NIEUWS 13 Midden in de coronacrisis beginnen veel ondernemers een horecaonder- neming. Met een paar maanden sluiting in het vooruitzicht schreven in november 31 cafés zich in bij de Kamer van Koophandel. Wie begint juist nu een café? Wij willen het graag en er kwam een leuke aanbieding estien jaar heeft Frans Nievelstein (58) spijt ge had van de verkoop van zijn café. Tussen 1999 en 2004 was hij de trotse ei genaar van café Heksenberg, een ge zellig buurt- en verenigingscafé in Heerlen. Hij verkocht het, werkte de jaren erna als bouwvakker, touring carchauffeur en vrachtwagenchauf feur, maar café Heksenberg bleef in zijn gedachten. In november kon hij het café voor een gunstige prijs kopen van de hui dige eigenaar, die de buurtkroeg sinds 2018 uitbaatte. Mede door de coronacrisis was de prijs niet al te hoog. Hoewel Nievelstein verwacht pas na carnaval open te mogen, vindt hij het niet risicovol nu een café over te nemen. Hij vertrouwt erop dat zijn oude stamgasten weer aan de bar ko men zitten. En ook de verenigingen uit de Limburgse stad, die onder de vorige eigenaar zijn vertrokken, heb ben al toegezegd terug te keren naar café Heksenberg. De komende maanden is de Lim burgse ondernemer druk bezig met verbouwen. Onder meer met de wo ning boven het café, waar Nievelstein en zijn vrouw zelf gaan wonen. ,,Te- genwoordig trek je er met een hore cazaak geen twee panden meer uit", zegt hij. Zijn eigen huis gaat de ver huur in. Het buurtcafé in Heerlen is één van de 31 cafés die zich in november in schreven bij de KvK. In totaal schre ven 614 horecazaken zich in novem ber in. Sinds maart zijn dat er bijna 6000, minus de 3500 horecazaken die stopten, komt het totalaantal op 73.000. Een stijging van 3,5 procent vergeleken met negen maanden gele den. Deze krant maakte een belronde langs de cafés die in november zijn opgericht, met de vraag: waarom be gint iemand in het midden van een lockdown een café? Droom Een ondernemer in Den Haag gooide meteen de hoorn erop, in Amster dam vroegen ze over een maandje te rug te bellen. Maar over het algemeen vertelt iedereen open over zijn of haar droom: een eigen café, ook - of misschien juist - in coronatijd. Ons kleine café, een bruine kroeg in Spij- kenisse, kwam op het pad van Sandra Roovers (42). ,,Wij willen het graag en er kwam een leuke aanbieding." De nieuwe eigenaar van een grand café in De Kwakel zag geen toekomst meer voor zijn baan als commercieel directeur van een evenementenbu reau en besloot de zaak over te ne men waar hij jaren had gewerkt. En Kevin Smit (29) neemt het café met snackbar bij hem om de hoek in Hoo- geveen over van een stel dat met pen sioen gaat. De snackbar moet de kar gaan trekken, het café moet voor de extraatjes zorgen. Beheerder worden van de sporthal in Stadskanaal is voor René Tjarks (50) een droom die uitkomt. Dus toen de vacature vrijkwam bij de ge meente, solliciteerde hij meteen. Hij kreeg de baan en werd ook meteen eigenaar van het aangrenzende café, omgedoopt tot Rene's sportcafé. Een plek waar sporters na de training of wedstrijd een biertje aan de bar kun nen drinken, maar waar men ook kan darten of biljarten. Tjarks heeft samen met zijn vrouw Groei horeca tijdens crisis 2019 2020 '21 twee parfumerieën, één in Emmen en één in Stadskanaal. Daarnaast deed hij ook al het klein onderhoud in de sporthal en heeft hij ook veel in de horeca meegelopen. Doordat hij behalve eigenaar van René's sport- café ook beheerder wordt van de sporthal, heeft hij 'al