NIEUWS 13
Midden in de coronacrisis beginnen veel ondernemers een horecaonder-
neming. Met een paar maanden sluiting in het vooruitzicht schreven in november
31 cafés zich in bij de Kamer van Koophandel. Wie begint juist nu een café?
Wij willen
het graag
en er kwam
een leuke
aanbieding
estien jaar heeft Frans
Nievelstein (58) spijt ge
had van de verkoop van
zijn café. Tussen 1999 en
2004 was hij de trotse ei
genaar van café Heksenberg, een ge
zellig buurt- en verenigingscafé in
Heerlen. Hij verkocht het, werkte de
jaren erna als bouwvakker, touring
carchauffeur en vrachtwagenchauf
feur, maar café Heksenberg bleef in
zijn gedachten.
In november kon hij het café voor
een gunstige prijs kopen van de hui
dige eigenaar, die de buurtkroeg
sinds 2018 uitbaatte. Mede door de
coronacrisis was de prijs niet al te
hoog. Hoewel Nievelstein verwacht
pas na carnaval open te mogen, vindt
hij het niet risicovol nu een café over
te nemen. Hij vertrouwt erop dat zijn
oude stamgasten weer aan de bar ko
men zitten. En ook de verenigingen
uit de Limburgse stad, die onder de
vorige eigenaar zijn vertrokken, heb
ben al toegezegd terug te keren naar
café Heksenberg.
De komende maanden is de Lim
burgse ondernemer druk bezig met
verbouwen. Onder meer met de wo
ning boven het café, waar Nievelstein
en zijn vrouw zelf gaan wonen. ,,Te-
genwoordig trek je er met een hore
cazaak geen twee panden meer uit",
zegt hij. Zijn eigen huis gaat de ver
huur in.
Het buurtcafé in Heerlen is één van
de 31 cafés die zich in november in
schreven bij de KvK. In totaal schre
ven 614 horecazaken zich in novem
ber in. Sinds maart zijn dat er bijna
6000, minus de 3500 horecazaken die
stopten, komt het totalaantal op
73.000. Een stijging van 3,5 procent
vergeleken met negen maanden gele
den.
Deze krant maakte een belronde
langs de cafés die in november zijn
opgericht, met de vraag: waarom be
gint iemand in het midden van een
lockdown een café?
Droom
Een ondernemer in Den Haag gooide
meteen de hoorn erop, in Amster
dam vroegen ze over een maandje te
rug te bellen. Maar over het algemeen
vertelt iedereen open over zijn of
haar droom: een eigen café, ook - of
misschien juist - in coronatijd. Ons
kleine café, een bruine kroeg in Spij-
kenisse, kwam op het pad van Sandra
Roovers (42). ,,Wij willen het graag
en er kwam een leuke aanbieding."
De nieuwe eigenaar van een grand
café in De Kwakel zag geen toekomst
meer voor zijn baan als commercieel
directeur van een evenementenbu
reau en besloot de zaak over te ne
men waar hij jaren had gewerkt. En
Kevin Smit (29) neemt het café met
snackbar bij hem om de hoek in Hoo-
geveen over van een stel dat met pen
sioen gaat. De snackbar moet de kar
gaan trekken, het café moet voor de
extraatjes zorgen.
Beheerder worden van de sporthal
in Stadskanaal is voor René Tjarks
(50) een droom die uitkomt. Dus
toen de vacature vrijkwam bij de ge
meente, solliciteerde hij meteen. Hij
kreeg de baan en werd ook meteen
eigenaar van het aangrenzende café,
omgedoopt tot Rene's sportcafé. Een
plek waar sporters na de training of
wedstrijd een biertje aan de bar kun
nen drinken, maar waar men ook kan
darten of biljarten.
Tjarks heeft samen met zijn vrouw
Groei horeca
tijdens crisis
2019 2020 '21
twee parfumerieën, één in Emmen
en één in Stadskanaal. Daarnaast
deed hij ook al het klein onderhoud
in de sporthal en heeft hij ook veel in
de horeca meegelopen. Doordat hij
behalve eigenaar van René's sport-
café ook beheerder wordt van de
sporthal, heeft hij 'al een basisinko
men'. ,,Anders was de keus veel
moeilijker geweest'', zegt hij. ,,Als ik
alleen de horeca had kunnen overne
men, had ik het waarschijnlijk niet
gedaan.''
