II
bevalt wel
Ja, dat
thuiswerken
Toeristische sector in Zeeland somber over voorseizoen
'Samen eten
wordt lastig'
Jarreau
Manuhuwa
Frank Balkenende
Goes
Vorig jaar moest de horeca door de
pandemie 2,5 maand dicht en kre
gen verblijfsaccommodaties te ma
ken met beperkingen. Het voorsei
zoen ging nagenoeg verloren. Ook
nu dreigt het voor toeristisch Zee
land belangrijke voorseizoen in het
water te vallen. De lockdown is ver
lengd tot 9 februari en er zijn giste
ren nog strengere maatregelen af-
gekondigd. Van Zuijlen heeft de
voorjaarsvakantie in februari opge
geven. Hotels zijn nog wel open,
maar hun inpandige restaurants
zijn gesloten. Ook roomservice
mag sinds december niet meer.
Daarbovenop komt het advies van
het kabinet om thuis te blijven en
contacten te vermijden. In zo'n sce
nario zijn weinig boekingen te ver
wachten. ,,Dit is wel de moeilijkste
periode die ik als horeca-onderne-
mer heb meegemaakt. En ik draai al
wat jaren mee."
Of er in april, met Pasen, gasten
komen? De horeca-ondernemer
durft het niet te zeggen. ,,Ik denk
dat we op zijn vroegst in april een
versoepeling van de maatregelen
kunnen verwachten. Misschien
kunnen onze restaurants dan ook
weer open." Mensen die voor fe-
bruari hadden gereserveerd, heb
ben hun boeking veelal doorge
schoven naar mei, zegt Van Zuijlen.
,,Daar doen we niet moeilijk over.
Gasten kunnen hun boeking zelfs
doorplaatsen naar 2022." Enige
hoop put hij uit het feit dat de vac
cinatie van de bevolking is begon
nen. ,,Zodra alles weer veilig is, gaat
het met het toeristisch bedrijfsle
ven goed komen. Misschien zou de
overheid sneller moeten vaccineren
zodat de grootste groep voor de zo
mer is ingeënt."
Arjen Brinkman, de Zeeuwse
voorzitter van brancheorganisatie
Hiswa-Recron en eigenaar van
camping De Paardekreek in Kort-
gene, ziet weinig boekingen bin
nenlopen voor de voorjaarsvakan
tie. ,,Dat geldt voor het hele voor
jaar, waarin doorgaans veel Duit-
sers en Belgen komen. Als Merkel
zegt dat Duitsers tot april geen va
kantie in het buitenland moeten
boeken, heeft dat natuurlijk effect.
Dit is wel de
moeilijkste periode
die ik als horeca
ondernemer heb
meegemaakt
We zitten nu ook met de Britse va
riant van het coronavirus. Het is
daarom lastig te voorspellen hoe
het voorseizoen gaat verlopen."
Voor de zomermaanden is wel
ruimhartig geboekt. Brinkman:
,,Veel gasten die vorig jaar bij ons
vakantie vierden, hebben gereser
veerd voor 2021. Ja ook Duitsers en
Belgen. Ze kwamen er toen achter
dat er niet veel accommodatie meer
vrij was in Zeeland. Onze strohalm
is de vaccinatie. Als voor de zomer
een grote groep mensen is ingeënt,
kan het aantal boekingen fors toe
nemen. Mensen kunnen snel scha
kelen. Ik merk ook dat er veel be
hoefte bestaat om er even uit te
zijn."
Roompot Vakanties voorziet dat
Zeeland deze zomer volloopt,
vooral als ook de horeca weer is ge
opend. De vakantiereus heeft al
veel boekingen binnen, ongeveer
hetzelfde aantal als in de periode
april tot december 2020.
Studente gaat haar
vriendinnen missen
door avondklok
Ze hoeft niet meer voor dag en
dauw op te staan om met de
trein naar haar werk in
Amsterdam te reizen.
Thuiswerken in coronatijd
bevalt Tineke Bulder (63) uit
Vrouwenpolder wel. Maar ze
heeft wel moeten leren dat
thuiswerken niet betekent dat
je altijd werkt. Inmiddels heeft
ze met haar baas goede
afspraken gemaakt en heeft
ze haar hobby - kinderkleding
maken - weer opgepakt.
Thuiswerken, dat wordt een
blijvertje, blijkt uit de enquête
die de PZC hield.zeeland 10
Verdediger begint
aan nieuw avontuur
bij Kloetinge
It
donderdag 21 januari 2021 pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl
Krokusvakantie lijkt verloren
Hotels zijn vrijwel leeg en boe
kingen blijven uit. Voor veel toe
ristische bedrijven in Zeeland
ziet het voorjaar er vooralsnog
somber uit. „Mensen wachten
af. Er gebeurt vrijwel niets nu",
zegt directeur Jerry van Zuijlen
van de Amadore groep.
-Jerry van Zuijlen, directeur
Amadore groep
ZEELAND2
ZEELAND 14