Ingrid geeft eigen
draai aan clafoutis
Wonderschoon
Winterkost met licht zilte
bruine bonen van Tholen
MARGOT
ZEELAND 11
WW
mf
M
RECEPT
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Wat is dat toch met sneeuw. Het heeft iets
mystieks, maakt de wereld een stuk
mooier en dempt de geluiden. Op een of
andere manier kom ik ervan in een heel andere,
positieve 'mood'. Het viel hier best wel mee met
de hoeveelheden maar het was toch genoeg om
een gevoel van wintersport te krijgen. Dat kwam
goed uit want ja, dat zit er niet in dit jaar. Hele
maal niet erg om eens over te slaan natuurlijk,
maar de afgelopen week bracht het witte dek een
welkome afleiding die al het andere even naar de
achtergrond verdrong. En wat was de wereld
wonderschoon; de duinen, het strand, maar ook
de landerijen, het bos en de sloten vol met
sneeuwduinen, ik kon er geen genoeg van krij
gen. Het knisperde ook zo lekker doordat het zo
koud bleef overdag, want dat zijn de sneeuwkris
tallen die je dan hoort. Ik heb twee hele dagen
met een vriendin door de sneeuw gewandeld en
kon alleen maar genieten. Het schijnt trouwens
dat mensen ook meer gaan snoepen als het koud
is. Misschien doordat het kind in je weer hele
maal naar boven komt, iets anders kan ik er niet
bij bedenken. Vandaar wellicht dat koek en zopie
vroeger overal op de ijsbanen verkocht werden.
Zopie is een verbastering van zoopje, een oud
woord voor borreltje. De koek, dat spreekt voor
zich. Dit weekend haal ik mijn schaatsen uit het
vet voor een tochtje en neem ik dit bananen
brood mee voor onderweg. Zoet maar zonder sui
ker. Meng 2 bananen met 4 eieren in de keuken
machine. Voeg er 1 tl. kaneel, 1 tl. kurkuma en 1 tl.
bakpoeder bij met 100 gr. kokosmeel en 100 gr.
gesmolten roomboter met 1 blikje kokosmelk wat
zout en, op het laatst, 1 eetlepel vlozaad. Giet in
een bakblik en bak in 30 minuten af in de oven op
200 graden. Daar kun je wel een paar rondjes op
draaien.
Afgelopen week bracht het witte dek een welkome
afleiding die al het andere naar de achtergrond verdrong
POORTVLIET Het is nu echt
tij d voor ouderwetse winterkost;
gezond, lekker en calorierijk.
Bruine bonensoep is een gouwe
ouwe maar dat maakt hem niet
minder lekker. Marco Andriesse
uit Poortvliet teelt sinds een paar
jaar bruine bonen.
,,Ik had een vroeg aardappelras
en dacht: ik kan op de hectare die
nu vrijkomt wel wat bruine bo
nen gaan telen. Dat deed mijn
vader vroeger ook al en als kleine
jongen hielp ik hem met het op
trekken van de bonen. Dus be
stelde ik bij Termont Thomaes
in Biervliet een zakje bonen om
te gaan telen. Dat bevalt heel
goed", lacht hij.
,,Het gekke is dat deze bruine
bonen ontzettend goed van
smaak zijn, licht zilt, ik kan het
niet anders uitleggen. Dat kan
aan het feit liggen dat we hier
vlakbij de Oosterschelde zitten
waar de wind van alle kanten
komt, maar ook aan de kwaliteit
van de grond of aan het feit dat
het op Tholen wat warmer is
doordat we als eiland beschut
liggen. Dit jaar heb ik ze als
hoofdteelt doordat ik zulke
goede afnemers heb."
Andriesse verkoopt zijn
bruine bonen en zijn aardappe-
len via aardappelenbezorgen.nl.
,,Dat bedrijf staat ook overal op
markten en nu blijkt dat mensen
echt naar mijn bonen vragen.