Na de lockdown hoopt Tjarks de
sporthal te openen. De opening van
het café verwacht hij pas weken later,
maar als het zover is, heeft hij grote
plannen. Hij wil de jeugd in Stadska
naal van de straat halen. Ze moeten
in René's sportcafé spellen komen
spelen. ,,En als de zaal leeg is, kunnen
ze ook altijd een potje voetballen."
Omdat het ongewoon is nu een ho
recazaak te beginnen, adviseert het
Centrum voor Criminaliteitspreven
tie en Veiligheid (CCV) gemeenten
extra alert te zijn op nieuwe horeca
zaken. Samen met Koninklijke Ho
reca Nederland (KHN) zijn zij de ac
tie 'blijf alert' begonnen. Onderdeel
van deze actie is horecaondernemers
te waarschuwen geen zaken te doen
met dubieuze partijen.
Een van de tools die de gemeente
kan inzetten is de Bibob-toets. Hier
bij wordt gekeken of (de omgeving
van) de ondernemer niet wordt ge-
linkt aan de criminaliteit. Als er een
ernstig gevaar dreigt dat (horeca)ver-
gunningen, subsidies en aanbeste
dingen worden misbruikt, kan de ge
meente de aanvraag weigeren of in
trekken.
Sercan Telli (35) weet dat in Oss
een aanvraag voor een horecavergun-
ning een tijd kan duren. Een vriend
van hem moest negen maanden
wachten, terwijl er volgens de ge
meentewebsite maar acht weken
voor staat. Daarom heeft hij zich nu
al ingeschreven bij de KvK met café
Efes, een Turks café waar men spellen
speelt en thee en koffie drinkt. De in
schrijving is nodig voor de vergun
ningsaanvraag.
Om zichzelf niet in de schulden te
steken, heeft Telli afspraken gemaakt
met de eigenaar van het pand. De
huur hoeft pas betaald te worden als
het Turkse café - met vergunning -
volgens de coronamaatregelen open
mag.
Geld in de la
Ook Paula Groeneweg (37) maakt
zich over de huur geen zorgen. Zij
betaalt een klein bedrag aan huur
voor Boazumer Mjitte, een combina
tie van een eetcafé, dorpshuis en
snackbar in het Friese Boazum. Sa
men met een 'andere moeder uit het
dorp' gaat zij de horecagelegenheid
voor minimaal een jaar uitbaten.
De huidige verplichte sluiting van
de horeca belette hen niet in de
keuze. ,,Slechter dan nu kan het niet,
dus kan het alleen maar beter gaan'',
zegt zij. Afgelopen zomer was het
door de vele vakantiegangers in
Friesland ook erg druk. In april of
mei hopen zij open te zijn. Tot dan
moeten de afhaalproducten die ze
bieden, zorgen voor wat geld in de la.
Tot haar theetuin open mag, richt
Talitha Krauts (45) zich op de ver
koop van Molukse hapjes. Samen met
haar man - die een baan heeft bij
monumentenzorg - gaat zij in Wil-
dervank naast de theetuin ook een
bed en breakfast runnen en een cam
ping met trekkershutten.
De komende maanden gebruikt
Krauts de lockdown om op te starten.
Zelf is zij arbeidsongeschikt ver
klaard, met de theetuin wil zij weer
een bijdrage leveren aan de maat
schappij. „Uiteindelijk hoop ik mijn
uitkering niet meer nodig te heb
ben.''
vrijdag 15 januari 2021
Nu in de horeca stappen
nieuwe kans, maar nog
even niet open
René Tjarks wordt be
heerder van de sporthal
in Stadskanaal. Daarbij
hoort ook het runnen
van het sportcafé.
Voor hem een droom
die uitkomt.
FOTO CORNÉ SPARIDAENS
Rick Plantinga
Stadskanaal
Aantal horecaonder-
nemingen in Nederland
80.000"
70.000
60.000-
januari
74.128
corona-
crisis
150121 BRON: KVK
- Sandra Roovers,
Ons kleine café in
Spijkenisse