Donderdag visdag bij Rob de Waijer Thuis 'Na kookprogramma's weet ik zeker dat er meer vraag is' I MARGOT ZEELAND 11 RECEPT Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Of ik ook iets goeds kan ontdekken aan de lockdown en avondklok? Met moeite, want mijn vrijheid is me veel waard. Toch moet ik toegeven dat veel thuis zijn zeker ook voordelen heeft (en een doorzitplek in mijn bank oplevert). Misschien is het niet alleen door dat je weet dat iedereen thuis zit en je dus niets mist, maar omdat het thuis gewoon goed toeven is. Dat wist ik altijd al, maar nu waardeer ik het des te meer en kokkerellen we heel wat af. Ik wandel wel veel meer om er even uit te zijn. Te genwoordig zelfs tijdens de lunch, dan klets ik tegelijkertijd even bij met een vriendin. Met een groep vriendinnen waarmee ik regelmatig eet en drink, wandelen we nu eens in de zoveel weken in tweetallen en dat is eigenlijk misschien wel leuker. Helemaal bijgepraat, fris en fruitig ko men we na afloop met blozende wangen thuis. Toch verlang ik naar een versoepeling van de re gels, het voorjaar en 'the summer of love' zoals die voorspeld wordt. Ik zit bij een van de laatste groepen die ingeënt wordt en ik ben er helemaal klaar voor. In het begin zal ik het er zeker even flink van nemen, de horeca in duiken en genie ten van alles wat nu niet mag. Hoop alleen wel dat dit zonder mondkapje kan, daar ben ik wel klaar mee. Mijn bril beslaat er steeds door en als ik die dan niet op zet, zie ik nog minder, wat ver velende situaties oplevert wanneer ik mensen niet herken of iets niet goed kan lezen. Momenteel zijn we thuis trouwens op de bloemkool-tour en maakten bijvoorbeeld deze bloemkoolpuree. Kook de bloemkool kort en pu reer met een eierdooier, wat geraspte kaas, zout en peper. Serveer bij een lamsburger met wat sa lade of bij een vega-stoofpotje. Gelukkig mag tijdens het eten het mondkapje af. In het begin zal ik het er zeker even flink van nemen, de horeca in duiken en genieten van alles wat nu niet mag BRESKENS Vishandel Ghijsels uit Breskens bestaat al sinds 1960 en het bedrijf is een begrip als het om verse vis gaat. „Inmiddels zijn mijn zonen Robin en Ricky de vierde generatie in het bedrijf en bijna iedereen hier is familie, op een paar verkoopsters na", lacht huidige eigenaar Jacky Ghijsels. ,,Samen met mijn vrouw Claudia staan we op verschil lende markten van Hulst tot Oostburg, Knokke en Evergem. Op vrijdag verkopen we verse vis vanuit onze loods in Breskens. Daar bevoorraden we 's och tends vroeg ook de wagens die naar de markten gaan zodat we om 07.30 uur de wagen ter plaatse kunnen openen." Recepten Ghijsels ziet dat mensen steeds vaker en duurdere vis eten. ,,Toch blijft vis voor veel mensen een moeilijk product. Daarom bieden we ook recepten aan die Marcin Beaufort voor ons schrijft. Hij houdt rekening met de seizoenen. Zo zijn de platvis sen nu wat mager omdat ze in de kuit komen. Het is nu de tijd voor rondvissen als kabeljauw, makreel en griet uit de Noord- zee. We halen de vis onder meer in Zeebrugge, Vlissingen en Urk. Mijn jongste zoon maakt diverse kant-en-klare gerechten klaar in de keuken die we speciaal heb ben laten bouwen." Verschil met Belgen ,,Er is echt een verschil tussen wat Belgen en Nederlanders lek ker vinden. En als er een kook- programma zoals dat van Jeroen Meus op tv is geweest met een visrecept, dan weet ik zeker dat daar de volgende dag meer vraag naar is." Zoals deze skrei. Bak 4 stukken skrei aan beide zijden bruin in een klont boter. Zet ze vervol gens 7 minuten in een voorver warmde oven op 150 graden en lepel er af en toe wat braadvet overheen. Serveer met een stamppotje van prei. vrijdag 29 januari 2021 GO Rob heeft één keer per week kookcorvee. foto dirk jan gjeltema Vier jaar terug bond Rob de Waijer uit Oostkapelle voor het eerst de koksschort voor. Er stond toen al 77 jaar op de tel ler. Het wekt daarom geen ver bazing dat een van zijn lieve lingsgerechten 'Opa's visscho tel uit de oven' heet. ,,Dit kabel jauwgerecht eten we vaak op donderdag. Niet op vrijdag... Niet op vrijdag, want Rob heeft altijd wel vis in de vriezer liggen. ,,Ik koop eigenlijk nooit verse vis. Ik vind zo'n zak diepgevroren ka beljauwfilets lekker makkelijk. Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n fijnproever hoor. Ik proef het ver schil niet tussen vers en diep vries. Ik lust het wel graag. Voor vis kunnen ze me wakker maken." Stuurman op de grote vaart, buitendienstmedewerker van een machinefabriek en do cent werktuigbouw. Rob heeft een rijk werkzaam leven achter de rug. De lol van het koken ont dekte hij pas ver na zijn pensi oen. ,,Je zit thuis met je vrouw. Tegen elkaar aan te kijken. Dan wil je ook wel eens wat doen, want ik werk graag met mijn handen. Toen ben ik op kookcur- sus gegaan. Gezellig hoor, samen met kerels kokkerellen en na afloop een paar flessen wijn open trekken." Eén keer per week heeft Rob kookcorvee. Hij maakt dan 'stan daardgerechten' zoals witlof ham-kaas uit de oven. ,,Ik bereid vaak ovenschotels. Dat vind ik makkelijk. Koken moet voor mij snel gaan. Binnen een uur moet er iets op tafel staan, want ik ga liever wandelen dan koken." Sommige gerechten laat hij over aan zijn vrouw Joke. Roept naar zijn eega: „Jouw chili con carne is echt beter hoor moppie!" Spaghetti met gehaktsaus is zijn lievelingskostje, maar zijn kabel jauwfilet uit de oven staat ook hoog in de smullijst. ,,Ik eet ei genlijk elke avond heerlijk. Maar dit gerecht vindt iedereen die vis lust zeker lekker. We drinken er thee bij. Nee, geen wit wijntje, want dan haal ik het nieuws van acht uur niet!" Kijk op de site bij /video Rob de Waijer Nodig: diepvries kabeljauwfi let 300 gram, één aardappel, één tomaat, pittige kruimel kaas, paneermeel of verkrui meld beschuit, citroen, boter, peper en zout. Bereiding: aardappel in schijf jes snijden en 8 minuten blan cheren. Ovenschaal invetten met boter. Diepvriesvis bebote- ren, besprenkelen met citroen (blijft mooi plakken) en be strooien met peper en zout. Leg de vis in de ovenschaal en garneer met plakjes aardappel en tomaat er tussen. Strooi de geraspte kaas en de paneer meel of beschuitkruimels er overheen. Daarna in een hete- luchtoven 17 minuten garen op 170 graden. Jacky, Ricky, Robin en Claudia Ghijsels (vlnr) FOTO CAMILE SCHELSTRAETE

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 39