Dorpsraad Philippine peilt met enquête woningbehoefte senioren Zeeuws-Vlamingen helpen Museum Hulst bij expositie 7 40 JAAR SLAGER DE SMET OOIT 1 VAN DE 4, NU NOG DE ENIGE Liefst boden ze alle klanten een drankje aan maar helaas, kan niet vanwege corona. Slager De Smet in Koewacht viert vrijdag zijn veertigjarig bestaan noodgedwongen wat bescheiden. k ben op 15 januari 1981 I begonnen, ik was toen I 21. Piepjong nog", rekent I Luc de Smet voor. ,,Vrij- .JL. dag op de kop af dus precies veertig jaar. Ik ben de zaak als nieuw begonnen. Ik heb het af gebroken en heb een heel nieuw pand neergezet. Sindsdien is het wel weer een paar keer ver bouwd." Lucs opa (Arthur de Smet) was ook al slager in Koewacht. Hij hield er in 1968 mee op en prentte zijn zoon, Lucs vader, in vooral geen slager te worden. ,,Opa zei te gen mijn vader: 'Daar komt niks van terecht, je moet er niet aan be ginnen.' Maar ik deed het wél." Luc waagde de gok en is veertig jaar later de enige slager die zowel in Belgisch als in Nederlands Koe wacht is overgebleven. ,,Toen ik begon was ik de vierde slager hier. Nu de enige. Ik kreeg het als kleine jongen mee. Ik weet niet beter. Mijn opa slachtte, mijn vader ook, als particulier dan." Scharrelvlees De Smet fokt zelf het vlees dat hij verkoopt. De scharrelvarkens en de koeien worden door De Smet zelf geslacht en vervolgens ver werkt. ,,Onze klanten zien de koeien in de wei staan", vertelt Lucs vrouw Chantal. ,,Dat trekt de klanten toch aan. De mensen willen te- genwoordig graag weten waar ze hun geld aan besteden en als je zelf slacht weet je tenminste als slager waarover je spreekt. Wij doen niet aan die onnozele label tjes die de prijs in de supermark ten opdrijven. Wij zijn redelijk ge prijsd en niet om te stoefen, je proeft het echt aan het vlees." Specialiteit Slager De Smet is een echt am bachtelijk familiebedrijf. Luc, zijn vrouw Chantal en hun twee doch ters Yannina en Liana pakken alle maal mee aan in de zaak. Iedereen Ik kreeg het vak als kleine jongen mee, ik weet niet beter met zijn eigen specialiteit. De tijd dat je naar een slager gaat voor al leen een stukje vlees, ligt achter ons. Hoewel Lucs opa, net als zijn kleinzoon, zelf slachtte, is er sindsdien veel veranderd consta teert Chantal. „Vroeger hadden we een koude schotel, fondue- en gourmetvlees, dat was het wel. Daar zijn veel zaken bijgekomen. Alle desserts, de tiramisu, de cho- comousse worden door ons in huis gemaakt, we hebben vier soorten soep. Dat is allemaal nieuw en de vraag is groot. Mensen kunnen te genwoordig bij ons terecht voor een compleet menu. Met de kerst hadden we het hier heel druk. We hebben ook drie dagen doorge werkt." Vrijdag wordt het veertigjarig be- Mensen kunnen nu terecht bij ons voor een compleet menu staan op bescheiden schaal ge vierd, zegt Chantal wat spijtig. ,,We wilden graag iedereen een drankje aanbieden. Maar ja, dat kan dus niet. Daarom doen we het nu met aanbiedingen." ,,Voor ouderen is het aantal ge schikte, levensloopstendige wonin gen beperkt in Philippine", licht dorpsraadsvoorzitter Frank Ram- meloo toe. ,,Een aantal seniorenwo ningen aan het Ankerhofverdwijnt ook nog, waarvoor een kleiner aan- tal terugkomt. Terwijl wij denken dat er in Philippine zeker behoefte is aan woningen waarin ouderen tot op hoge leeftijd kunnen wonen. De vergrijzing neemt ook in ons dorp toe." Verleden tijd Jarenlang is in Philippine gesteg geld over de bouw van een woon zorgcentrum, waarvoor het Spui- kompark in beeld was. Omwonen den liepen daartegen te hoop. Ze vonden dat het park zou worden aangetast. Woningcorporatie Woongoed trok eind 2012 de stek ker uit het project, omdat de nadruk veel meer kwam te liggen op thuis zorg. Dat is nog zo. Een woonzorg- centrum zit er niet meer in voor Philippine, maar waaraan hebben ouderen in het dorp dan wel be hoefte? Dat wil de dorpsraad te we ten komen. De enquête die is uitge zet met de Woon Advies Commis sie (WAC), kan digitaal én op pa pier worden ingevuld, het liefst voor 31 januari. De papieren versies kunnen in een bus bij de Spar in Philippine. Rammeloo hoopt op veel reac ties, zodat de dorpsraad goed besla gen ten ijs aan de slag kan richting Woongoed en andere investeerders voor huur- en koopwoningen. Hij denkt bijvoorbeeld aan de bouw van een hofje. ,,ZorgSaam zou daar een zorgpost kunnen openen." HULST Museum Hulst vroeg om hulp bij de inrichting van de expositie over de spoorlijn Mechelen-Terneuzen en kreeg die. Zo'n 25 Zeeuws-Vlamin gen schoten al te hulp met fo to's, boeken, getuigenissen en andere voorwerpen. Het mu seumbestuur hoopt dat nog meer mensen zich melden. Hulst lag op het traject van de spoorlijn Mechelen-Terneu- zen, die op 26 augustus 1871 zijn eerste internationale rit maakte. Musea en heemkun dige kringen uit de regio vie ren dat jubileum grensover schrijdend. In Hulst wordt de tentoonstel ling geopend op vrijdag 26 maart. Het bestuur hoopt dat de musea dan weer open zijn. ,,De voorbereidingen zijn in volle gang en we zorgen in ie der geval dat alles klaar staat op 26 maart", zegt Edie Bo- gaert van het museum. Het museum heeft de pet van een stationschef, maar zoekt nog naar uniformen, iemand die het belang van het spoor voor de economie en industrie wil optekenen, en een schaal model van een oude locomo tief. Contact via 0114-315430 of info@museumhulst.nl. woensdag 13 januari 2021 VL 'Opa raadde het af slager te worden' Guido van der Heijden Koewacht -Luc de Smet -Chantal de Smet Veel senioren willen zo lang mo gelijk in hun eigen dorp of stad blijven wonen, maar hoe? Vijftig plussers in Philippine krijgen die vraag voorgelegd in een enquê te, uitgezet door de dorpsraad met de Woon Advies Commissie Zeeuws-Vlaanderen (WAC). Harmen van der Werf Philippine Yannina, Chantal, Liana en Luc de Smet (vlnr). Samen drijven ze Slager De Smet in Koewacht, de zaak die vrijdag precies veertig jaar be staat. FOTO PETER NICOLAI

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 54