Baden Ontslakken met biologische pastinaken uit Ritthem De koe lo kai van Kim is een winnaar MARGOT ZEELAND 11 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Sinds een paar maanden baad ik met een vriendin iedere week in zee. En opeens zie ik in bladen, op social media en op tv hoe gezond het is om juist 's winters in koud water te zwemmen. Overigens is het niet echt zwemmen, meer dippen. Soms doet het bijna pijn, vooral aan mijn voeten dus kocht ik zwemschoentjes. Het idee dat ik dit, als koukleum, in de winter ben gaan doen - wat tevens betekent dat ik in mijn bh en slipje op een vaak winderig strand mezelf sta om te kleden - en ik vrijwillig het koude water in ga, is wellicht niet goed voor te stellen. Toch krijg ik er een enorme kick van. Een gevoel dat te vergelijken is met een bezoek aan de sauna. Je bent er rozig maar wel vol energie van al was het de afgelopen lentedagen minder moeilijk dan toen het vroor. Zo'n bad is heel goed voor je immuunsysteem. Toen ik over mijn zwemescapades aan mijn ou- ders vertelde waren ze stik jaloers. Beiden komen door de coronamaatregelen bijna niet buiten en uitwaaien op het strand, genieten van het buiten zijn en een duikje in zee doet hen denken aan be tere tijden. Voor mij is dat een extra motivatie als ik er niet zo'n zin in heb. Thuisgekomen eet ik meestal een kop warme soep, zoals deze met ramen. Zet een pan kippen bouillon op met daarin twee biologische kippen- dijen, laat zachtjes pruttelen en kook 2 eieren mee. Kook de ramen volgens de verpakking gaar. Roerbak ondertussen een paksoi met een ui, een teen knoflook, verse gember, limoenblaadjes en sojasaus. Giet de bouillon in 4 kommen, verdeel de kip, de groenten, een half ei en de ramen er over en bestrooi met lente-ui en koriander. Mocht je zelf een bad overwegen? Blijf doorade men, zorg dat je met iemand samen gaat en vooral: Geniet ervan! Baden in zee. Ik krijg er een enorme kick van. Een gevoel dat te vergelijken is met een bezoek aan de sauna RITTHEM Leo de Visser is mis schien wel de meest karakteris tieke boer van Zeeland en niet alleen omdat hij met Zeeuwse trekpaarden zijn land bewerkt. Al sinds 1978 zijn Leo en Mieke de Visser van Eindelinge in Ritt- hem op de biologisch-dynami- sche toer. ,,Wij waren een van de eer sten", vertelt Leo. ,,We verbou wen onder meer pastinaken, knolselderij, pompoenen en ko len. Alles in grote hoeveelheden op meer dan 11 ha, die we lever den aan biologische groothan dels. Zo lagen onze biologische groenten door heel Nederland en soms zelfs wel tot in Scandi navië", weet De Visser te vertel len. ,,Nu ben ik aan het afbouwen en verbouw ik in plaats van 35 ton nog maar 35 kilo pastinaken voor onze winkel aan huis die ie dere vrijdag open is." Het is wel met pijn in zijn hart, maar geluk kig gaat Tim Moerman van Loverendale zijn grond pachten. Want dat het biologisch moest blijven, dat stond wel als een paal boven water. ,,Alleen of er iemand gaat boeren die met de paarden kan werken, daar heb ik een hard hoofd in, maar met een trekker kan het ook" Voor de winkel blijft de Visser nog groenten op kleine schaal kweken. ,,We hadden door de coronacrisis een enorme toe name in klanten. Daardoor zijn onze eigen aardappelen nu bijna op", lacht hij. ,,Die kan ik wel weer ergens anders inkopen maar pastinaken hebben we nog genoeg." Door de Grieken en de Romei nen werden ze gegeten in het voorjaar omdat ze ontslakkend werken en erg gezond zijn. RECEPT vrijdag 26 februari 2021 GO Snij 800 gr. gewassen pasti- naak in dunne frietjes en roos ter ze 25 min. in de oven met een rode ui in ringen, wat tak jes rozemarijn, zout en peper en olijfolie op 200 graden. Lekker bij een stukje witvis. Hobbykok Kim van de Velde bezig in haar keuken. FOTO PETER NICOLAI Dromen mag. En dus ziet Kim van de Velde zichzelf best ach ter de pannen van haar eigen bistro staan. ,,Het zal bij dro men blijven." Daarom kookt de Hulsterse thuis de sterren van de hemel. Haar koe lo kai is een echte winnaar. Koe lo kai staat op het afhaal- menu van ieder Chinees restau rant. Het zijn die gefrituurde kip- penballetjes in zoetzure saus. „Niet te verwarren met koe lo yuk, dat is met varkensvlees", vertelt Kim. Natuurlijk heeft ze het gerecht ooit bij de Chinees gegeten. „Maar alles wat je zelf maakt, is lekkerder. Het is een smaakvol en zoet gerecht. Ik maak het zeker een keer in de maand. Het is makkelijk en staat snel op tafel." Kim is altijd met eten bezig. ,,24Kitchen staat hier de hele dag aan. Ik ga graag op restau rant of nodig vrienden uit om te komen eten. En ik googel vaak recepten, maar ik geef er wel mijn eigen twist aan. Ik houd enorm van soep en stoofvlees, maar ook van de buitenlandse keuken." Ze is ook idolaat van pittig eten. Daarom is Kim vorig jaar de webshop Vuur Vlam gestart. Ze verkoopt zelfgemaakte sambals, chiliolie- en -saus. ,,Van sambal met mango tot sambal met de madame jeanette." Kim heeft altijd gedroomd van haar eigen bistro of lunchroom in de binnenstad van Hulst. ,,Dat lijkt me geweldig, van jongs af aan al. Maar het zal bij dromen blijven. Het werk is te zwaar. En als ik op deze manier met eten bezig kan zijn, is dat toch ook leuk." Nodig: 350 gram kip, 1 pa prika, 1 ui, drie kwart ananas, 100 ml rijst azijn, 100 ml ketchup, gem berpoeder, 100 ml kippenbouil lon, 100 gram maïzena, 50 gram suiker, gembersiroop, sojasaus, se samolie, rijst, zonnebloem olie. Bereiding: snijd de kip op blokjes en ma rineer in soja saus en se samolie. Kook daarna de rijst gaar. Laat voor de saus de ket chup, rijstazijn, gemberpoeder en gembersiroop inkoken. Haal de kip door de maïzena en frituur in zonnebloemolie. Snijd pa prika, ananas en ui op stuk ken en bak ze aan. Voeg de saus en de gefrituurde kip toe aan de paprika, ananas en ui. Serveer met rijst. Kijk op de site bij /video Thuiskoks: Kim van de Leo de Visser met de pastinaken. foto dirkjan gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 39