II
Schuw hertje huppelt radeloos rond in Brouw
II
7
BROERTJE SCHODU-GIN CEES SNIJDERS
Cees Snijders is
een ginfan eerste
klas. Hij is zó'n groot
liefhebber dat hij
twee jaar geleden
zijn eigen gin
lanceerde. Dat
drankje vol
Zeeuwse smaken
bleek een succes.
De chefkok uit
Burgh-Haamstede
brengt nu SchoDu-
rum op de markt.
Niet dat Snijders van
plan is de wereld als
stoker te gaan verove
ren. Maar gin wordt
in Nederland toch
vooral als zomerdrankje genoten,
merkte de eigenaar en chefkok van
restaurant SenCe in Burgh-Haam-
stede.
Dus ging hij op zoek naar een
drankje dat ook 's winters lekker
loopt. En kwam al snel uit bij rum.
Omdat hij zelf van een goed glas
rum kan genieten. ,,En de combi
natie is goed. Je hebt niet voor
niets verschillende gin rum fes
tivals in het land."
Net als bij zijn gin zocht Snij
ders ook nu naar smaken en ingre
diënten uit de buurt. Niet om per
se een Zeeuws product te maken,
maar omdat hij zich door zijn
Zeeuwse roots en omgeving laat
inspireren. En omdat hij zo écht
iets aan het bestaande gin- en ru-
massortiment kan toevoegen.
Bij zijn SchoDu-gin (SchoDu
staat voor Schouwen-Duiveland)
ging hij los met duindoorn, den-
nentop, rozenbottel en peer. Bij
zijn rum combineert hij peer met
zeezout, karamel en vanille. Ver
rassende smaken, maar het is en
blijft rum - benadrukt de van oor
sprong Zierikzeese Snijders. ,,Het
is niet dat je opeens perenlikeur
drinkt ofzo. Het is echt rum. Maar
dan met kleine nuances die de
smaak verrijken."
Verbluffend resultaat
En hoe. Zelfs stoker Thomas van
Sterkstokers in Sint-Lenaarts
moest diep zuchten toen Snijders
zijn wens op tafel legde om
Zeeuwsche Zoute, het in de Oos-
terschelde gewonnen zout uit
Bruinisse, in zijn drank te verwer
ken. Maar het resultaat is verbluf
fend.
Dan kijk je elkaar aan
en weet je allebei
meteen: niks meer
aan doen
Een langzaam neerdalend zoutje
achterin de keel. „Werkelijk fan
tastisch. Je bent de hele tijd aan
het experimenteren en met een
pipetje aan het proeven. Maar op
het moment dat het 'm is, weet je
dat meteen. Dan staan de haren op
je arm overeind. Dan kijk je elkaar
aan en weet je allebei: mks meer
aan doen."
Daarmee slaat de drankenman
twee vliegen in een klap. Een
trendy product maken en iets
doen met de smakenrijkdom in
zijn omgeving. ,,Noem iets en er is
een karamelzeezout variant van",
wijst de kok op onder meer ijs en
chocola. Combineer je karamel,
zeezout, peer en vanille als toetje
dan heb je een fantastisch dessert.
Waarom zou je die smaken ook
niet in drank kunnen combine
ren?"
De peren haalt Snijders bijna uit
zijn achtertuin. Op zoek naar in-
grediënten voor zijn gin kwam hij
in contact met de eigenaren van
het kleinschalige fruitbedrijf Mooi
Weer In Zeeland uit Burgh-Haam-
stede, dat ooit aan elkaar hing van
de fruitboomgaarden.
Ook de peren voor de rum ko
men van de bomen van Mooi
Weer. Zeeuwsche Zoute komt van
de zoutziederij uit Bruinisse, de
enige zeezoutproducent in Neder
land. ,,De overige ingrediënten
zijn lastiger hier in de buurt te
krijgen. Maar dat zout is een top
product. Daar wilde ik iets mee
doen."
SchoDu Rum is vanaf eind deze
maand onder meer verkrijgbaar bij
de slijterijen op het eiland. Net als
SchoDu gin. Zie: schodu.nl
De beheerder van het hertenkamp
heeft samen met bewoners diverse
pogingen gedaan om het hertje te
vangen. Er is eten bij het hek neer
gelegd. Het hertje was ook al bijna
gevangen, maar een hond ver
stoorde op het moment suprème de
rust. Het dier schrok en rende weer
weg.
Volgens Corina Jansen wordt al
les in het werk gesteld om het
beestje op zijn plaats terug te krij
gen. Andere bewoners vroegen ge
meente, de dierenambulance en
144 Red een dier om hulp. De die-
Opvallend is dat
ze wel in de
buurt blijft
renambulance mag niets doen, om
dat een hert gerekend wordt tot
wild. Organisatie 144 verwees door
naar de Dierenbescherming, die
weer zegt dat een melding van 144
moet komen.
Wethouder Jacqueline van Burg
heeft de hertenkampen in haar por
tefeuille. Ze reageert zelf, omdat de
beheerder nogal wat kritiek over
zich heen kreeg. „Onterecht, omdat
hij op een humane manier probeert
het hertje te vangen. Het beest
wordt van alle pogingen steeds
schuwer. Vanuit zichzelf loopt ze
het kamp niet in. Opvallend is dat
ze wel in de buurt blijft, het is niet
zo dat ze denkt; kom ik ga eens in
de Domeinen kijken. Het hertje laat
zich niet vangen."
Filmpje
Ad van Bever maakte een filmpje
van zijn ontmoeting. De Brouwe-
naar maakte met zijn aangelijnde
hond een rondje en ontmoette het
hert. ,,Ik vond het moeilijk dat ik
niets kon doen. Zou de boswachte-
rij niets kunnen doen? We hebben
op Schouwen toch wel ervaring
met herten, denk ik zo." De ge
meente zet maandag mensen in
met verdovingspijlen. Van 10 a 15
meter moet dan geschoten worden.
De verdoving werkt pas na 20 mi
nuten. ,,Hoe het hertje dan reageert
is afwachten. Maar laten we eerst
maar eens die poging doen", aldus
de wethouder.
donderdag 4 maart 2021
Na gin zit er nu 'n rummetje in de fles
Esme Soesman
Burgh-Haamstede
Cees Snijders van restaurant SenCe maakt eigen rum en gin met peren van een fruitgaard vlakbij. foto marieke mandemaker
-Cees Snijders over zijn rum
Al een maand lang probeert een
hert uit het omheinde herten
kamp in Brouwershaven terug te
keren in de kudde. Bewoners
proberen op allerlei manieren
het schuwe dier te vangen. In
stanties wijzen naar elkaar.
Gerrit van Loon
Brouwershaven
- Jacqueline van Burg,
wethouder
M Het
hertje laat
zich niet
vangen.