'Mijn taart is lekkerder dan het origineel' Avondklok m Zeeuwse Bio Groente ook aan huis bezorgd MARGOT ZEELAND 11 15?' RECEPT sSmm Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Iijn vader mompelde nog dat ze dat in de oorlog ook hadden gehad: een avond klok. Eerlijk gezegd ging het in eerst in stantie allemaal een beetje langs me heen. Ik wandelde een rondje na mijn werk en voor het eten en bleef vervolgens gewoon de hele avond binnen. De eerste avonden hoorde ik in de stad nog wel eens een harde knal en de dichtgetim merde ramen waren verbijsterend om te zien, maar nu is het stiller dan ooit. Afgelopen week kwam het zo een paar keer uit dat ik nog op straat was tegen negenen. Was het mijn verbeelding of liep en fietste iedereen net wat sneller dan anders toen het kwart voor negen was geweest? Ik dacht zomaar van wel en ging zelf ook wat versnellen, want een auto met groot 'handhaving' erop kwam behoorlijk hard de hoek om rijden. Ineens ervaarde ik de avondklok en was het toch wel een beetje vreemd. Ik ben benieuwd hoe we hier straks op terug- kijken. Het geeft de straat een bijna surrealistisch beeld en het slaan van de klok van de kerk is het enige dat de stilte nu verstoort. Dat het bijna vre dig maakt. Ik moet bekennen dat ik het leven nu soms ook wel lekker rustig en overzichtelijk vind allemaal en heel af en toe moet ik er zelfs niet aan denken dat er straks weer van alles is waar ik naartoe moet en waarvan ik van mezelf vind dat ik er niet gemist kan worden. Alsof er een soort golf over me heen gaat rollen van uitjes en plezier. Wat vast niet zo is. Best gek om dat bij mezelf te bespeuren. Aan de andere kant mis ik de lichtheid van met elkaar op een terras zitten en doen wat je wilt op welk mo ment dan ook. Ik zoek afleiding in de keuken en las in deze krant dat een winterbarbecue hele maal hip en vrolijk makend is. Dat ga ik doen dit weekend, met veel groenten en wat vis. In mijn tuin geldt geen avondklok, gelukkig. Was het mijn verbeelding of liep en fietste iedereen net wat sneller dan anders, toen het kwart voor negen was geweest? WATERLANDKERKJE Gezond eten is belangrijker dan ooit, voor het immuunsysteem. Maar het is ook gewoon lekker. Deze week bietjes van Zeeuwse Bio Groente uit Waterlandkerkje, waar Martha en Frans Dieleman samen met hun zoons Joël en Matthijs biologische groenten in de volle grond kweken. ,,Aanvankelijk boerden we gangbaar en hadden we ook koeien en varkens, maar sinds 2000 zijn we ons volledig toe gaan leggen op groenten uit de volle grond en biologisch ge teeld. We hebben tevens een grote kas staan waarin we zo mergroenten kweken. Ik maak op maandag pakketten voor mensen die een abonnement hebben en die breng ik zelf langs. Best een klus," lacht ze. ,,Maar erg leuk om te doen." Afwisseling De pakketten vult ze met pro ducten van eigen grond en voor de afwisseling met biologische groenten van Biofresh, een Bel gische groothandel. ,,Mijn man brengt daar spullen van ons naartoe en neemt dan ook weer groenten mee terug. Zo zit er tel- kens wat variatie in de pakket ten." Op vrijdagmiddag kunnen mensen op het erf groenten ko men kopen. ,,We hebben niet echt een winkel, maar in de koel cel kunnen ze zo uit de kratten pakken wat ze willen hebben." Het grootste gedeelte van de oogst brengt de familie Diele- man naar Belorta in België, waar ze een goede prijs krijgen voor hun waar. ,,Zelf zijn we nogal van de ovengerechten, die ik in de ochtend klaarmaak en alleen maar hoef af te bakken." Dat kan ook met bietjes. Schil 6 rode bieten en snij ze in stuk ken. Meng met olijfolie, zout, pe