MENEER MEVROUW HAMERSMA
Tyauwmin
met speklapjes
gegeten. Misschien omdat we
vroeger thuis altijd oneetbare,
lillende versies kregen voor
geschoteld. Dat zou haar niet
meer gebeuren.
Terwijl zij aan het marineren
sloeg, veroorzaakte ik lekkere
trek bij haar door mijn wijn
mijmeringen met haar te delen.
Witte rhöne zou er fantastisch
bij zijn. Zo ook chenin blanc uit
de Loire of Zuid-Afrika. ,,Of
heb je liever rood? Lichtgekoel-
de pinot noir of een jonge tem-
pranillo past ook.'' Uiteindelijk
kreeg het scharrelvarkentje
heel toepasselijk gezelschap
van een biologisch-dynami-
sche Cötes du Rhone.
„Jammer dat we geen hond
meer hebben'', zei mevrouw
Hamersma. ,,Om 'm het restje
te geven?'' antwoordde ik
terwijl ik verbaasd in de lege
schaal keek.
,,Nee, dan hadden we nog
even een avondwandelingetje
kunnen maken.''
Online
Domaine
Roche-Audran
2019, Cötes du
Rhöne, Frankrijk.
(4 personen)
500 g dunne Chinese
(eier)noedels
1 liter water
4 el zonnebloemolie
300 g paksoi in repen
100 g taugé, bruine
wortels verwijderd
bos lente-ui, in ringen
1 el lichte sojasaus
el donkere sojasaus
1 tl sesamolie (beslist
niet meer)
zout en zwarte peper
2 speklapjes
1 el hoisinsaus
1 el zonnebloemolie
Bereiding
Marineer de speklapjes
gedurende 30 minuten in
de hoisinsaus. Bak ze in de
olie goudbruin en gaar en
snijd ze in dunne plakken.
Kook de noedels in het
water met een snufje zout
5 minuten, terwijl je ze met
een vork uit elkaar haalt.
Giet af in een vergiet
en koel af onder koud
stromend water.
Verhit 2 eetlepels olie en
wok de paksoi 1 minuut.
Voeg de taugé en lente-ui
toe en wok 1 minuut.
Haal alles uit de pan. Verhit
2 eetlepels olie op half
hoog vuur en roerbak de
noedels 5 minuten. Meng
beide sojasauzen er goed
doorheen. Voeg de sesam
olie en groenten toe en bak
2 minuten. Breng op smaak
met zout en peper.
Paramaribo
Judith Cyrus
Fontaine
Uitgevers, €35
€13,95
(wit, biologisch-
dynamisch)
Pasteuning
JL
't
Supermarkt
Mesta 2019,
tempranillo, Uclés,
Spanje. €4,99
(rood)
Albert Heijn
1 li .plu.'
Speciaalzaak
Ventopuro 2018,
pinot noir
'Single Vineyard',
Casablanca Valley,
Chili. €9,25 (rood)
Gastrovino
ZATERDAG 6 FEBRUARI 2021 37