'Mijn taart is lekkerder
dan het origineel'
Avondklok
m
Zeeuwse Bio Groente
ook aan huis bezorgd
MARGOT
ZEELAND 11
15?'
RECEPT
sSmm
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Iijn vader mompelde nog dat ze dat in de
oorlog ook hadden gehad: een avond
klok. Eerlijk gezegd ging het in eerst in
stantie allemaal een beetje langs me heen. Ik
wandelde een rondje na mijn werk en voor het
eten en bleef vervolgens gewoon de hele avond
binnen. De eerste avonden hoorde ik in de stad
nog wel eens een harde knal en de dichtgetim
merde ramen waren verbijsterend om te zien,
maar nu is het stiller dan ooit.
Afgelopen week kwam het zo een paar keer uit
dat ik nog op straat was tegen negenen. Was het
mijn verbeelding of liep en fietste iedereen net
wat sneller dan anders toen het kwart voor negen
was geweest? Ik dacht zomaar van wel en ging
zelf ook wat versnellen, want een auto met groot
'handhaving' erop kwam behoorlijk hard de hoek
om rijden. Ineens ervaarde ik de avondklok en
was het toch wel een beetje vreemd.
Ik ben benieuwd hoe we hier straks op terug-
kijken. Het geeft de straat een bijna surrealistisch
beeld en het slaan van de klok van de kerk is het
enige dat de stilte nu verstoort. Dat het bijna vre
dig maakt.
Ik moet bekennen dat ik het leven nu soms ook
wel lekker rustig en overzichtelijk vind allemaal
en heel af en toe moet ik er zelfs niet aan denken
dat er straks weer van alles is waar ik naartoe
moet en waarvan ik van mezelf vind dat ik er niet
gemist kan worden. Alsof er een soort golf over
me heen gaat rollen van uitjes en plezier. Wat
vast niet zo is.
Best gek om dat bij mezelf te bespeuren. Aan de
andere kant mis ik de lichtheid van met elkaar op
een terras zitten en doen wat je wilt op welk mo
ment dan ook. Ik zoek afleiding in de keuken en
las in deze krant dat een winterbarbecue hele
maal hip en vrolijk makend is. Dat ga ik doen dit
weekend, met veel groenten en wat vis. In mijn
tuin geldt geen avondklok, gelukkig.
Was het mijn verbeelding of liep en fietste iedereen net wat
sneller dan anders, toen het kwart voor negen was
geweest?
WATERLANDKERKJE Gezond
eten is belangrijker dan ooit,
voor het immuunsysteem. Maar
het is ook gewoon lekker. Deze
week bietjes van Zeeuwse Bio
Groente uit Waterlandkerkje,
waar Martha en Frans Dieleman
samen met hun zoons Joël en
Matthijs biologische groenten in
de volle grond kweken.
,,Aanvankelijk boerden we
gangbaar en hadden we ook
koeien en varkens, maar sinds
2000 zijn we ons volledig toe
gaan leggen op groenten uit de
volle grond en biologisch ge
teeld. We hebben tevens een
grote kas staan waarin we zo
mergroenten kweken. Ik maak
op maandag pakketten voor
mensen die een abonnement
hebben en die breng ik zelf langs.
Best een klus," lacht ze. ,,Maar
erg leuk om te doen."
Afwisseling
De pakketten vult ze met pro
ducten van eigen grond en voor
de afwisseling met biologische
groenten van Biofresh, een Bel
gische groothandel. ,,Mijn man
brengt daar spullen van ons
naartoe en neemt dan ook weer
groenten mee terug. Zo zit er tel-
kens wat variatie in de pakket
ten."
Op vrijdagmiddag kunnen
mensen op het erf groenten ko
men kopen. ,,We hebben niet
echt een winkel, maar in de koel
cel kunnen ze zo uit de kratten
pakken wat ze willen hebben."
Het grootste gedeelte van de
oogst brengt de familie Diele-
man naar Belorta in België, waar
ze een goede prijs krijgen voor
hun waar. ,,Zelf zijn we nogal
van de ovengerechten, die ik in
de ochtend klaarmaak en alleen
maar hoef af te bakken."
Dat kan ook met bietjes. Schil
6 rode bieten en snij ze in stuk
ken. Meng met olijfolie, zout, pe
per, tijm, 2 uien, knoflook, 2 eet
lepels balsamico en wat sinaas
appelsap. Zet in de oven op 180
graden en bak ze in 40 minuten
gaar.
