II Schuw hertje huppelt radeloos rond in Brouw II 7 BROERTJE SCHODU-GIN CEES SNIJDERS Cees Snijders is een ginfan eerste klas. Hij is zó'n groot liefhebber dat hij twee jaar geleden zijn eigen gin lanceerde. Dat drankje vol Zeeuwse smaken bleek een succes. De chefkok uit Burgh-Haamstede brengt nu SchoDu- rum op de markt. Niet dat Snijders van plan is de wereld als stoker te gaan verove ren. Maar gin wordt in Nederland toch vooral als zomerdrankje genoten, merkte de eigenaar en chefkok van restaurant SenCe in Burgh-Haam- stede. Dus ging hij op zoek naar een drankje dat ook 's winters lekker loopt. En kwam al snel uit bij rum. Omdat hij zelf van een goed glas rum kan genieten. ,,En de combi natie is goed. Je hebt niet voor niets verschillende gin rum fes tivals in het land." Net als bij zijn gin zocht Snij ders ook nu naar smaken en ingre diënten uit de buurt. Niet om per se een Zeeuws product te maken, maar omdat hij zich door zijn Zeeuwse roots en omgeving laat inspireren. En omdat hij zo écht iets aan het bestaande gin- en ru- massortiment kan toevoegen. Bij zijn SchoDu-gin (SchoDu staat voor Schouwen-Duiveland) ging hij los met duindoorn, den- nentop, rozenbottel en peer. Bij zijn rum combineert hij peer met zeezout, karamel en vanille. Ver rassende smaken, maar het is en blijft rum - benadrukt de van oor sprong Zierikzeese Snijders. ,,Het is niet dat je opeens perenlikeur drinkt ofzo. Het is echt rum. Maar dan met kleine nuances die de smaak verrijken." Verbluffend resultaat En hoe. Zelfs stoker Thomas van Sterkstokers in Sint-Lenaarts moest diep zuchten toen Snijders zijn wens op tafel legde om Zeeuwsche Zoute, het in de Oos- terschelde gewonnen zout uit Bruinisse, in zijn drank te verwer ken. Maar het resultaat is verbluf fend. Dan kijk je elkaar aan en weet je allebei meteen: niks meer aan doen Een langzaam neerdalend zoutje achterin de keel. „Werkelijk fan tastisch. Je bent de hele tijd aan het experimenteren en met een pipetje aan het proeven. Maar op het moment dat het 'm is, weet je dat meteen. Dan staan de haren op je arm overeind. Dan kijk je elkaar aan en weet je allebei: mks meer aan doen." Daarmee slaat de drankenman twee vliegen in een klap. Een trendy product maken en iets doen met de smakenrijkdom in zijn omgeving. ,,Noem iets en er is een karamelzeezout variant van", wijst de kok op onder meer ijs en chocola. Combineer je karamel, zeezout, peer en vanille als toetje dan heb je een fantastisch dessert. Waarom zou je die smaken ook niet in drank kunnen combine ren?" De peren haalt Snijders bijna uit zijn achtertuin. Op zoek naar in- grediënten voor zijn gin kwam hij in contact met de eigenaren van het kleinschalige fruitbedrijf Mooi Weer In Zeeland uit Burgh-Haam- stede, dat ooit aan elkaar hing van de fruitboomgaarden. Ook de peren voor de rum ko men van de bomen van Mooi Weer. Zeeuwsche Zoute komt van de zoutziederij uit Bruinisse, de enige zeezoutproducent in Neder land. ,,De overige ingrediënten zijn lastiger hier in de buurt te krijgen. Maar dat zout is een top product. Daar wilde ik iets mee doen." SchoDu Rum is vanaf eind deze maand onder meer verkrijgbaar bij de slijterijen op het eiland. Net als SchoDu gin. Zie: schodu.nl De beheerder van het hertenkamp heeft samen met bewoners diverse pogingen gedaan om het hertje te vangen. Er is eten bij het hek neer gelegd. Het hertje was ook al bijna gevangen, maar een hond ver stoorde op het moment suprème de rust. Het dier schrok en rende weer weg. Volgens Corina Jansen wordt al les in het werk gesteld om het beestje op zijn plaats terug te krij gen. Andere bewoners vroegen ge meente, de dierenambulance en 144 Red een dier om hulp. De die- Opvallend is dat ze wel in de buurt blijft renambulance mag niets doen, om dat een hert gerekend wordt tot wild. Organisatie 144 verwees door naar de Dierenbescherming, die weer zegt dat een melding van 144 moet komen. Wethouder Jacqueline van Burg heeft de hertenkampen in haar por tefeuille. Ze reageert zelf, omdat de beheerder nogal wat kritiek over zich heen kreeg. „Onterecht, omdat hij op een humane manier probeert het hertje te vangen. Het beest wordt van alle pogingen steeds schuwer. Vanuit zichzelf loopt ze het kamp niet in. Opvallend is dat ze wel in de buurt blijft, het is niet zo dat ze denkt; kom ik ga eens in de Domeinen kijken. Het hertje laat zich niet vangen." Filmpje Ad van Bever maakte een filmpje van zijn ontmoeting. De Brouwe- naar maakte met zijn aangelijnde hond een rondje en ontmoette het hert. ,,Ik vond het moeilijk dat ik niets kon doen. Zou de boswachte- rij niets kunnen doen? We hebben op Schouwen toch wel ervaring met herten, denk ik zo." De ge meente zet maandag mensen in met verdovingspijlen. Van 10 a 15 meter moet dan geschoten worden. De verdoving werkt pas na 20 mi nuten. ,,Hoe het hertje dan reageert is afwachten. Maar laten we eerst maar eens die poging doen", aldus de wethouder. donderdag 4 maart 2021 Na gin zit er nu 'n rummetje in de fles Esme Soesman Burgh-Haamstede Cees Snijders van restaurant SenCe maakt eigen rum en gin met peren van een fruitgaard vlakbij. foto marieke mandemaker -Cees Snijders over zijn rum Al een maand lang probeert een hert uit het omheinde herten kamp in Brouwershaven terug te keren in de kudde. Bewoners proberen op allerlei manieren het schuwe dier te vangen. In stanties wijzen naar elkaar. Gerrit van Loon Brouwershaven - Jacqueline van Burg, wethouder M Het hertje laat zich niet vangen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 50