Ons verhaal over Beter voor Natuur Boer Deze derde aflevering over beter eten gaat over groente. Samen met onze vaste telers werken we aan een duurzame toekomst met aandacht voor biodiversiteit en klimaat. Met als basis een eerlijk verdienmodel voor iedereen. Zo maakt Albert Heijn beter eten bereikbaar voor iedereen. Nu en in de toekomst. Met meer dan 200telers werken we al 10 tallen jaren samen 'Door te investeren in een gezonde bodem gebruiken we minder gewasbeschermingsmiddelen' c'e ^R coc'e, ADVERTENTIE Albert Heljn-telers hebben al meer dan 35 kilo meter aan bloemrijke akkerranden Ingezaaid. <3> betereten In Beter voor Natuur Boer verduurzaamt Albert Heijn samen met meer dan 200 Nederlandse telers zijn aardappel-, groente- en frultketen. Albert Heijn heeft de meeste keuze in biologische producten waarvan ruim 70 In groente en fruit. In onze bodem doet de natuur haar werk7 Het hele jaar door komen er verse groenten van de velden van het tuinbouwbedrijf van Yvette en Edwin Uljen. In de koude maanden groeit er prei, in de lente kleuren de akkers groen met spinazie en rucola. De oogst van het Brabantse echtpaar belandt al meer dan 25 jaar exclusief in de winkels van Albert Heijn. Die lange samenwerking heeft veel voordelen, zo legt Edwin uit. 'Het geeft vertrouwen. We weten zeker dat Albert Heijn onze groenten afneemt en binnen 14 dagen betaalt tegen een eerlijke prijs. Daardoor kunnen wij verantwoord investeren in bodemgezondheid en duurzame technieken.' Langdurige samenwerking Ruim 90 procent van alle aardappelen en ruim 60% van alle groente bij Albert Heijn komt van eigen bodem. Met meer dan 200 Nederlandse telers werken we al tientallen jaren samen. Met Beter voor Natuur Boer zetten we samen met hen een flinke stap vooruit als het gaat om natuurvriendelijk boeren. Het meerjaren programma bestaat uit verschillende initiatieven om de impact op het klimaat te verkleinen en de biodiversiteit te vergroten. Zo wordt met deelnemers afspraken gemaakt over groene energie en het verkleinen van de C02-footprlnt. En om de biodiversiteit te stimuleren krijgt elk bedrijf een insectenhotel en hebben Albert Heijn-telers al meer dan 35 kilometer aan bloemrijke akkerranden ingezaaid. Alles voor de bodem Voor Edwin en Yvette Is bodemgezondheid een belangrijk speerpunt. 'De bodem is ons kapitaal. We doen er alles aan om een natuurlijk ecosysteem te creëren vol insecten, wormen, schimmels en bacteriën. Die organismen samen maken de grond vruchtbaar. En het mooie is: de beestjes werken door als wij op bed liggen. Inves teren in bodemgezondheid is dus niet alleen duurzaam, maar ook heel efficiënt.' Edwin laat het bodemleven zo veel mogelijk met rust. 'Intensieve grondbewerking verstoort het evenwicht. We berijden en bewerken het land zo min mogelijk. Ploegen doe ik alleen als het echt noodzakelijk is en dan ook nog eens heel ondiep.' Meer biodiversiteit Om de bodembiodiversiteit verder te ver groten, teelt Edwin verschillende gewassen na elkaar op zijn akkers. En op velden die tijdelijk niet gebruikt worden groeien groen- bemesters. 'Die planten houden het bodem leven aan de gang en we gebruiken ze als compost. Het voordeel van deze manier van bemesten is dat voedingsstoffen langzaam in de bodem vrijkomen. Daardoor groeien planten rustig, blijven ze sterkeren zijn ze minder vatbaar voor schimmels en insecten. Zo hoef ik minder gewasbeschermings middelen te gebruiken.' Edwin en Yvette Uljen leveren hun prei, spinazie en rucola al meer dan 25 Jaar exclusief aan Albert Heijn. Meer weten over onze PHi i jVüï duurzame ketens? Scan dan Volgende week In onze vernalenserle over beter eten: onze frultketen. Tuinders Edwin en Yvette Uljen werken zo veel mogelijk samen met de natuur.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 12