18
HOTELS LIRAN WIZMAN
Grote belangen, groot geld, veel werknemers:
wat drijft topbestuurders? Liran Wizman (44),
voorzitter van hotelgroep Sircle Collection, gebruikt
de coronatijd om nieuwe dingen te bedenken.
Liran Wizman
waar je niet eens doorhebt of je in
Amsterdam of in Barcelona bent. Je
wilt je juist even een Amsterdammer
wanen. Daarom zijn onze restau
rants zo belangrijk. Momo, Izakaya,
The Duchess, Mr Porter: daar komen
voornamelijk locals. We denken
goed na over het concept en investe
ren veel tijd en geld in zo'n restau
rant. Het is niet een restaurant bij
een hotel. Het zou ook zonder het
hotel kunnen bestaan. We stellen
onze faciliteiten open voor lokale
bewoners, denk aan een gymabon-
nement of een gezellige lobby waar
je iemand kan ontvangen voor je
werk. Als je in Sir Albert slaapt, is
90 procent van de mensen die je
tegenkomt in de gemeenschappelijke
ruimten Amsterdammer. Hetzelfde
geldt voor het W Amsterdam Hotel.''
,,Hotels, restaurants, kantoren en
huizen: het wordt allemaal één.
Straks werk je in een restaurant,
houd je kantoor aan huis, of ga je wo
nen in een hotel. Je kantoor kan in
Parijs of Amsterdam zijn, afhankelijk
van waar je je laptop openklapt. Nu
we door de coronacrisis allemaal
geleerd hebben op afstand te werken,
maakt het niet meer uit waar je bent.
Tegelijk zoeken mensen gezelligheid
en willen ze alle gemak dichtbij heb
ben. Werken vanuit een lobby.Ik
doe het zelf al vijftien jaar.''
,,Ik ben heel vasthoudend. Als ik iets
wil, doe ik alles om het voor elkaar te
krijgen. Toen ik het W Amsterdam
wilde kopen, achter de Dam, zei
iedereen tegen me: 'Doe het niet. Je
begint toch geen hotel boven een su
permarkt? Er is geen goede entree, je
kan niet eens beneden een lobby ma
ken.' Ik zag dat heel anders. Ik dacht:
we verhuizen alles naar het dak en
we bouwen daar een zwembad en
een bar. Dat is de beste plek, want
daar kijk je uit over het Paleis op de
Dam en Magna Plaza. Ik ben optimis
tisch. Als ondernemer moet je dat
ook zijn, anders kom je nergens.''
,,Ik ben slordig. En ik doe mijn
schoenen niet uit als ik thuiskom.
Maar zonder gekheid: ik ben soms
wel een beetje té vasthoudend. Ik
moet ook accepteren dat dingen af en
toe niet mogelijk zijn. Ik wilde een
hotel in Antwerpen openen. Ik had
een locatie op het oog die me werd
afgeraden. Ik zei: we gaan veel geld
uitgeven en er zoiets moois van
maken dat mensen wel naar die loca
tie toe komen. Tweeënhalf jaar later
heb ik moeten toegeven dat het niets
werd. Nu is het een Ibis Hotel.''
tel op Ibiza zat binnen mum van tijd
weer vol. Reizen is voor veel mensen
een basisbehoefte geworden. Dat laat
men zich niet zomaar afnemen.''
,,Dit is een ander soort crisis dan de
bankencrisis in 2008 toen er een
tekort aan geld was. Het verschil met
nu is dat er nog wel vraag is, maar dat
we niets kunnen bieden. Dus hou
den mensen hun geld in hun zak.
Aan het eind van deze crisis zal er
een heleboel geld in de markt zijn.
En die behoefte om eropuit te gaan.''
,,We zien een terugval van 70 pro
cent in onze omzet over 2020. En
2021 is tot nu toe nog veel erger. We
gebruiken onze tijd om nieuwe din
gen te bedenken. Hoe kunnen we in
de toekomst nog efficiënter en flexi
beler zijn naar de klant? Ik wil dat
een reiziger straks ons hotel in kan
zonder dat hij langs de receptie hoeft
om in te checken. En hij moet alles
vanaf zijn kamer kunnen regelen.
Technologie gaat daarin een belang
rijke rol spelen. We huren nu men
sen in om hierover na te denken.''
Liran Wizman groeide op in Israël.
