II 12 NIEUWS Freelance merkstrateeg begint minibakkerij in coronatijd Tijdens de eerste lockdown bakte Lard Breebaart zijn eerste zuurdesembrood. Dat bleek het begin van een succesverhaal: zijn huis in Tuindorp Oostzaan in Amsterdam is nu ook bakkerij. Klanten staan voor de baksels in de rij. Stemmen weerkaatsen in de nog slaperige Kome tensingel. Nevel hangt tussen de huizen. Wazige lichtjes aan het einde van de straat in Tuindorp Oostzaan. Een geurspoor van versgebakken brood. Het silhouet van een man met een toren van broden in zijn armen. Van uit een opengeslagen deur gloort warm licht. De gang, die hoort bij het hoekhuis op nummer 116, is omge bouwd tot kleine bakkerij. Lard Breebaart schuift zijn broden een voor een in de hete ovens. Hij staat al vanaf half zes 's morgens te bakken. Zijn buurjongen Morris Bur- gio (16) helpt hem met de verkoop. Het is een winterse zaterdagoch tend, nog geen acht uur. Frederik Molenschot (39) lijkt al uren wakker te zijn en kiest opgewekt een paar ro zijnenbroodjes uit. Zijn stem klinkt luid voor het uur van de dag. ,,Ik kwam hier dwars door de mist aan rijden vanuit Zaandam", roept hij. ,,Vanuit de verte zie je die kerstlicht jes en dan ben je toch meteen ver kocht? Hier haal je de beste broodjes van de wereld!" Een wijds, ironisch armgebaar: ,,En dan word je ook nog eens geholpen door deze twee mooie jongens!" Hij wijst op de geel betegelde muur waarop Breebaart met zwarte viltstift de prijzen van zijn broden en taarten heeft genoteerd: classic bStard 4,50, copain rozijn walnoot 1,25, grand b3- tard 6,50, volkoren boule 4,50, copain olijf citroen 1,25. ,,Die tegeltjes zijn zó goed. Simpel en naar buiten doorgetrokken, en daar staat op zo'n zelfde geel tegeltje het huisnummer. Hou ik van! Maar ik moet nu gaan. Broden naar mijn moeder in Breda brengen!" Langzaam groeit de wachtrij, die vrij zicht heeft op de helverlichte woonkamer van de familie Breebaart. Op de vrijdag ervoor is het in die zelfde huiskamer spitsuur. Breebaart en zijn moeder Saskia Janzen (71) hebben die dag gereserveerd om te bakken. Hij het brood, zij de taarten. Breebaart slaat het witte meel van zijn handen. Janzen beent in haar witte koksbuis van de walmende taarten op het kookeiland naar de verwoed draaiende deegmachine. Tien weken geleden heeft zij de pa tisserie aan het assortiment van de keer een dag stage bij verschillende bakkers. Inmiddels heeft hij zo'n vijf duizend broden gebakken. ,,Bij tien duizend zal ik hopelijk écht het ge voel voor het deeg hebben. Het is moeilijk te omschrijven, maar je voelt aan de demping of het deeg goed is en niet te stijf, nat of plakke rig. Dat krijg ik steeds beter onder de knie." Al gauw groeide de kleine ruilhan del uit tot een veel bredere klanten kring. Eerst via een groepsapp op be stelling, later op zaterdagochtend bij de Kometensingel 116. ,,Ik begon met tien broden, inmiddels zijn het er 150 per dag. Eerst had ik genoeg aan een paar kilozakjes meel, nu haal ik ze per tien zakken van 25 kilo. Zo ga je steeds een stapje verder." De vraag steeg zo snel dat Bree- baart met al zijn broden de keuken uitgroeide. ,,Ik kwam op het idee om de fietsen en kinderwagens uit de gang te halen en daar semiprofessio- nele bakovens en apparatuur te plaat sen. Vanuit deze ruimte bakken en verkopen we nu de broden. Ik heb ook op dinsdag een extra bak- en ver koopdag toegevoegd. Femke helpt mij dan met de verkoop." Daniel Lescot (42), muts op, sandalen aan, koopt elke zaterdag vers Kome- tenbrood. ,,Ik wil de lokale onderne mers in het dorp steunen. Via via hoorde ik dat ze hier goed brood heb ben. En dat klopt. Ja, het is wat duur der - 4.50 euro voor een brood. Het is maar net waar je je prioriteiten legt." zijn vrouw Femke Lutgendorff (39) gedaan, maar zodra de zorgvuldig ge kweekte zuurdesem weer doodging, verwaterden zijn bakambities. ,,Mijn eerste zelfgebakken desembroden gaf ik aan de buren. Ze vonden die lek ker, terwijl ze toen nog niet eens echt goed waren. In ruil voor mijn brood kreeg ik dan eieren van hun kippen of zelfgemaakte jam.'' Op dat moment deed Breebaart al les nog vanuit zijn eigen woonkeu ken, omringd door de Duplo van zijn kinderen. ,,Het was een heel gepuzzel om in onze gewone oven alles gebak ken te krijgen. In het begin ging er ook van alles mis. Zo deed ik de koel kast open en zag ik een olifant van deeg naar buiten komen. Of ik vergat dat rijzen met warm zomerweer twee keer zo snel gaat. Ik heb nu ge leerd mini-experimenten te beden ken om fouten binnen het proces op te lossen." Breebaart las daarnaast veel boeken over brood, luisterde talloze podcasts, bekeek YouTubefilmpjes en liep drie bakkerij toegevoegd. Janzen is kli nisch psycholoog en werkt nog twee dagen per week in haar eigen praktijk in Leiden, maar wil haar vrije vrijdag graag besteden aan een geliefde be zigheid: koken en bakken. ,,Jongen, waar begin je aan. Keihard werken voor weinig geld!" had ze aanvankelijk bezorgd gezegd toen Breebaart zijn plan voor een kleine buurtbakkerij ont hulde. Maar al gauw raakte ze net zo geïnspireerd als haar zoon. Elke vrijdag rijdt ze vanuit Leiden naar Amster dam om taarten, madeleines en shortbreads te bakken. Nu snelt Janzen naar de oven, waaruit een wolk van rook ontsnapt. Ze wappert met haar handen: „O jee! Net op tijd!" Deze vrijdag is ze bezig met een amandel-polenta- en een si naasappel-polentataart, shortbread en een walnoten-meringuetaart. ,,Die laatste is een van mijn klassie kers. Maar ik bak ook nieuwe creaties. Als ik alleen zou moeten teren op re cepten van twintig jaar geleden, was ik binnen de kortste keren bejaard", zegt ze lachend. ,,Het gaat nu wel om grotere hoeveelheden dan ik gewend was, dus ik moet mijn liefde over meerdere taarten verdelen." Moeder en zoon zijn volledig op el kaar ingespeeld, alsof ze al jaren sa menwerken. Niet verwonderlijk, want als kind hielp Breebaart zijn moeder al graag met taarten bakken. In maart, gedurende de eerste lock- down, besloot hij weer eens een zuurdesembrood te bakken. Gewoon voor de lol. Als freelance merkstra teeg had hij minder werk, dus tijd ge noeg. Hij had dat eerder wel eens met Je voelt aan de demping ofhetdeeg goed is en niet te stijf, nat of plakkerig - Lard Breebaart, thuisbakker maandag 18 januari 2021 Lard krijgt zijn thuis gebakken brood niet meer aangesleept Marlies de Moor Amsterdam ▲-4 Lard Breebaart en Femke Lutgendorff in hun gang annex bakkerij. Klanten staan geregeld in de rij. fotos dingena mol en jurre rompa

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 12