Juvent wil af van speciale kinderopvang 7 D'OUWE SMISSE CHEF-KOK SLAAT AAN HET BROUWEN NU RESTAURANT DICHT IS Vergane glorie herleeft op de zolder van restaurant d'Ouwe Smisse in Zonnemaire. Chef kok Evert van Dilst moet zijn pannen door de gedwongen coronasluiting even laten staan. En dus tapt hij nu uit een ander vaatje. Blond, dubbel, tripel, stout en speciale themabiertjes, onder het vrolijke logo van een roze eenhoorn. f ^^^^Hijdens de eerste M lockdown in maart ben ik voorzichtig begonnen met het brouwen van bier tjes. Gewoon in wat pannen hier in de keuken', vertelt Van Dilst. ,,Je moet toch wat. En dat ging eigen lijk best goed: twee keer per week zo'n veertig liter. Dat ben ik in de zomer hier in d'Ouwe Smisse gaan verkopen, toen het weer even mocht. En het viel nog in de smaak ook. Dus toen moesten we nog een naam en een logo verzinnen." Eén van zijn vaste gasten slijt z'n verloren uurtjes in het stadsar chief van Zierikzee en wees Van Dilst op het bestaan van een oude brouwerij in Zierikzee: In den Eenhoorn, opgericht in 1639. Een gevelsteen boven de deur en de ra men van het pand aan het Haven park 14 herinnert aan het bestaan van de nering, die daar mogelijk bijna tweehonderd jaar vele dor stige kelen heeft gediend. De naamvoering, verklaart Van Dilst de link, sluit aan bij de smaak en het karakter van de bieren die hij nu zelf brouwt op basis van recep ten van traditionele trappisten uit de Belgische Ardennen. ,,En even zoeken op internet le verde dit leuke eenhoorntje op", toont hij breed grijnzend het roze dier op het etiket. ,,We hebben in middels een aantal varianten. Blond, dubbel, tripel en vorige week hebben we een stevige grand cru gebotteld. Ieder bier krijgt ook z'n eigen, aangepaste logo. Bij een winterbier draagt de Eenhoorn Ieder biertje krijgt zijn eigen aangepaste logo een mutsje, bijvoorbeeld. En ie dere maand komen we met een speciaal themabier. Voor januari hadden we de Blue Monday be dacht De pannen werden al snel inge ruild voor een echte brouwketel van dertig liter. En dat smaakt naar meer, zag Van Dilst tot zijn eigen plezier. ,,Strandpaviljoens Zuid Zuid West en De Branding willen de Eenhoorn komend seizoen graag op de kaart hebben. Dan moet ik wel zorgen dat er genoeg op voor raad is." Dus is hij een inzame lingsactie begonnen voor een tweede, grotere ketel en maakt Van Dilst zich op voor serious busi ness met zijn brouwerij. Meer dan de helft van de benodigde vijfdui zend euro is inmiddels binnen. ,,Het gaat hard, dus dat lukt wel." De inzameling is geen crowd- funding, benadrukt de brouw meester. ,,Ze krijgen er niks voor terug. Je wordt in feite ambassa deur van de Eenhoorn. Gewoon omdat je als liefhebber enthou siast bent over een bier van eigen bodem. En ook een beetje het ge voel. Dat, als je straks in Zierikzee bij De Biet of lekker aan het strand op het terras zit en mensen bestel len een Eenhoorn, dat dan toch ook een beetje jouw bier is." Tweeduizend liter Met de beoogde uitbreiding kan Van Dilst voorlopig even uit de voeten. Hij heeft een vergunning op zak voor tweeduizend liter per maand. Het brouwen doet de kok ook straks, wanneer hij weer met zijn kookgerei in de weer kan, het liefst zelf. ,,Die ketels kan je mooi voorprogrammeren, daar hoef je niet bij te blijven. Ik vind het veel te leuk om te doen." Hij speelt met het idee de brouwketels een plek te geven in de wagenschuur achter d'Ouwe Smisse. Van Dilst heeft in