Sergio gaat voor een nieuw culinair paleis
korreltje
ZEEZOUT
6
Duo schrijft poëzieweekgeschenk om boekhandels te steunen
De bundel barst van Zeeuwse heer
lijkheden. Van bolussen, oesters, en
Schouwse gin tot Zoutelande bier.
Het is koren op de molen van
Anne-Marie Maartens uit Ellemeet,
vrouw achter de stichting Korreltje
Zeezout. En samen met Tilburger
Bas Jongenelen schrijver van
Zeeuwse sonnettenkransen. Maar-
tens: ,,Ik ben heel erg met Zeeland
bezig. Ik proef het echt. Ik slurp
woorden. Ik woon hier nu bijna vijf
jaar en ik ga nóóit meer weg."
Het was die liefde voor Zeeland
en voor poëzie die maakte dat het
tweetal in 2018 de eerste Zeeuwse
sonnettenkrans De Hemel strooit
Ik ben heel erg met
Zeeland bezig. Ik
proef het echt. Ik
slurp woorden
zijn sterren aan de kant publiceerde.
Ze gaven het cadeau. Wie tijdens de
Poëzieweek wat kocht bij een
Zeeuwse boekhandel, kreeg de
bundel erbij. Bijzonder, omdat dat
in geen enkele andere provincie
wordt gedaan. En omdat de twee
datzelfde kunstje ook nog eens in
2019 (Gouden ladders in de lucht) en
2020 (Door duizend kleurenbogen)
flikten.
Daar wilden ze het bij laten, al
thans voor wat betreft het gratis
poëzieweekgeschenk. Maar om de
boekhandels in coronatijd te steu
nen, schreef het duo recent (,,Het
was even knallen") alsnog een son
nettenkrans. Wie tijdens de Poë-
WMxrz
zieweek, die morgen van start gaat,
iets bestelt bij een Zeeuwse Libris-
boekhandel krijgt de bundel van
Korreltje Zeezout cadeau. Als het
goed is nu wel voor de allerlaatste
keer. Al zijn Jongenelen en Maar-
tens nog lang niet uitgeschreven.
Een sonnet is een 14-regelig ge
dicht, volgens een bepaald rijm
schema. Jongenelen tekende al eens
voor een Tilburgse variant. Voor
Zeeland ontwikkelde het duo het
POËZIEWEEK
Zeeuwse sonnet, dat zich 'ken
merkt door een deinend rijm
schema'. Een sonnettenkrans be
staat uit 14 sonnetten, waarvan de
slotregel van de ene steeds de be
ginregel van de volgende sonnet
vormt. Plak je alle eindregels aan el
kaar, dan heb je een 15de sonnet, dat
ook wel meestersonnet wordt ge
noemd.
Een puzzel
Maartens en Jongenelen schreven
er samen al vijf en zijn vastbesloten
uiteindelijk 14 Zeeuwse sonnetten
kransen af te leveren, om tot een
sonnettenkransenkrans te komen.
Daar is niets ingewikkelds aan, zegt
Maartens. ,,Het is heel mathema
tisch. Een puzzel haast. Je kunt dit
echt trainen."
Met verheven bla-bla heeft de
schrijfster en docente Nederlands
sowieso niets. ,,Dat is het mooie aan
poëzie. Het is heel toegankelijk.
Mensen geven elkaar vaak een bun
del cadeau of je komt poëzie tegen
op straat. En het is blijvend. Je pakt
een bundel er zo weer bij. Mensen
putten er kracht uit of hebben er
plezier in. Er zit altijd iets van emo
tie bij."
Het management van Herman be
vestigt: 'Sergio Herman Hospitality
Group is inderdaad in overleg met
de gemeente Sluis om te onderzoe
ken of er in de gemeente een locatie
kan worden betrokken voor nieuwe
initiatieven'. Navraag bij zijn
woordvoerder leert dat het om de
locatie Platteweg 2 bij Retranche
ment gaat. Over de verdere inhoud
van het plan wil het management
geen mededelingen doen. De ge
meente Sluis, die het initiatief in
principe heeft goedgekeurd, is na
melijk nog in overleg met eventueel
betrokkenen. Het bestemmings
plan licht al wél een tipje van de
sluier op.
