Onderzoek brengt productie en 18 Wijn in de ruimte? Jazeker. In de laatste lading uit het International Space Station zaten twaalf flessen bordeaux en het was niet de eerste wijn die een reis in het heelal maakte. Voor wetenschappelijk onderzoek welteverstaan. HANS VAN ZON Drank aan boord van een ruimte schip. De eerste reactie is vaak de zelfde: astronauten die alcohol drinken? Het moet niet gekker worden! Ter geruststelling, als er wijn of andere drank de ruimte in gaat, is dat voor wetenschappelijk onderzoek. Alleen de ruimteorga nisatie Roskosmos dacht er enige tijd anders over. Kosmonauten mochten van Roskosmos, toen dat nog een eigen station had, Mir, wodka of cognac drinken. Op dok tersadvies, om het immuunsys teem te stimuleren. De andere ruimteorganisaties, Nasa (VS), ESA (Europa) en CNSA (China), verbieden uit veiligheids overwegingen alle alcoholcon sumptie aan boord van ruimtemis sies. Ook in het International Space Station (ISS) is het taboe, weten schappelijke experimenten dus uitgezonderd. Dat wil overigens niet zeggen dat het niet gebeurt. Het beste voorbeeld is dat van het allereerste glaasje wijn op de maan. In 1969. Astronaut Buzz Aldrin, de tweede man op de maan, heeft la ter toegegeven dat hij met Neil Armstrong een klein beetje wijn dronk, kort voordat zij uit de maanlander stapten. Dat deden ze in het geheim, tijdens een pauze in de communicatie met de aarde, al dus Buzz Aldrin. Symbolisch In 1985 ging, als symbolisch gebaar, met de eerste Franse astronaut Pa trick Baudry een half flesje Cha teau Lynch-Bages uit 1975 mee aan boord van de vlucht van het ruim teveer Discovery naar het ISS. Na 111 omwentelingen rond de aarde nam Baudry het flesje mee terug en sindsdien staat het onaange roerd onder een stolp met zijn foto in de kelders van Chateau Lynch- Bages. Het flesje wijn dat de Franse as tronaut Patrick Baudry meenam naar het ISS, staat nu onder een stolp in Chateau Lynch-Bages. Rechts: wijnonderzoek bij Nasa. De eerste proef met alcoholische dranken werd gehouden tussen 2011 en 2014. Nasa sponsorde toen een studie naar het effect van mi crozwaartekracht op whisky en van eikenhout op het veroude ringsproces. Bij terugkeer op aarde bleek het tanninegehalte onveran derd, maar het hout had wel ge zorgd voor extra smaak. In 2015 stuurde de Japanse brouwer Sun- tory whisky voor onderzoek naar het ISS. Een jaar later was het de beurt aan China om wijnstokken (cabernet sauvignon, merlot en pi- not noir) de ruimte in te sturen. De jongste wijnmissie - onder de vlag WISE (Viti Vinum Spatium Experimentia) - betreft twaalf fles sen bordeaux en 320 kleine wijn stokken (merlot en cabernet sau- vignon). De Dragon-capsule van SpaceX bracht de flessen en wijn stokken vorig week mee terug uit het ISS. Van welk chateau de wijn afkomstig is, blijft een geheim. De twaalf flessen zijn in opdracht van Space Cargo Unlimited (SCU), een start-up uit Luxemburg, een jaar in de ruimte geweest. Elke fles zat zorgvuldig verpakt in een alumi nium cilinder om een breuk te voorkomen. De eerste twee flessen worden eind volgende maand in Bordeaux ontkurkt, bij een proe- verij voor een select gezelschap van kenners en experts. Daarna zal de wijn enkele maanden in labora toria binnenstebuiten worden ge keerd. ,,Toegegeven, het is span nend en speciaal, maar het gaat hier om landbouwkundig onder- ZATERDAG 23 JANUARI 2021 GO WETENSCHA Wijn in de ruimte goed voor boer én astronaut FOTO LYNCH-BAGES

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 66