Ach, die heerlijke umamikick Na een vijfgangenmenu met twee sterren vindt mevrouw Hamersma het tijd voor iets eenvoudigers. Kooktip De deur van de kookboek winkel mag dan gesloten zijn, daarachter gaat het de hele dag over eten. Weliswaar verschui ven veel verschijningsdata vanwege de omstandigheden, toch komen er mondjesmaat wat nieuwe titels binnen. Vanachter haar laptop becommentarieerde mevrouw Hamersma de no-nonsense recepten ('Lekker, die mille- feuille met komkommer en gerookte zalm van Ron Blaauw') die een dozijn beken de sterrenkoks op Cheflix voor schotelden. Dit betaalkanaal belooft voor 3 euro per maand onbeperkt kijk- en eetplezier. Bij de proefflessen wijn die binnendruppelden, mijmer den we wat over bijpassende gerechten. Tussendoor voerde mevrouw Hamersma lange gesprekken met kookboeklief hebbers die telefonisch wilden shoppen nu ze dat niet uit gebreid bij haar konden doen. ,,Ik begrijp het: je maakt eten klaar. En dat is inderdaad iets anders dan koken'', zei zij tegen iemand die zij wees op Donna Hay's Basics to brilliance for kids. ,,Dat adviseer ik aan volwasse nen die met plezier achter het fornuis willen. Vooral omdat het geen kinderachtig boek is met alleen spiesjes met mini- tomaatjes en mozzarella en knakworstjes in bladerdeeg.'' Zonder in overtreding te zijn zwaaide zij niet veel later toch de winkeldeur open. Voor boa's hoefde echter niet te worden gevreesd. Deze bezoeker kwam geen kookboek kopen maar er eentje langsbrengen: dat van Jeroen Achtien. En dat was hijzelf. Overigens gebruikte hij het woord kookboek niet en sprak hij over 'een culinair dagboek'. Daarin lazen wij dat Achtien pas 13 was toen hij de keuken in ging, zijn talent verder ontwik kelde bij De Librije om op zijn 30ste te vertrekken naar Sens in het Zwitserse Vitznau, waar hij chef-kok werd. Nu was hij even in Amster dam om - met zijn oud-colle ga's van De Librije die inmid dels café-restaurant Zoldering bestieren - een vijfgangen- afhaalmenu te koken. En dat hadden wij besteld. We boften: Achtien had die week gehoord dat hij een tweede Michelinster had verdiend. ,,Twee sterren voor de prijs van een'', neurie de mevrouw Hamersma, nadat 36 Eten drinken Als een recept wijn voorschrijft als ingrediënt, hoef je niet lang na te den ken welke: neem de wijn die je er ook bij wilt schenken. Zo versmelten de inhoud van het glas en het gerecht op het bord optimaal. Ga je met wijn koken, neem er dan sowieso altijd een tje die je ook met plezier zou drinken. Het hoeft geen dure fles te zijn maar beknibbelen is geen optie. Een goedko pe wijn voegt nooit iets toe aan het gerecht. En die wijn met 'kurk'? Ook niet gebruiken. De kurk- geur en -smaak zijn vaak zo nadrukkelijk aanwezig dat deze ook het gerecht beïnvloeden. B Mevrouw Hamersma runt een kookboek winkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 116