In Ness Ziona, een dorpje vlak bij Tel
Aviv. Zijn jeugd kenmerkte zich door
veel buitenspelen: de buurt was zijn
PASPOORT
huis. Na zijn studie rechten en busi
ness trok hij de wereld in als mana
ger van een investeringsfonds dat
panden koopt, opknapt en uitbaat. In
Amsterdam werd hij verliefd: niet
alleen op deze tolerante stad, maar
ook op een Nederlandse vrouw. Hij
besloot hier te blijven en begon een
hotel (Park Hotel) met het idee dat
de inwoners en de toeristen elkaar op
die plek kunnen ontmoeten. Inmid
dels heeft hij zestien hotels in zes
landen. Met zijn vrouw Eeke woont
hij in Amsterdam-Zuid. Ze hebben
drie kinderen.
,,Als jonge advocaat en econoom
vertegenwoordigde ik een groep in
vesteerders. Ik kocht voor hen real
estate in Europa: vooral in Berlijn. Ik
nam vaak ook zelf een deeltje. Het
was een baan met risico's. Ik kocht
van alles, was opportunistisch. Toen
ik hotels ging kopen, wist ik het
ineens: dit wil ik gaan doen. Ik heb
me losgemaakt en ben zelf verderge
gaan. Mijn bedrijf is zo gestructu
reerd dat ik een hotel- en een restau-
ranttak heb (The Sircle Group en The
Entourage Group, red). Plus een in
vesteringsbedrijf in vastgoed. De
meeste gebouwen waar de hotels zit
ten, zijn in eigendom. Dat scheelt op
dit moment een hoop gedoe met ver
huurders.''
„Freestyle. Ik heb op elk van mijn
bedrijven een ceo aangesteld. Zij
bestieren de business, ik kijk vooral
in grote lijnen mee. Het belangrijkste
is goede mensen aan te stellen. Ik leer
vaak meer van hen dan zij van mij. Ik
laat mensen hun eigen weg gaan. Je
moet aan de poort wel selecteren op
kwaliteit, maar als ze eenmaal bin
nen zijn, moet je ze laten doen waar
ze goed in zijn.''
,,Elk hotel is anders, uniek en eigen.
Een van de kernideeën is dat we de
hotels echt met de buurt willen ver
binden. Dat is zowel voor de inwo
ners als voor de reizigers belangrijk.
Reizigers willen niet in een ketenho
tel verblijven waar alles hetzelfde is,
„Dertig procent van ons totale
personeel. Er werkten hier toen
de coronacrisis uitbrak rond de
1500 mensen.''
,,Op dit moment is de hos-
pitalitysector een com
plete ramp; enkele van
onze concurrenten
zullen zo goed als
zeker omvallen.
Maar deze indu
strie groeit hard: ik
denk echt dat we er bin
nen een paar jaar weer bovenop zijn.
Als corona voorbij is, komt er een tra
velboom. Iedereen wil eropuit. Dat
zagen we afgelopen zomer al: ons ho-
zou ge
beuren,
had ik
gedacht:
dat over
leef ik niet.
Maar gek
genoeg ge
beuren er
juist nu ook
mooie dingen.
We worden
megacreatief. En
we hebben een
fantastische over
heid die ervoor zorgt
dat je je business
overeind kunt houden.
Als je het vergelijkt met
de situatie in Spanje en
Italië, waar we ook hotels
hebben, dan is het hier
veel beter geregeld. We
krijgen veel gerichtere
steun. In Spanje hebben we
meer mensen moeten laten
gaan.''
dinsdag 23 februari 2021
GO
Liran
Wizman.
FOTO FRANK RUITER
'Juist nu gebeuren
ergekgenoeg
ook mooie dingen'
Welke trends ziet u?
Wat zijn uw goede eigenschap
pen?
En uw slechte eigenschappen?
Femmetje de Wind
Veel mensen zijn financieel getrof
fen en hebben minder te besteden.
Denkt u niet dat u dat zult merken?
Hoe hard is uw omzet gedaald af
gelopen jaar?
Geboren: 23 april 1976
Opleiding: economie en rech
ten
Functie(s): oprichter en eige
naar Sircle Collection, oprichter
en mede-eigenaar The
Entourage Group
Omzet: 200 miljoen euro
Aantal medewerkers nu:
1000, voor de coronacrisis 1500
U bent pas 44 en staat aan het
hoofd van een collectie succes
volle hotels. Hoe is het begonnen?
Wat is uw stijl van leidinggeven?
Kunt u uitleggen waarom uw ho
tels het zo goed doen?
Amsterdam
Hoeveel mensen heeft u tot
nu toe moeten laten gaan?
Hoe ziet u de toekomst?
Je zal
maar een
keten boe
tiekhotels
hebben in
deze tijd...
,,Als ie
mand me
van tevo
ren had
gezegd
dat dit