ZEELAND 3 VAN SCALDA KUNNEN EINDELIJK AAN DE SLAG medestudenten bezig te zijn, en samen aan opdrachten te werken." De coronacrisis heeft ook wel wat voordelen, vindt ze. ,,Ik kon in mijn eigen tempo door de theorie gaan. Daardoor heb ik het sneller afgerond." Terwijl Kim in de uiensoep roert, snijdt Ammer van der Zwart (20) uit Zierikzee de kip. Hij maakt de kip rouleau, met een vulling van gedroogd fruit. ,,Ik vind het fijn om weer aan de slag te zijn", vertelt de tweedejaars stu dent. ,,Ik kook thuis ook veel, maar om studiepunten te halen, moet de leermeester erbij zijn. Ik word er enthousiast van om nieuwe dingen te leren. Deze lessen geven me extra motivatie." Fabian Schipper (20) uit Zierik- zee denkt er net zo over. Hij werkte al bij brasserie Eb Vloed, maar begon anderhalve maand ge leden aan de praktijkroute van de horeca-opleiding. In die oplei dingsvariant staat hij vanaf dag één in de keuken, en volgt hij geen lessen op school. ,,Ik wilde de basis van het koken leren. Als ik die weet, kan ik overal werken. Ik vind de praktijklessen heel leuk. Veel beter dan achter de laptop zitten." De praktijklessen zijn niet alleen goed voor de studenten, maar ook voor de restaurants, vindt Wilco Jochen, bedrijfsleider van Eb Vloed. Hij geeft Jackie donderdag aanwijzingen voor de cocktails en de tafelschikking. ,,We hebben op dit moment geen volle werkwe ken. We hebben natuurlijk wel wat afhaal, maar het bedrijf en het personeel staan grotendeels stil. Het is fijn om lekker bezig te zijn met je vak en met de studenten. Zo kunnen we deze tijd toch nut tig gebruiken. Als de zaak open is, dan heb je te maken met spitsuren en met collega's. Nu is er tijd om één op één, zonder afleiding, met de studenten bezig te zijn. Ze ma ken veel grotere stappen. Jackie weet nu bijvoorbeeld precies welke wijn er bij gevogelte hoort. Dat was een paar weken geleden wel anders. Dingen zijn weer van zelfsprekend: hand op de rug als je wijn serveert, Er wordt wel eens geklaagd dat er geen goed hore- capersoneel is in Nederland. Nu kunnen we daar zelf een steentje aan bijdragen." me zelf ook veel voldoening. Ik ga tien keer harder voor ze lopen. Ik raakte ook wat gedemotiveerd van die lessen via het beeldscherm. Ik voel heel goed mee met de studen ten." Achter de computer Jackie is dolblij met de kans die hij gekregen heeft. Zijn stage bij een restaurant in een Roompotpark ging niet door. „Daar baalde ik heel erg van. Ik wil graag met mijn handen werken. Door corona zat ik elke dag achter de computer. Ik werkte de theorie door, maar dat vond ik heel saai. Ik zit beter in mijn vel, nu ik weer praktijklessen kan volgen." Eerstejaars student Kim Dalebout (18) uit Zierikzee kon wel stage lopen bij brasserie Eb Vloed in Renesse. „Maar het werk bestaat nu vooral uit bestel lingen aannemen en bezorgen. Ik leer zo niet echt om met gasten om te gaan. Tijdens deze lessen leer ik weer hoe in de praktijk gaat. Ik vind het heel leuk om weer met neuzen. Zij volgen elke donderdag praktijklessen. We willen dit de komende weken verder uitbrei den naar de Bevelanden en Wal cheren." Bij hotel De Zeeuwse Stromen zijn deze donderdag vijf studen ten aan het werk. Ammer, Mik, Fabian en Kim bereiden een drie gangenmenu met uiensoep, kaas kroketten en kiprouleau in de keuken. Jackie verzorgt alcoholvrije caipi- rinha's, bedenkt welke wijnen bij de gerechten passen en dient het eten later op aan zijn klasgenoten. De studenten hebben zelfstandig de recepten en inkopen voorbe reid. ,,Werken in een bedrijfskeu- ken is anders dan op school", legt Hardy uit. ,,We kunnen in de res taurants het koken koppelen aan de bediening. Ze leren weer onder piekspanning werken. Ze zijn op heel veel vlakken aan het leren. Dat zorgt ervoor dat de studenten weer gemotiveerd raken. Ze heb ben acht maanden achter de com puter gezeten: dat gaat gewoon vervelen. Ik zie ze weer met twin- kels in de ogen in de keuken staan. De lol in het koken weer terug krijgen, daar gaat het om. Het geeft Ik zie ze weer met twinkels in de ogen inde vrijdag 26 februari 2021 veel beter in mijn vel' TAXATIE MUNTEN Kosteloze taxatie van al uw oude munten, penningen en bankbiljetten VEILINGEN i 2x per jaar organiseren wij een internationale veiling van munten, penningen en bankbiljetten. Kim Dalebout en Fabian Schipper (r) maken de uiensoep. Kijk op de site bij /video In dit hotel leren studenten koken AAN- EN VERKOOP VAN GOUDEN EN ZILVEREN MUNTEN Bel of mail nu voor een vrijblijvende afspraak om uw collectie te laten taxeren. Vertrouwde naam sinds 1980: www.kareldegeus.nl Frans Bekersstraat 1 a 5504 |A Veldhoven (NL) Tel.: 040-212 34 55 info@kareldegeus.nl SINDS 1980 f Liaison \J l^wnnenunt Michiel Hardy, docent

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 31