Thuis
De woning en landbouwschuur die
er nu staan, worden gesloopt ten fa
veure van nieuwbouw. Er komt een
modern, houten huis voor terug
waarin Herman gaat wonen. Met de
houten gevel en het rieten dak past
het in de omgeving. De welstands
commissie van de gemeente Sluis is
al akkoord gegaan, is te lezen in het
bestemmings
plan. Ook ko
men er een
ontvangst
ruimte en
een show-
tuin.
Ik heb veel gereisd de
laatste jaren. Reizen
zet je brein open
Ook de schuur maakt plaats voor
een nieuw gebouw, dat The Barn
wordt genoemd. Sergio Herman
wil er 'zijn thuis' maken. De ster
renchef wil daar 'foodconcepten'
ontwikkelen, experimenteren met
de teelt van producten, gerechten
bereiden en gasten ontvangen. Ver
der moet er een ruimte komen om
met andere koks en kunstenaars te
filosoferen over eten en kunst en
wil Herman er jonge chefs oplei
den. Ook moeten er kantoren ko
men en maximaal drie slaapkamers
voor personeel.
Géén restaurant
The Barn wordt géén restaurant.
'De culinaire beleving is voorbe
houden aan gasten van de topkok
zelf of een van zijn collega-chef
koks. Het concept gaat uit van het
principe van uitnodiging', staat in
het bestemmingsplan, dat spreekt
van maximaal twintig couverts
voor lunch en diner. Gasten zouden
er ongeveer tien dagen per maand
welkom zijn.
Nieuwe dingen
Herman vertelde april 2019 in een
interview met de Volkskrant over
zijn plannen in Retranchement.
Toen gaf hij aan er 'een keer of acht
per maand te gaan koken'. 'Niet
meer elke dag, dat heb ik gehad. Ik
heb veel gereisd de laatste jaren.
Reizen zet je brein open. Ik ben
nieuwe dingen aan het ontdekken'.
Wanneer de bouw kan beginnen,
is nog niet bekend. Bezwaarmakers
kunnen tegen de plannen in beroep
gaan. Het bestemmingsplan heeft
inmiddels zes weken ter inzage ge
legen.
woensdag 27 januari 2021
WA
Zeeuwse sonnetten deinen
Ze waren het zó niet van plan.
En ze hebben het zo tóch ge
daan. Voor de vierde keer op rij
geeft de stichting Korreltje Zee
zout een poëzieweekgeschenk
cadeau. De sonnettenkrans Van
Zeeuwse Bodem smaakt naar
meer.
Esme Soesman
Ellemeet
- Anne-Marie Maartens
Anne-Marie Maartens voor de deur van haar huis in Ellemeet. De bundel Van Zeeuwse Bodem is de
vijfde die ze met Bas Jongenelen publiceerde. foto sandra schimmelpennink
Het poëzieweekgeschenk Van
Zeeuwse Bodem is verkrijg
baar via de Libris boekwinkels
in Zierikzee, Goes, Vlissingen,
Terneuzen, Lectori in Hulst en
Kapelle en de Drukkery in
Middelburg.
Wie online voor 10 euro of
meer via één van deze winkels
iets koopt in de Poëzieweek,
krijgt de bundel er gratis bij.
De Poëzieweek gaat morgen
van start met gedichtendag
en duurt tot en met woensdag
3 februari.
Met dank aan het Cultuur
fonds Zeelandia en Nutsfonds
Zierikzee, die financieel een
bijdrage leverden. Maartens:
,,Zo hebben we het heel snel
kunnen regelen. We hopen zo
boekhandels een hart onder
de riem te steken." Met haar
stichting Korreltje Zeezout is
ze vastbesloten poëzie te wijd
en zijd verspreiden.
Topkok Sergio Herman heeft
plannen met de oude boeren
schuur en het woonhuis aan de
Platteweg 2, in de buurtschap
Terhofstede bij Retranchement.
Er komt geen restaurant, maar
Herman wil er wel gasten ont
vangen voor een culinaire bele
ving en hij wil er gaan wonen.
Bob Maes
Retranchement
-Sergio Herman, topkok