Sergio gaat voor een nieuw culinair paleis korreltje ZEEZOUT 6 Duo schrijft poëzieweekgeschenk om boekhandels te steunen De bundel barst van Zeeuwse heer lijkheden. Van bolussen, oesters, en Schouwse gin tot Zoutelande bier. Het is koren op de molen van Anne-Marie Maartens uit Ellemeet, vrouw achter de stichting Korreltje Zeezout. En samen met Tilburger Bas Jongenelen schrijver van Zeeuwse sonnettenkransen. Maar- tens: ,,Ik ben heel erg met Zeeland bezig. Ik proef het echt. Ik slurp woorden. Ik woon hier nu bijna vijf jaar en ik ga nóóit meer weg." Het was die liefde voor Zeeland en voor poëzie die maakte dat het tweetal in 2018 de eerste Zeeuwse sonnettenkrans De Hemel strooit Ik ben heel erg met Zeeland bezig. Ik proef het echt. Ik slurp woorden zijn sterren aan de kant publiceerde. Ze gaven het cadeau. Wie tijdens de Poëzieweek wat kocht bij een Zeeuwse boekhandel, kreeg de bundel erbij. Bijzonder, omdat dat in geen enkele andere provincie wordt gedaan. En omdat de twee datzelfde kunstje ook nog eens in 2019 (Gouden ladders in de lucht) en 2020 (Door duizend kleurenbogen) flikten. Daar wilden ze het bij laten, al thans voor wat betreft het gratis poëzieweekgeschenk. Maar om de boekhandels in coronatijd te steu nen, schreef het duo recent (,,Het was even knallen") alsnog een son nettenkrans. Wie tijdens de Poë- WMxrz zieweek, die morgen van start gaat, iets bestelt bij een Zeeuwse Libris- boekhandel krijgt de bundel van Korreltje Zeezout cadeau. Als het goed is nu wel voor de allerlaatste keer. Al zijn Jongenelen en Maar- tens nog lang niet uitgeschreven. Een sonnet is een 14-regelig ge dicht, volgens een bepaald rijm schema. Jongenelen tekende al eens voor een Tilburgse variant. Voor Zeeland ontwikkelde het duo het POËZIEWEEK Zeeuwse sonnet, dat zich 'ken merkt door een deinend rijm schema'. Een sonnettenkrans be staat uit 14 sonnetten, waarvan de slotregel van de ene steeds de be ginregel van de volgende sonnet vormt. Plak je alle eindregels aan el kaar, dan heb je een 15de sonnet, dat ook wel meestersonnet wordt ge noemd. Een puzzel Maartens en Jongenelen schreven er samen al vijf en zijn vastbesloten uiteindelijk 14 Zeeuwse sonnetten kransen af te leveren, om tot een sonnettenkransenkrans te komen. Daar is niets ingewikkelds aan, zegt Maartens. ,,Het is heel mathema tisch. Een puzzel haast. Je kunt dit echt trainen." Met verheven bla-bla heeft de schrijfster en docente Nederlands sowieso niets. ,,Dat is het mooie aan poëzie. Het is heel toegankelijk. Mensen geven elkaar vaak een bun del cadeau of je komt poëzie tegen op straat. En het is blijvend. Je pakt een bundel er zo weer bij. Mensen putten er kracht uit of hebben er plezier in. Er zit altijd iets van emo tie bij." Het management van Herman be vestigt: 'Sergio Herman Hospitality Group is inderdaad in overleg met de gemeente Sluis om te onderzoe ken of er in de gemeente een locatie kan worden betrokken voor nieuwe initiatieven'. Navraag bij zijn woordvoerder leert dat het om de locatie Platteweg 2 bij Retranche ment gaat. Over de verdere inhoud van het plan wil het management geen mededelingen doen. De ge meente Sluis, die het initiatief in principe heeft goedgekeurd, is na melijk nog in overleg met eventueel betrokkenen. Het bestemmings plan licht al wél een tipje van de sluier op. Thuis De