een basisinko men'. ,,Anders was de keus veel moeilijker geweest'', zegt hij. ,,Als ik alleen de horeca had kunnen overne men, had ik het waarschijnlijk niet gedaan.'' Na de lockdown hoopt Tjarks de sporthal te openen. De opening van het café verwacht hij pas weken later, maar als het zover is, heeft hij grote plannen. Hij wil de jeugd in Stadska naal van de straat halen. Ze moeten in René's sportcafé spellen komen spelen. ,,En als de zaal leeg is, kunnen ze ook altijd een potje voetballen." Omdat het ongewoon is nu een ho recazaak te beginnen, adviseert het Centrum voor Criminaliteitspreven tie en Veiligheid (CCV) gemeenten extra alert te zijn op nieuwe horeca zaken. Samen met Koninklijke Ho reca Nederland (KHN) zijn zij de ac tie 'blijf alert' begonnen. Onderdeel van deze actie is horecaondernemers te waarschuwen geen zaken te doen met dubieuze partijen. Een van de tools die de gemeente kan inzetten is de Bibob-toets. Hier bij wordt gekeken of (de omgeving van) de ondernemer niet wordt ge- linkt aan de criminaliteit. Als er een ernstig gevaar dreigt dat (horeca)ver- gunningen, subsidies en aanbeste dingen worden misbruikt, kan de ge meente de aanvraag weigeren of in trekken. Sercan Telli (35) weet dat in Oss een aanvraag voor een horecavergun- ning een tijd kan duren. Een vriend van hem moest negen maanden wachten, terwijl er volgens de ge meentewebsite maar acht weken voor staat. Daarom heeft hij zich nu al ingeschreven bij de KvK met café Efes, een Turks café waar men spellen speelt en thee en koffie drinkt. De in schrijving is nodig voor de vergun ningsaanvraag. Om zichzelf niet in de schulden te steken, heeft Telli afspraken gemaakt met de eigenaar van het pand. De huur hoeft pas betaald te worden als het Turkse café - met vergunning - volgens de coronamaatregelen open mag. Geld in de la Ook Paula Groeneweg (37) maakt zich over de huur geen zorgen. Zij betaalt een klein bedrag aan huur voor Boazumer Mjitte, een combina tie van een eetcafé, dorpshuis en snackbar in het Friese Boazum. Sa men met een 'andere moeder uit het dorp' gaat zij de horecagelegenheid voor minimaal een jaar uitbaten. De huidige verplichte sluiting van de horeca belette hen niet in de keuze. ,,Slechter dan nu kan het niet, dus kan het alleen maar beter gaan'', zegt zij. Afgelopen zomer was het door de vele vakantiegangers in Friesland ook erg druk. In april of mei hopen zij open te zijn. Tot dan moeten de afhaalproducten die ze bieden, zorgen voor wat geld in de la. Tot haar theetuin open mag, richt Talitha Krauts (45) zich op de ver koop van Molukse hapjes. Samen met haar man - die een baan heeft bij monumentenzorg - gaat zij in Wil- dervank naast de theetuin ook een bed en breakfast runnen en een cam ping met trekkershutten. De komende maanden gebruikt Krauts de lockdown om op te starten. Zelf is zij arbeidsongeschikt ver klaard, met de theetuin wil zij weer een bijdrage leveren aan de maat schappij. „Uiteindelijk hoop ik mijn uitkering niet meer nodig te heb ben.'' vrijdag 15 januari 2021 Nu in de horeca stappen nieuwe kans, maar nog even niet open René Tjarks wordt be heerder van de sporthal in Stadskanaal. Daarbij hoort ook het runnen van het sportcafé. Voor hem een droom die uitkomt. FOTO CORNÉ SPARIDAENS Rick Plantinga Stadskanaal Aantal horecaonder- nemingen in Nederland 80.000" 70.000 60.000- januari 74.128 corona- crisis 150121 BRON: KVK - Sandra Roovers, Ons kleine café in Spijkenisse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 13