Ach, die
heerlijke
umamikick
Na een vijfgangenmenu
met twee sterren vindt
mevrouw Hamersma
het tijd voor iets
eenvoudigers.
Kooktip
De deur van de kookboek
winkel mag dan gesloten zijn,
daarachter gaat het de hele dag
over eten. Weliswaar verschui
ven veel verschijningsdata
vanwege de omstandigheden,
toch komen er mondjesmaat
wat nieuwe titels binnen.
Vanachter haar laptop
becommentarieerde mevrouw
Hamersma de no-nonsense
recepten ('Lekker, die mille-
feuille met komkommer en
gerookte zalm van Ron
Blaauw') die een dozijn beken
de sterrenkoks op Cheflix voor
schotelden. Dit betaalkanaal
belooft voor 3 euro per maand
onbeperkt kijk- en eetplezier.
Bij de proefflessen wijn die
binnendruppelden, mijmer
den we wat over bijpassende
gerechten. Tussendoor voerde
mevrouw Hamersma lange
gesprekken met kookboeklief
hebbers die telefonisch wilden
shoppen nu ze dat niet uit
gebreid bij haar konden doen.
,,Ik begrijp het: je maakt eten
klaar. En dat is inderdaad iets
anders dan koken'', zei zij tegen
iemand die zij wees op Donna
Hay's Basics to brilliance for kids.
,,Dat adviseer ik aan volwasse
nen die met plezier achter het
fornuis willen. Vooral omdat
het geen kinderachtig boek is
met alleen spiesjes met mini-
tomaatjes en mozzarella en
knakworstjes in bladerdeeg.''
Zonder in overtreding te zijn
zwaaide zij niet veel later toch
de winkeldeur open. Voor boa's
hoefde echter niet te worden
gevreesd. Deze bezoeker kwam
geen kookboek kopen maar er
eentje langsbrengen: dat van
Jeroen Achtien. En dat was
hijzelf.
Overigens gebruikte hij het
woord kookboek niet en sprak
hij over 'een culinair dagboek'.
Daarin lazen wij dat Achtien
pas 13 was toen hij de keuken in
ging, zijn talent verder ontwik
kelde bij De Librije om op zijn
30ste te vertrekken naar Sens in
het Zwitserse Vitznau, waar hij
chef-kok werd.
Nu was hij even in Amster
dam om - met zijn oud-colle
ga's van De Librije die inmid
dels café-restaurant Zoldering
bestieren - een vijfgangen-
afhaalmenu te koken. En dat
hadden wij besteld. We boften:
Achtien had die week gehoord
dat hij een tweede Michelinster
had verdiend. ,,Twee sterren
voor de prijs van een'', neurie
de mevrouw Hamersma, nadat
36
Eten drinken
Als een recept
wijn voorschrijft als
ingrediënt, hoef je
niet lang na te den
ken welke: neem
de wijn die je er ook
bij wilt schenken.
Zo versmelten de
inhoud van het glas
en het gerecht op
het bord optimaal.
Ga je met wijn
koken, neem er dan
sowieso altijd een
tje die je ook met
plezier zou drinken.
Het hoeft geen dure
fles te zijn maar
beknibbelen is geen
optie. Een goedko
pe wijn voegt nooit
iets toe aan het
gerecht. En die wijn
met 'kurk'? Ook niet
gebruiken. De kurk-
geur en -smaak zijn
vaak zo nadrukkelijk
aanwezig dat deze
ook het gerecht
beïnvloeden.
B
Mevrouw Hamersma runt een kookboek
winkel, meneer Hamersma weet alles
over wijn: een gouden combinatie.