Dat is enorm leuk", zegt hij trots.
,,Mijn Menoppers, een vroege,
wat luxere aardappel, ligt hier al
bij de supermarkt in Sint-Anna-
land. Wellicht dat mijn bruine
bonen daar binnenkort ook te
koop zijn."
Tijd voor ouderwetse bruine
bonensoep op basis van een zelf
gemaakte bouillon die je trekt
van krabbetjes en procureur,
veel verse groenten, peper en
zout.
Laat 750 gram bruine bonen
een nacht weken en laat ze
zachtjes gaar koken met kruid
nagelen, laurier en peperkorrels.
Pureer alles en kook op het laatst
een rookworst mee. Goede win-
terkost.
vrijdag 12 februari 2021
GO
Ingrid Pennock uit Middelburg geeft haar eigen draai aan het
klassieke Franse nagerecht clafoutis. foto lex de meester
Bij Ingrid ontstond de liefde voor
koken al tijdens haar jeugd. „Mijn
ouders waren gewend alles net
een tikje te lang te bakken en
flink gaar te koken. Dat vond ik
niet lekker. Daarom ben ik al
jong de keuken ingegaan. Tv-
koks en de kookboeken van Ot-
tolenghi en Yvette van Boven
zijn mijn inspiratiebronnen."
Voor een clafoutis met spinazie
en feta klopt Ingrid eerst het be
slag. Als smaakmaker gebruikt
ze ajvar, een kant-en-klaar
mengsel van onder meer paprika
en aubergine. Daarna laat ze het
beslag rusten. ,,Dan wordt de
taart heerlijk 'fluffy'.''
Als de clafoutis uit de oven
komt, decoreert Ingrid de boven
kant met reepjes puntpaprika,
Daarna maakt ze een foto voor
haar eigen Instagramaccount
kooking1959. Want: ,,Het oog wil
ook wat.''
Haar kookboek valt inmiddels
vanzelf open op de juiste pa
gina. Zo vaak heeft Ingrid Pen
nock uit Middelburg de hartige
clafoutis al gemaakt. Maar het
precies volgen van een recept
is niet zo haar ding. Daarom
geeft ze haar eigen draai aan
deze taart.
Oorspronkelijk is clafoutis een
eenvoudig, klassiek nagerecht
uit de Franse keuken. Op het re
cept bestaan talloze varianten.
Niet alleen zoete, maar ook har
tige. Zo stuitte Ingrid enkele
maanden geleden op een sprui-
tenclafoutis met harissa en feta.
,,Omdat ik de spruitjessmaak te
overheersend vind, ben ik gaan
experimenteren. Je kunt er alle
kanten mee op. Zo heb ik clafou-
tis met spinazie en feta gemaakt
voor de patiënten in het hospice
waar ik regelmatig kook. Ieder
een wilde het recept.''
Nodig: 50 gram ge
smolten boter of
olijfolie, 250 ml
melk, 3 eieren, 75
gram bloem, 2 eetl.
ajvar, 1 eetl. miso, 1
teen knoflook, 1 ge
snipperd uitje, 400
gram spinazie, feta,
gegrilde puntpa-
prika, pijnboompit
ten.
Bekleed een springvorm met bakpapier.
Klop een beslag van de melk, eieren, bloem, gesmolten boter,
ajvar, zout en peper. Laat het beslag rusten.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verhit de boter in een wok en fruit daarin de ui en knoflook.
Voeg de spinazie en een eetlepel miso toe. Doe de groente als
die gaar is in een vergiet. Druk het overtollig vocht er goed uit.
Roer de groente door het beslag. Giet het mengsel in de vorm.
Kruimel de feta er overheen. Schuif de clafoutis 25 minuten in
de oven.
Decoreer de hartige taart met
reepjes puntpaprika en pijn
boompitten. f j Kijk op de site bij /video
s Thuiskoks: Ingrid
Pennocks
Marco Andriesse teelt bruine bonen.
FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN