Crisisbal
vraagt
om rood
Wijnweetje
Mevrouw Hamersma zet graag
een patent balletje gehakt
op tafel, geholpen door een
kookschrijver aan wiens
stoelpoten nu wordt gezaagd.
Mevrouw Hamersma
heeft iets met gehaktballen.
Het was een van de weinige
recepten die zij van haar moe
der zaliger meekreeg toen zij
op haar 19de het huis uitging.
Haar moeder was niet zo'n
keukenprinses. Naast die bal
len beperkte haar repertoire
zich tot een fatsoenlijke nasi
en een goede appeltaart.
Jarenlang heeft mevrouw
Hamersma de ballen van haar
moeder op tafel gezet. Niet elke
woensdag omdat de verenigde
slagers dat ooit verordonneer
den, maar wel regelmatig.
En gezegd moet worden: het
was een patent balletje. Lekker
stevig. Wat overbleef aten we
de volgende dag koud op brood
met mosterd, niks te klagen.
Tot ze in 2008 Ronald Giphart
ontmoette die als Keukenprins
in haar leven kwam. In dit
kookdagboek had hij honderd
dagen lang bijgehouden wat hij
zoal in zijn mond had gestopt.
Daar zat onder andere 'de
universele gehaktbal' tussen,
samengesteld uit twaalf door
hem verzamelde gehaktbal
recepten. Nu zou mevrouw
Hamersma mevrouw Hamers
ma niet zijn als ze er niet toch
een beetje van zichzelf aan zou
toevoegen: de paneermeel die
haar moeder in haar ballen
gebruikte om deze wat meer
structuur te geven.
Vanaf dat moment verzorgde
de gepaneerde keukenprins af
en toe een gastoptreden. Maar
sinds kort wordt er aan zijn
eettafelstoelpoten gezaagd. En
bepaald niet door de eerste de
beste: Librije-kok Jonnie Boer.
Mevrouw Hamersma had weer
eens door Crisiskoken gebla
derd, het kookboekje dat Mara
Grimm ten tijde van de eerste
lockdown had gemaakt. Maart
2020: het voelt alweer als een
eeuw geleden. Onder het mot
to never waste a good crisis had
Grimm veertig makkelijk te
maken recepten van bekende
koks en kookboekschrijvers
verzameld.
En extra sympathiek: van elk
verkocht exemplaar ging 2,50
euro naar de Voedselbank. ,,De
ballen van Jonnie ga ik ook
eens proberen'', zei mevrouw
Hamersma. Daar had ik geen
enkel bezwaar tegen: gehakt
leidt immer tot grote wijn-
Eten drinken
Biologische wijn
boeren zetten
levende have in
om onkruid en
insecten te bestrij
den. In Chili zag ik
ganzen schadelijke
insecten tussen de
ranken wegpikken.
Langnekeenden
deden zich in Stel-
lenbosch tegoed
aan slakken. En in
Champagne laat
Moët Chandon
schapen in een
ecologische test
wijngaard korte
metten maken met
onkruid. Tot begin
januari. Toen bleek
de kudde van veer
tien dieren verdwe
nen. Niet omdat zij
ontevreden waren
over hun menu,
maar waarschijnlijk
omdat zij ergens
anders zelf op het
menu zijn beland.
Mevrouw Hamersma runt een kookboek
winkel, meneer Hamersma weet alles
over wijn: een gouden combinatie.
36