Marsmissies vooruit Wat zegt de wetenschap y Teen gestoten? Zing, dans en kijk naar iets groens Eureka! 'Onder de douche had ik het' Op een leuk feestje doet dezelfe duw minder pijn dan na een rotdag 19 zoek naar het ouderen van wijn, of wijn zich qua smaak en structuur anders ontwikkelt in de ruimte dan op aarde'', aldus Nicolas Gaume, de oprichter van SCU, die deze missie dankzij privaat geld kan uitvoeren. De resultaten zou den kunnen leiden tot een nieuw productieproces van wijn. ,,Als we weten hoe druiven en wijn reage ren op gewichtloosheid kunnen we die kennis met het oog op de klimaatverandering gebruiken om op aarde sterkere en veerkrachtige planten te kweken.'' Verschillende universiteiten, waaronder het Institut des Scien ces de la Vigne et du Vin (ISVV) in Bordeaux, zullen onderzoeken in hoeverre straling en microzwaarte kracht effect hebben op het oude- ringsproces van druiven en wijn. De flessen uit de ruimte zullen daarbij worden vergeleken met flessen van dezelfde oogst die zijn achtergebleven op aarde, met de zelfde temperatuur (18 graden Cel sius). Resveratrol Wijn die oudert, bevat essentiële elementen van het biologische ecosysteem, zoals gisten, bacteriën, kristallen, colloïden en polyfeno- len. Colloïden zijn nanodeeltjes, in allerlei soorten. Ze zitten in bij voorbeeld waterdruppels en roet deeltjes in de lucht, in slagroom (luchtbellen in vet) en melk (vet- druppels inwater). Polyfenolen zijn antioxidanten die ontstekings- remmend werken en vrije radica len bestrijden, stoffen die tal van ziekten, waaronder kanker, kun nen veroorzaken. Vooral resve ratrol, een antioxidant in druiven voor rode wijn, trekt de aandacht met het oog op bemande missies naar Mars. Met behulp van een da gelijkse dosis resveratrol zouden astronauten hun bot- en spier massa op Mars beter op peil kun nen houden, meldde onlangs een studie in het vakblad Frontiers in Physiology. Uiteraard niet met een goede fles rode bor deaux, maar met een ge concentreerd supple ment. Voor de dagelijkse portie van een gram res- veratrol zouden astro nauten op Mars 505 liter wijn moeten drinken. Mede daarom blijft het niet bij dit experiment met de twaalf flessen en de wijnstokken. Deze 'Bordeaux missie' is de eerste van zes missies die voor de komende drie jaar op het programma staan. De land bouw innoveert en ruimteonder zoek kan daarin een belangrijke rol spelen. Nasa wil daar graag aan meewerken. Er zullen daarom nog veel flessen wijn, wijnstokken, whisky en gisten volgen voor we tenschappelijk onderzoek. Wijnbouw in de ruimte, op de maan of op Mars, blijft echter een heel verre droom. Met de huidige technieken en ruimte zou wijn bouw in het ISS wel een heel schrale oogst opleveren: waar schijnlijk één fles per jaar! De 'Cu- vée Vin de l'Espace' is nog ver weg. Wie zijn teen aan een deurpost stoot, voelt een helse pijnscheut door zijn lichaam trekken. Het is prettig om te weten dat u die pijn zelf kunt beïnvloeden. Allereerst is het belangrijk te be seffen dat pijn een functie heeft: een waarschuwing dat er schade dreigt te ontstaan in het lichaam. ,,Je wilt er dus niet helemddl vanaf'', aldus biomedisch weten schapper Esmeralda Blaney Da vidson (Radboudumc). Vermin deren kan natuurlijk wel prettig zijn. En daarvoor is het handig om te weten dat pijn tussen de oren zit. Letterlijk. Je ervaart pas iets als pijn als je brein het heeft vastge steld als pijn. Voordat zo'n pijnsig- naal bij de hersenen aankomt, moet het eerst een route door je li chaam afleggen, legt Blaney Da vidson uit. ,,Wanneer je je bijvoor beeld brandt aan een hete pan, wordt dat als eerste opgemerkt in de pijnzenuwen in je hand. Dat zijn speciale zenuwen die schade kunnen herkennen. Daarna schiet er een stroompje met soms wel 20 meter per seconde door je vezelba- nen naar je ruggenmerg. Daar be palen allerlei complexe verbindin gen wat er met het signaal ge beurt." Zo worden eerst je spieren aangestuurd, waardoor je in een reflex zo snel mogelijk je hand wegtrekt. ,,Slim, want