MENEER MEVROUW HAMERSMA Tyauwmin met speklapjes gegeten. Misschien omdat we vroeger thuis altijd oneetbare, lillende versies kregen voor geschoteld. Dat zou haar niet meer gebeuren. Terwijl zij aan het marineren sloeg, veroorzaakte ik lekkere trek bij haar door mijn wijn mijmeringen met haar te delen. Witte rhöne zou er fantastisch bij zijn. Zo ook chenin blanc uit de Loire of Zuid-Afrika. ,,Of heb je liever rood? Lichtgekoel- de pinot noir of een jonge tem- pranillo past ook.'' Uiteindelijk kreeg het scharrelvarkentje heel toepasselijk gezelschap van een biologisch-dynami- sche Cötes du Rhone. „Jammer dat we geen hond meer hebben'', zei mevrouw Hamersma. ,,Om 'm het restje te geven?'' antwoordde ik terwijl ik verbaasd in de lege schaal keek. ,,Nee, dan hadden we nog even een avondwandelingetje kunnen maken.'' Online Domaine Roche-Audran 2019, Cötes du Rhöne, Frankrijk. (4 personen) 500 g dunne Chinese (eier)noedels 1 liter water 4 el zonnebloemolie 300 g paksoi in repen 100 g taugé, bruine wortels verwijderd bos lente-ui, in ringen 1 el lichte sojasaus el donkere sojasaus 1 tl sesamolie (beslist niet meer) zout en zwarte peper 2 speklapjes 1 el hoisinsaus 1 el zonnebloemolie Bereiding Marineer de speklapjes gedurende 30 minuten in de hoisinsaus. Bak ze in de olie goudbruin en gaar en snijd ze in dunne plakken. Kook de noedels in het water met een snufje zout 5 minuten, terwijl je ze met een vork uit elkaar haalt. Giet af in een vergiet en koel af onder koud stromend water. Verhit 2 eetlepels olie en wok de paksoi 1 minuut. Voeg de taugé en lente-ui toe en wok 1 minuut. Haal alles uit de pan. Verhit 2 eetlepels olie op half hoog vuur en roerbak de noedels 5 minuten. Meng beide sojasauzen er goed doorheen. Voeg de sesam olie en groenten toe en bak 2 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Paramaribo Judith Cyrus Fontaine Uitgevers, €35 €13,95 (wit, biologisch- dynamisch) Pasteuning JL 't Supermarkt Mesta 2019, tempranillo, Uclés, Spanje. €4,99 (rood) Albert Heijn 1 li .plu.' Speciaalzaak Ventopuro 2018, pinot noir 'Single Vineyard', Casablanca Valley, Chili. €9,25 (rood) Gastrovino ZATERDAG 6 FEBRUARI 2021 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 117