Onderzoek brengt productie en
18
Wijn in de ruimte? Jazeker. In de
laatste lading uit het International
Space Station zaten twaalf flessen
bordeaux en het was niet de eerste
wijn die een reis in het heelal maakte.
Voor wetenschappelijk onderzoek
welteverstaan.
HANS VAN ZON
Drank aan boord van een ruimte
schip. De eerste reactie is vaak de
zelfde: astronauten die alcohol
drinken? Het moet niet gekker
worden! Ter geruststelling, als er
wijn of andere drank de ruimte in
gaat, is dat voor wetenschappelijk
onderzoek. Alleen de ruimteorga
nisatie Roskosmos dacht er enige
tijd anders over. Kosmonauten
mochten van Roskosmos, toen dat
nog een eigen station had, Mir,
wodka of cognac drinken. Op dok
tersadvies, om het immuunsys
teem te stimuleren.
De andere ruimteorganisaties,
Nasa (VS), ESA (Europa) en CNSA
(China), verbieden uit veiligheids
overwegingen alle alcoholcon
sumptie aan boord van ruimtemis
sies. Ook in het International Space
Station (ISS) is het taboe, weten
schappelijke experimenten dus
uitgezonderd. Dat wil overigens
niet zeggen dat het niet gebeurt.
Het beste voorbeeld is dat van het
allereerste glaasje wijn op de maan.
In 1969. Astronaut Buzz Aldrin, de
tweede man op de maan, heeft la
ter toegegeven dat hij met Neil
Armstrong een klein beetje wijn
dronk, kort voordat zij uit de
maanlander stapten. Dat deden ze
in het geheim, tijdens een pauze in
de communicatie met de aarde, al
dus Buzz Aldrin.
Symbolisch
In 1985 ging, als symbolisch gebaar,
met de eerste Franse astronaut Pa
trick Baudry een half flesje Cha
teau Lynch-Bages uit 1975 mee aan
boord van de vlucht van het ruim
teveer Discovery naar het ISS. Na
111 omwentelingen rond de aarde
nam Baudry het flesje mee terug
en sindsdien staat het onaange
roerd onder een stolp met zijn foto
in de kelders van Chateau Lynch-
Bages.
Het flesje wijn dat de Franse as
tronaut Patrick Baudry meenam
naar het ISS, staat nu onder een
stolp in Chateau Lynch-Bages.
Rechts: wijnonderzoek bij Nasa.
De eerste proef met alcoholische
dranken werd gehouden tussen
2011 en 2014. Nasa sponsorde toen
een studie naar het effect van mi
crozwaartekracht op whisky en
van eikenhout op het veroude
ringsproces. Bij terugkeer op aarde
bleek het tanninegehalte onveran
derd, maar het hout had wel ge
zorgd voor extra smaak. In 2015
stuurde de Japanse brouwer Sun-
tory whisky voor onderzoek naar
het ISS. Een jaar later was het de
beurt aan China om wijnstokken
(cabernet sauvignon, merlot en pi-
not noir) de ruimte in te sturen.
De jongste wijnmissie - onder de
vlag WISE (Viti Vinum Spatium
Experimentia) - betreft twaalf fles
sen bordeaux en 320 kleine wijn
stokken (merlot en cabernet sau-
vignon). De Dragon-capsule van
SpaceX bracht de flessen en wijn
stokken vorig week mee terug uit
het ISS. Van welk chateau de wijn
afkomstig is, blijft een geheim. De
twaalf flessen zijn in opdracht van
Space Cargo Unlimited (SCU), een
start-up uit Luxemburg, een jaar
in de ruimte geweest. Elke fles zat
zorgvuldig verpakt in een alumi
nium cilinder om een breuk te
voorkomen. De eerste twee flessen
worden eind volgende maand in
Bordeaux ontkurkt, bij een proe-
verij voor een select gezelschap
van kenners en experts. Daarna zal
de wijn enkele maanden in labora
toria binnenstebuiten worden ge
keerd. ,,Toegegeven, het is span
nend en speciaal, maar het gaat
hier om landbouwkundig onder-
ZATERDAG 23 JANUARI 2021 GO
WETENSCHA
Wijn in
de ruimte
goed voor
boer én
astronaut
FOTO LYNCH-BAGES