Donderdag visdag
bij Rob de Waijer
Thuis
'Na kookprogramma's weet
ik zeker dat er meer vraag is'
I
MARGOT
ZEELAND 11
RECEPT
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Of ik ook iets goeds kan ontdekken aan de
lockdown en avondklok? Met moeite,
want mijn vrijheid is me veel waard. Toch
moet ik toegeven dat veel thuis zijn zeker ook
voordelen heeft (en een doorzitplek in mijn
bank oplevert). Misschien is het niet alleen door
dat je weet dat iedereen thuis zit en je dus niets
mist, maar omdat het thuis gewoon goed toeven
is.
Dat wist ik altijd al, maar nu waardeer ik het
des te meer en kokkerellen we heel wat af. Ik
wandel wel veel meer om er even uit te zijn. Te
genwoordig zelfs tijdens de lunch, dan klets ik
tegelijkertijd even bij met een vriendin. Met een
groep vriendinnen waarmee ik regelmatig eet en
drink, wandelen we nu eens in de zoveel weken
in tweetallen en dat is eigenlijk misschien wel
leuker. Helemaal bijgepraat, fris en fruitig ko
men we na afloop met blozende wangen thuis.
Toch verlang ik naar een versoepeling van de re
gels, het voorjaar en 'the summer of love' zoals
die voorspeld wordt. Ik zit bij een van de laatste
groepen die ingeënt wordt en ik ben er helemaal
klaar voor. In het begin zal ik het er zeker even
flink van nemen, de horeca in duiken en genie
ten van alles wat nu niet mag. Hoop alleen wel
dat dit zonder mondkapje kan, daar ben ik wel
klaar mee. Mijn bril beslaat er steeds door en als
ik die dan niet op zet, zie ik nog minder, wat ver
velende situaties oplevert wanneer ik mensen
niet herken of iets niet goed kan lezen.
Momenteel zijn we thuis trouwens op de
bloemkool-tour en maakten bijvoorbeeld deze
bloemkoolpuree. Kook de bloemkool kort en pu
reer met een eierdooier, wat geraspte kaas, zout
en peper. Serveer bij een lamsburger met wat sa
lade of bij een vega-stoofpotje. Gelukkig mag
tijdens het eten het mondkapje af.
In het begin zal ik het er zeker even flink van nemen, de
horeca in duiken en genieten van alles wat nu niet mag
BRESKENS Vishandel Ghijsels
uit Breskens bestaat al sinds 1960
en het bedrijf is een begrip als
het om verse vis gaat. „Inmiddels
zijn mijn zonen Robin en Ricky
de vierde generatie in het bedrijf
en bijna iedereen hier is familie,
op een paar verkoopsters na",
lacht huidige eigenaar Jacky
Ghijsels.
,,Samen met mijn vrouw
Claudia staan we op verschil
lende markten van Hulst tot
Oostburg, Knokke en Evergem.
Op vrijdag verkopen we verse vis
vanuit onze loods in Breskens.
Daar bevoorraden we 's och
tends vroeg ook de wagens die
naar de markten gaan zodat we
om 07.30 uur de wagen ter
plaatse kunnen openen."
Recepten
Ghijsels ziet dat mensen steeds
vaker en duurdere vis eten.
,,Toch blijft vis voor veel mensen
een moeilijk product. Daarom
bieden we ook recepten aan die
Marcin Beaufort voor ons
schrijft. Hij houdt rekening met
de seizoenen. Zo zijn de platvis
sen nu wat mager omdat ze in de
kuit komen. Het is nu de tijd
voor rondvissen als kabeljauw,
makreel en griet uit de Noord-
zee. We halen de vis onder meer
in Zeebrugge, Vlissingen en Urk.
Mijn jongste zoon maakt diverse
kant-en-klare gerechten klaar in
de keuken die we speciaal heb
ben laten bouwen."
