Juvent wil af van speciale kinderopvang
7
D'OUWE SMISSE CHEF-KOK SLAAT AAN HET BROUWEN NU RESTAURANT DICHT IS
Vergane glorie
herleeft op de zolder
van restaurant
d'Ouwe Smisse in
Zonnemaire. Chef
kok Evert van Dilst
moet zijn pannen door
de gedwongen
coronasluiting even
laten staan. En dus tapt
hij nu uit een ander
vaatje. Blond, dubbel,
tripel, stout en speciale
themabiertjes, onder
het vrolijke logo van een
roze eenhoorn.
f ^^^^Hijdens de eerste
M lockdown in maart
ben ik voorzichtig
begonnen met het
brouwen van bier
tjes. Gewoon in wat pannen hier
in de keuken', vertelt Van Dilst. ,,Je
moet toch wat. En dat ging eigen
lijk best goed: twee keer per week
zo'n veertig liter. Dat ben ik in de
zomer hier in d'Ouwe Smisse gaan
verkopen, toen het weer even
mocht. En het viel nog in de smaak
ook. Dus toen moesten we nog een
naam en een logo verzinnen."
Eén van zijn vaste gasten slijt z'n
verloren uurtjes in het stadsar
chief van Zierikzee en wees Van
Dilst op het bestaan van een oude
brouwerij in Zierikzee: In den
Eenhoorn, opgericht in 1639. Een
gevelsteen boven de deur en de ra
men van het pand aan het Haven
park 14 herinnert aan het bestaan
van de nering, die daar mogelijk
bijna tweehonderd jaar vele dor
stige kelen heeft gediend. De
naamvoering, verklaart Van Dilst
de link, sluit aan bij de smaak en
het karakter van de bieren die hij
nu zelf brouwt op basis van recep
ten van traditionele trappisten uit
de Belgische Ardennen.
,,En even zoeken op internet le
verde dit leuke eenhoorntje op",
toont hij breed grijnzend het roze
dier op het etiket. ,,We hebben in
middels een aantal varianten.
Blond, dubbel, tripel en vorige
week hebben we een stevige grand
cru gebotteld. Ieder bier krijgt ook
z'n eigen, aangepaste logo. Bij een
winterbier draagt de Eenhoorn
Ieder biertje
krijgt zijn eigen
aangepaste logo
een mutsje, bijvoorbeeld. En ie
dere maand komen we met een
speciaal themabier. Voor januari
hadden we de Blue Monday be
dacht
De pannen werden al snel inge
ruild voor een echte brouwketel
van dertig liter. En dat smaakt naar
meer, zag Van Dilst tot zijn eigen
plezier.
,,Strandpaviljoens Zuid Zuid
West en De Branding willen de
Eenhoorn komend seizoen graag
op de kaart hebben. Dan moet ik
wel zorgen dat er genoeg op voor
raad is." Dus is hij een inzame
lingsactie begonnen voor een
tweede, grotere ketel en maakt
Van Dilst zich op voor serious busi
ness met zijn brouwerij. Meer dan
de helft van de benodigde vijfdui
zend euro is inmiddels binnen.
,,Het gaat hard, dus dat lukt wel."
De inzameling is geen crowd-
funding, benadrukt de brouw
meester. ,,Ze krijgen er niks voor
terug. Je wordt in feite ambassa
deur van de Eenhoorn. Gewoon
omdat je als liefhebber enthou
siast bent over een bier van eigen
bodem. En ook een beetje het ge
voel. Dat, als je straks in Zierikzee
bij De Biet of lekker aan het strand
op het terras zit en mensen bestel
len een Eenhoorn, dat dan toch
ook een beetje jouw bier is."
Tweeduizend liter
Met de beoogde uitbreiding kan
Van Dilst voorlopig even uit de
voeten. Hij heeft een vergunning
op zak voor tweeduizend liter per
maand. Het brouwen doet de kok
ook straks, wanneer hij weer met
zijn kookgerei in de weer kan, het
liefst zelf. ,,Die ketels kan je mooi
voorprogrammeren, daar hoef je
niet bij te blijven. Ik vind het veel
te leuk om te doen."
