ZEELAND 3
VAN SCALDA KUNNEN EINDELIJK AAN DE SLAG
medestudenten bezig te zijn, en
samen aan opdrachten te werken."
De coronacrisis heeft ook wel wat
voordelen, vindt ze. ,,Ik kon in
mijn eigen tempo door de theorie
gaan. Daardoor heb ik het sneller
afgerond."
Terwijl Kim in de uiensoep
roert, snijdt Ammer van der Zwart
(20) uit Zierikzee de kip. Hij
maakt de kip rouleau, met een
vulling van gedroogd fruit. ,,Ik
vind het fijn om weer aan de slag
te zijn", vertelt de tweedejaars stu
dent. ,,Ik kook thuis ook veel, maar
om studiepunten te halen, moet
de leermeester erbij zijn. Ik word
er enthousiast van om nieuwe
dingen te leren. Deze lessen geven
me extra motivatie."
Fabian Schipper (20) uit Zierik-
zee denkt er net zo over. Hij
werkte al bij brasserie Eb Vloed,
maar begon anderhalve maand ge
leden aan de praktijkroute van de
horeca-opleiding. In die oplei
dingsvariant staat hij vanaf dag
één in de keuken, en volgt hij geen
lessen op school. ,,Ik wilde de basis
van het koken leren. Als ik die
weet, kan ik overal werken. Ik vind
de praktijklessen heel leuk. Veel
beter dan achter de laptop zitten."
De praktijklessen zijn niet alleen
goed voor de studenten, maar ook
voor de restaurants, vindt Wilco
Jochen, bedrijfsleider van Eb
Vloed. Hij geeft Jackie donderdag
aanwijzingen voor de cocktails en
de tafelschikking. ,,We hebben op
dit moment geen volle werkwe
ken. We hebben natuurlijk wel
wat afhaal, maar het bedrijf en het
personeel staan grotendeels stil.
Het is fijn om lekker bezig te zijn
met je vak en met de studenten.
Zo kunnen we deze tijd toch nut
tig gebruiken. Als de zaak open is,
dan heb je te maken met spitsuren
en met collega's. Nu is er tijd om
één op één, zonder afleiding, met
de studenten bezig te zijn. Ze ma
ken veel grotere stappen. Jackie
weet nu bijvoorbeeld precies
welke wijn er bij gevogelte hoort.
Dat was een paar weken geleden
wel anders. Dingen zijn weer van
zelfsprekend: hand op de rug als je
wijn serveert, Er wordt wel eens
geklaagd dat er geen goed hore-
capersoneel is in Nederland. Nu
kunnen we daar zelf een steentje
aan bijdragen."
me zelf ook veel voldoening. Ik ga
tien keer harder voor ze lopen. Ik
raakte ook wat gedemotiveerd van
die lessen via het beeldscherm. Ik
voel heel goed mee met de studen
ten."
Achter de computer
Jackie is dolblij met de kans die hij
gekregen heeft. Zijn stage bij een
restaurant in een Roompotpark
ging niet door. „Daar baalde ik
heel erg van. Ik wil graag met mijn
handen werken. Door corona zat
ik elke dag achter de computer. Ik
werkte de theorie door, maar dat
vond ik heel saai. Ik zit beter in
mijn vel, nu ik weer praktijklessen
kan volgen." Eerstejaars student
Kim Dalebout (18) uit Zierikzee
kon wel stage lopen bij brasserie
Eb Vloed in Renesse. „Maar het
werk bestaat nu vooral uit bestel
lingen aannemen en bezorgen. Ik
leer zo niet echt om met gasten
om te gaan. Tijdens deze lessen
leer ik weer hoe in de praktijk gaat.
Ik vind het heel leuk om weer met
neuzen. Zij volgen elke donderdag
praktijklessen. We willen dit de
komende weken verder uitbrei
den naar de Bevelanden en Wal
cheren."
Bij hotel De Zeeuwse Stromen
zijn deze donderdag vijf studen
ten aan het werk. Ammer, Mik,
Fabian en Kim bereiden een drie
gangenmenu met uiensoep, kaas
kroketten en kiprouleau in de
keuken.
Jackie verzorgt alcoholvrije caipi-
rinha's, bedenkt welke wijnen bij
de gerechten passen en dient het
eten later op aan zijn klasgenoten.
De studenten hebben zelfstandig
de recepten en inkopen voorbe
reid. ,,Werken in een bedrijfskeu-
ken is anders dan op school", legt
Hardy uit. ,,We kunnen in de res
taurants het koken koppelen aan
de bediening. Ze leren weer onder
piekspanning werken. Ze zijn op
heel veel vlakken aan het leren.
Dat zorgt ervoor dat de studenten
weer gemotiveerd raken. Ze heb
ben acht maanden achter de com
puter gezeten: dat gaat gewoon
vervelen. Ik zie ze weer met twin-
kels in de ogen in de keuken staan.
De lol in het koken weer terug
krijgen, daar gaat het om. Het geeft
Ik zie ze weer met
twinkels in de
ogen inde
vrijdag 26 februari 2021
veel beter in mijn vel'
TAXATIE MUNTEN
Kosteloze taxatie van al uw oude
munten, penningen en bankbiljetten
VEILINGEN
i
2x per jaar organiseren wij een internationale
veiling van munten, penningen en bankbiljetten.
Kim Dalebout en Fabian Schipper (r) maken de uiensoep.
Kijk op de site bij /video
In dit hotel leren
studenten koken
AAN- EN VERKOOP VAN
GOUDEN EN ZILVEREN MUNTEN
Bel of mail nu voor een vrijblijvende afspraak om uw collectie te
laten taxeren. Vertrouwde naam sinds 1980: www.kareldegeus.nl
Frans Bekersstraat 1 a
5504 |A Veldhoven (NL)
Tel.: 040-212 34 55
info@kareldegeus.nl
SINDS
1980
f Liaison \J
l^wnnenunt
Michiel Hardy, docent