Verschil met Belgen
,,Er is echt een verschil tussen
wat Belgen en Nederlanders lek
ker vinden. En als er een kook-
programma zoals dat van Jeroen
Meus op tv is geweest met een
visrecept, dan weet ik zeker dat
daar de volgende dag meer vraag
naar is."
Zoals deze skrei. Bak 4 stukken
skrei aan beide zijden bruin in
een klont boter. Zet ze vervol
gens 7 minuten in een voorver
warmde oven op 150 graden en
lepel er af en toe wat braadvet
overheen. Serveer met een
stamppotje van prei.
vrijdag 29 januari 2021
GO
Rob heeft één keer per week kookcorvee. foto dirk jan gjeltema
Vier jaar terug bond Rob de
Waijer uit Oostkapelle voor het
eerst de koksschort voor. Er
stond toen al 77 jaar op de tel
ler. Het wekt daarom geen ver
bazing dat een van zijn lieve
lingsgerechten 'Opa's visscho
tel uit de oven' heet. ,,Dit kabel
jauwgerecht eten we vaak op
donderdag. Niet op vrijdag...
Niet op vrijdag, want Rob heeft
altijd wel vis in de vriezer liggen.
,,Ik koop eigenlijk nooit verse vis.
Ik vind zo'n zak diepgevroren ka
beljauwfilets lekker makkelijk.
Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n
fijnproever hoor. Ik proef het ver
schil niet tussen vers en diep
vries. Ik lust het wel graag. Voor
vis kunnen ze me wakker
maken." Stuurman op de grote
vaart, buitendienstmedewerker
van een machinefabriek en do
cent werktuigbouw. Rob heeft
een rijk werkzaam leven achter
de rug. De lol van het koken ont
dekte hij pas ver na zijn pensi
oen. ,,Je zit thuis met je vrouw.
Tegen elkaar aan te kijken. Dan
wil je ook wel eens wat doen,
want ik werk graag met mijn
handen. Toen ben ik op kookcur-
sus gegaan. Gezellig hoor,
samen met kerels kokkerellen en
na afloop een paar flessen wijn
open trekken."
Eén keer per week heeft Rob
kookcorvee. Hij maakt dan 'stan
daardgerechten' zoals witlof
ham-kaas uit de oven. ,,Ik bereid
vaak ovenschotels. Dat vind ik
makkelijk. Koken moet voor mij
snel gaan. Binnen een uur moet
er iets op tafel staan, want ik ga
liever wandelen dan koken."
Sommige gerechten laat hij over
aan zijn vrouw Joke. Roept naar
zijn eega: „Jouw chili con carne
is echt beter hoor moppie!"
Spaghetti met gehaktsaus is zijn
lievelingskostje, maar zijn kabel
jauwfilet uit de oven staat ook
hoog in de smullijst. ,,Ik eet ei
genlijk elke avond heerlijk. Maar
dit gerecht vindt iedereen die vis
lust zeker lekker. We drinken er
thee bij. Nee, geen wit wijntje,
want dan haal ik het nieuws van
acht uur niet!"
Kijk op de site bij /video
Rob de Waijer
Nodig: diepvries kabeljauwfi
let 300 gram, één aardappel,
één tomaat, pittige kruimel
kaas, paneermeel of verkrui
meld beschuit, citroen, boter,
peper en zout.
Bereiding: aardappel in schijf
jes snijden en 8 minuten blan
cheren. Ovenschaal invetten
met boter. Diepvriesvis bebote-
ren, besprenkelen met citroen
(blijft mooi plakken) en be
strooien met peper en zout.
Leg de vis in de ovenschaal en
garneer met plakjes aardappel
en tomaat er tussen. Strooi de
geraspte kaas en de paneer
meel of beschuitkruimels er
overheen. Daarna in een hete-
luchtoven 17 minuten garen op
170 graden.
Jacky, Ricky, Robin en Claudia Ghijsels (vlnr)
FOTO CAMILE SCHELSTRAETE