Hij speelt met het idee de
brouwketels een plek te geven in
de wagenschuur achter d'Ouwe
Smisse. Van Dilst heeft in ieder ge
val al toestemming van de ge
meente die ruimte te verbouwen
en bij zijn restaurant te betrekken.
Marcel Modde
Zierikzee
De aanpak van Juvent is volgens De
Viet uniek en zeer waardevol voor
kinderen én ouders die een steun
tje in de rug nodig hebben. ,,Ze be
geleiden de kinderen in een groep,
en niet alleen individueel één op
één. Dat is ontzettend belangrijk
voor hun sociaal-emotionele ont
wikkeling."
Extra drempel
De sluiting hing al een tijdje in de
lucht, maar komt nu toch als een
nare verrassing, zegt De Viet. Op 12
november heeft ze met de ge
meente en Juvent overlegd over be
houd van de voorziening. ,,Daar
zou donderdag verder over worden
gesproken. Wij zagen dit bericht
van Juvent dan ook niet aankomen
en betreuren dit zeer", aldus de di
recteur van De Meie in een brand
brief aan burgemeester en wethou-
ders en de gemeenteraad. ,,Jonge
kinderen en hun ouders voor deze
vorm van ondersteuning verder
weg sturen, vinden wij onwense
lijk. Het werpt een extra drempel
op."
De bso-plus is samen met kin
deropvangorganisatie Kibeo onder
gebracht in het schoolgebouw aan
de Grachtweg. Het besluit tot slui
ting is genomen omdat het aantal
aanvragen voor naschoolse specia
listische behandeling de afgelopen
maanden verder is afgenomen, zegt
Juvent-woordvoerder Marilka van
Zevenbergen. Juvent krijgt via de
gemeente betaald per kind. In een
kleine gemeenschap als Schouwen-
Duiveland is dat voor een zorgaan
bieder lastig vol te houden, ver
klaart Van Zevenbergen de stap.
Juvent ziet nog wel een kans om
zijn specialistische jeugdzorg hier
toch voort te zetten. ,,We zoeken
We zoeken naar
maatwerk en een
andere vorm van
financiering
naar maatwerk en een andere fi-
nancieringsvorm. Daarover is het
gesprek donderdag met de ge
meente." Ouders is aangeboden de
naschoolse dagbehandeling op de
locatie in Goes te vervolgen. ,,Maar
natuurlijk hopen wij ook dat de ge
sprekken een succes worden en we
in de buurt verder kunnen gaan."
Volgens wethouder Paula Schot
spelen er verschillende aspecten
mee en zijn er ook initiatieven van
andere zorgaanbieders in de regio.
,,Zij bieden goede alternatieven
aan, waardoor het aantal doorver
wijzingen naar de bso+ afneemt."
De wethouder bevestigt dat ze in
gesprek is met Juvent, Kibeo en het
onderwijs over een 'doorontwikke
ling van het behandelaanbod'. ,,Er
liggen een aantal mooie opties ter
bespreking, zodat er een goede, en
uiteindelijk toekomstbestendige,
oplossing komt", probeert Schot de
gerezen onrust weg te nemen.
,,Wie, wat en hoe is nog niet be
kend."
woensdag 20 januari 2021
SD
Oud biertje weer tot leven gewekt
Marcel Modde
Zonnemaire
-Evert van Dilst
Een stout bier, een blond bier
en een winterbier van de Een
hoorn. FOTO MARCEL MODDE
Jeugdzorgspecialist Juvent wil
de speciale kinderopvang (bso-
plus) in Zierikzee sluiten. Door
het beperkte aantal kinderen
dat daar gebruik van maakt, is
de voorziening niet rendabel
meer. Directeur Maartje de Viet
van basisschool voor speciaal
onderwijs De Meie maakt zich
zorgen over het verdwijnen van
dit zorgaanbod van Schouwen-
Duiveland. Ze vreest dat kwets
bare kinderen en hun ouders de
dupe worden. „Waar kunnen zij
straks terecht?"
-Marilka van Zevenbergen,
Juvent
Evert van Dilst is op de zolder van d'Ouwe Smisse in Zonnemaire brouwerij de Eenhoorn begonnen
en checkt het suikergehalte van één van zijn nieuwe brouwsels. foto katja van noort