8 ZEELAND
NIEUW LEVEN OUDE KOFFIEBRANDER
Rob Jansens blies Biggelaar nieuw leven in. Daardoor trekt er zo nu
en dan weer een walm van geroosterde koffiebonen over Roosendaal.
Jaarlijks worden bonen voor zo'n 20 miljoen kopjes koffie geroosterd.
Roosendaal
Als klein jochie zette hij
z'n fietsje al tegen de
muur van de Biggelaar-
fabriek als hij in hartje
Roosendaal moest zijn.
,,En dan ineens die heerlijke geur van
versgebrande koffiebonendat is me
altijd bijgebleven. Die lucht doet iets
met me." Zo'n veertig jaar later trekt
er zo nu en dan - als de wind goed
staat - opnieuw een walm van ge
roosterde koffiebonen over Roosen
daal. Dankzij Rob Jansens, die het
Roosendaalse koffiemerk in 2015
nieuw leven inblies. ,,Ik krijg nu
exact hetzelfde gevoel van die geur
als toen. Heerlijk."
Daarmee keerde een van Roosen-
daals bekendste merken terug. Want
tegenwoordig refereert alleen het ge
lijknamige leegstaande winkelcen
trum aan waar ooit de fabriek van
Van den Biggelaar stond, een van de
bekendste en grootste koffiebrande
rijen in de regio.
Koloniale waren
Biggelaar werd begin 1800 opgericht
door Marijn van den Biggelaar, die
een winkel runde in 'koloniale wa
ren': koffie, thee en tabak. Zijn zoon
Petrus begon in 1884 de branderij.
Waar mensen vroeger hun koffiebo
nen thuis roosterden, bedacht Petrus
dat mensen meer behoefte hadden
aan een kant-en-klaar product. On
der leiding van zijn drie zoons
maakte Biggelaar een enorme groei
door, weet Jansens, die de geschiede
nis van 'zijn' koffie tot achter de
komma uitploos. ,,In de topjaren, zeg
maar vanaf de jaren 30 tot ongeveer
1955, werkten er zo'n zestig mensen
in Roosendaal. Daarnaast had de fa
milie nog branderijen in Breda en
Antwerpen."
Daarna gaat het bergafwaarts. De
zaak wordt meerdere keren verkocht,
meer dan eens breekt er brand uit en
investeringen om bij de tijd te blijven
worden niet gedaan. In de jaren 80
van de vorige eeuw stopt het koffie-
branden, de tabakstak blijft over. Als
ook die in de jaren 90 wordt opge
kocht, verdwijnt de naam Van den
Biggelaar van de markt.
De terugkeer
Geboren Roosendaler Jansens heeft
dan inmiddels van koffie zijn beroep
gemaakt, bijvoorbeeld in dienst bij
voedingsmiddelengigant Nestlé.
Wanneer in 2013 Jansens' vader en
moeder kort na elkaar komen te over
lijden, krijgt hij de vraag wat hij ei
genlijk nog wil in zijn leven. Het ant
woord: Biggelaarkoffie terug op de
markt brengen. ,,Die geur terugbren
gen, een oud concept in een nieuw
jasje... Ik werd er zo enthousiast van."
Nog diezelfde week krijgt Jansens
de merkrechten, spreekt hij oud-me
dewerkers en directeuren, en na twee
jaar plannen maken presenteert Jan-
sens in november 2015 in theater De
Kring het eerste pakje 'nieuwe' Big-
gelaarkoffie. Niet in Roosendaal ge
brand, maar dat blijkt uiteindelijk
een kwestie van tijd.
Emotie
Om de rentree van de koffie te pro
moten, gaat Jansens letterlijk van
deur tot deur om zijn product aan de
man te brengen: ,,Ik heb geloof ik de
deuren van alle horecazaken van
West-Brabant en Zeeland wel inge
trapt." En niet voor niks, er blijkt
vraag naar de rentree van het Roo-
sendaalse bakkie: ,,Ik merkte dat het
terugbrengen van zo'n oud merk
écht werd gewaardeerd. Zeker in
deze tijd, waarin juist veel van die be
kende merken verdwijnen."
Het horecasucces zorgt ervoor dat
Jansens zich ook meer op bedrijven
gaat richten. Biggelaarthee (acht
smaken) wordt ook nieuw leven in
geblazen. In 2017 besluit Jansens dat
het er weer écht van moet komen:
Biggelaar moet zijn koffiebonen weer
St
in Roosendaal gaan roosteren. ,,Dat
was geen rationele keuze hoor, meer
emotie. Maar ik vond altijd dat dat op
termijn wel moest gebeuren."
Die droom komt uiteindelijk in
2020 uit; met een gloednieuw kan
toor aan de Borchwerf, mét een eigen
branderij, is Biggelaar eindelijk hele
maal terug van weggeweest.
Over hoeveel klanten hij heeft
Ik krijg nu
hetzelfde
gevoel van die
geur als toen
(Biggelaar levert uitsluitend aan
horeca en bedrijven) houdt hij de
kaken stijf op elkaar: ,,We moeten
de conculega's niet wijzer maken
dan ze zijn." Ondertussen zorgen
Jansens en zijn vier medewerkers
ervoor dat er jaarlijks zo'n 150.000
kilo boontjes worden geroosterd.
Goed voor 18 tot 20 miljoen kop
pen koffie.
Doordeweekse dagen
Jansens: ,,Dat is met één brander,
die gebruiken we alleen op door
deweekse dagen en op kantoor
uren. We kunnen veel meer pro
duceren, maar dat hoeft nu niet."
Want Biggelaarkoffie verder laten
groeien zou mooi zijn, het is geen
must: ,,We hebben ruimte voor
nog drie branders, maar we willen
gecontroleerd groeien. Het zou ge
weldig zijn als Biggelaarkoffie op
termijn weer landelijk bekend is,
maar ik wil ook niet mainstream
worden. De kwaliteit en de passie
mogen er niet onder lijden."
Hoeveel bakjes Biggelaar hij zelf
eigenlijk per dag wegtikt? ,,Toch
zeker wel tien tot twaalf, denk ik.
Ja, ik ben zelf wel een echte koffie-
leut."
maandag 8 februari 2021
ZV
Het 'Roosendaalse bakkie'
is terug van weggeweest
Coen Hagenaars
Rob Jansens uit Roosendaal blies koffiemerk Biggelaar nieuw leven in. fotos peter van trijen/pix4profs
Tegenwoordig roostert Biggelaar -
boontjes weer in Roosendaal.
net als vroeger - zijn
- Rob Jansens