1
vrijdag 5 februari 2021
GO
Vicky van Dijk proefde hem
voor het eerst op de bruiloft
van haar zus. Een taart van
witte chocolade met passie
vrucht. De Middelburgse pro
beerde hem na te maken en na
heel wat pogingen had ze suc
ces. Wat heet: „Mijn taart is
lekkerder."
Op het buffet stonden wel acht
tot tien taarten uitgestald. Maar
geen enkele smaakte Vicky (28)
zo goed als de taart met witte
chocolade en passievrucht.
„Toen dacht ik: die ga ik nama
ken. De combinatie van smaken
is super lekker." Wat maakt de
taart zo onweerstaanbaar? ,,De
witte chocolade is zoet, de taart
is heel machtig. Daar staat het
frisse van passievrucht en si
naasappel tegenover. Zelfs als je
niet van taart houdt, vind je deze
lekker."
Vicky maakt een bodem van
koekjes en een vulling van mas
carpone, kwark en gesmolten
witte chocolade. De taart wordt
afgetopt met een laag van si
naasappelsap en passievrucht.
Het duurde even voordat ze de
juiste receptuur te pakken had.
„Soms was de taart te zoet, of
viel hij uit elkaar. Nu heb ik het
beste resultaat." Sterker nog,
Vicky heeft de originele nog
eens gekocht en kwam tot de
conclusie: ,,Die van mij is lekker
der." De taart heeft zelfs op de
kaart gestaan bij strandpaviljoen
Noordduine in Domburg, waar
Vicky leidinggevende is.
Het recept deelt ze op haar
foodblog vickyvandijk.nl. Maan
delijks trekt die zo'n vijfduizend
bezoekers. Haar liefde voor
Nodig: 100 gram boter, 200
gram digestieve biscuit, 500
gram witte chocolade, 75
gram suiker, 250 ml slag
room, 250 gram mascarpone,
250 gram kwark, 5 passie
vruchten, 2 sinaasappels, 7
blaadjes gelatine.
Bekleed een springvorm met
bakpapier.
Smelt de boter en maal koek
jes fijn.
Voeg koekkruimels toe aan de
gesmolten boter en verdeel het
over de bodem. Zet in de koel
kast.
Houd 50 ml slagroom apart,
mix de rest van de slagroom
met de suiker tot yoghurtdikte.
Mix mascarpone en kwark er
door.
Week 4 gelatineblaadjes in
koud water.
Smelt de gehakte witte choco
lade au bain marie.
Verwarm 50 ml slagroom in
een pan en voeg uitgeknepen
gelatineblaadjes toe.
Roer tot de gelatine is opge
lost en voeg de slagroom toe
aan het slagroom-mascarpo-
nemengsel.
De taart van Vicky van Dijk
heeft zelfs op de kaart ge
staan bij strandpaviljoen
Noordduine in Domburg. fotos
BOAZ TIMMERMANS
koken deed Vicky op in Rotter
dam, waar ze met een vriendin
op kamers woonde. ,,We kookten
vooral van die Knorr-pakketjes.
Toen besloten we elke week iets
nieuws te maken. Daar maakte
ik foto's van en die deelde ik op
Instagram. Ik kreeg vaak het ver
zoek het recept te delen.
Daarom ben ik de blog begon
nen." Vicky hoeft haar recepten
niet geheim te houden. ,,Het is
juist leuk als mensen ze nama
ken. Dat maakt me trots."
Wil jij ook je favoriete recept
delen met Zeeland? Meld je!
Mail naar f.balkenende@pzc.nl.
Kijk op de site bij /video
Thuiskoks: Vicky van Dijk
Voeg chocolade toe en mix
goed.
Schenk alles in de springvorm
en laat 2 uur opstijven in de
koelkast.
Week 3 gelatineblaadjes in
koud water.
Warm sinaasappelsap- en rasp
op in een pan. Voeg tegen het
kookpunt de gelatine toe en
roer tot die is opgelost. Zet het
vuur uit. Lepel de passievruch
ten uit en voeg toe aan het si
naasappelsap. Laat het afkoe
len.
Schenk het over de taart en
laat nog 2 uur opstijven.
'I 'i
Martha en Frans Dieleman telen sinds 2000 hun groenten bi
ologisch in volle grond. foto peter nicolai