ieder ge val al toestemming van de ge meente die ruimte te verbouwen en bij zijn restaurant te betrekken. Marcel Modde Zierikzee De aanpak van Juvent is volgens De Viet uniek en zeer waardevol voor kinderen én ouders die een steun tje in de rug nodig hebben. ,,Ze be geleiden de kinderen in een groep, en niet alleen individueel één op één. Dat is ontzettend belangrijk voor hun sociaal-emotionele ont wikkeling." Extra drempel De sluiting hing al een tijdje in de lucht, maar komt nu toch als een nare verrassing, zegt De Viet. Op 12 november heeft ze met de ge meente en Juvent overlegd over be houd van de voorziening. ,,Daar zou donderdag verder over worden gesproken. Wij zagen dit bericht van Juvent dan ook niet aankomen en betreuren dit zeer", aldus de di recteur van De Meie in een brand brief aan burgemeester en wethou- ders en de gemeenteraad. ,,Jonge kinderen en hun ouders voor deze vorm van ondersteuning verder weg sturen, vinden wij onwense lijk. Het werpt een extra drempel op." De bso-plus is samen met kin deropvangorganisatie Kibeo onder gebracht in het schoolgebouw aan de Grachtweg. Het besluit tot slui ting is genomen omdat het aantal aanvragen voor naschoolse specia listische behandeling de afgelopen maanden verder is afgenomen, zegt Juvent-woordvoerder Marilka van Zevenbergen. Juvent krijgt via de gemeente betaald per kind. In een kleine gemeenschap als Schouwen- Duiveland is dat voor een zorgaan bieder lastig vol te houden, ver klaart Van Zevenbergen de stap. Juvent ziet nog wel een kans om zijn specialistische jeugdzorg hier toch voort te zetten. ,,We zoeken We zoeken naar maatwerk en een andere vorm van financiering naar maatwerk en een andere fi- nancieringsvorm. Daarover is het gesprek donderdag met de ge meente." Ouders is aangeboden de naschoolse dagbehandeling op de locatie in Goes te vervolgen. ,,Maar natuurlijk hopen wij ook dat de ge sprekken een succes worden en we in de buurt verder kunnen gaan." Volgens wethouder Paula Schot spelen er verschillende aspecten mee en zijn er ook initiatieven van andere zorgaanbieders in de regio. ,,Zij bieden goede alternatieven aan, waardoor het aantal doorver wijzingen naar de bso+ afneemt." De wethouder bevestigt dat ze in gesprek is met Juvent, Kibeo en het onderwijs over een 'doorontwikke ling van het behandelaanbod'. ,,Er liggen een aantal mooie opties ter bespreking, zodat er een goede, en uiteindelijk toekomstbestendige, oplossing komt", probeert Schot de gerezen onrust weg te nemen. ,,Wie, wat en hoe is nog niet be kend." woensdag 20 januari 2021 SD Oud biertje weer tot leven gewekt Marcel Modde Zonnemaire -Evert van Dilst Een stout bier, een blond bier en een winterbier van de Een hoorn. FOTO MARCEL MODDE Jeugdzorgspecialist Juvent wil de speciale kinderopvang (bso- plus) in Zierikzee sluiten. Door het beperkte aantal kinderen dat daar gebruik van maakt, is de voorziening niet rendabel meer. Directeur Maartje de Viet van basisschool voor speciaal onderwijs De Meie maakt zich zorgen over het verdwijnen van dit zorgaanbod van Schouwen- Duiveland. Ze vreest dat kwets bare kinderen en hun ouders de dupe worden. „Waar kunnen zij straks terecht?" -Marilka van Zevenbergen, Juvent Evert van Dilst is op de zolder van d'Ouwe Smisse in Zonnemaire brouwerij de Eenhoorn begonnen en checkt het suikergehalte van één van zijn nieuwe brouwsels. foto katja van noort

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 58