lucht.
Vooral zwaardere tonen, zoals die van de mist
hoorns, hoor je dus beter. Er zijn zelfs mensen die
van het geluid van de misthoorns wakker liggen.
Dat was bij mij niet de reden, maar ik had tijd
genoeg om me af te vragen waarom in deze tijden
van ultramoderne elektronica als radars, gps en
allerhande besturingssystemen die hoorns nog
nodig zijn. Dat geldt trouwens ook voor vuurto
rens, maar dit terzijde. Toch is het toeteren nog
steeds verplicht, zo las ik, om de positie van het
schip aan andere vaarweggebruikers kenbaar te
maken, omdat niet ieder schip een radar aan
boord heeft. Daardoor zijn er ook nog
vuurtorens.
Grappig genoeg doet het geluid van de mist
hoorn me ook aan vroeger denken. Wij woonden
tot mijn derde jaar in een dorp op Zuid-Beveland
aan de Westerschelde en het geluid van de mist
hoorn is misschien wel een van mijn eerste her
inneringen. Tenminste dat bedacht ik, terwijl ik
me nog eens omdraaide. De nacht is een eenzame
bondgenoot bij het overdenken van vragen en
herinneringen. Omdat ik onder de klok woon, tel
ik ieder half uur de slagen mee en zo glijdt de
nacht voorbij. Ongemerkt val ik dan kennelijk
toch in slaap totdat de wekker me ruw wekt en ik
redelijk brak de dag begin. Man brengt me altijd
een kopje koffie op bed; heerlijk na zo'n door
waakte nacht.
Ik ontbijt vervolgens met kokosyoghurt en
zelfgemaakte granola. Bak 150 gram Zeeuwse ha
vervlokken, 100 gram ongezouten noten, 50 gram
pompoenpitten en zonnebloempitten met ka
neel, kurkuma en wat honing 20 minuten in de
oven op 180 graden. Goed begin van de dag.
Het geluid van de misthoorn is misschien wel
een van mijn eerste herinneringen
GOES ,,Wat ontzettend leuk dat
we in de krant komen", reageert
Ingrid Mangert uit Goes, werk
zaam bij Gors. „Vooral voor onze
cliënten natuurlijk. Deze mede
werkers hebben allen een func
tiebeperking." Bij de Smulka
mer, onderdeel van Gors, bakken
ze heerlijke ouderwetse koekjes.
Zandkoekjes, Zeeuws speculaas
maar ook boterkoek en Goese
moppen.
,,Door corona kunnen de cliën
ten niet als ober in onze horeca
werken. Tijdens de tweede lock-
down zijn we daarom veel meer
gaan bakken."
Mangert is zelf van origine
bakker. ,,Ik haalde mijn diploma
destijds aan de lts. Maar als bak
ker moet je om 04.00 uur op en
dat vond ik veel te vroeg. Toen
ben ik in de zorg verzeild geraakt
en nu kan ik en bakken en bege
leiden en hoef ik pas om 07.30
uur uit mijn bed. Ik heb een
droombaan", zegt ze enthou
siast.
Koek per post
,,Na een brainstorm over kansen
en mogelijkheden voor onze
producten kwamen we er op om
boterkoek via de post te verstu
ren, hetgeen we inmiddels voor
alle medewerkers van Gors heb
ben verzorgd. Daarnaast liggen
de koekjes nu bij een aantal Jum
bo's en bij boerderijwinkels hier
in de buurt", gaat ze verder.
,,Onze koekjes slaan goed aan.
De recepten komen van Kees
Westdorp, voorheen de eigenaar
van Van Opdorp in Goes. We
werken met eerlijke ingrediën
ten en er zit meel uit Kwaden-
damme van de Tarwecirkel in.
Dat meel is heel geschikt om
koekjes mee te bakken. Ze zijn
weliswaar minder lang houd
baar maar dat komt omdat we
geen toevoegingen gebruiken.
Onze cliënten gaan mee om de
door hen gebakken koekjes zelf
weg te brengen. Hoe leuk is dat?
Nu maar hopen dat onze horeca
snel open mag."
Elma kwam bijna dertig jaar ge
leden in Goes wonen. In huis-
aan-huisblad De Bevelander zag
ze een advertentie van het Culi
nair Gilde Zeeland. „Destijds
kreeg je de receptuur nog per
post. Ik ben al die jaren bij het
gilde gebleven. Het is een heel
leuke groep mensen en ik kan
inmiddels serieus goed koken.''
RECEPT
vrijdag 5 maart 2021
GO
Bij de Smulkamer in Goes bakken ze allerlei koekjes. Paulien
en Carolien zijn bezig met paaskoekjes. foto marcelle davdse
Thuiskok Elma van Winsen deelt haar recept voor garnalen-
bisque: 'dit kan iedereen maken'. fotos marcelle davdse
Na bijna dertig jaar kookerva-
ring bij Culinair Gilde Zeeland,
staat Elma van Winsen behoor
lijk haar mannetje in de keu
ken. Haar kookschrift staat
vol met mooie recepten met
soms ingewikkelde technie
ken. Toch kiest ze nu voor een
voud. „Deze garnalenbisque
kan iedereen maken en is bij
zonder smaakvol. Zo lekker
dat ik mijn man, die niet van
soep houdt, ervoor wakker kan
maken.''
Elma gebruikt het recept voor
de garnalensoep al zeker tien
jaar. ,,Het komt uit de Kookbijbel
van Piet Huysentruyt, een
Vlaamse tv-kok. De soep is een
voudig te maken. Er zitten geen
bijzondere ingrediënten in. Alles
wat je nodig hebt, is goed ver
krijgbaar. Garnalen zijn ook nog
eens redelijk betaalbaar, verge
leken met kreeft. Daar komt nog
bij dat ik garnalenbisque inten-
ser van smaak vind dan kreef-
tenbisque, maar dat is persoon
lijk.''
Garnalenkoppen zijn los te koop
bij de visboer, toch pelt Elma
normaal gesproken zelf de gar
nalen. „Over een kilo doe ik on
geveer een uur. Dat is natuurlijk
een lachertje voor geoefende
garnalenpelsters, maar ik vind
het een leuk werkje om tussen
door te doen. Alles van het dier
tje gaat in de soep. Dat past he
lemaal bij deze tijd van no
waste."
Per post
Nodig: 1 kg grijze
garnalenkopjes, 3
wortels, 3 uien, 2
stengels selderij, 2
prei, 2 tenen knof
look, 100 gram
boter, tijm en lau
rier, 4 eetlepels
bloem, 2 kleine
blikjes tomatenpu
ree, 1 liter witte wijn, 1,5 liter visfond, room en cognac naar
smaak, gehakte peterselie, 100 gram gepelde grijze garnalen.
Snijd de groenten fijn en stoof ze met de garnalenkopjes op
een laag vuur. Strooi de bloem erover en voeg de tomatenpu
ree toe. Afblussen met witte wijn en visfond. Breng aan de
kook. Laat twee uur op laag vuur sudderen. Giet de soep door
een zeef en breng op smaak met zout en peper. Voeg room,
cognac en gehakte peterselie toe. Schik de garnalen in een
diep bord en giet de hete soep
eroverheen.
Kijk op de site bij /video
Thuiskoks