woning en landbouwschuur die er nu staan, worden gesloopt ten fa veure van nieuwbouw. Er komt een modern, houten huis voor terug waarin Herman gaat wonen. Met de houten gevel en het rieten dak past het in de omgeving. De welstands commissie van de gemeente Sluis is al akkoord gegaan, is te lezen in het bestemmings plan. Ook ko men er een ontvangst ruimte en een show- tuin. Ik heb veel gereisd de laatste jaren. Reizen zet je brein open Ook de schuur maakt plaats voor een nieuw gebouw, dat The Barn wordt genoemd. Sergio Herman wil er 'zijn thuis' maken. De ster renchef wil daar 'foodconcepten' ontwikkelen, experimenteren met de teelt van producten, gerechten bereiden en gasten ontvangen. Ver der moet er een ruimte komen om met andere koks en kunstenaars te filosoferen over eten en kunst en wil Herman er jonge chefs oplei den. Ook moeten er kantoren ko men en maximaal drie slaapkamers voor personeel. Géén restaurant The Barn wordt géén restaurant. 'De culinaire beleving is voorbe houden aan gasten van de topkok zelf of een van zijn collega-chef koks. Het concept gaat uit van het principe van uitnodiging', staat in het bestemmingsplan, dat spreekt van maximaal twintig couverts voor lunch en diner. Gasten zouden er ongeveer tien dagen per maand welkom zijn. Nieuwe dingen Herman vertelde april 2019 in een interview met de Volkskrant over zijn plannen in Retranchement. Toen gaf hij aan er 'een keer of acht per maand te gaan koken'. 'Niet meer elke dag, dat heb ik gehad. Ik heb veel gereisd de laatste jaren. Reizen zet je brein open. Ik ben nieuwe dingen aan het ontdekken'. Wanneer de bouw kan beginnen, is nog niet bekend. Bezwaarmakers kunnen tegen de plannen in beroep gaan. Het bestemmingsplan heeft inmiddels zes weken ter inzage ge legen. woensdag 27 januari 2021 WA Zeeuwse sonnetten deinen Ze waren het zó niet van plan. En ze hebben het zo tóch ge daan. Voor de vierde keer op rij geeft de stichting Korreltje Zee zout een poëzieweekgeschenk cadeau. De sonnettenkrans Van Zeeuwse Bodem smaakt naar meer. Esme Soesman Ellemeet - Anne-Marie Maartens Anne-Marie Maartens voor de deur van haar huis in Ellemeet. De bundel Van Zeeuwse Bodem is de vijfde die ze met Bas Jongenelen publiceerde. foto sandra schimmelpennink Het poëzieweekgeschenk Van Zeeuwse Bodem is verkrijg baar via de Libris boekwinkels in Zierikzee, Goes, Vlissingen, Terneuzen, Lectori in Hulst en Kapelle en de Drukkery in Middelburg. Wie online voor 10 euro of meer via één van deze winkels iets koopt in de Poëzieweek, krijgt de bundel er gratis bij. De Poëzieweek gaat morgen van start met gedichtendag en duurt tot en met woensdag 3 februari. Met dank aan het Cultuur fonds Zeelandia en Nutsfonds Zierikzee, die financieel een bijdrage leverden. Maartens: ,,Zo hebben we het heel snel kunnen regelen. We hopen zo boekhandels een hart onder de riem te steken." Met haar stichting Korreltje Zeezout is ze vastbesloten poëzie te wijd en zijd verspreiden. Topkok Sergio Herman heeft plannen met de oude boeren schuur en het woonhuis aan de Platteweg 2, in de buurtschap Terhofstede bij Retranchement. Er komt geen restaurant, maar Herman wil er wel gasten ont vangen voor een culinaire bele ving en hij wil er gaan wonen. Bob Maes Retranchement -Sergio Herman, topkok

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 38