Ons verhaal over Beter voor Natuur Boer
Deze derde aflevering over
beter eten gaat over groente.
Samen met onze vaste
telers werken we aan een
duurzame toekomst met
aandacht voor biodiversiteit
en klimaat. Met als basis
een eerlijk verdienmodel
voor iedereen. Zo maakt
Albert Heijn beter eten
bereikbaar voor iedereen.
Nu en in de toekomst.
Met meer dan 200telers
werken we al 10 tallen
jaren samen
'Door te investeren in een gezonde
bodem gebruiken we minder
gewasbeschermingsmiddelen'
c'e ^R coc'e,
ADVERTENTIE
Albert Heljn-telers hebben al meer dan 35 kilo
meter aan bloemrijke akkerranden Ingezaaid.
<3> betereten
In Beter voor Natuur Boer verduurzaamt
Albert Heijn samen met meer dan 200 Nederlandse
telers zijn aardappel-, groente- en frultketen.
Albert Heijn heeft de meeste keuze in
biologische producten waarvan ruim
70 In groente en fruit.
In onze bodem doet de
natuur haar werk7
Het hele jaar door komen er
verse groenten van de velden
van het tuinbouwbedrijf van
Yvette en Edwin Uljen. In de
koude maanden groeit er
prei, in de lente kleuren de akkers groen
met spinazie en rucola. De oogst van
het Brabantse echtpaar belandt al meer
dan 25 jaar exclusief in de winkels van
Albert Heijn. Die lange samenwerking heeft
veel voordelen, zo legt Edwin uit. 'Het geeft
vertrouwen. We weten zeker dat Albert Heijn
onze groenten afneemt en binnen 14 dagen
betaalt tegen een eerlijke prijs. Daardoor
kunnen wij verantwoord investeren in
bodemgezondheid en duurzame technieken.'
Langdurige samenwerking
Ruim 90 procent van alle aardappelen en
ruim 60% van alle groente bij Albert Heijn
komt van eigen bodem. Met meer dan
200 Nederlandse telers werken we al
tientallen jaren samen. Met Beter voor
Natuur Boer zetten we samen met hen
een flinke stap vooruit als het gaat om
natuurvriendelijk boeren. Het meerjaren
programma bestaat uit verschillende
initiatieven om de impact op het klimaat
te verkleinen en de biodiversiteit te
vergroten. Zo wordt met deelnemers
afspraken gemaakt over groene energie
en het verkleinen van de C02-footprlnt. En
om de biodiversiteit te stimuleren krijgt
elk bedrijf een insectenhotel en hebben
Albert Heijn-telers al meer dan 35 kilometer
aan bloemrijke akkerranden ingezaaid.
Alles voor de bodem
Voor Edwin en Yvette Is bodemgezondheid
een belangrijk speerpunt. 'De bodem is
ons kapitaal. We doen er alles aan om
een natuurlijk ecosysteem te creëren vol
insecten, wormen, schimmels en bacteriën.
Die organismen samen maken de grond
vruchtbaar. En het mooie is: de beestjes
werken door als wij op bed liggen. Inves
teren in bodemgezondheid is dus niet alleen
duurzaam, maar ook heel efficiënt.'
Edwin laat het bodemleven zo veel mogelijk
met rust. 'Intensieve grondbewerking
verstoort het evenwicht. We berijden en
bewerken het land zo min mogelijk. Ploegen
doe ik alleen als het echt noodzakelijk is en
dan ook nog eens heel ondiep.'
Meer biodiversiteit
Om de bodembiodiversiteit verder te ver
groten, teelt Edwin verschillende gewassen
na elkaar op zijn akkers. En op velden die
tijdelijk niet gebruikt worden groeien groen-
bemesters. 'Die planten houden het bodem
leven aan de gang en we gebruiken ze als
compost. Het voordeel van deze manier van
bemesten is dat voedingsstoffen langzaam
in de bodem vrijkomen. Daardoor groeien
planten rustig, blijven ze sterkeren zijn ze
minder vatbaar voor schimmels en insecten.
Zo hoef ik minder gewasbeschermings
middelen te gebruiken.'
Edwin en Yvette Uljen leveren hun prei,
spinazie en rucola al meer dan 25 Jaar
exclusief aan Albert Heijn.
Meer weten over onze
PHi i jVüï duurzame ketens? Scan dan
Volgende week In onze
vernalenserle over beter eten:
onze frultketen.
Tuinders Edwin en Yvette Uljen werken
zo veel mogelijk samen met de natuur.