Baden
Ontslakken met biologische
pastinaken uit Ritthem
De koe lo kai van
Kim is een winnaar
MARGOT
ZEELAND 11
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Sinds een paar maanden baad ik met een
vriendin iedere week in zee. En opeens zie
ik in bladen, op social media en op tv hoe
gezond het is om juist 's winters in koud water te
zwemmen. Overigens is het niet echt zwemmen,
meer dippen. Soms doet het bijna pijn, vooral aan
mijn voeten dus kocht ik zwemschoentjes.
Het idee dat ik dit, als koukleum, in de winter
ben gaan doen - wat tevens betekent dat ik in
mijn bh en slipje op een vaak winderig strand
mezelf sta om te kleden - en ik vrijwillig het
koude water in ga, is wellicht niet goed voor te
stellen. Toch krijg ik er een enorme kick van. Een
gevoel dat te vergelijken is met een bezoek aan de
sauna. Je bent er rozig maar wel vol energie van al
was het de afgelopen lentedagen minder moeilijk
dan toen het vroor.
Zo'n bad is heel goed voor je immuunsysteem.
Toen ik over mijn zwemescapades aan mijn ou-
ders vertelde waren ze stik jaloers. Beiden komen
door de coronamaatregelen bijna niet buiten en
uitwaaien op het strand, genieten van het buiten
zijn en een duikje in zee doet hen denken aan be
tere tijden. Voor mij is dat een extra motivatie als
ik er niet zo'n zin in heb.
Thuisgekomen eet ik meestal een kop warme
soep, zoals deze met ramen. Zet een pan kippen
bouillon op met daarin twee biologische kippen-
dijen, laat zachtjes pruttelen en kook 2 eieren
mee. Kook de ramen volgens de verpakking gaar.
Roerbak ondertussen een paksoi met een ui, een
teen knoflook, verse gember, limoenblaadjes en
sojasaus. Giet de bouillon in 4 kommen, verdeel
de kip, de groenten, een half ei en de ramen er
over en bestrooi met lente-ui en koriander.
Mocht je zelf een bad overwegen? Blijf doorade
men, zorg dat je met iemand samen gaat en
vooral: Geniet ervan!
Baden in zee. Ik krijg er een enorme kick van. Een gevoel
dat te vergelijken is met een bezoek aan de sauna
RITTHEM Leo de Visser is mis
schien wel de meest karakteris
tieke boer van Zeeland en niet
alleen omdat hij met Zeeuwse
trekpaarden zijn land bewerkt.
Al sinds 1978 zijn Leo en Mieke
de Visser van Eindelinge in Ritt-
hem op de biologisch-dynami-
sche toer.
,,Wij waren een van de eer
sten", vertelt Leo. ,,We verbou
wen onder meer pastinaken,
knolselderij, pompoenen en ko
len. Alles in grote hoeveelheden
op meer dan 11 ha, die we lever
den aan biologische groothan
dels. Zo lagen onze biologische
groenten door heel Nederland
en soms zelfs wel tot in Scandi
navië", weet De Visser te vertel
len.
,,Nu ben ik aan het afbouwen
en verbouw ik in plaats van 35
ton nog maar 35 kilo pastinaken
voor onze winkel aan huis die ie
dere vrijdag open is." Het is wel
met pijn in zijn hart, maar geluk
kig gaat Tim Moerman van
Loverendale zijn grond pachten.
Want dat het biologisch
moest blijven, dat stond wel als
een paal boven water. ,,Alleen of
er iemand gaat boeren die met
de paarden kan werken, daar heb
ik een hard hoofd in, maar met
een trekker kan het ook"
Voor de winkel blijft de Visser
nog groenten op kleine schaal
kweken. ,,We hadden door de
coronacrisis een enorme toe
name in klanten. Daardoor zijn
onze eigen aardappelen nu bijna
op", lacht hij. ,,Die kan ik wel
weer ergens anders inkopen
maar pastinaken hebben we nog
genoeg."
Door de Grieken en de Romei
nen werden ze gegeten in het
voorjaar omdat ze ontslakkend
werken en erg gezond zijn.
RECEPT
vrijdag 26 februari 2021
GO
Snij 800 gr. gewassen pasti-
naak in dunne frietjes en roos
ter ze 25 min. in de oven met
een rode ui in ringen, wat tak
jes rozemarijn, zout en peper
en olijfolie op 200 graden.
Lekker bij een stukje witvis.
Hobbykok Kim van de Velde bezig in haar keuken.
FOTO PETER NICOLAI
Dromen mag. En dus ziet Kim
van de Velde zichzelf best ach
ter de pannen van haar eigen
bistro staan. ,,Het zal bij dro
men blijven." Daarom kookt de
Hulsterse thuis de sterren van
de hemel. Haar koe lo kai is
een echte winnaar.
Koe lo kai staat op het afhaal-
menu van ieder Chinees restau
rant. Het zijn die gefrituurde kip-
penballetjes in zoetzure saus.
„Niet te verwarren met koe lo
yuk, dat is met varkensvlees",
vertelt Kim.
Natuurlijk heeft ze het gerecht
ooit bij de Chinees gegeten.
„Maar alles wat je zelf maakt, is
lekkerder. Het is een smaakvol
en zoet gerecht. Ik maak het
zeker een keer in de maand. Het
is makkelijk en staat snel op
tafel."
Kim is altijd met eten bezig.
,,24Kitchen staat hier de hele
dag aan. Ik ga graag op restau
rant of nodig vrienden uit om te
komen eten. En ik googel vaak
recepten, maar ik geef er wel
mijn eigen twist aan. Ik houd
enorm van soep en stoofvlees,
maar ook van de buitenlandse
keuken."
Ze is ook idolaat van pittig eten.
Daarom is Kim vorig jaar de
webshop Vuur Vlam gestart.
Ze verkoopt zelfgemaakte
sambals, chiliolie- en -saus. ,,Van
sambal met mango tot sambal
met de madame jeanette."
Kim heeft altijd gedroomd van
haar eigen bistro of lunchroom
in de binnenstad van Hulst. ,,Dat
lijkt me geweldig, van jongs af
aan al. Maar het zal bij dromen
blijven. Het werk is te zwaar. En
als ik op deze manier met eten
bezig kan zijn, is dat toch ook
leuk."
Nodig: 350
gram kip, 1 pa
prika, 1 ui, drie
kwart ananas,
100 ml rijst
azijn, 100 ml
ketchup, gem
berpoeder, 100
ml kippenbouil
lon, 100 gram
maïzena, 50
gram suiker,
gembersiroop,
sojasaus, se
samolie, rijst,
zonnebloem
olie.
Bereiding:
snijd de kip op
blokjes en ma
rineer in soja
saus en se
samolie. Kook daarna de rijst gaar. Laat voor de saus de ket
chup, rijstazijn, gemberpoeder en gembersiroop inkoken. Haal
de kip door de maïzena en frituur in zonnebloemolie. Snijd pa
prika, ananas en ui op stuk
ken en bak ze aan. Voeg de
saus en de gefrituurde kip
toe aan de paprika, ananas
en ui. Serveer met rijst.
Kijk op de site bij /video
Thuiskoks: Kim van de
Leo de Visser met de pastinaken. foto dirkjan gjeltema