zo beperk je de schade zo veel mogelijk aldus Blaney Davidson. „Interessant is dat je je dan nog niet realiseert dat je pijn hebt. Pas een fractie later gaat het signaal naar je hersenen en dan voel je pas de pijn.'' Hoeveel pijn iemand voelt, is niet alleen afhankelijk van hoe warm die pan is, of hoe hard die zijn teen stoot, maar ook van an dere factoren. En daarbij is het brein weer cruciaal. Pijn activeert het gebied in de hersenen dat ver antwoordelijk is voor geheugen. Dat gebied beïnvloedt hoe heftig pijn wordt ervaren. Als iemand in het verleden een keer zo hard zijn teen heeft gestoten dat die is ge broken, kan diens brein in de toe komst extra heftig reageren op ie dere keer dat hij die teen weer stoot. Ook wordt bij pijn het limbi- sche systeem in het brein actief, vertelt Blaney Davidson. ,,Daar wordt een emotionele component aan de pijn toegevoegd, bijvoor beeld angst of boosheid. Ook dat beïnvloedt weer hoe iemand pijn ervaart." Bent u op een leuk feestje met al uw vrienden? Dan zal de zelfde duw minder pijn doen dan wanneer u thuiskomt na een rot tige, regenachtige dag waarop u ruzie kreeg met uw beste vriend. Pijn is dus subjectief en dat heeft nadelen, maar ook voordelen. Bla ney Davidson: ,,Het betekent dat er verschillende factoren zijn die pijn kunnen versterken, maar dus ook kunnen dempen." De kleur van de omgeving is zo'n factor. ,,Rood blijkt het pijngevoel te ver hogen, groen en blauw lijken juist rustgevend te zijn.''Onderzoek laat ook zien dat de pijngrens van proefpersonen hoger is wanneer ze een liedje zingen. Er wordt dan endorfine aangemaakt die werkt als natuurlijke pijnstiller. Sporten, dansen of blij zijn, werken ook. Wetenschappers vertellen over hun eurekamoment. Dit keer Ab Osterhaus (72), viroloog en directeur bij onderzoeksinsti tuut TiHo in Hannover. ,,In 1988 stond ik helemaal aan het begin van mijn carrière en Europa werd geconfronteerd met een massasterfte onder zee honden in het Noord-At lantische gebied. Zo'n 50 procent van die dieren ging dood en veel collega's begonnen eraan te wer ken omdat niemand nog enig idee had wat er aan de hand was. De pathologen dachten in een bepaalde richting en Greenpeace kwam met het verhaal dat vervuiling de oorzaak was. Ik ge loofde daar niets van. Het was vroeg in de morgen, ik stapte onder de douche en dat was toentertijd ei genlijk het enige moment op de dag dat er geen mensen aan mijn kop zeurden en ik dus goed kon nadenken. Die zee honden lieten me niet los en wat de oorzaak nou zou kunnen zijn, intri geerde me. Daar onder die douche bedacht ik dat het een afweer-vernietigend virus moest zijn, onder meer door hoe het zich geografisch verspreidde. Als het een virus zou zijn, dan kon ik op dat moment drie voor de hand lig gende 'kandidaten' be denken, als ik naar andere zoogdieren keek. Allemaal virussen die ook het af weersysteem aantasten. Ik dacht eerst aan een parvo- virus, omdat zo'n virus toen grote sterfte onder honden veroorzaakte. Ook dacht ik aan een ver want van het aidsvirus. Maar uiteindelijk kwam ik terecht bij een virus uit de groep van het mazelenvi- rus, zoals het hondeziek- tevirus. Dat laatste klopte, en dat was mijn eerste echte eu- rekamoment. Een virus nauw verwant aan het hondeziektevirus bleek de oorzaak te zijn. Behalve dat deze ontdekking leidde tot mijn eerste Na ture-publicatie, doken de media erop. Van de NOS tot de BBC en CNN, ie dereen wilde het naadje van de kous weten.'' -Jim Jansen GO ZATERDAG 23 JANUARI 2021 Astronaut Buzz Al- drin, de tweede man op de maan, heeft later toege geven dat hij met Neil Armstrong een klein beetje wijn dronk kort voordat zij in 1969 uit de maanlander stapten. Dat deden ze in het geheim, tijdens een pauze in de communica tie met de aarde. Universiteit van Nederland FOTO SHUTTERSTOCK SAM BLOKKER Kijk op de site bij J /wetenschap Wetenschap wordt gemaakt in samenwerking met NGWSdCntiSt en met Universiteit van Nederland

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 67