per, tijm, 2 uien, knoflook, 2 eet lepels balsamico en wat sinaas appelsap. Zet in de oven op 180 graden en bak ze in 40 minuten gaar. 1 vrijdag 5 februari 2021 GO Vicky van Dijk proefde hem voor het eerst op de bruiloft van haar zus. Een taart van witte chocolade met passie vrucht. De Middelburgse pro beerde hem na te maken en na heel wat pogingen had ze suc ces. Wat heet: „Mijn taart is lekkerder." Op het buffet stonden wel acht tot tien taarten uitgestald. Maar geen enkele smaakte Vicky (28) zo goed als de taart met witte chocolade en passievrucht. „Toen dacht ik: die ga ik nama ken. De combinatie van smaken is super lekker." Wat maakt de taart zo onweerstaanbaar? ,,De witte chocolade is zoet, de taart is heel machtig. Daar staat het frisse van passievrucht en si naasappel tegenover. Zelfs als je niet van taart houdt, vind je deze lekker." Vicky maakt een bodem van koekjes en een vulling van mas carpone, kwark en gesmolten witte chocolade. De taart wordt afgetopt met een laag van si naasappelsap en passievrucht. Het duurde even voordat ze de juiste receptuur te pakken had. „Soms was de taart te zoet, of viel hij uit elkaar. Nu heb ik het beste resultaat." Sterker nog, Vicky heeft de originele nog eens gekocht en kwam tot de conclusie: ,,Die van mij is lekker der." De taart heeft zelfs op de kaart gestaan bij strandpaviljoen Noordduine in Domburg, waar Vicky leidinggevende is. Het recept deelt ze op haar foodblog vickyvandijk.nl. Maan delijks trekt die zo'n vijfduizend bezoekers. Haar liefde voor Nodig: 100 gram boter, 200 gram digestieve biscuit, 500 gram witte chocolade, 75 gram suiker, 250 ml slag room, 250 gram mascarpone, 250 gram kwark, 5 passie vruchten, 2 sinaasappels, 7 blaadjes gelatine. Bekleed een springvorm met bakpapier. Smelt de boter en maal koek jes fijn. Voeg koekkruimels toe aan de gesmolten boter en verdeel het over de bodem. Zet in de koel kast. Houd 50 ml slagroom apart, mix de rest van de slagroom met de suiker tot yoghurtdikte. Mix mascarpone en kwark er door. Week 4 gelatineblaadjes in koud water. Smelt de gehakte witte choco lade au bain marie. Verwarm 50 ml slagroom in een pan en voeg uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Roer tot de gelatine is opge lost en voeg de slagroom toe aan het slagroom-mascarpo- nemengsel. De taart van Vicky van Dijk heeft zelfs op de kaart ge staan bij strandpaviljoen Noordduine in Domburg. fotos BOAZ TIMMERMANS koken deed Vicky op in Rotter dam, waar ze met een vriendin op kamers woonde. ,,We kookten vooral van die Knorr-pakketjes. Toen besloten we elke week iets nieuws te maken. Daar maakte ik foto's van en die deelde ik op Instagram. Ik kreeg vaak het ver zoek het recept te delen. Daarom ben ik de blog begon nen." Vicky hoeft haar recepten niet geheim te houden. ,,Het is juist leuk als mensen ze nama ken. Dat maakt me trots." Wil jij ook je favoriete recept delen met Zeeland? Meld je! Mail naar f.balkenende@pzc.nl. Kijk op de site bij /video Thuiskoks: Vicky van Dijk Voeg chocolade toe en mix goed. Schenk alles in de springvorm en laat 2 uur opstijven in de koelkast. Week 3 gelatineblaadjes in koud water. Warm sinaasappelsap- en rasp op in een pan. Voeg tegen het kookpunt de gelatine toe en roer tot die is opgelost. Zet het vuur uit. Lepel de passievruch ten uit en voeg toe aan het si naasappelsap. Laat het afkoe len. Schenk het over de taart en laat nog 2 uur opstijven. 'I 'i Martha en Frans Dieleman telen sinds 2000 hun groenten bi ologisch in volle grond. foto peter nicolai

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 39