Borrelhap
met echte
pieperwijn
Wijnweetje
Een bezoekje van een bakgrage
foodblogger maakt mevrouw
Hamersma wat onzeker,
maar meneer Hamersma
heeft nergens last van.
„Gut", constateerde
mevrouw Hamersma terwijl ze
de kassabonnetjes van het vier
de kwartaal verzamelde. ,,We
zijn alweer in het zesde jaar van
de kookboekwinkel aanbeland.''
Daarmee hebben we behalve
de klantenkring ook onze
vriendenkring zien uitdijen.
Voor we het wisten zaten we in
een soort First Dates voor stel
len bij iemand thuis aan tafel
de liefde voor eten en drinken
aan elkaar te verklaren.
Met anderen hebben we zelfs
al culinaire reizen naar het bui
tenland gemaakt. En afgelopen
week hoorde ik mevrouw
Hamersma zeggen: „Anders
kom je toch even bij ons thuis
langs?'' De uitnodiging ging
naar een enthousiaste amateur
kok die als JustineCuisine haar
volgers op Instagram trakteert
op taarten, gebakjes en andere
zoetigheden.
Overigens betrof het geen
invitatie om kennis te maken
met mevrouw Hamersma's kijk
op patisserie, maar om voor in
spiratie voor een verbouwing
onze thuissituatie qua keuken
te bekijken. ,,Ze komt om 5 uur.
Dan ga ik toch iets bakken,
maar wel wat hartigs'', besloot
mevrouw Hamersma.
En vanwege de vijf in de klok
kon ook ik mij van mijn beste
kant laten zien. Justine kende
ik als dankbare afnemer van
mijn aangebroken proefflessen
die deel uitmaken van het
'customer loyalty'-programma
van de kookboekwinkel. Van
wege het credo 'ik schotel visite
nooit iets voor voordat ik het
zelf heb gemaakt', testte me
vrouw Hamersma die week een
aardappelvlecht. „Eigenlijk is
het gewoon een tartiflette'',
diagnosticeerde zij. Zodoende
kon ik mooi mijn inspiratie op
doen ten huize van de familie
Pinot. Weliswaar is tartiflette
van oorsprong een gerecht uit
de Savoie, ik had er juist met
succes Elzasser pinot blanc,
pinot gris en zelfs een rode
pinot noir bij geschonken. Zo
ook uitvoeringen uit Duitsland
waar deze druiven respectieve
lijk als weissburgunder, grau-
burgunder en spatburgunder
Eten drinken
Radio-dj Gerard
Ekdom besteedt
in zijn programma
vaak tijd aan een
wetenswaardigheid
op wijngebied.
Daarbij schroomt
hij niet mij te bellen.
Zijn liefde voor wijn
heeft ertoe geleid
dat hij een aantal
jaar terug een wijn-
merk begon: Rock
'n Rolle, vernoemd
naar de rolledruif.
Met een Franse
producent en een
Nederlandse impor
teur gaat hij nu de
grens over om te
rock 'n rolle.
Mevrouw Hamersma runt een kookboek
winkel, meneer Hamersma weet alles
over wijn: een gouden combinatie.
36