Crisisbal vraagt om rood Wijnweetje Mevrouw Hamersma zet graag een patent balletje gehakt op tafel, geholpen door een kookschrijver aan wiens stoelpoten nu wordt gezaagd. Mevrouw Hamersma heeft iets met gehaktballen. Het was een van de weinige recepten die zij van haar moe der zaliger meekreeg toen zij op haar 19de het huis uitging. Haar moeder was niet zo'n keukenprinses. Naast die bal len beperkte haar repertoire zich tot een fatsoenlijke nasi en een goede appeltaart. Jarenlang heeft mevrouw Hamersma de ballen van haar moeder op tafel gezet. Niet elke woensdag omdat de verenigde slagers dat ooit verordonneer den, maar wel regelmatig. En gezegd moet worden: het was een patent balletje. Lekker stevig. Wat overbleef aten we de volgende dag koud op brood met mosterd, niks te klagen. Tot ze in 2008 Ronald Giphart ontmoette die als Keukenprins in haar leven kwam. In dit kookdagboek had hij honderd dagen lang bijgehouden wat hij zoal in zijn mond had gestopt. Daar zat onder andere 'de universele gehaktbal' tussen, samengesteld uit twaalf door hem verzamelde gehaktbal recepten. Nu zou mevrouw Hamersma mevrouw Hamers ma niet zijn als ze er niet toch een beetje van zichzelf aan zou toevoegen: de paneermeel die haar moeder in haar ballen gebruikte om deze wat meer structuur te geven. Vanaf dat moment verzorgde de gepaneerde keukenprins af en toe een gastoptreden. Maar sinds kort wordt er aan zijn eettafelstoelpoten gezaagd. En bepaald niet door de eerste de beste: Librije-kok Jonnie Boer. Mevrouw Hamersma had weer eens door Crisiskoken gebla derd, het kookboekje dat Mara Grimm ten tijde van de eerste lockdown had gemaakt. Maart 2020: het voelt alweer als een eeuw geleden. Onder het mot to never waste a good crisis had Grimm veertig makkelijk te maken recepten van bekende koks en kookboekschrijvers verzameld. En extra sympathiek: van elk verkocht exemplaar ging 2,50 euro naar de Voedselbank. ,,De ballen van Jonnie ga ik ook eens proberen'', zei mevrouw Hamersma. Daar had ik geen enkel bezwaar tegen: gehakt leidt immer tot grote wijn- Eten drinken Biologische wijn boeren zetten levende have in om onkruid en insecten te bestrij den. In Chili zag ik ganzen schadelijke insecten tussen de ranken wegpikken. Langnekeenden deden zich in Stel- lenbosch tegoed aan slakken. En in Champagne laat Moët Chandon schapen in een ecologische test wijngaard korte metten maken met onkruid. Tot begin januari. Toen bleek de kudde van veer tien dieren verdwe nen. Niet omdat zij ontevreden waren over hun menu, maar waarschijnlijk omdat zij ergens anders zelf op het menu zijn beland. Mevrouw Hamersma runt een kookboek winkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. 36

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 116